De presentatie van Tom van Beusekom.... |
Afgelopen
zondag was een groot gedeelte van de AVA-janen die op 16 april aan de start
staan bij de marathon van Rotterdam aanwezig bij de eerste lange duurloop.
Bovendien stond er na de training een lezing op het programma over voeding en
de balans tussen trainen en werk.
Om
even na half 9 op deze frisse ochtend ging de groep op pad voor een duurloop
van dik 18 kilometer. Rinke ter Haar had een mooie ronde uitgezet richting
Barlo met onderweg wat tempoverhogende kilometers. Het gezelschap liep al
keuvelend in de richting van het centrum van het fraaie buurschap, waar het
echte werk kon beginnen. De snelheid werd voor even iets opgevoerd en dat was
bij temperaturen rond het vriespunt helemaal geen straf. Langzaam maar zeker
daalde het gezelschap weer af richting de thuishaven, waar een fijne warme
douche de spieren soepel en het lijf weer lekker fris maakte. Uiteraard in de
wettelijk voorgeschreven 4 minuten. In het clubhuis lagen op de tafels alvast
wat gezondheidssnacks zoals winegums, chocomelk en haverkoeken met noten. De
verloren calorieën moesten immers snel en op verantwoorde wijze worden
aangevuld.
De
spreker van de dag, Tom van Beusekom, heeft enige marathonervaring en wilde
zijn kennis graag delen. In het eerste gedeelte van zijn verhaal, gaf hij aan
wat belangrijke aandachtspunten kunnen zijn met betrekking tot het eten en
drinken voor, tijdens en na de marathon. Bij alles wat je gebruikt is het van
belang dat je het lichaam laat wennen en ervaren. Kijk hoe het reageert op het
gebruik van gelletjes en sportdrank en gebruik hiervoor de trainingen. Experimenteren
is prima, maar doe dit vooral in de aanloop van de wedstrijd en niet in de
laatste week. Dit geldt overigens ook voor het dragen van nieuwe schoenen en
kleding. Blijf met alles dicht vooral ook dicht bij jezelf en wees je bewust
van het feit, dat waar de één zweert bij het gebruik van een bepaald merk
gelletjes, dit bij de ander de maag volledig op kop kan zetten.
De
voorbereiding op een marathon vraagt veel van jezelf. Ga daarbij vooral op zoek
naar de juiste balans tussen trainen en werken. Het is belangrijk om fit aan de
start te staan, anders kom je de man met de hamer al (te) vroeg tegen en wordt
het uitlopen geen prettige ervaring. Een schema moet daarbij gezien worden als
een leidraad, maar zorg daarbij vooral dat je niet te hard en te veel traint.
Werk langzaam toe naar de langere duurloop die maximaal 2,5 -3 uur bedragen.
Sommigen theorieën beweren dat je minimaal enkele duurlopen van 30+ kilometer
moet maken, maar van Beusekom is daar niet zo`n voorstander van. In zijn ogen
brengt dit meer schade teweeg, dan winst. Naast de geplande hardlooptrainingen
is het ook goed om af en toe de afwisseling te zoeken met andere sporten, zoals
fietsen, wandelen of zwemmen. Er moet natuurlijk ook gerust worden en voldoende
slaap is belangrijk om het lichaam te laten herstellen van de inspanningen. Ook
een powernap kan je weer nieuwe energie geven om lekker te gaan hardlopen. In
de intensieve trainingsfase moeten blessures worden voorkomen en daarom moet je
goed luisteren naar je lichaam. Trek bij klachten aan de bel, bezoek een
fysiotherapeut en laat je af en toe masseren.
De marathon vraagt veel lichamelijke en mentale inspanning. Je moet er veel voor doen, maar misschien nog wel meer voor laten, maar een finish op de bomvolle Coolsingel is alle inspanning meer dan waard!
Tom
van Beusekom is gestart in 6 marathons, waarvan 4 keer in Amsterdam en
daarnaast in Rotterdam en Keulen. Hij moest 1 keer uitstappen, doordat hij had
gewisseld van voeding. In Keulen moest hij voortijdig de wedstrijd beëindigen
omdat hij te weinig had gegeten. De man met de hamer kwam hij regelmatig tegen
en Tom heeft dan ook ervaren dat geen marathon hetzelfde is. “Je kunt nog zo`n
goede voorbereiding hebben gedraaid, maar je hebt niet alles in de hand. Op de
wedstrijddag kan het lichaam ineens anders reageren dan verwacht of zijn de
weersomstandigheden gewijzigd. Een temperatuurverhoging van enkele graden kan
al van grote invloed zijn. Stress bij het missen van een drankpost of
onzekerheid over het juiste tempo zijn ook zomaar zaken die een rol kunnen gaan
spelen en moeilijk te trainen zijn.”
Tom
zijn snelste marathon liep hij in 2 uur en 45 minuten en hij geeft aan altijd
te hebben genoten van de voorbereiding op de marathon! (FR)....waar aandachtig naar geluisterd werd
Geen opmerkingen:
Een reactie posten