Goede, regelmatige slaap is van onschatbare waarde |
1. Focus je niet op slapen
Makkelijker gezegd dan gedaan: je niet focussen op slapen als je dat juist zo graag wilt. Maar hoe drukker je je maakt over de uren slaap die je mist doordat je wakker ligt, des te gestrester word je. En meer stress betekent nóg minder slaap. Als je 's nachts wakker wordt en je valt niet binnen 15 tot 20 minuten weer in slaap, ga dan je bed uit. Probeer iets ontspannens te doen buiten de slaapkamer, zoals lezen of naar muziek luisteren. Als je blijft liggen en je opwindt over het feit dat je niet slaapt, wordt je alleen maar onrustig. Hoe moeilijk het ook is: accepteer dat je soms geen controle hebt over de kwaliteit van je nachtelijke uren...
2. Hou je aan een schema
Regelmaat is het toverwoord als je goed wilt slapen. Probeer je aan een vaste bedtijd en een vaste tijd om op te staan te houden, iedere dag, zélfs in het weekend. Als je lichaam gewend is aan een bepaald patroon, 'weet' het wanneer het rustiger moet worden om te gaan slapen.
3. Laat je testen op
slaapapneu
Snurk je? Dat komt veel voor, ook bij vrouwen. Het is meestal onschuldig, maar het kan ook een symptoom van een slaapstoornis zijn, namelijk slaapapneu. Als er lange pauzes in je gesnurk zitten (dat kan je partner vast zeggen), ga dan naar je huisarts. Slaapapneu kan goed behandeld worden.
4. Neem een bad
Het is een trucje uit grootmoeders tijd: een lekker warm bad nemen voor je naar bed gaat. Daar word je slaperig van. Dat werkt zo: je krijgt zin in slapen als je lichaamstemperatuur daalt. Je kunt dat effect versterken door je lijf warmer te maken met een bad of een douche en dan te gaan liggen, zodat je lichaam langzaam afkoelt.
5. Blokkeer al het licht
Zelfs een heel klein streepje licht kan je slaap verstoren. Neem goede gordijnen en doe voor je gaat slapen alle lichten in huis uit, ook van televisies, laptops en telefoons. Probeer een uur voor je gaat slapen niet meer naar computerbeeldschermen te kijken, want daar blijven je hersenen actief van. Laat ze 'afkoelen', dan slaap je makkelijker.
6. Sport vroeger
Van regelmatig sporten ga je beter slapen, helemaal als je het sporten op een goed tijdstip plant. 's Avonds voor je gaat slapen nog sporten is geen goed idee: je lichaamstemperatuur kan daardoor hoog blijven, waardoor je minder makkelijk inslaapt. Probeer om die reden drie uur voor je naar bed gaat niet meer te sporten.
7. Vermijd zwaar eten en drank
Zwaar eten en alcohol drinken voor je naar bed gaat kan voor een slechte spijsvertering zorgen – en natuurlijk voor nachtelijke bezoekjes aan het toilet. Natuurlijk, een glaasje wijn zorgt ervoor dat je slaperig wordt en je valt misschien eerder in slaap, maar je wordt ook vaker wakker 's nachts en je slaapkwaliteit is minder goed waardoor je je misschien niet uitgerust voelt de volgende dag.
8. Upgrade je kussen en matras
Kies een goed kussen en matras: een die ondersteunt, comfortabel is en geschikt voor jouw favoriete slaappositie. Iemand die graag op haar buik slaapt heeft een ander kussen nodig dan iemand die liever op haar zij ligt. Ga naar een gespecialiseerde winkel voor advies.
9. Maak een nummertje
Tja, tenslotte kunnen we er
niet omheen: seks is goed voor de nachtrust. Bij een orgasme komen zogenaamde
gelukshormonen vrij, waardoor stress afneemt en je makkelijker in slaap valt. (bron)
Geert geeft tegenwoordig ook sexadvies
BeantwoordenVerwijderen