Een mooie schaapskooi middenin het landschap |
Even verder komen we bij de schaapskooi, inmiddels zijn we op Puttens grondgebied. aangekomen. We kiezen er voor om de lange variant te lopen boven de korte variant. Daardoor missen we het traject langs een beschermd natuurgebied, dat bij landgoed Oldenaller hoort. We komen door de buurtschap Veldhuizen. Opvallend in dit gebied is dat de akkers hier hoger liggen dan de weilanden. De oorzaak hiervan is dat de akkers, vaak gelegen op dekzandruggen, werden bemest met plaggen van hei en de uitwerpselen van koeien. In de loop de jaren hoopt dat aardig op.
We lopen inmiddels op landgoed Hell. Waar komt nu de naam ‘Kruishaarderpad’ vandaan? Dat heeft te maken met de Kruishaarderberg. In het vlakke landschap bij Nijkerk is iets dat ‘berg’ wordt genoemd. De berg ligt even ten noorden van de Tweede Kruishaarderweg, een breed bospad. Het woord ‘berg’ is hier een optimistische benaming voor een akker met een aarden wal er om heen. Omtrent het ontstaan van deze ‘berg’ zijn meerdere theorieën, één daarvan is dat deze aarden wal een beschutting was voor een kampement van soldaten. Later zou het dan een akkerfunctie hebben gekregen.
Wij gaan de Vossenpoel in, een stukje van landgoed Oldenaller, ooit was hier een zandverstuiving. Een paar kilometer voor het einde komen we in het dorpje Driedorp, met centraal de kerk van de Vrije Hervormde Gemeente. Hier nemen we een pauze van ongeveer een half uur. Via de buurtschap De Slichtenberg met als bekende inwoner Lex Harding, lopen we weer in de richting van Nijkerk en kunnen weer een mooi klompenpad op ons lijstje afstrepen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten