maandag 20 juli 2020

7 tips voor hardlopers met spierpijn

Spierpijn is een onschuldige pijn en het verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf
Spierpijn na een training: iedereen kent het wel. Maar hoe ontstaat spierpijn precies? En belangrijker nog: hoe kom je er weer vanaf? En kun je blijven lopen als je spierpijn hebt?

Spierpijn ontstaat door kleine scheurtjes in het spierweefsel. Meestal begint de pijn een paar uren tot een dag na de inspanning. De beschadigde spier geneest en zorgt ervoor dat hij in het vervolg beter bestand is tegen de inspanning. Tijdens het genezingsproces is de spier dus iets gevoeliger en kwetsbaar, maar uiteindelijk komt de spier er sterker uit. Je kunt overigens ook al spierpijn krijgen tijdens een inspanning, maar dit is een ander soort spierpijn.

Spierpijn is een onschuldige pijn en het verdwijnt meestal na een paar dagen vanzelf. Je hoeft hier niets voor te doen. Toch zijn er een aantal tips voor wanneer je last hebt van spierpijn.

1. Actief herstel
Wanneer je spierpijn hebt, wordt aangeraden om te blijven bewegen. Dit wordt ook wel ‘actief herstel’ genoemd. Je kunt hierbij denken aan rustig fietsen, wandelen of zwemmen. Door te bewegen wordt de doorbloeding in de spieren bevorderd. Een betere doorbloeding zorgt dat je sneller herstelt, omdat er meer zuurstof en voedingsstoffen naar het spierweefsel kunnen komen. Afvalstoffen worden tevens sneller afgevoerd.

2. Vocht
Genoeg drinken is ook een goede tip wanneer je last hebt van spierpijn. Door voldoende vocht in te nemen, kunnen de afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Dit versnelt het proces en hierdoor kun je sneller van de spierpijn af zijn.

3. Massage
Een massage door een sportmasseur kan ook effectief zijn bij spierpijn. Echter is zo’n massage meestal behoorlijk pijnlijk. Echt ontspannend zal het dus niet zijn, maar het kan er wel voor zorgen dat je sneller van de spierpijn af bent.

4. Goede warming-up en cooling-down
Wanneer je wel gaat sporten met spierpijn, zorg dan voor een goede warming-up en cooling-down. Hierdoor zijn je spieren in ieder geval warm genoeg voordat ze aan de sportieve activiteit gaan beginnen en krijgt je lichaam tijdens de cooling-down de tijd om weer tot rust te komen en afvalstoffen af te voeren.

5. Rek voorzichtig voor en na het sporten
Je kunt je spieren ook licht rekken voor en na het sporten. Dit hoeft niet in uiterste posities, maar kan wel prettig zijn voor je spieren.

6. Houd je spieren warm
Door je spieren warm te houden, zal je spierpijn ook sneller herstellen. Je kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen of in de sauna gaan.

7. Voldoende eiwitten
Tot slot kan ook voeding veel doen voor een snel herstel van spierpijn. Door voldoende eiwitten te eten, bevorder je dit proces. Ook kunnen eiwitten preventief zijn in het geval van spierpijn. Dus een reep of shake met veel eiwitten of een goede herstelmaaltijd na een pittige training is niet onverstandig! (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten