zaterdag 14 november 2020

Herken de signalen van overtraining

Heb je last van deze klachten? Wees dan alert.

Niet alleen top- en ultralopers lopen het gevaar te veel van lichaam en geest te eisen; overtraining kan iedereen overkomen. Op welke signalen moet je letten om overtraining te voorkomen? We zetten ze per situatie voor je op een rijtje.

1. Tijdens het lopen

*Geen vooruitgang - Ondanks het feit dat je de kwaliteit en/of de kwantiteit van je training opschroeft, toon je geen vooruitgang of ga je zelfs achteruit. Tijdens trainingen die vroeger makkelijk gingen, moet je nu harder werken.

*Blessures en klachten - Je hebt steeds klachten in ver­schillende delen van je lichaam of je hebt een blessure die maar niet over wil gaan.

*Spiervermoeidheid en langzaam herstel - Beduidend langer moeten her­stellen na een zware training is een typisch symptoom van overtraindheid.

2. Geestelijk

*Stemmingswisselingen en gevoeligheid - Je bent geregeld lichtgeraakt en humeurig.

*Verminderde motivatie - Je geniet gewoon niet meer van je training, het lopen is een verplichting geworden en je ziet op tegen zware sessies.

*Verminderde concentratie, veerkracht en focus - Tijdens zware trainingen of races kun je moeilijk de kracht vinden om ze uit te lopen.

3. Buiten het lopen om

*Gewichtsverlies of gewichtstoename - Overtraining vergroot de kans op snelle en onverklaarbare gewichtsschommelingen.

*Vreetbuien - Verlangen naar suiker, cafeïne of zout om je beter te voelen.

*Geen trek - Overtraining kan tot de aan­maak van meer adrenaline en noradrenaline leiden, waardoor je minder eetlust hebt.

*Vermoeidheid of slaapstoornissen - Constante of periodes van ex­treme vermoeidheid. Niet meer goed diep kunnen slapen en meer bewegen als je wél slaapt.

*Ziekte - Infecties aan de bovenste lucht­wegen zie je vaak als je overtraind bent.

*Verminderd libido - Overtraining leidt tot minder anabole hormonen, waardoor je minder zin in seks kunt krijgen.

*Bloedproblemen - Bloedtesten kunnen je wijzen op de voortekenen van overtraindheid; zoals minder ferritine (een eiwit dat ijzer opslaat) en magnesium.

*Hartslag - Een snellere rusthartslag bij het wakker worden, of aanhouden­de veranderingen in je hartslag terwijl je tegen de lactaatgrens aan loopt, kunnen ook op overtraindheid duiden. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten