vrijdag 12 juni 2020

Dit kan je het beste eten als avondeten voor het hardlopen

Na een lange werkdag heb je natuurlijk trek, maar een grote maaltijd verorberen is misschien geen goed idee
Niet iedereen heeft de luxe om 's ochtends of 's middags te kunnen gaan hardlopen. En hoewel er veel geschreven is over het ideale ontbijt voordat je gaat hardlopen, is het voor veel lopers minstens zo relevant om te weten wat je het beste kunt avondeten voor het hardlopen. Daarom in dit artikel een paar tips voor avondeten voor het hardlopen.

Avondeten voor het hardlopen
Nu de dagen weer wat langer worden en we richting de lente gaan, wordt een rondje hardlopen in de avond steeds weer leuker. Want: langer licht en aangenamere temperaturen. Fijn als je een lange werkdag hebt gehad of gewoonweg eerder op de dag geen tijd had om erop uit te gaan. Maar dan. Je komt thuis na een drukke werkdag en je hebt trek. Wat kan je het beste doen met avondeten als je nog wil gaan hardlopen? We geven je een aantal tips!

Eet je avondeten maximaal 2 uur voordat je gaat hardlopen
Ben je van plan om langer dan 1 tot 1,5 uur te gaan hardlopen? Dan is het belangrijk je glycogeenvoorraad goed aan te vullen. Kies voor een maaltijd die ook bestaat uit koolhydraten (zoals pasta, pannenkoeken, rijst en aardappelen). Eet echter niet te veel (en zeker niet te vet of vezelrijk!), want echt een groot portie avondeten is in de twee uur voordat je gaat hardlopen nog niet helemaal weg uit je maag en kan voor de nodige klachten zorgen tijdens je training. Een idee is bijvoorbeeld om je avondeten op te delen in 2 porties en 1 helft ervoor en de andere helft na het hardlopen te eten. Zo voorkom je ook dat je meer eet dan je normaal zou doen.

Eet iets kleins tot een uur voor het hardlopen in de avond
Heb je nog maar een uur voordat je gaat hardlopen in de avond? Kies dan voor een makkelijk verteerbare koolhydraatrijke snack zoals een banaan met pindakaas, dadels, handje ontbijtgranen, een mueslireep of een broodje met honing, jam of appelstroop. Je eet je avondeten dan als je weer terug bent van je hardlooptraining. Heb je tijdens de training het gevoel dat je te weinig energievoorraad hebt? Een gelletje, gel-snoepje of isotone sportdrank kan je dan door je training helpen tot je thuis weer wat kunt eten.

Eet je lunch als avondeten en avondeten met de lunch
Heb je na het hardlopen vaak geen trek meer in je avondeten maar is je maaltijd voor het hardlopen te groot? Misschien is het dan een idee je avondeten en lunch om te wisselen. Een broodje bevat veel koolhydraten die je kunt gebruiken tijdens je training en wordt door je lichaam beter verwerkt dan bijvoorbeeld een bord broccoli, aardappelen en schnitzels. Extra fijn ook: een broodje is zo klaar voor je training waardoor je meer tijd voor jezelf overhoudt!

Eet binnen 2 uur na het hardlopen in de avond eiwitten en koolhydraten
Wat je ook doet: Eet na het hardlopen altijd nog een kleine maaltijd of snack die bestaat uit koolhydraten en eiwitten. Tijdens het hardlopen spreek je namelijk de glycogeenvoorraad in je spieren aan en door deze tijdig aan te vullen zorg je ervoor dat je ook sneller herstelt. De eiwitten heb je nodig om de kleine spierschade - die je tijdens een training oploopt - te helpen herstellen en daarmee ook sterker te worden. Heb je jouw avondeten al op voordat je gaat hardlopen? Eet dan na je avondtraining bijvoorbeeld nog een schaaltje kwark met wat fruit of havermout.

Drink voldoende voor en na het hardlopen
Als je te weinig drinkt kunnen je hardloopprestaties daaronder lijden. Drink daarom altijd nog voordat je gaat hardlopen, eventueel nog tijdens en altijd na het hardlopen voldoende water. Wat voor jou genoeg is hangt niet alleen van jouw lichaam en dag af, maar ook van de omgevingstemperatuur en intensiteit van de training. Je kunt het beste aanhouden dat je gemiddeld tussen de 0,7 en 1 liter water per uur hardlopen nodig hebt. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten