donderdag 3 december 2020

4 eettips om sneller te herstellen

Want met goede voeding kun je je lichaam een handje helpen

Wil jij er alles aan doen om snel te herstellen van een blessure? Dan is het zaak om goed te letten op wat je eet, want met de juiste voeding kun je het herstel van je lichaam een handje helpen.

Als je eenmaal geblesseerd bent kun je jouw lichaam helpen om sneller te herstellen door voldoende groenten en fruit te eten. Maar je kunt nog veel meer doen om zo snel mogelijk weer hard te kunnen lopen. In dit artikel leggen we het je uit.

Tip 1: Eiwit is belangrijk voor herstel

Niet alleen om spieren te helpen met het herstel, maar ook om te voorkomen dat je (teveel) spiermassa verliest. Zorg weer dat je verdeeld over de dag goede porties eiwit eet en kies vooral producten die rijk zijn aan het aminozuur leucine. Leucine zorgt ervoor dat jouw spieren, als je weer mag trainen, beter reageren op de trainingsprikkel. Ook zou leucine spierafbraak voorkomen. Leucine vind je vooral in biefstuk, zalm, melk, eieren en walnoten.

Tip 2: Alternatieve trainingen

Als je niet meer kunt hardlopen door je blessure wil dat niet zeggen dat je niets meer moet doen. Beweging is vrijwel altijd beter dan volledige rust. Door toch te bewegen zorg je dat voedingsstoffen de geblesseerde regio beter kunnen bereiken. In plaats van hard te lopen zou je kunnen fietsen, crosstrainen, zwemmen of krachttrainen. Zorg altijd dat je eet rondom je training (ervoor én erna). Zo komen de voedingsstoffen (en het eiwit) beter op de plek van bestemming. En zelfs als je minder traint, bedenk dat je lichaam zo’n 10-20% meer energie nodig heeft om te herstellen van een blessure.

Tip 3: Ontstekingen tegengaan met eten

Dan kan het geen kwaad om wat meer ontstekingsremmende producten te eten. Zonder dat je direct naar ontstekingsremmers hoeft te grijpen kan jouw voeding je zo helpen met herstel. Denk aan gember (pers een stukje gember uit met een knoflookpers en meng met thee of Spa rood), zalm, blauwe bessen, spinazie, boerenkool of bijvoorbeeld olijfolie en (pistache)noten.

Tip 4: Dit moet je eten bij aangetaste pezen, gewrichten of spieren

Neem 30-60 minuten voor een korte training collageen in. Dat kan via een product met gelatine of via supplementen. Tijdens de training belast je de pees, het gewricht of de spier kortdurend (binnen de grenzen van wat kan met jouw blessure). Het collageen gaat daarna extra hard aan de slag met het herstel. Neem altijd iets van vitamine C gelijktijdig met het collageen, zo wordt het opgenomen. Onze tip: meng 15 gram gelatinepoeder in water en los hier een bruistablet vitamine C in op. Drink dit 30 minuten voor je training. Zorg dat je na de training een paar uur rust hebt voor het beste effect. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten