zaterdag 29 januari 2022

Weer hardlopen na ziekte

Heb je drie dagen koorts gehad, dan loop je zes dagen niet!

In deze tijd van het jaar kun je zomaar worden gegrepen door een verkoudheid of griep. Enkele dagen rust kunnen dan geen kwaad. Je lichaam heeft tenslotte andere prioriteiten dan een rondje hardlopen. Maar hoe kun je de draad weer oppakken nadat je ziek bent geweest?

Wanneer je verkouden bent of griep hebt, geldt het advies: thuisblijven. Hoewel je met lichte klachten normaal gesproken nog rustig kunt blijven hardlopen, is het in deze coronatijd nodig om binnen te blijven. En die extra rust kan je lichaam goed gebruiken om te herstellen van ziekte. Zodra je klachtenvrij bent, kun je vast niet wachten om je hardloopschoenen weer tevoorschijn te halen. Maar loop niet te hard van stapel!

Bepaal de ernst

Een verkoudheid is over het algemeen minder heftig dan een griep. Ben je snotterig of heb je last van een geïrriteerde keel, dan heeft dit veel minder impact op je lichaam dan wanneer je getroffen bent door een griep. Bij een simpele verkoudheid ben je, zodra je klachten verdwenen zijn, meestal direct weer fit genoeg om te gaan hardlopen. Heb je koorts gehad? Houd er dan rekening mee dat je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen.

Hersteldagen

Ben je volledig uitgeziekt? Dan kun je het hardlopen weer rustig oppakken. Hoeveel dagen rust je nodig hebt voordat je weer kunt gaan hardlopen, hangt af van hoe ziek je bent geweest. Een basisregel die vaak wordt gebruikt, is dat je voor iedere dag dat je koorts hebt gehad een extra dag rust neemt. Heb je drie dagen koorts gehad? Dan neem je daarna dus nog drie extra dagen rust, waardoor je in totaal zes dagen niet loopt. Het is belangrijk dat je je lichaam de kans geeft om aan te sterken.

Opnieuw opstarten

Wanneer je lekker op schema lag, voelt het onderbreken van je ritme als een grote tegenslag. Hoe verleidelijk het ook is om zo snel mogelijk weer je trainingsschema te hervatten, verstandig is het niet. Zeker na ziekte doe je er goed aan om weer rustig op te bouwen. Het opruimen van een ziekte-indringer heeft je lichaam tenslotte een hoop energie gekost.

Luister naar je lichaam

Gebruik de eerste training om na te gaan hoe je lichaam reageert op het hardlopen. Loop niet langer dan een half uur in een rustig tempo, eventueel onderbroken met wandelpauzes. Gaat het toch niet? Breek je training dan af en probeer het een paar dagen later nog een keer. Als de vorige training zonder problemen is verlopen, kun je iedere training de afstand wat verder uitbreiden en het tempo rustig opvoeren.

Door te snel weer te gaan hardlopen, breek je je conditie uiteindelijk alleen maar af. Zorg ervoor dat je eerst goed hersteld bent, dan heb je de schade zo weer ingehaald. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten