donderdag 18 juni 2020

Dit is de man met één van de hoogste VO2-max ooit gemeten

De ultraloper bespreekt zijn nieuwe doelen voor 2020 en hoe hij traint tijdens het COVID-19 tijdperk
In het kleine bergstadje Åndalsnes in Noorwegen heeft Kilian Jornet stilletjes zijn dagen gevuld met waar hij goed in is: hardlopen en skiën. Bij veel atleten is de routine weg door de pandemie, maar de 32-jarige Spaanse ultraloper heeft het geluk gehad dat zijn trainingsschema grotendeels ongewijzigd is gebleven, vertelde hij aan Runner’s World.

Trainen in de sneeuw
‘We wonen op het platteland in Noorwegen. We hebben enkele beperkingen gehad door het coronavirus, maar zijn niet volledig afgesloten geweest zoals in andere landen,’ zegt Jornet, die samen met zijn vrouw - en mede-ultraloper Emelie Forsberg in Zweden woont. Hij vertelt dat er eind mei in Noorwegen nog steeds sneeuw op de grond lag, dus het merendeel van zijn trainingen waren op de ski’s. ‘De winter is lang hier’, zegt hij.

De hoogste VO2-max ooit
Voor degene die Jornet niet kennen, hij is anders dan de gemiddelde hardloper of skiër. Ten eerste heeft Jornet een astronomische VO2-max van 92 ml/min/kg. Dit is één van de hoogste niveaus ooit geregistreerd (in 2012 scoorde de 18-jarige Noorse wielrenner Oskar Svendsen naar verluidt de hoogste VO2-max. Hij had een VO2-max van 97,5 ml/min/kg). In de afgelopen 15 jaar heeft Jornet talloze kampioenswedstrijden gewonnen in het ski-alpinisme (een sport waarbij bergen op ski’s worden beklommen), skyrunning (een extreme variant van trail running waarbij maximaal 15% van de route over asfalt mag gaan) en ultralopen. Hij won de Hardrock 100 4x en de Ultra-Trail du Mont-Black (UTMB) 3x.

Tussen deze wedstrijden door heeft hij zijn eigen uitdagingen nagestreefd. Eén van deze uitdagingen was het noteren van de snelst bekende tijd voor het beklimmen van de Mount Everest, Mount Denali en Mount Kilimanjaro.

Combinatie van skiën en hardlopen
Het merendeel van het jaar vult Jornet het skiën aan met hardlopen. Hij loopt hard op een loopband of op routes rondom zijn huis. Hij zegt dat zijn afstanden per week verschillend zijn, dit is afhankelijk van het aantal uren dat hij skiet. De laatste tijd loopt hij 60 tot 100 mijl in de week.

Alleen trainen in het COVID-19 tijdperk
Net zoals de meesten van ons, traint Jornet de afgelopen maanden alleen. Maar het alleen trainen heeft hem geen motivatieproblemen bezorgd.'Ik train vaak alleen, dus dat heeft (in mijn motivatie) geen verschil gemaakt’, zegt Jornet. Wat zijn motivatie wel heeft geraakt, is dat er geen wedstrijden zijn. ‘Ik denk dat wanneer de doelen dichterbij komen, het gemakkelijker zal zijn om de motivatie hoog te houden.’

Een stap buiten de comfortzone
In het oorspronkelijke plan zou Jornet deze maand een klimexpeditie doen in het Himalaya gebergte en later deelnemen aan de Pikes Peak Marathon in Colorado. Beide reizen gaan niet door, door het coronavirus. Omdat de meeste ultramarathons en trail evenementen zijn geannuleerd, heeft Jornet besloten zich te focussen op iets buiten zijn comfortzone: lopen op de weg. Als de races in de herfst hervat worden, is hij van plan zich aan te melden voor een wegwedstrijd. ‘Ik weet nog niet welke afstand’, zegt hij. ‘Aangezien ik erg slecht ben in het hardlopen op de weg, is dit een uitdaging.’

Deelname aan de MA RA TH ON
Afgelopen weekend deed hij mee aan de MA RA TH ON, een virtuele wereldwijde estafette gepresenteerd door NN Running en zijn sponsor Maurten, waarbij 4 lopers een team van vier konden vormen om de marathonafstand gezamenlijk af te leggen. Ieder teamlid liep 10.5 kilometer. Op deze manier konden de deelnemers veilig in hun eigen omgeving een solo run van 10.5 kilometer lopen, terwijl de digitale ranglijst de teamprestatie op een totale marathon vermeldt.

‘Ik vond het een leuk idee om samen, maar toch apart, met duizenden andere teams tegelijkertijd te lopen’, zegt hij. ‘Het gaat er niet om de snelste tijd te lopen, maar om samen te doen waar we het meest van houden. Mijn teamgenoten waren goed gemotiveerd en enthousiast om samen te gaan lopen. Ik had mezelf niet teveel onder druk gezet om hard te moeten lopen.' (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten