maandag 31 augustus 2020

Achterhoek Ultra in Aalten zit bijna vol

Lopen door het prachtige Achterhoekse landschap
Er zijn nog wat plekken vrij voor de Achterhoek-Ultra op 10-10-2020! Kleinschalig, gemoedelijke sfeer en natuurlijk het mooie Achterhoekse landschap waar je met behulp van GPS of kaart zelf je route navigeert. 

Geen wedstrijddruk, gewoon genieten. Ideaal om je eerste ultra te lopen, maar als 50 km te ver is kun je als team van drie ook meedoen. Meer informatie op www.achterhoek-ultra.nl

zondag 30 augustus 2020

AVA'70 meets Texel in coronaproof jasje

13 leiders en 43 jeugdleden op het grootste Waddeneiland van Nederland
Dat in de coronatijd prima een reis kan worden georganiseerd, bleek maar weer in het laatste weekend van augustus. Voor de vierde keer trok een grote groep enthousiaste AVA ’70-leden (13 leiders en 43 jeugdleden) naar het grootste Waddeneiland van Nederland. In een iets ander jasje kon de traditionele ‘AVA meets Texel’ van Team Happy Code gewoon zijn doorgang vinden.

Nadat op vrijdagochtend 28 augustus alle reizigers van een AVA-mondkapje waren voorzien, werd de laatste informatie op de ouders en kinderen overgebracht. Even na negenen kwam de Ditax-bus van vaste chauffeur Frank en zijn vrouw Helga in beweging. Na een tussenstop had het voertuig een kleine drie uur later zijn plekje op de Teso gevonden en werd het vasteland verlaten. Even later kwam de groep aan op de plaats van bestemming: groepsaccommodatie de Zwaluwhof, gelegen in De Koog. In no-time werd alles uitgepakt, opgemaakt en ingericht en stond het eerste uitstapje op het punt van beginnen. De meeste Avajanen waagden zich aan een frisse duik in de Noordzee, terwijl voor een enkeling het opsnuiven van de Texelse zeelucht voldoende was. Voor de eerste dag dan, want (bijna) iedereen zou nog in aanraking komen met het zoute water. De pannenkoeken van eigen meel werden ‘s avonds gulzig naar binnen gewerkt en na een potje Weerwolven bij het kampvuur was het tijd om de nodige uurtjes slaap te pakken.

Zaterdagochtend half negen. Een grote groep sportievelingen vertrok voor een mooie ochtendloop van 6 kilometer. Lekker hardlopend wakker worden en de energie in de benen lopen. Het bleken onstuimige omstandigheden, maar dit mocht de pret niet drukken. Na een groepsfoto op het strand, waar zo’n twee kilometer moest worden overbrugd, keerde de groep drijfnat terug naar de groepsaccommodatie. Maar des te beter smaakte het ontbijt, dat bij terugkomst klaarstond. ‘s Middags stond iets spectaculairs op het programma: branding-raften en branding-kajakken bij paal 9. Na het aantrekken van een wetsuit, anorak en reddingsvest en het opzetten van een helm kon iedereen het water op. Onder begeleiding van de instructeurs trotseerde men de golven en voeren de deelnemers we in rap tempo weer terug naar het strand. Een geweldige ervaring voor velen. Bij de barbecue en het kampvuur werd nog eens nagenoten van deze avontuurlijke activiteit.

Met de slaap nog in de ogen verschenen de jeugdleden op zondag aan het ontbijt. Het Texelweekend kon natuurlijk niet voorbij gaan zonder enige vorm van competitie. De zondagochtend was vrijgemaakt voor een uitdagende duincross in Nationaal Park Duinen van Texel. Een wedstrijdje georganiseerd voor AVA ‘70, door AVA ‘70. Een heuse strijd met de elementen: duinpaden, mul zand, strand en bospaden wisselden elkaar af. De meeste belangstelling was voor de 2,5 kilometer, maar ook de 1 en 5 kilometer werden gelopen. Op een enkeling na stonden alle Texelgangers aan de start en na een warming-up en groepsfoto kon de strijd beginnen. Enkele trainers, wiens namen de schrijver van dit verslag uit eigenbelang niet noemt, werden flink afgestraft in de tweede ronde van het parcours. Later bleek dat vooral de senioren moeite hadden met de twee steile zandbulten die in het parcours waren opgenomen. Wandelend naar de accommodatie werd de wedstrijd nog eens geanalyseerd en werd nagenoten van een mooie cross. Eenmaal aangekomen bij de Zwaluwhof begon het schoonvegen van de kamers en het inpakken van de koffers. Na een welverdiend broodje knakworst en bekertje soep werden de laatste spullen opgeruimd. Even na drieën kon de terugreis richting Aalten beginnen. Met vermoeide ogen, maar mooie herinneringen zette de delegatie rond acht uur weer voet op Aaltense bodem. Langzaam werd de parkeerplaats van AVA ’70 steeds leger en keerden alle reizigers weer terug naar huis. Wederom een fantastische activiteit die door Team Happy Code in goede banen werd geleid. 

Tijn Piest

Verslag van de virtuele Twee Bruggenloop

Leon Jentink die zijn 5 kilometer op- en rond de Cauberg liep


Overtuigende winnaars Twee Bruggenloop

Normaal gesproken staat in de laatste week van de vakantieperiode de Twee Bruggenloop op de hardloopkalender van AVA`70, maar vanwege het coronavirus, kon er al in een vroeg stadium een dikke streep door deze bijzonder populaire wedstrijd. Om de atleten toch enigszins tegemoet te komen, werd er een virtuele variant georganiseerd, waarbij elke deelnemer op een zelfgekozen parcours een traject van 5 kilometer loopt. Solo wel te verstaan en dat blijkt in de praktijk altijd een behoorlijk lastige opdracht te zijn…

Tijdens de virtuele Twee Bruggenloop, die plaatsvond in het laatste weekend van augustus, meldde zich een selectief deelnemersveld aan met atleten uit de regio, maar ook ver daarbuiten. Vanaf vrijdagavond konden de tijden worden doorgegeven en na de eerste dag ging bij de Dames Ineke Graven aan de leiding met een fraaie tijd van 20,59 minuten. Bij de Heren werd de koppositie ingenomen door Jurre Vriesen, die zijn 5 kilometer afraffelde in een uitstekende finishtijd van 18,01 minuten. De vraag is natuurlijk telkens weer, wie er op de tweede dag in actie komt en welke atleten een aanval gaan wagen op de overwinning. Ieneke Voets uit Elst won al meerdere virtuele wedstrijden en toonde ook dit keer haar uitstekende talent door te finishen in 19,45 minuten.  Bij de Heren beet iedereen zich stuk op de tijd van Vriesen, die als lid van wielerclub de Peddelaars met zijn overwinning aantoonde, niet alleen een verdienstelijk wielrenner te zijn, maar ook een uitstekend fietser. Marcel Kuenen uit Elst kwam nog het dichtst in de buurt, maar moest toch nog een dikke halve minuut toegeven.

De AVA`70-jeugd verbleef het weekend op Texel en organiseerde op het Noord-Hollandse eiland een variant op de virtuele Twee Bruggenloop. Er kon gekozen worden uit 3 afstanden, namelijk 1,2 of 5 kilometer. Maar liefst 50 geelhemden kwamen in actie op het loodzware parcours, dat bestond uit strand, bossen en de beklimming van een zandduin. Bij de jongens was Twan Meinen veruit de snelste, terwijl bij de meisjes Mirthe Luiten de wedstrijd naar haar hand zette en de overwinning opeiste.

Uiteraard hoopt de organisatie dat de bijzonder populaire Twee Bruggenloop in 2021 weer op het gelijknamige vakantiepark afgewerkt kan worden. Er is immers niets mooier dan een groot deelnemersveld, de sfeer rondom wedstrijd, het applaus èn de gezelligheid bij de finish!        

Douma voorkomt dubbel Foppen op dag 2 NK in Utrecht

Richard Douma (124) voor de derde keer op rij Nederlands kampioen
Richard Douma is voor de derde keer op rij Nederlands kampioen geworden op de 1500 meter. In een race, hard gemaakt door Mike Foppen, timed Douma zijn jump perfect. Taymir Burnet is oppermachtig op de 200 meter maar heeft de pech dat de 20.35 seconden wordt gesteund door teveel rugwind. Lieke Klaver wint bij de vrouwen, waar Dafne Schippers vanwege haar rug in de finale ontbreekt. Menno Vloon is met 5.75 meter uitstekend op dreef bij het polsstokhoogspringen. Nadine Visser komt na een onaangename kennismaking met horde 1 met de schrik vrij en pakt alsnog de titel.

Douma tactisch ijzersterk, Lobles pokert met succes naar titel
Mike Foppen hoopte in Utrecht iets te doen wat in 1983 voor het laatst was voorgekomen. Succesvol dubbelen op de 5000 en de 1500 meter. Na de titel op de 5000 meter moest de 1500 meter hard gemaakt worden om kansrijk te zijn. Met titelverdediger Richard Douma en Thijmen Kupers in het veld was gokken op een eindsprint zinloos. Foppen maakt de wedstrijd inderdaad hard, loopt volle bak in de wind, maar heeft toch lang zicht op de dubbel. Richard Douma weet als geen ander hoe je een 1500 meter moet lopen, wacht, wacht, en komt precies op het juiste moment uit de meute om voor de derde keer op rij de titel te pakken. Net voor Kupers, die vanwege de wind lange tijd aan de binnenkant te vinden is, opgesloten raakt en niet meteen kan anticiperen op de versnelling van Douma. Foppen pakt het brons. Een eervolle vermelding is er voor Bram Anderiessen die al na 120 meter een schoen verliest maar het alsnog weet te presteren om zevende te worden. Het is te hopen dat de schade aan de voet meevalt

Fascinerend is de strijd op de 800 meer waarin de 3 drie favorieten Djoao Lobles, Jurgen Wielart en titelverdediger Maarten Plaum zich lang niet laten zien aan de kop van de wedstrijd. Lobles maakt het wel heel bont, moet van ver komen, maar ook hij vindt precies op het juiste moment een gaatje en weet Plaum net voor de finish te passeren.

Bij de vrouwen lukt het Britt Ummels niet om haar huzarenstukje van vorig jaar te evenaren. Vier races in twee dagen is net iets teveel van het goede voor de atlete van AV Unitas, die overtuigend de 1500 meter wint, maar na 500 meter op de 800 meter kansloos is voor een tweede titel. Bregje Sloot doet alles goed om Ummels vroeg te lossen maar houdt in Suzanne Voorrips een taaie tegenstandster over voor de titel. Voorrips komt op het laatste rechte stuk uit de rug van Sloot en houdt stand.

Klaver en Burnet snel op de 200 meter, Visser komt met de schrik vrij
Veel werd verwacht van de strijd op de 200 meter voor de vrouwen met de drie snelste vrouwen in Europa op de startlijst. Die zijn we helaas niet allemaal terug in de finale want Dafne Schippers laat de finale vanwege haar rug voor wat het is. Klaver komt als eerste de bocht uit en staat de koppositie niet meer af, ook al komt Marije van Hunenstijn nog dichtbij. Met 22.95 seconden loopt Klaver voor de tweede keer onder de 23 seconden. Femke Bol pakt het brons, net voor Jamile Samuel.

Spannend wordt het bij de mannen niet. Daarvoor is Taymir Burnet te sterk. Zijn ijzersterke optreden in de series krijgt een passend vervolg in de finale. 20.35 Seconden is serieus doorlopen, ook met een windvoordeel van 5.2 meter per seconde. Churandy Martina wordt op gepaste afstand tweede.

Hoog is ook het niveau bij de 100 meter horden. Spanning voor het goud werd niet verwacht maar als Nadine Visser vol op de eerste horde knalt is er sprake van een compleet ander scenario. Visser moet haar horderace qua snelheid opnieuw beginnen maar pakt dankzij een indrukwekkende inhaalrace alsnog de titel. Sharona Bakker, voor wie het pas de tweede wedstrijd sinds lange tijd is, pakt het zilver, voor Zoë Sedney.  Trainingsgenoten Liam van der Schaaf en Koen Smet weten pas wie de winnaar is als de speaker het verlossende woord geeft. Het verschil; 0.01 honderdste van een seconde, in het voordeel van Van der Schaaf.

Dobber en Bouma snelste op de volle ronde, sterk optreden Van der Reijken op steeple
Als er één onderdeel is waar corona geen vat op heeft gekregen dan is het de 400 meter. Het hele jaar worden we al verwend met fantastische tijden en dat leverde in Utrecht dan ook mooie races op. Jochem Dobber spant daarin de kroon en start als favoriet. Waar Dobber vaak als een raket van start gaat, komt hij nu pas als vierde uit de laatste bocht. Een goed ingedeelde race brengt Dobber zijn eerste titel bij de senioren, voor Bonevacia en een over de finish vallende Isayah Boers, die Ramsey Angela 0.01 honderdste van een seconde voorblijft.

Bij de vrouwen was het in de series vooral Laura de Witte geweest die indruk had gemaakt met haar 53.50 seconden. Garanties voor een podium geeft dat in dit veld niet, want het is Andrea Bouma die vanuit baan 3 de titel pakt en definitief afrekent met een lange periode vol blessures. Eveline Saalberg, vorig jaar nog goed voor de titel op de 400 meter horden, pakt het zilver, voor Eva Hovenkamp, die voor het eerst op het podium staat. De Witte wordt net vierde.

Irene van der Reijken laat dit jaar de schier onmogelijke 3000 meter steeple/ 5000 meter dubbel achterwege, een verstandige keuze gezien de omstandigheden. Van tactiek is geen sprake, Van der Reijken gaat er vanaf de start vandoor en loopt een uitstekende 9.46.09 seconden, ruim 2 seconden boven haar persoonlijk record. Ook Jasmijn Bakker blijft onder de 10 minuten.

Vloon klaar voor aanval Nederlands Record, hoogspringen geteisterd door noodweer
Het was geen makkelijke dag voor de technische onderdelen, waarbij de hoogspringwedstrijd voor de mannen bijna letterlijk in het water valt. Na lang oponthoud zal niemand het Douwe Amels kwalijk nemen dat hij met slechts 2.06 meter de titel pakt. Des te knapper is de prestatie van Britt Weerman die tot en met 1.86 meter foutloos blijft en het 1 keer op 1.90 probeert. De juniore manifesteert zich steeds meer als kopvrouw van een lichting die het hoogspringen serieus op de kaart aan het zetten is.

Menno Vloon is de laatste weken uitstekend op dreef en dat bewijst hij in Utrecht opnieuw door met 5.75 meter te winnen. De lat gaat naar 5.86 meter, wat een verbetering van zijn eigen Nederlands record zou betekenen, maar de wind blaast schuin over de aanloop waardoor Vloon geen onnodige risico’s neemt en er geen serieuze poging komt. De vrouwenwedstrijd blijft niet zonder slachtoffers want Killiana Heymans mist drie keer haar aanvangshoogte. Ook Femke Pluim maakt het zichzelf nog knap lastig maar gaat in de laatste poging wel over haar beginhoogte. Pluim zal vooral tevreden zijn met haar derde poging op 4.51 meter, waarin de lat maar net naar beneden komt.

Bij het speerwerpen geeft Jurriaan Wouters Utrecht reden tot juichen. Zijn 76.09 meter uit de eerste poging blijft onbeantwoord.  Sterk is ook de afstand waarmee Lisanne Schol de titel pakt. Met 59.53 meter blijft ze een kleine anderhalve meter onder haar Nederlands Record.

Overige winnaars
400 meter horden mannen: Nick Smidt 51.12 seconden
400 meter horden vrouwen: Cathelijn Peeters 1.00.32 seconden
3000 meter steeple mannen: Mervin van der Horst 9.24.98 seconden

Kijk voor alle foto's van dag 2 op het Facebook-account van de Atletiekunie. (bron)

Tussenstand virtuele Twee Bruggenloop

Wilma te Winkel op het rondje Zwanenbroek
Op de eerste dag van de virtuele Twee Bruggenloop hebben 13 atleten een tijd neer gezet. Bij de mannen staat Jurre Vriesen aan kop met een tijd van 18.01 minuten op de 5 kilometer. Bij de vrouwen wordt de koppositie ingenomen door Ineke Voets, zij deed 19.45 minuten over deze afstand.

Tot vanavond 20.00 uur heb je nog de mogelijkheid om mee te doen en eventueel deze tijd te verbeteren.

Klik op de links voor meer informatie





zaterdag 29 augustus 2020

Visser en Van Gool pakken sprinttitels op dag 1 NK in Utrecht

Nadine Visser (526) pakt de titel bij de dames op de 100 meter
Nadine Visser en Joris van Gool hebben in Utrecht de titels op de 100 meter gepakt. Visser blijft met 11.25 seconden, de zevende tijd ooit, Van Hunenstijn en Sedney net voor. Van Gool is soeverein en loopt met 10.17 seconden net geen persoonlijk record. Mike Foppen heeft zijn eerste gouden medaille binnen op de 5000 meter, die bij de vrouwen gewonnen wordt door Diane van Es. Jessica Schilder onttroont Melissa Boekelman bij het kogelstoten.

Sprinters maken optimaal gebruik van uitstekende omstandigheden
Bij gebrek aan toeschouwers en tribunes staat niets een gegarandeerde wind mee race in de weg. Blaast hij in de ochtenduren nog iets te hard in de rug, de finales hadden niet onder betere omstandigheden gelopen kunnen worden. Dat de finale bij de vrouwen op voorhand onvoorspelbaar is, blijkt wel uit de rijtjes die door de aanwezige coaches zijn gemaakt. Het was goed zoeken om een gelijkwaardige top 3 te vinden. Waar wordt zo’n race dan gewonnen. In dit geval bij de start want Visser hebben ze niet meer teruggezien, ondanks de angst van de winnares dat Van Hunenstijn op het laatste gedeelte haar nog zou passeren. Even veren de aanwezigen op door het zien van de tijd op de klok, helaas voor Visser en omstanders wordt de 11.04 seconden al snel gecorrigeerd naar 11.25 seconden, nog altijd de zevende tijd ooit gelopen. Van Hunenstijn komt in de slotfase nog dichtbij, maar moet zich tevreden stellen met het zilver, op een honderdste gevolgd door Naomi Sedney.

Spannend wordt de finale bij de mannen niet, zeker nadat Christopher Garia zich na de halve finale geblesseerd terug moet trekken. Dat maakt de prestatie van Joris van Gool des te knapper. De 9.99 seconden die bij hem in eerste instantie op de klok verschijnt wordt na het zien van de vrouwenfinale al met een korreltje zout genomen. Het wordt uiteindelijk 10.17 seconden, zijn tweede tijd ooit. Nu moeten we daar wel bij zeggen dat de 10.16 seconden met optimale wind, op hoogte en in  La Chaux de Fonds, het walhalla voor fenomenale sprinttijden, werd gelopen. Je mag dus voorzichtig concluderen dat het handjevol toeschouwers in Utrecht de voorlopig beste race uit Van Gool zijn carrière heeft gezien. Achter van Gool zijn het junior Keitharo Oosterwolde en de nog relatief onbekende Netanel Dorothea die met uitstekende tijden (10.49 om 10.51) het podium voltooien.

Foppen serieus getest voor titelprolongatie, Diane van Es oppermachtig
Mike Foppen wil dit weekend iets doen wat 37 jaar geleden voor het laatst is gerealiseerd. Goud op de 1500 en 5000 meter. Stijn Jaspers kreeg het in 1983 voor elkaar, Foppen is een eind op weg. Nadat hij zich in eerste instantie soepel kwalificeert voor de finale van de 1500 meter, moet hij op de 5000 meter serieus aan de bak. Marathonloper Frank Futselaar, die 4 oktober in London een poging doet om de Olympische limiet te lopen, heeft 8 minuten lang het tempo bepaald, waarna Foppen zijn eerste versnelling plaats. Een versnelling die in eerste instantie alleen beantwoord wordt door Benjamin de Haan. Maar waar De Haan terugzakt is het Futselaar die zich terugknokt in de wedstrijd om tot op zo’n 15 meter van Foppen te komen. Verder dan dat laat Foppen het niet komen maar het podium kent louter winnaars met Stan Niesten op een derde plaats. De 1500 meter van zondag is hoe dan ook de moeite waard, want alle favorieten weten zich te plaatsen. Thijmen Kupers maakt misschien wel de meeste indruk en had dan ook geen problemen om zichzelf de favorietenrol toe te dichten.

Het podium bij de 5000 meter voor vrouwen is al sneller bekend want Bo Ummels, de verrassende Marijke de Visser en Diane van Es, slaan al snel een gat met de rest van het veld. Van Es maakt 3000 meter uitstekend gebruik van het kopwerk van Ummels en slaat vervolgens het beslissende gat en loopt met 15.44.50 seconden een prima tijd. De Visser loopt als enige in het veld een nieuw persoonlijk record, Ummels moet zich met brons tevreden stellen. En zo hebben we na Hassan, Krumins, Koster en Vastenburg in Diane van Es opnieuw een uitstekende atlete op de middellange afstand.

Zien we Florant nog terug op het NK? Schilder ijzersterk in kogelring
Officieel nemen we na dit NK afscheid van Fabian Florant, als het aan trainer Hans Coolen ligt plakt hij er gewoon nog een jaartje aan vast. Florant heeft aan 1 geldige poging bij het hinkstapspringen genoeg voor de titel, bij het verspringen is het tot de allerlaatste poging spannend. Antonny Ediagbonya heeft in de vierde poging de leiding overgenomen van Florant maar die bewaart zijn beste sprong voor het allerlaatste moment. Lang blijft het onduidelijk hoe ver hij is, met 7.35 meter komt hij 3 cm tekort voor de titel. Ediagbonya heeft nu in 2020 zowel de indoor als de outdoor binnengehaald en treedt daarmee in de voetsporen van zijn trainer Steven Nuytinck, die hetzelfde in 2017 deed.

De titel bij de vrouwen blijft wel in dezelfde handen want Anouk Vetter komt bij het verspringen geen moment in de problemen. Een wedstrijd waar we misschien iets meer van hadden verwacht maar Vetter, met een prima serie, blijft met 6.24 meter buiten schot van de specialisten. Joyce Schumacher springt misschien wel het verst van iedereen, de atlete van AV’23 heeft wat moeite om de balk te vinden en wordt derde met 6.06 meter, net achter Pauline Hondema, die zoals gewoonlijk haar beste sprong voor de laatste poging bewaart.

Jessica Schilder, Jorinde van Klinken en Melissa Boekelman trakteren het kogelpubliek op een heerlijke wedstrijd. Met slechts vier vrouwen aan de start verveelt de wedstrijd geen moment. Schilder zet de toon met 17.85 meter in de tweede poging maar je krijgt niet meteen het idee dat met deze afstand de wedstrijd op slot zit. Van Klinken, eerder al goed voor goud bij het discuswerpen, countert twee keer uitstekend en ook Boekelman komt vanaf poging 4 beter in de wedstrijd. Voor Boekelman blijft het bij 17.50 meter en brons, ook Van Klinken komt niet meer aan de 17.85 meter van Schilder. Die kan in de laatste poging vrijuit stoten en doet dat dan ook. Met 18.27 meter sluit ze de wedstrijd af met een nieuw pr en titel.

Nu is Boekelman nog lang niet uitgestoten, bij de mannen zien we wel een definitieve wisseling van de wacht. Patrick Cronie had zijn zinnen in eerste instantie gezet op het EK, maar nadat die werden afgelast was doorgaan geen optie meer. Voor het NK werkte hij zich nog 5 weken in het zweet en verdwijnt hij met zilver van het toneel. Sven Poelmann is de nieuwe man aan het front want met 19.03 meter pakt hij zijn eerste seniorentitel.

Overige winnaars dag 1
Kogelslingeren mannen: Denzel Comenentia 70.53 meter
Kogelsingeren vrouwen: Wendy Koolhaas 64.77 meter
Discuswerpen mannen: Stephan Dekker 54.48 meter
Hinkstap vrouwen: Danielle Spek 12.66 meter

Volg de ASICS NK Atletiek live via de livestream op ons YouTube-kanaal. Kijk voor alle foto's van dag 1 op het Facebook-account van de Atletiekunie. (bron)

Virtuele Twee Bruggenloop 5 km - 25.58 min - 19e plaats

Van de buurtschap de Haart naar Aalten
In mijn vakantie aan het Nijkerkernauw heb ik met een versnelling in een duurloopje een 'verrekking' opgelopen in mijn linker kuit. Het leek in eerste instantie wel een soort krampaanval maar achteraf was het dat niet! Bij het wandelen of fietsen voelen we er niets van maar met een versnelling bij het hardlopen gaat het mis. De laatste week gaat het echter steeds beter en heb ook voor het eerst weer zonder klachten kunnen trainen. Ik besluit dan ook om mee te doen aan de virtuele Twee Bruggenloop.

Net als met de virtuele Koningsloop, de Gerard Tebroke Memorial en de Grachtenloop gaan we weer over hetzelfde parcours. Ruim vier en halve kilometer inlopen, vanaf mijn huis via de Haartsestraat en de Haartseweg naar de school op de Haart. Dit gaat goed en bij het naambord van de buurtschap de Haart begint de wedstrijd. Het doel is om de eerste kilometer lekker, ontspannen en pijn vrij te lopen en die kilometertijd gelijk als richttijd aan te houden.

We slaan gelijk linksaf de Buninkdijk op en komen de eerste kilometer door in 5.12 minuten. Meteen een mooi doel van 26 minuten als richttijd en het liefst er heel iets onder. In de buurt van camping Boomans kom ik ook de tweede kilometer weer mooi in dezelfde tijd door, dat gaat dus goed. Aan het eind van de Stationsweg slaan we linksaf en even later gaat ook de derde kilometer in 5.12 minuten, een mooie constante race. We gaan verder in de richting van de accommodatie van AVA'70 en voor de tunnel gaat de vierde kilometer heel iets sneller.

Ben blij dat het nog steeds goed gaat en als we het dorp Aalten weer inlopen heb ik gelukkig nog steeds nergens last van. Zullen we in de laatste kilometer nog versnellen en onder de 5 minuten lopen, spookt er nog even door mijn hoofd.  Maar al heel snel daarna wint het verstand het dit keer en nemen we dan ook geen enkel risico meer. Bijna op de hoek van de Wilhelminastraat zit mijn 5 kilometer er op. Superblij dat dit goed is gegaan, het smaakt weer naar meer!

Strijd om nationale titels barst dit weekend los in Utrecht

Sprintonderdelen spannender dan ooit
In een seizoen zonder internationale toernooien is het NK in Utrecht voor velen het hoogtepunt van het seizoen. Nu er niet op limieten gejaagd hoeft te worden draait het puur en alleen om de titel. Ondanks de uitdaging om van dit seizoen een geslaagde te maken, is bijna de volledige top in Utrecht aanwezig en is het misschien wel lastiger dan ooit om op voorhand de goede winnaars te voorspellen. We gaan toch een poging wagen.

Sprintonderdelen spannender dan ooit, alleen Van Gool echt favoriet op de 100 meter
Nu zeggen ranglijsten niet altijd alles, op de 100 meter kan je niet om Joris van Gool heen. Vanaf het moment dat er weer wedstrijden gehouden werden, viel er een stijgende lijn in de uitslagen van Van Gool te bespeuren. Zijn 10.20 seconden in La Chaux-de-Fonds is van een hoog niveau en maakt hem de favoriet voor de titel. Van Gool, vorig jaar nog vierde in een fantastische finale waarin de top 5 binnen een tiende van een seconde zat, neemt het op tegen Nederlands kampioen Hensley Paulina en de nummer 2 van het afgelopen NK Christopher Garia, met Solomon Bockarie als outsider.

Wordt 2020 het NK van Marije van Hunenstijn?
Aan de vorm zal het niet liggen getuige de 11.28 seconden waarmee ze in Stockholm tweede werd bij de Diamond League. Maar door de afwezigheid van N’ketia Seedo en Dafne Schippers, die start op de 200 meter, is het wel de eerste keer dat Van Hunenstijn als favoriet aan de start staat. Jamile Samuel, Naomi Sedney en Nadine Visser zullen het haar zo lastig mogelijk proberen te maken.

Visser is er vooral veel aan gelegen om de hordetitel weer in haar bezit te krijgen. Vorig jaar verhinderde een onwillige hamstring deelname aan de finale en ging Eefje Boons er met de titel vandoor. Dit seizoen staat er geen maat op Visser en wordt het vooral interessant om te zien wat daar achter gebeurd, met Eefje Boons, Zoë Sedney en de vrouw met zeven levens, Sharona Bakker die strijden om de overige podiumplaatsen.

Taymir Burnet en Churandy Martina starten alleen op de 200 meter en zijn dit seizoen, als we de spaarzame wedstrijden erbij pakken, aan elkaar gewaagd. Martina verdedigt zijn titel en dient verder af te rekenen met Paulina, Bockarie en de winnaar van het EK-20 Onyema Adigida.

Zeldzaam hoog niveau bij de vrouwen 200 meter
De enige 3 vrouwen die dit jaar in Europa onder de 23 seconden liepen komen allemaal uit Nederland en staan allen op de startlijst. Ondanks de rugklachten kunnen we uiteraard niet om Dafne Schippers heen. Met Lieke Klaver, dit jaar de snelste met 22.66 seconden, en Marije van Hunenstijn, ook al goed voor 22.91 seconden, mogen we gerust spreken van een heerlijk veld. Met verder Samuel, Sedney en Femke Bol is de 200 meter bij de vrouwen één van de sterkst bezette onderdelen.

De 400 meter behoort op het moment toe aan Jochem Dobber, met de 45.68 seconden in la Chaux-de-Fonds als voorlopig hoogtepunt, goed voor een gedeelde derde plaats op de ranglijst allertijden. Voor Dobber geldt misschien wel hetzelfde als Van Hunenstijn. Voor het eerst zal hij op een seniorentoernooi als favoriet van start gaan. Met Tony van Diepen en Liemarvin Bonevacia is er sprake van een echte top 3, ook al doen we Isayah Boers daar enigszins mee tekort. Bonevacia liet afgelopen weekend in Tilburg zien dat het met de sprintsnelheid wel goed is, alleen is het op de 400 meter dit seizoen nog niet samengevallen.

De 400 meter bij de vrouwen wordt ongelofelijk boeiend. Aangezien Lieke Klaver en Femke Bol op de 200 meter uitkomen en Lisanne de Witte ontbreekt, zijn er misschien wel zes vrouwen die kans maken op de titel. Nu worden er nog geen startbewijzen voor de estafetteploeg verdeeld, in Utrecht winnen kan voor een gevoelige tik bij de concurrentie zorgen. Andrea Bouma liep dit seizoen met 53.53 seconden de snelste tijd in het veld, Marit Dopheide maakte recent indruk door in Grootebroek met 54.29 seconden het baanrecord uit de boeken te lopen. Eveline Saalberg, Eva Hovenkamp, Laura de Witte en Bianca Baak, de enige die dit seizoen nog geen 400 meter heeft gelopen, zijn de overige gegadigden voor eremetaal.

Foppen en Ummels dubbelen op middellangeafstand, verwacht vuurwerk op 800 meter
De 5000 meter van het afgelopen NK werd door velen gezien als één van de hoogtepunten. Niet zo zeer omdat Mike Foppen zoals verwacht met de eer ging strijken, wel omdat vooral de beginfase vol zat met tempoversnellingen. Foppen, sinds Monaco mede recordhouder op de 5000 meter, staat op de startlijst van zowel de 1500 als de 5000 meter en gaat voor niets minder dan dubbel goud. Dat maakt het interessant om te zien hoe de concurrentie de 5000 meter gaat benaderen. De series van de 1500 meter zijn op zaterdagmiddag, de finale van de 5000 meter is 4 uur later. Grote kans dat de wedstrijd vanaf het begin hard gemaakt wordt, met Stan Niesten als voornaamste uitdager, aangezien de geblesseerde Noah Schutte ontbreekt. Is Foppen op de 5000 meter normaal gesproken een maatje te groot, op de 1500 meter is dat een ander verhaal. Een prachtig deelnemersveld met de winnaar van vorig jaar, Richard Douma, de nummer 2 Mahadi Abdi Ali, de gebroeders Van Riel en Thijmen Kupers. Kupers heeft in een toernooiloos jaar wat meer de nadruk gelegd op de 1500 meter en liep in Nijmegen naar 3.44.94 seconden. Jaap Gerben Vellinga, vorig jaar derde op de 800 meter, zal hopen op een boemelrace.

Geen Vellinga en Kupers op de 800 meter, iedereen die in Nederland verder iets voorstelt op dit onderdeel is er wel. Mannen, die elkaar dit seizoen veelvuldig hebben opgezocht om de kans op snelle tijden te vergroten. Junior Djoao Lobles kwam telkens als sterkste bovendrijven en start dan ook als favoriet, met Jurgen Wielart als voornaamste uitdager. Maarten Plaum, die vorig jaar op indrukwekkende wijze de titel pakte, liep dit seizoen nog niet, maar staat wel op de deelnemerslijst.

Bij de vrouwen zullen de ogen wederom gericht zijn op Britt Ummels die opnieuw gaat dubbelen. De manier waarop Ummels vorig jaar Maureen Koster versloeg op de 1500 meter maakte diepe indruk. Dit jaar lijkt een geslaagde dubbel realistischer. Tegenstand zal er vooral op de 800 meter komen van Bregje Sloot, dit jaar al goed voor 2.02.51 seconden. Een nieuwe dubbel zit er voor Irene van der Reijken niet in. De atlete van Rotterdam Atletiek won vorig jaar de 5000 meter en de 3000 meter steeple en start in Utrecht alleen op de steeple. Diane van Es start als favoriete op de 5000 meter. 

Veel duels en duidelijke winnaars bij technische onderdelen
Bij de technische onderdelen zien we een mooie mix van gedoodverfde winnaars en bloedstollende finales. Om met die eerste categorie te beginnen, het moet raar lopen willen Menno Vloon, Douwe Amels en Denzel Comenentia hun desbetreffende onderdelen niet winnend weten af te sluiten. Alle drie hebben ze dit seizoen een meer dan acceptabel niveau laten zien. Maar daarmee houdt bij de mannen de categorie gedoodverfde winnaars wel op. Fabian Florant pakte vorig jaar de dubbel en zal dit jaar vooral als favoriet starten bij het hinkstapspringen. Bij het verspringen moet Florant vooral af zien te rekenen met de jonge garde Damian Felter, Antonny Ediagbonya en David Cairo. Het is te hopen dat er vanuit de jeugd weer eens een echte verspringer opstaat, want hoe spannend deze finale ook gaat worden, het niveau is niet echt om over naar huis te schrijven. Slechts 5 cm scheelde het vorig jaar tussen Mart ten Berge en Lars Timmerman-Jetten bij het speerwerpen. Dat duel wordt nu weer verwacht, zeker gezien het feit dat ranglijstaanvoerder Tom Egbers zich heeft afgemeld met een enkelblessure. Patrick Cronie heeft dit seizoen nog geen topvorm laten zien en krijgt bij het kogelstoten zijn handen vol aan Sven Poelman en Mattijs Mols.

Gedoodverfde winnaars vinden we ook bij de vrouwen met Lisanne Schol en Wendy Koolhaas bij respectievelijk het speerwerpen en kogelslingeren. Voor de kijkerstip verwijs ik u graag naar zaterdagavond 18.20 uur. Er doen slechts 6 vrouwen mee bij het kogelstoten, de line up is heerlijk met Melissa Boekelman, Jessica Schilder en Jorinde van Klinken. Wordt het een symbolische wisseling van de wacht, of kan Boekelman de nieuwe lichting nog van zich afhouden. Van Klinken kiest sowieso niet de makkelijkste weg naar goud, want bij het discuswerpen wacht Alida van Daalen. Corinne Nugter is nog niet voldoende hersteld van haar elleboogoperatie waardoor we voor het eerst sinds 7 jaar een nieuwe kampioene krijgen. Het niveau bij het verspringen van de vrouwen is de laatste jaren enorm gestegen. Toegegeven, nog niemand heeft internationaal de aansluiting gevonden, potentie te over. Tevens is dit het onderdeel waarop de strijd tussen de meerkampsters en de specialisten het hevigst is. Aan de ene kant hebben we Nadine Broersen en titelverdedigster Anouk Vetter die het opnemen tegen Eva Bastmeijer en Kika van Bergen en Henegouwen. Tara Yoro ontbreekt vanwege een hamstringblessure. Nieuwbakken trainingsgenootjes Killiana Heymans en Femke Pluim zijn favoriet voor de polstitel. Heymans heeft dit seizoen nog niet gesprongen, Pluim kwam al tot 4.35 meter.

Doordat toeschouwers niet welkom zijn op het terrein heeft de Atletiekunie volle bak ingezet op meerdere streams waardoor u niets hoeft te missen. Vanaf zaterdag 10 uur te vinden op het YouTube-kanaal van de Atletiekunie(bron)

Voorkom een lopersknie: oefeningen

Wat is een lopersknie en hoe kom je er weer vanaf?
Een pijn die geleidelijk in je knie sluipt, tot het zo gaat branden en steken dat je geen stap meer verder kunt lopen. Zeker als je flink wat kilometers per week hardloopt, kun je last krijgen van deze vervelende blessure: de zogenaamde lopersknie. Wat is het precies en hoe kom je er weer vanaf?

Je knieën krijgen heel wat te verduren tijdens het hardlopen. Bij elke stap die jij zet moeten ze twee tot wel drie keer het gewicht van je lichaam opvangen. Een lopersknie doet vooral zeer als je voeten contact maken met de grond, tijdens het landen dus. In eerste instantie is de pijn nog dof, maar als je blijft doorgaan met lopen wordt hij vaak snel heviger.

Peesplaat
Je voelt de pijn aan de buitenkant, net boven je knie. Tussen je zijbilspieren, je knieschijf en je onderbeen loopt de iliotibiale band. Dit is een sterke en brede peesplaat die de zijwaartse beweging van je heup mogelijk maakt en je bovenbeen en bekken stabiel houdt tijdens het lopen. Deze band helpt ook bij het buigen en strekken van je knie.

Ontstekingsreactie
Als de peesplaat te strak wordt, wrijft hij bij het buigen van je knie met een te grote kracht over de dijbeenknobbel die aan de buitenkant van je knie zit. Zo kan er een ontstekingsreactie ontstaan, die de pijn tijdens het hardlopen veroorzaakt. Neem je deze blessure niet serieus, dan ontaardt hij mogelijk in een slijmbeursontsteking.

Heuvels en bochten
Vooral als je als onervaren loper in korte tijd veel gaat trainen of wanneer je langeafstandsloper bent heb je een grotere kans om last te krijgen van een lopersknie. Ook als je O- of X-benen, platvoeten of een beenlengteverschil hebt ben je meer vatbaar voor deze blessure, net als wanneer je (plotseling) veel gaat lopen op heuvelachtig terrein of veel bochten loopt, bijvoorbeeld op een atletiekbaan.

Voorkomen
Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om een lopersknie te voorkomen, zoals een goede warming-up en cooling-down, het aanschaffen van goede schoenen die passen bij de manier waarop jij je voeten afwikkelt en een rustige opbouw van je loopschema. Als je net begint kun je heuveltjes, schuin aflopende wegen en routes met veel bochten beter links laten liggen.

Oefeningen

Subacute en chronische fase:
Rekoefeningen 3 keer 20 seconden, 3 tot 5 keer per week. Rechtop gaan staan, pijnlijke been kruislings achter het goede been plaatsen. Buig romp in de richting van het pijnlijke been en hou de rek op zijkant bil 20 seconden vast.

Revalidatiefase
Zodra de pijn het toelaat moeten de relevante spiergroepen worden getraind. Begin met 1 keer 15 herhalingen en bouw op tot 3 keer 20. Altijd beide benen trainen. Eerste week oefening 1. Dan gedurende 2 weken oefening 1, 2 en 3. Vervolgens oefening 1 laten zitten en oefening 4, 5 en 6 toevoegen en gedurende 3 a 4 weken uitvoeren. Vanaf week 4 kun je weer gaan lopen, mist je geen pijn hebt tijdens de oefeningen.

1. Been heffen in zijligging
Ga op de zij liggen, met onderste been gebogen. Bovenste been zijwaarts omhoog heffen. Hou 1 seconde vast en laat langzaam zakken.

2. Uitvalspassen
Plaats ene voet naar voren en andere voet naar achteren, buig de knie, maar niet verder dan 90 graden. Laat been niet naar binnen of buiten zwaaien. Hou bekken horizontaal.

3. Kniebuigingen
Eerst met 2 benen, later op 1 been. Hou bekken goed horizontaal. Als op 1 been je bekken kantelt, zijn je zijbilspieren nog niet voldoende getraind.

4. Bekkendipjes
Ga op verhoging staan, met standbeen gestrekt. Laat het andere been 5 tot 8 cm zakken en kom langzaam weer omhoog.

5. Wallbangers
Ga 15-30 cm van de muur staan (zij naar de muur) met de benen licht uit elkaar. Strek de armen weg van de muur en tik de muur aan met de bil. Keer in vloeiende beweging terug naar de beginstand. Wanneer de bil de muur raakt, moet er iets rek op de bilspieren komen.

6. Zijwaartse uitvalpassen
Ga staan met de voeten schouderbreed uit elkaar. Stap zijwaarts tot er lichte rek komt in de zijbilspieren. Buig iets door de knie en kom meteen weer omhoog.

Rust
Sportartsen noemen de lopersknie een dankbare diagnose, omdat je er in veel gevallen ook weer snel helemaal van verlost bent. Daarvoor hoef je geen operatie te ondergaan. De belangrijkste remedie is rust. Loop een korter rondje en probeer ook je passen in te korten, dus loop met vrij gestrekte benen. Ga over op een wandeltempo zodra je pijn voelt of liever nog net daarvoor.

Niet door de pijn heen
Loop nooit door de pijn heen. Heb je echt te veel last van je knie, dan kun je beter een tijdje overstappen op een andere sport zoals zwemmen of rustig fietsen. Het kan geen kwaad om de pijn in je knie te verlichten met een paracetamol. Ook het koelen van je knie met een coldpack geeft verlichting. Meestal ben je na een paar weken tot een paar maanden van je lopersknie verlost. Helpen de tips hierboven bij jou niet, neem dan altijd contact op met een (sport)arts of fysiotherapeut voor advies op maat. (bron)

vrijdag 28 augustus 2020

Wat maakt jou een mentaal sterkere loper?

Je kunt fysiek nóg zo sterk zijn, maar als je dat mentaal niet bent dan is het maar de vraag of….
Je kent ze vast ook wel: mensen die door een forse tegenslag hun geplande doel niet kunnen halen maar vervolgens vol goede moed er tegenaan gaan. Waar halen dergelijke mensen hun mentale kracht? Is dit aangeboren of kan je het aanleren? En natuurlijk, wat kan mentale weerbaarheid voor een hardloper betekenen?

De definitie klinkt als volgt: ‘Mentale weerbaarheid is het vermogen om zo best mogelijk te presteren, ongeacht externe omstandigheden, afleidingen of interne emoties’. Het goede, en misschien toch jammere, nieuws is dat je er niet mee geboren wordt. Mentale taaiheid is een verworven eigenschap. Je hoeft dus niet door een levensbedreigende ervaring te gaan om het te krijgen. Als lopers weten we dat haast elke training ons uitdaagt om te blijven hollen. Steeds opnieuw overtuigen we onszelf om het vooropgestelde doel te bereiken en dat op zich levert al een bijdrage tot meer weerbaarheid. Onderstaande checklist geeft een overzichtje van de nodige eigenschappen om jezelf te bombarderen tot een ‘mentaal sterke loper’.

1. Veerkracht
Heb jij het vermogen om terug recht te krabbelen bij tegenspoed (diarreeaanval op de ochtend van je eerste marathon), pijn (ongelukkig je voet omslaan) of een teleurstellende prestatie (ondanks een perfecte voorbereiding je persoonlijk record toch niet verbeteren)? Ben je bereid om naar feedback te luisteren en zelfs te aanvaarden? Een fout beseffen, begrijpen en durven toegeven, is niet altijd eenvoudig, maar het maakt dat je er vlugger lessen uit trekt en zo sneller een nieuw doel kan stellen, inclusief verse inzichten. Sta open voor tips en geloof in een positieve afloop.

2. Focus
De mentaal sterke hardloper vermijdt situaties niet, maar richt de aandacht op wat echt belangrijk is. Als bijvoorbeeld in de laatste kilometers van de marathon krampen allerhande de kop opsteken en een innerlijk stemmetje begint te roepen dat je beter opgeeft, is dat het moment om te focussen op je eigenlijke doel: ik moet doorgaan, hiervoor heb ik zo lang getraind… Het bijzondere aan mentaal getrainde sporters is dat zij op dergelijke momenten hun prioriteiten duidelijk voor ogen zien. Ze voelen perfect het onderscheid aan tussen doorgaan ondanks de ongemakken en stoppen om blessures te vermijden.

3. Voorbereiding
Mentaal sterke lopers hebben een plan B, C en als Murphy echt toeslaat, zelfs een plan D en E. Je anticipeert op mogelijke scenario’s en hebt in je hoofd een plan van aanpak voor alles wat er zou kunnen gebeuren: opkomende steken, sport-bh die openspringt, een plotse regenbui… you name it. Je raakt niet in paniek tijdens een crisis, maar kiest onmiddellijk de juiste oplossing uit het hele scala aan opties.

De mentaal sterke hardloper zorgt voor een duidelijk beeld van het doel, visualiseert het vaak en houdt dat beeld op de voorgrond, wat er ook gebeurt. Jezelf bewust zijn van deze kwaliteiten en ze tijdens je run aanspreken, maakt dat ze zich stap voor stap integreren in je dagelijks leven en dan wordt het pas echt een pluspunt! (bron)

Blaren voorkomen én genezen

Blaren kunnen voor lopers echt funest zijn. Hoe voorkom én behandel je ze?
Blaren zijn vervelend. Sterker nog: voor ons hardlopers kunnen blaren echt funest zijn. En dus is het de komende weken extra opletten, want bij regenachtig weer loop je over het algemeen meer kans op pijnlijke blaren dan bij droog weer.

Blaren worden simpelweg door wrijving veroorzaakt. Die wrijving komt meestal doordat je sokken of je schoenen niet helemaal goed zitten en daardoor langs je huid schuren. Gedurende de eerste kilometers zal je daar geen last van ondervinden, maar naarmate je huid langer aan die schuring wordt blootgesteld, des te meer last je zult krijgen van blaarvorming. Allerlei factoren kunnen de wrijving vergroten. Niet alleen warmte en het verkeerde schoeisel, maar ook een hoger tempo en bepaalde voetafwijkingen.

Opvallend genoeg ontstaan de meeste blaren in de zomermaanden en dan met name tijdens de langere runs. Wedstrijden zijn dan ook vaak debet aan flinke blaarvorming. Opvallend is dat dus eigenlijk niet, want je loopt dan regelmatig verder dan je tijdens je trainingen doet. En dus zullen je voeten meer opzetten en daardoor knellen. Tijdens wedstrijden loop je doorgaans ook nog eens wat sneller dan je gebruikelijk zou doen, waardoor de wrijving bij je voeten extra toeneemt. En je stapt in plassen, bijvoorbeeld bij de drankposten, terwijl je water over je hoofd heen gooit om af te koelen. Een deel van dat vocht komt in je schoenen terecht en zorgt voor natte voeten en dus nog meer problemen. Wanneer de wrijving in je schoenen ook nog kleine bloedvaten kapotmaakt, ontstaat een bloedblaar. En dan is (door)lopen echt een hele opgave.

Als je blaren hebt, moet je deze goed behandelen. Daarover zo meer, want voorkomen is beter dan genezen. Verzorg je voeten goed, want zowel een te bezwete als te droge huid zorgt voor wrijving. Een vocht inbrengende crème houdt de vochtigheid van je voeten op peil. Daarnaast zijn synthetische sokken een echte aanrader, omdat deze het vocht bij de huid weg transporteren. Tape onder je voeten kan ook helpen, omdat dit de wrijving tussen voet en schoen/sok zal verminderen. Of je draagt twee paar sokken, omdat hierdoor wrijving tussen de sokken plaatsvindt en niet – of in ieder geval minder –  tussen sok en huid. Neem in dat geval wel een schoen van een half maatje groter, zodat je voeten nog voldoende bewegingsruimte hebben maar niet gaan ‘slippen’.

Heb je al een blaar? Als de blaar klein is, kun je deze het beste intact laten. Als er weinig vocht in de blaar zit en je probeert hem toch lek te prikken, kan de blaar gaan bloeden. Dan ben je verder van huis. En aangezien de huid toch al als beschermlaag voor de blaar zorgt, is het verstandig daar niks aan te veranderen. Wel kun je de blaar met een viltje of schuimrubber ‘inbouwen’. Door een gat te knippen in het midden van het rubbertje, kun je deze precies over de blaar heen plaatsen. Door het geheel vervolgens met een verbandgaasje af te plakken, zal de blaar redelijk snel indrogen en genezen.

Een grote blaar kun je beter wel doorprikken en leeg laten lopen. Steriliseer de naald met alcohol en zorg ook dat je handen schoon zijn. Sommige lopers doen de naald eerst in het vuur, maar doe dat vooral niet. De koolstofdeeltjes die op de naald komen – en dus vervolgens in de wond – zorgen eerder voor meer problemen dan dat ze deze verminderen. Als de blaar is leeggelopen, kun je deze met een verband bedekken om bacteriën zo geen kans te geven binnen te dringen. Je kunt af en toe van verband wisselen en de voet met blaar tussentijds laten weken in soda. (bron)

donderdag 27 augustus 2020

AVA'70 organiseert virtuele Twee Bruggenloop

Deelnemers aan de Twee Bruggenloop 2019
Misschien ben jij het laatste weekend van augustus  wel op een mini-camping in Koudekerke, geniet je van een wandelvakantie in Vorarlberg, heb je de camper geparkeerd bij de Twee Bruggen, zit je met een clupje sportmaatjes in een groepsaccommodatie op Texel of ben je gewoon thuis. Wij dagen je uit! 

De afgelopen zomerperiode werd er bij AVA`70, ondanks de coronamaatregelen, flink doorgetraind. In relatief kleine groepen werd er gelopen vanaf de verschillende locaties. En hoewel de vereniging het erg graag anders zou zien, van het organiseren van wedstrijden met grootschalige deelname is voorlopig nog geen sprake. Dat er wel behoefte aan is, bleek voor de zomer al wel bij de virtuele edities van de Koningsloop, de GTM-Loop en de Grachtenloop, waarbij heel veel pupillen, junioren en senioren in actie kwamen. Atleten uit de hele regio schreven zich in en er werd ook nog eens bijzonder hard gelopen. Ook kwamen er een aantal reacties binnen van deelnemers, die het prettig vonden om op een zelf gekozen tijdstip èn zonder wedstrijddruk te kunnen hardlopen. Daarom is besloten om, ter afsluiting van de vakantieperiode ook een virtuele editie van de Twee Bruggenloop te organiseren met 2 verschillende afstanden.

Wat is de bedoeling? 
* De Twee Bruggenloop 2020 is een virtuele wedstrijd over een afstand van 5 kilometer.
* Je loopt tussen vrijdagavond 28 augustus 19.00 uur en zondagavond 30 augustus 21.00 uur op een door jezelf uitgekozen parcours een traject van minimaal 5 kilometer.
* Vervolgens stuur je het resultaat via Strava, Garmin of Tom-Tom naar: tijd@ava70.nl
* Er zijn 4 klassementen: Heren, Dames, jongens t/m 15 jaar, meisjes t/m 15 jaar.
* Je hoeft voor deelname GEEN lid te zijn van AVA`70

Je mag gerust langer lopen, maar voor de wedstrijd gelden de eerste 5 kilometers van je duurloop. De organisatie stelt het op prijs, dat je ook een leuke actiefoto meestuurt van de omgeving waar je een poging hebt gedaan. Voor de winnaars van het klassement is een leuke prijs beschikbaar.

Aan de hand van de inzendingen wordt het klassement bepaald en bij twijfel is het laatste woord aan de organisatie. De deelname is voor eigen risico en de geldende Corona- maatregelen zijn van kracht. Inschrijving voor de virtuele Twee Bruggenloop 2020 is vanaf heden mogelijk via de speciale button op de site: www.ava70.nl. De organisatie nodigt iedereen uit Aalten en verre omstreken uit, om aan deze activiteit deel te nemen. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Voor de jeugd tot en met 12 jaar van AVA`70 wordt een speciale run van 1 kilometer georganiseerd op de atletiekbaan. Dit gebeurt tijdens de reguliere training in de week van 31 augustus tot en met 03 september a.s. Voor de jeugd tot en met 12 jaar geldt de 1,5 meter afstand-regel immers niet en daarom is het mogelijk om dit onderdeel op de baan te doen. Jij doet toch ook mee?

Klik op de volgende links voor meer informatie

inschrijven

deelnemers

uitslagen

site organisatie

Dit zijn hartslagzones en zo gebruik je ze tijdens het hardlopen

Alles wat je wil weten over het trainen binnen een bepaalde zone
Hartslagzones, je hebt er waarschijnlijk al eens over gehoord. Wat zijn hartslagzones en hoe kan je er als hardloper mee trainen?

5 hartslagzones
Hardlopers kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet. Hartslagzones zijn per persoon verschillend en moeten dan ook individueel worden bepaald. De zones zijn afhankelijk van de maximale hartslag (HR-max).

Trainen met hartslagzones doe je het meest nauwkeuring met een sporthorloge en een borstband. Sporthorloges die hartslag via de pols meten kan ook, maar zijn over het algemeen genomen minder precies.

Trainingen kunnen worden verdeeld in 5 hartslagzones:

Hartslagzone 1 Warming-up / Cooling-down - Intensiteit % van maximale hartslag: 50% - 60%
Deze hartslagzone is effectief voor warming-up / cooling-down, bevordert het herstel en heeft een minimale vetverbranding. De hartslagzone wordt meestal bereikt bij wandelen of licht joggen en moet ook voelen als een lichte inspanning. Hardlopers die goed getraind zijn hebben over het algemeen een hogere maximale hartslag, zij zullen dus ook harder kunnen lopen in deze hartslagzone. De minimale vetverbranding in deze zone noemen ze ook wel aerobe inspanning.

Hartslagzone 2 Vetverbranding & verbetering basisconditie - Intensiteit % van maximale hartslag: 60% - 70%
Deze hartslagzone moet prettig en relatief eenvoudig aanvoelen, maar je bent al wel duidelijk inspanning aan het leveren. Hoewel je ademhaling tijdens het hardlopen hierbij iets korter wordt, is het nog wel mogelijk een gesprek te voeren. Als het goed is kan je dit tempo aardig lang volhouden zonder te verzuren. Een goede zone als je voor vetverbranding gaat!

Hartslagzone 3 Verbetert algemeen trainingstempo / efficiëntie - Intensiteit % van maximale hartslag: 70% - 80%
Train je in hartslagzone 3 dan zal je al iets meer buiten adem gaan raken en kan het best worden omschreven als een 'constante beheerste snelle ademhaling'. Het gesprekje dat je in hartslagzone 2 kon voeren, wordt hier toch al lastiger. Trainen in deze hartslagzone is effectief als je als doel hebt je prestaties te verbeteren voor - bijvoorbeeld - een hardloopwedstrijd.

Hartslagzone 4 Beter in staat tot langdurig hoge snelheden - Intensiteit % van maximale hartslag: 80% - 90%
Deze is pittig. Hartslagzone 4 bereik je als je een zware inspanning levert. Ademenen wordt moeizamer en de training voelt als erg intensief. Vanaf deze hartslagzone ga je ook meer melkzuur produceren en heb je dus kans op verzuurde benen. Ze noemen dit ook wel de 'anaerobe fase'. Door vaker met deze intensiteit te trainen kun je jouw conditie verbeteren en daarmee ook de drempel tot verzuring vergroten. Een goede hartslagzone als je jouw prestaties wilt verbeteren, maar hou er rekening mee dat je dit tempo niet lang vol kan houden. Zo kun je denken aan een intervaltraining waarbij je bijvoorbeeld afwisselend steeds 2 minuten in deze zone loopt.

Hartslagzone 5 Maximale inspanning voor ademhaling en spieren (uithoudingsvermogen) - Intensiteit % van maximale hartslag: 90% - 100%
Hartslagzone 5 is de zwaarste. Je bereikt hierbij je (vrijwel) maximale inspanning voor ademhaling en spieren. Hardlopen met een hartslag tussen de 90% en 100% van HR-max voelt als uitputtend en je zal snel buiten adem raken. Het is niet aan te raden lang in deze zone te trainen en daarbij waarschijnlijk voor jezelf ook niet eens mogelijk. Meestal wordt deze hartslagzone in een training gestopt voor ervaren atleten in de laatste fase voor een hardloopwedstrijd. Deze atleten trainen dan in deze zone door middel van korte intervallen. Trainen in hartslagzone 5 is bedoeld voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen en spierkracht.

Jouw HR-max berekenen
Wil je weten wat jouw maximale hartslag is? De meest nauwkeurige en betrouwbare manier om je HR-max te berekenen is door een sportmedisch onderzoek aan te vragen bij een sportarts. Hier zijn - afhankelijk van jouw verzekering - wel kosten aan verbonden.

Ben je op zoek naar een manier om zelf jouw maximale hartslag te berekenen zonder kosten? Bereken jouw maximale hartslag dan niet met de bekendere formule die gebaseerd is op leeftijd en geslacht, deze is om meerdere redenen niet betrouwbaar. Een betere manier is om met behulp van een nauwkeurige hartslagmeter het volgende te doen: versnel na een duurtraining, aansluitend en dus zonder te stoppen, maximaal met de duur van 1 minuut. Stop met sprinten, wacht circa 5 tot 15 seconden en meet je hartslag. De hartslag die je op dat moment meet kun je beschouwen als je HR-max.

HR-rust berekenen
Jouw rusthartslag berekenen is heel simpel: meet jouw hartslag in rust 's ochtends, als je net wakker bent, met een hartslagband en sporthorloge. Doe dit het liefst nog voordat je opstaat uit bed. (bron)