zondag 27 augustus 2023

Goud voor Nederland op 4x400 meter estafette

Ook de mannen vierden het feestje mee
Zo ongeveer op de plek waar Femke Bol acht dagen eerder was gevallen en het stokje uit haar handen vloog, haalde zij nu Jamaica bij. Zo ging het goud op de 4x 400 meter naar de Nederlandse vrouwen met voor Bol, Eveline Saalberg, Lieke Klaver en Cathelijn Peeters in de baan. In een nieuw nationaal record bovendien.

Het laatste rondje, de laatste meters om precies te zijn, op de baan van het Nemzeti Atlétikai Központ had veel in zich om een nationaal atletiektrauma te vormen door de bizarre twintig minuten op de openingsdag. Maar waar Sifan Hassan en Femke Bol toen vielen, in een gevecht om de titel op respectievelijk de 10.000 meter en de 4x 400 gemengde estafette, spoelde uitgerekend Bol die kater weg.  

Na geweldig voorwerk van Saalberg, Klaver en Peeters kreeg zij het stokje bij het ingaan van de slotronde als derde. Lang leek het gat richting de slotloopsters uit Groot-Brittannië en Jamaica op kop hetzelfde te blijven. Maar met een fenomenaal recht stuk, en de oplopende vermoeidheid bij de vrouwen voor haar, raapte Bol met een uiterste krachtsinspanning eerst Nicole Yeargin op en in de laatste meters ook de Jamaicaanse Stacey Ann Williams. Een fenomenale sprint, eindigend in de armen van de andere drie vrouwen. 

Uiteraard was Bol de hoofdrolspeler. De meeste aandacht gaat nu eenmaal uit naar de slotloopster. Bovendien maakte zij haar feest compleet na de wereldtitel op de 400 meter horden van donderdag. En toonde ze opnieuw veerkracht. Haar dramatisch verlopen slotronde op dag één was in haar hoofd gaan zitten, maar heeft haar dankzij een goede aanpak geen parten gespeeld in het verloop van het toernooi. Van het belletje met de psycholoog, de steun van haar teamgenoten en de duidelijke afspraken met haar coach - het bleek de juiste aanpak. 

Toch was dit goud natuurlijk van het gehele viertal. Tekenend voor de kracht van alle vier de lopers: de verbetering van het nationale record. Met een tijd van 3.20,72 werd Jamaica met 0,12 seconde verslagen en de Britse dames met 0,32 seconden. Lisanne de Witte keek blij en geëmotioneerd toe. Met haar in het team werd de finale behaald, waarna ze werd vervangen voor Klaver. Al gauw werd het gouden viertal ook door de Nederlandse mannen geknuffeld. Zij waren vlak voor de Nederlandse vrouwen op de zevende plaats geëindigd in de door de Verenigde Staten gewonnen finale. 

Van die grootmacht hadden de vrouwen niets te duchten. Omdat Alexis Holmes het stokje in de heat buiten het vak had ontvangen, werden de Verenigde Staten gediskwalificeerd. Daarmee ontbrak de grote favoriet. De Amerikaanse 4x 400 meter-vrouwenteams hadden goud behaald bij zeven van de laatste acht wereldkampioenschappen en de laatste zeven olympische titels. 

Maar dat is het risico van het vak. En het Nederlandse team kan het die ploeg ook steeds lastiger gaan maken. Er zit nog duidelijk rek in, met een gemiddelde leeftijd van nog geen 25 jaar. Vorig jaar ging het nog mis met een foute wissel op de WK in Eugene, maar werd wel goud gewonnen op de EK in München. Die prestatie leverde het team de door oud-zwemster Ranomi Kromowidjojo uitgereikte Sportploeg van het Jaar-prijs op. 

Maar dit nieuwe hoogtepunt was toen nog niet voorzien. Met een kort ingestudeerd dansje betraden ze vrolijk het stadion. En het bleef ook na de finish nog lang onrustig. Een gouden viertal als zinderende ontknoping, passend bij een toernooi vol verassingen. ((bron)) (foto Reuters)

zaterdag 26 augustus 2023

Verslag van de 5e King of the Beeklaan

De 'bikkels' van de Beeklaan

Buffelen op de Aaltense pukkel

Als buitenstaander zou je bij de straatnaam “Beeklaan” kunnen denken aan een slingerend landweggetje dat parallel loopt aan een kabbelend beekje. Of aan een lange klinkerweg tussen statige herenhuizen met aan weerszijden eeuwenoude eiken. Niets is echter minder waar…. De Beeklaan is het meest vreselijke stuk asfalt dat er in Aalten te vinden is. Elke inwoner kent deze pukkel en fietst liever 3 kilometer verder om de beklimming te omzeilen. Met een klein autootje moet je zelfs terugschakelen om boven te komen. De Aaltense berg inspireerde ooit de plaatselijke architect en verdienstelijk draver, Rinke ter Haar, om juist hier een fijn parcours uit te tekenen. Hij maakte zelfs een Strava-segment aan met de alleszeggende cijfers: 250 meter lengte, een stijgingspercentage van 3,1 % en een hoogteverschil van 8 meter. Oftewel, een beul van de buitencategorie als je dit sprintend een keer of wat afwerkt.

Maar Rinke ging nog verder, want het brein van hem bruist altijd en overal. Dat bergje in het centrum van het dorp zou best eens een leuke wedstrijd op kunnen leveren. Zo ontstond een jaar of 7 geleden de “King of the Beeklaan”, waarbij overigens ook Dames welkom zijn. Om er niet helemaal alleen voor te staan, ging ter Haar op zoek naar een betrouwbare compagnon en vond deze in de persoon van Geert Wevers. Samen vormt het duo de tweekoppige directie van het evenement, bepalen zo goed als alles, passen het reglement aan wanneer dit beter uitkomt en geeft verder weinig tot niets uit handen. Maar verder niets dan lof over dit goedlachse en sympathieke tweetal. Tot zover de inleiding……

En dan nu de wedstrijd….

Op zaterdag 26 augustus jl. vond voor de 5e keer “the King of the Beeklaan” plaats en er hadden zich 38 heren en 14 dames opgegeven om te gaan strijden om de prestigieuze titels, de kroon en bovenal de eer. Nu zou er misschien gedacht kunnen worden, dat dit wel een minimale bezetting betreft, maar niets bleek minder waar. Het was immers een recordaantal en bovenal zouden er nogal al wat sprintkanonnen in de arena te bewonderen zijn. Kwaliteit voldoende dus voor een prachtig spektakel en de directie had er dan ook gruwelijk veel zin in. Terwijl de supereerlijke en zelfs openbare loting in volle gang was, posteerden de eerste toeschouwers zich al met tuinstoeltjes en koelboxen langs het parcours. Opvallend was dat hier ook een hele batterij aan zogenaamde toplopers tussen stonden. Het betrof echter de verwende dravertjes, die alleen op vlakke ondergrond willen vlammen. Gevolg is natuurlijk wel, dat de meest verschrikkelijke, slappe excuses bij dit elite gezelschap te horen waren om niet te hoeven starten. Het is me te fris, ik mis de juiste prikkel na de vakantie, ik heb nog verjaardag van mijn schoonmoeder en ga zo maar door. Er was zelfs een enkeling bij, die tevoren aangaf helaas te moeten werken, maar vervolgens wel tijdens de wedstrijd gewoon langs de kant stond te koekeloeren in de baas zijn tijd. Moet je wel lef hebben.

Afijn, de strijd op het hellende asfalt was inmiddels al volop aan de gang en het ging er in de eerste ronden gelijk al kiezelhard aan toe. Niet bij iedereen overigens, want sommigen vormden louter veldvulling en genoten van alle aandacht van de kant. Maar goed, ze waren er wel. Het deelnemersveld was eigenlijk onder te verdelen in 2 categorieën, namelijk de jonge honden, die er elke serie weer heerlijk onbezonnen inkletsten en de ervaren rotten, die misschien tactischer liepen, maar waarschijnlijk geen winnaar op zou gaan leveren. Of misschien toch, want bijvoorbeeld Lisa te Molder liep elke run overtuigend met haar koppie en kwam telkens moeiteloos verder. Heel anders ging het er aan toe bij de drie prinsesjes, die in de arena al met een kroontje op het hoofd verschenen. Het zag er zo natuurlijk wel schattig uit, maar echt serieus kun je deze deelname niet nemen. De jury, ook weer Geert en Rinke, zal dan volgend jaar waarschijnlijk zeker met een protocol komen, waarin dit soort zaken bij voorbaat al niet door de commissie zullen komen. Het is en blijft natuurlijk wel een prestigieus evenement, waarbij dergelijke zaken natuurlijk in het geheel niet passen.

Intussen gingen bij de bookmakers al flinke bedragen rond over de mogelijke winnaars en was de strijd bij de Dames best open, bij de Heren was dit zeker niet het geval. Zo had mogelijke kanshebber Mark te Brake in de week voorafgaand aan de race al twee keer de winst in een grote wedstrijd gepakt en hij besloot daarom maar met de handrem te gaan lopen. Titelverdediger Bram Wevers had er `s middags al een voetbalwedstrijd op zitten en volgens de deskundigen onder het publiek ben je dan kansloos. De eerste ronden kom je dan nog wel door, maar als het er om gaat spannen zul je steeds eerder verzuren. Voor menigeen gebeurde dit overigens al tijdens de voorronde van het toernooi en het levert de toeschouwers mooie beelden op van afzien in het kwadraat. Tuurlijk, je loopt als deelnemer door een tunnel van aanmoedigingen van het publiek, maar als de benen blokkeren, moet je het toch echt allemaal zelf doen. Rijen dik stonden de fans vooral in de nabijheid van de finish, want daar is de pure sportdramatiek in optima forma het beste te volgen. Naast de winst of verlies, struikelpartijen en snoekduiken, zijn het ook de blikken van scheelziende toplopers, het schrapende, naar lucht happende gehoest na de meet en het waggelende zoeken naar evenwicht. Het hoort er allemaal bij en levert prachtige plaatjes op…..

Het traject is eigenlijk voor de goedgetrainde atleten met 250 meter zeker niet te lang. Het stijgingspercentage is met 3,1% aardig, maar toch ook weer niet schokkend en toch…. Als je King of Queen wilt worden moet je in korte tijd zeker een keer of 6,7 naar boven sprinten en dan moet je toch wel verrekte sterk zijn, zo is inmiddels na 5 afleveringen wel duidelijk. Bij de Heren ging de kroon en de schitterende trofee dit keer naar topfavoriet Joost Lammers, terwijl Lisa te Molder verschrikkelijk slim liep en dus was er ook voor haar een prachtig kroontje en een fraaie beker. Volgend jaar (waarschijnlijk zaterdagavond 6 juli) zijn er weer nieuwe kansen om te scoren en iedereen heeft bijna een jaar om te oefenen. De hardlooparena is dagelijks geopend, dus dat kan en mag zeker geen excuus te zijn. (FR)

Rinke ter Haar, organisator en sponsor van King of the Beeklaan

Aalten - 5e King of the Beeklaan

Ontspannen de Beeklaan op

Buffelen op de Aaltense pukkel

Als buitenstaander zou je bij de straatnaam 'Beeklaan' kunnen denken aan een slingerend landweggetje dat parallel loopt aan een kabbelend beekje. Of aan een lange klinkerweg tussen statige herenhuizen met aan weerszijden eeuwenoude eiken. Niets is echter minder waar…. De Beeklaan is het meest vreselijke stuk asfalt dat er in Aalten te vinden is. Elke inwoner kent deze pukkel en fietst liever 3 kilometer verder om de beklimming te omzeilen. Met een klein autootje moet je zelfs terugschakelen om boven te komen. De Aaltense berg inspireerde ooit de plaatselijke architect en verdienstelijk draver, Rinke ter Haar, om juist hier een fijn parcours uit te tekenen. Hij maakte zelfs een Strava-segment aan met de alleszeggende cijfers: 250 meter lengte, een stijgingspercentage van 3,1 % en een hoogteverschil van 8 meter. Oftewel, een beul van de buitencategorie als je dit sprintend een keer of wat afwerkt.

Maar Rinke ging nog verder, want het brein van hem bruist altijd en overal. Dat bergje in het centrum van het dorp zou best eens een leuke wedstrijd op kunnen leveren. Zo ontstond een jaar of 7 geleden de “King of the Beeklaan”, waarbij overigens ook dames welkom zijn. Om er niet helemaal alleen voor te staan, ging ter Haar op zoek naar een betrouwbare compagnon en vond deze in de persoon van Geert Wevers. Samen vormt het duo de tweekoppige directie van het evenement, bepalen zo goed als alles, passen het reglement aan wanneer dit beter uitkomt en geeft verder weinig tot niets uit handen. Maar verder niets dan lof over dit goedlachse en sympathieke tweetal. Tot zover de inleiding……

En dan nu de wedstrijd….

Op zaterdag 26 augustus jl. vond voor de 5e keer “the King of the Beeklaan” plaats en er hadden zich 38 heren en 14 dames opgegeven om te gaan strijden om de prestigieuze titels, de kroon en bovenal de eer. Nu zou er misschien gedacht kunnen worden, dat dit wel een minimale bezetting betreft, maar niets bleek minder waar. Het was immers een recordaantal en bovenal zouden er nogal al wat sprintkanonnen in de arena te bewonderen zijn. Kwaliteit voldoende dus voor een prachtig spektakel en de directie had er dan ook gruwelijk veel zin in. Terwijl de supereerlijke en zelfs openbare loting in volle gang was, posteerden de eerste toeschouwers zich al met tuinstoeltjes en koelboxen langs het parcours. Opvallend was dat hier ook een hele batterij aan zogenaamde toplopers tussen stonden. Het betrof echter de verwende dravertjes, die alleen op vlakke ondergrond willen vlammen. Gevolg is natuurlijk wel, dat de meest verschrikkelijke, slappe excuses bij dit elite gezelschap te horen waren om niet te hoeven starten. Het is me te fris, ik mis de juiste prikkel na de vakantie, ik heb nog verjaardag van mijn schoonmoeder en ga zo maar door. Er was zelfs een enkeling bij, die tevoren aangaf helaas te moeten werken, maar vervolgens wel tijdens de wedstrijd gewoon langs de kant stond te koekeloeren in de baas zijn tijd. Moet je wel lef hebben.

Afijn, de strijd op het hellende asfalt was inmiddels al volop aan de gang en het ging er in de eerste ronden gelijk al kiezelhard aan toe. Niet bij iedereen overigens, want sommigen vormden louter veldvulling en genoten van alle aandacht van de kant. Maar goed, ze waren er wel. Het deelnemersveld was eigenlijk onder te verdelen in 2 categorieën, namelijk de jonge honden, die er elke serie weer heerlijk onbezonnen inkletsten en de ervaren rotten, die misschien tactischer liepen, maar waarschijnlijk geen winnaar op zou gaan leveren. 

Intussen gingen bij de bookmakers al flinke bedragen rond over de mogelijke winnaars en was de strijd bij de dames best open, bij de heren was dit zeker niet het geval. Zo had mogelijke kanshebber Mark te Brake in de week voorafgaand aan de race al twee keer de winst in een grote wedstrijd gepakt en hij besloot daarom maar met de handrem te gaan lopen. Titelverdediger Bram Wevers had er `s middags al een voetbalwedstrijd op zitten en volgens de deskundigen onder het publiek ben je dan kansloos. De eerste ronden kom je dan nog wel door, maar als het er om gaat spannen zul je steeds eerder verzuren. Voor menigeen gebeurde dit overigens al tijdens de voorronde van het toernooi en het levert de toeschouwers mooie beelden op van afzien in het kwadraat. Tuurlijk, je loopt als deelnemer door een tunnel van aanmoedigingen van het publiek, maar als de benen blokkeren, moet je het toch echt allemaal zelf doen. Rijen dik stonden de fans vooral in de nabijheid van de finish, want daar is de pure sportdramatiek in optima forma het beste te volgen. Naast de winst of verlies, struikelpartijen en snoekduiken, zijn het ook de blikken van scheelziende toplopers, het schrapende, naar lucht happende gehoest na de meet en het waggelende zoeken naar evenwicht. Het hoort er allemaal bij en levert prachtige plaatjes op…..

Het traject is eigenlijk voor de goedgetrainde atleten met 250 meter zeker niet te lang. Het stijgingspercentage is met 3,1% aardig, maar toch ook weer niet schokkend en toch…. Als je King of Queen wilt worden moet je in korte tijd zeker een keer of 6,7 naar boven sprinten en dan moet je toch wel verrekte sterk zijn, zo is inmiddels na 5 afleveringen wel duidelijk. Bij de heren ging de kroon en de schitterende trofee dit keer naar topfavoriet Joost Lammers, terwijl Lisa te Molder verschrikkelijk slim liep en dus was er ook voor haar een prachtig kroontje en een fraaie beker. Mijn eigen deelname bleef beperkt tot de eerste ronde. Als je moet sprinten tegen gasten die 30 soms zelfs 40 jaar jonger zijn, dan leg je het natuurlijk wel af. 

Volgend jaar (waarschijnlijk zaterdagavond 6 juli) zijn er weer nieuwe kansen om te scoren en iedereen heeft bijna een jaar om te oefenen. De hardlooparena is dagelijks geopend, dus dat kan en mag zeker geen excuus te zijn. 

Foto's van de 5e King of the Beeklaan in Aalten - deel 2

Sam ter Haar, deelnemer aan alle 5 edities van King of the Beeklaan

Klik op de link voor de foto's van Rob Jansen

fotoalbum
Jelle Hubers

Uitslagen van de 5e King of the Beeklaan in Aalten

Prachtige weersomstandigheden en gelukkig bleef het droog

Uitslagen:

Dames:
01.Lisa te Molder
02.Lena ter Haar
3/4.Famke Damen en Evie Scholten
5/8.Lieke Hengeveld, Ilse Luijmes, Janine ter Veldhuis en Madelief Lohuis

Heren:
01.Joost Lammers
02.Bram Wevers
3/4.Wouter Bluemink en Ruben Jansen
5/8.Jop Hoftijzer, Tim Houwers, Rudi Meinen en Daniel Wamelink

De 6e editie is waarschijnlijk zaterdag 6 juli 2024. De foto's volgen zo snel mogelijk.

Foto's van de 5e King of the Beeklaan in Aalten - deel 1

De deelnemers aan de 5e King of the Beeklaan

Klik op de link voor de foto's van Dick Lubbers

fotoalbum
Gerdy Hoornenborg en Lena ter Haar

Foto's van de Boer'n Drek Run in Nieuw Wehl

Een van de deelnemers aan de Boer'n Drek Run

Klik op de link voor de foto's van Eric Beatse, de Kiekjesdief

deel 1

deel 2

deel 3

deel 4

Aankondiging van de 5e King of the Beeklaan in Aalten

Wie worden de opvolgers van Romy van Rijs en Bram Wevers?

King of the Beeklaan 2023 (De inschrijving is gesloten!)

We mogen weer! We mogen weer vrouw tegen vrouw en man tegen man de Beeklaan oprennen! De Beeklaan heeft 3 jaar lang geduldig gewacht. En wij zijn 3 jaar sterker en sneller geworden, dus geef je op! Wie gaat Queen Romy van Rijs opvolgen? En wie gaat King Bram Wevers opvolgen? Of wordt Bram voor de 4e keer King?

Of staat Joost Lammers nu op, eindelijk? Of gaat Ruben Jansen voor een verrassing zorgen? Of toch Rudi? Der Rudi Meinen, als kroon op z'n indrukwekkende sprintcarrière. Of komt het gevaar uit Varrseveld, in de persoon van het krachtmens Roel Verwer. Of gewoon Björn Demkes? Who else. En Katja bij de dames. Of eentje van Saalmink, of Klein Nibbelink. Ik zet mijn geld op Iris van Loon! Of toch Ilse Luijmes? Retespannend dit! We gaan het allemaal meemaken, op zaterdagavond 26 augustus!

Programma:

Wanneer: zaterdag 26 augustus 2023

Strijd-arena: Beeklaanbult, 250 lang, 3,1% stijging

Inschrijving: Tot donderdagavond 24 augustus 2023 (via mail, app, pb, telefoon, weblog Geert Wevers). De deelname is gratis!

Verzamelen: Tussen 18.40 en 18.55 uur op Hofstraat 20, kantoor Rinke ter Haar Architectuur

Loting: 19.00 - 19.30 uur

Warming-up: Gezamenlijk lopen we om 19.30 uur richting de Beeklaan, tassen en jassen kunnen op kantoor blijven

Beeklaanrace: Start rond 20.00 uur

Huldiging: Huldiging van de Queen en de King om ca. 21.45 – 22.00 uur, Hofstraat 20

Afpilsen: 22.00 uur tot 01.00 uur, Hofstraat 20

Zegt het voort, hardloopvrienden! Iedereen mag meedoen, jong en oud. Hardlopers, voetballers, wielrenners, volleyballers, Aaltenaren, niet-Aaltenaren… kortom iedereen! En iedereen gaat minimaal 2x naar boven en krijgt dus zeker 2 kansen om naar de volgende ronde te gaan. Bij een gunstige loting kan iedereen King of Queen worden!

Natuurlijk volgt er nadere berichtgeving over de unieke hardloopevenement. Houd deze site in de gaten!

Sportieve groet,

Organisatie King/Queen of the Beeklaan

Deelnemers: 01.Rinke ter Haar, 02.Rudi Meinen, 03.Michiel Wellink (afgemeld), 04.Lars Meinen, 05.Joost Lammers, 06.Tim Houwers, 07.Geert Wevers, 08.Ruben Jansen, 09.Henk ter Beest, 10.Hans Monasso, 11.Gabrielle Bruil, 12.Duco Postgens, 13.Jeroen Peet, 14.Daniel Wamelink, 15.Jordi Aalbers, 16.Sam ter Haar, 17.Wouter Bluemink, 18.Evelien Hillen, 19.Gerdy Hoornenborg, 20.Roy Mengerink, 21.Jelle Hubers, 22.Jop Hoftijzer, 23.Erwin Wamelink, 24.Stef Grotenhuis, 25.Jerrel Balke, 26.Lieke Hengeveld, 27.Mark te Brake, 28.Linda Scholten, 29.Paula Verwaaijen, 30.Ilse Luijmes, 31.Gert-Jan Bentert, 32.Mick Wagener, 33.Wilmar Westerveld, 34.Harm te Hennepe, 35.Famke Damen, 36.Evie Scholten, 37.Madelief Lohuis, 38.Luka ter Haar, 39.Tonny Baten, 40.Henk-Jan Legters, 41.Arja te Brake, 42.Bas Jansen, 43.Mart Mucheru, 44.Dennis ter Veldhuis, 45.Janine ter Veldhuis, 46.Jens ter Veldhuis, 47.Rene ter Haar, 48.Thomas Lohuis, 49.Lisa te Molder, 50.Bram Wevers, 51.Lena ter Haar, 52.Roland Saalmink, 53.Marcel Mateman (39 heren, 14 dames)

vrijdag 25 augustus 2023

Aankondiging van de 3e hardlooprun en wandeltocht van SV Halle

De start van de vorige editie

Het is bijna zover, de 3e editie van de S.V. Halle hardloopwedstrijd gaat van start. Deze ronde wordt er voor het eerst gebruik gemaakt van digitale tijdregistratie. Via deze site kan je inschrijven voor de leukste en mooiste hardloopwedstrijd van heel Halle!

*officiële tijdregistratie

*zeer mooie routes

*lekker soepje voor na de tijd

*blijvende herinnering aan deze run

*vrolijke en sportieve deelnemers

*startadres: Roggestraat 50 in Halle

Wat wil je nog meer?

Niet zo'n zin in dat rennen?! Dan is er goed nieuws, we gaan ook een wandeltocht organiseren. Deze zal ongeveer 8km zijn en gaat door het buitengebied van Halle. Halverwege is er gelegenheid voor een kopje koffie of thee. Kom allen op 2 september naar de S.V. Halle!

Programma voor 2 september is als volgt:

* Vanaf 12.00 uur start wandeltocht tot 14.00 uur. Halverwege is er gelegenheid om een kopje koffie of thee te drinken.

* 14.00 uur de mogelijkheid om startnummers op te halen.

* 15.00 uur start de 10km.

* 15.10 uur start de 5km.

* 15.20 uur start de 2km.

De 2 en 5km is 50% verhard en 50% onverhard en de 10km is 60% verhard en 40% onverhard (soms langs slootkanten).

Met vriendelijke groeten,

De organisatie.

donderdag 24 augustus 2023

Femke Bol snelt naar wereldtitel op 400 meter horden

Femke Bol is dolblij met de gouden medaille (foto ANP/EPA)

Atlete Femke Bol heeft in Boedapest op overtuigende wijze de wereldtitel op de 400 meter horden veroverd. Met 51,70 was ze in de finale een klasse apart. 

Bol strandde in 2019 nog in de halve finales (als 19-jarige liep ze toen de 22ste tijd), eindigde bij de Spelen van 2021 als derde achter Sydney McLaughlin en Dalilah Muhammad en legde bij de WK van 2022 beslag op het zilver (achter McLaughlin, maar voor Muhammad).       

De twee Amerikaansen waren er donderdag niet bij.McLaughlin zou in Boedapest de 400 meter vlak lopen maar meldde zich af met een blessure. Muhammad (olympisch goud in 2016 en WK-goud in 2019) was in de halve finales uitgeschakeld.

In de finale had Bol, die dit jaar vier van de vijf Diamond League-races won en met 51,45 veruit de snelste tijd van het seizoen had gelopen, eigenlijk van niemand iets te vrezen.           

Beste van de rest was Shamier Little. De Amerikaanse, die vorig jaar vierde werd, liep met 52,80 haar beste tijd van het jaar, maar gaf dus ruim een seconde toe op Bol. Rushell Clayton uit Jamaica legde in 52,81 beslag op het brons.   

"Ik was de laatste 30 meter een beetje bang", zei Bol. "Ik dacht: oké Fem, hou je vorm, goed blijven lopen, doe je eigen ding. En om dan hier 51 te lopen, zeker na afgelopen weekend, ik ben er gewoon supertrots op dat me dat weer lukt." (bron teletekst NOS)

woensdag 23 augustus 2023

Wat is jouw omslagpunt?

Als je weet welke snelheid of hartslag bij jouw omslagpunt hoort, dan kun je daarop de intensiteit van je trainingen baseren
Je hebt er wellicht van gehoord: het omslagpunt, ook wel bekend als de anaerobe drempel of de lactaatdrempel. Wat is het eigenlijk, hoe bepaal je het en wat moet of kan je ermee?
In de volksmond met het omslagpunt de intensiteit van je inspanning (bijvoorbeeld: hardlopen) waarop je gaat ‘verzuren’ aangeduid. Het gaat dan om de hardloopsnelheid waarbij de benen alsmaar zwaarder worden. Je kunt die inspanning niet heel lang volhouden, want je spieren protesteren. Afhankelijk van hoe hoog de snelheid op dat moment is, voelen je benen zwaar, worden ze pijnlijk en weigeren uiteindelijk dienst. Er rest je dan niet veel anders dan een vertwijfelde uitroep: ‘Ik kan niet meer!’.

Om welke snelheid gaat het dan? Dat is voor iedereen anders. Je moet bij het omslagpunt denken aan de snelheid, waarmee je een 10 km wedstrijd zou kunnen lopen. De snelheid bij het omslagpunt voor topatleten ligt ruim boven de 20 km/uur. Voor recreatieve lopers zal die ergens tussen de 10 en de 15 km/uur liggen.

Het omslagpunt is in feite gekoppeld aan processen die zich in de spier afspelen. Actieve spieren produceren afvalstoffen, en zolang ze niet al te hard hoeven te werken, is dat geen probleem. Het lichaam is goed in staat de afvalstoffen af te voeren en te verwerken. Moeten je de spieren werken met een intensiteit boven het omslagpunt, dan lukt dat niet meer. De afvalstoffen hopen zich op, en een deel daarvan verstoort de werking van de spier. Dat merk je, doordat je beenspieren niet meer doen wat je zou willen. In de trainingsleer is het omslagpunt een belangrijk cijfer, omdat het gebruikt wordt om de optimale intensiteit van de verschillende trainingen zoals de duurloop, de tempoloop en de intervaltraining aan te geven.

Het omslagpunt – dat in feite niet een punt, maar een gebied is – wordt normaliter uitgedrukt in snelheid of in hartslag. (In de topsport werkt men soms met de concentratie van lactaat, één van de afvalstoffen, in het bloed.) Zo kan iemands omslagpunt bijvoorbeeld liggen bij een snelheid van 12,5 km per uur, of bij een hartslagfrequentie van 173 slagen per minuut. Waarbij opgemerkt dient te worden, dan twee lopers die qua snelheid hetzelfde omslagpunt hebben, totaal verschillende waarden voor de omslag-hartslag kunnen hebben.

Ben je nieuwsgierig naar jouw omslagpunt? Je kunt die op verschillende manieren vinden of inschatten. Wil je hem precies weten, dan kun je een inspanningstest laten doen, liefst op een loopband met ademgas-analyse. Voordeel van zo’n test is dat het nóg een belangrijke drempelwaarde oplevert, de aerobe drempel. Die speelt een grote rol bij de bepaling van de optimale trainingssnelheid van met name langzame duurtrainingen.

Je kunt de snelheid of je hartslag nabij je omslagpunt ook inschatten door een 10 km wedstrijd te lopen, in een vlak tempo. De gemiddelde hartslag en snelheid die je dan hebt, kun je aanhouden als de waarden die passen bij jouw omslagpunt.

Als je weet welke snelheid of hartslag bij jouw omslagpunt hoort, dan kun je daarop de intensiteit van je trainingen baseren. Loop verreweg het grootste deel van je trainingstijd met een snelheid die ruim onder het omslagpunt ligt, en slechts een gering deel (gemiddeld niet meer dan 5 procent, tot een maximum van 20%) met een intensiteit daarboven. Loop je bijvoorbeeld gemiddeld 30 km in de week, dan zou je niet meer dan 1,5 km tot 6 km sneller moeten lopen dan het omslagpunt. Het is echter niet zo dat je ontzettend hard moet lopen als je boven het omslagpunt traint. De meeste van die ‘snelle’ trainingskilometers loop je met een snelheid die net iets hoger is dan die waarmee je een 10 km wedstrijd zou lopen. Slechts af en toe zul je volle bak gaan. Het gros van de wekelijkse trainingskilometers (in dit voorbeeld: 24 km tot 18,5 km) loop je dus relatief langzaam. (bron)

dinsdag 22 augustus 2023

Zonder vrijwilligers, geen wedstrijd

Alle hulde aan tientallen clubhelden, die voor, tijdens en na de wedstrijd de handen uit de mouwen hebben gestoken! 

“Danke für die tolle Verantstaltung…”

"De complimenten voor jullie mooie wedstrijd en de goede organisatie. We zijn erg benieuwd naar de foto's die er onderweg zijn gemaakt, zodat we een mooie herinnering hebben aan de Twee Bruggenloop", aldus een Belgische deelnemer.

“What al lovely run was that and thanks for the icecream the children get. A gold medal for all the volunteers…..”

“Complimenten voor de organisatie van de Twee Bruggenloop. We hebben er ontzettend van genoten…..”

Zomaar enkele, van de vele reacties die de organisatie van de Twee Bruggenloop na afloop van het hardloopevenement in ontvangst heeft genomen. Als we de likes en de berichten op social media hierbij optellen, kunnen we gerust stellen dat de het weer een hele geslaagde activiteit is geweest, die AVA`70 i.s.m. vakantiepark de Twee Bruggen heeft georganiseerd.

Alle hulde komt vooral toe aan de tientallen clubhelden, die voor tijdens en na de wedstrijd de handen uit de mouwen hebben gestoken. Van opbouwers, tot waterdragers, van inschrijvers tot verkeersregelaars en van medaille-uitdelers tot fotografen en juryleden!  

Winterswijk 10e Twee Bruggenloop 6 km - 29.09 min - 2e plaats M60

Nog ruim een kilometer naar de finish

Twee Bruggenloop AVA’70 is een prachtig hardloopfeest

De Twee Bruggenloop die AVA`70 jaarlijks organiseert i.s.m. het gelijknamige vakantiepark is en blijft een sportieve trekpleister. Ook dit jaar stonden er maar liefst 445 atleten aan de start en die waren afkomstig uit het hele land, België, Duitsland en Engeland. Het talrijke publiek kreeg prachtige hardloopsport te zien met een regen aan records en dit terwijl de zon zorgde voor pittige omstandigheden.

Om 18.00 uur startte de sportieve avond met een wandeltocht van ruim 10 kilometer, waar enkele tientallen lopers aan deelnamen. De wandelaars liepen een mooie route in het buitengebied rondom het vakantiepark en konden genieten van de fraaie omgeving en het mooie weer.

Klokslag 19.00 uur was het de beurt aan de jongste talenten om hun hardloopprestaties te tonen. Ze kregen een mooi en nieuw parcours voorgeschoteld van dik 1 kilometer over het vakantiepark. Om 19.15 uur viel het startschot bij de 2 kilometer en ook hier werd al bijzonder hardgelopen. Alle kinderen die deelnamen mochten bij de finish een mooie medaille in ontvangst nemen en tevens had het vakantiepark besloten om er ook nog eens een ijsje bij te doen. Hoe mooi is dat?

Om 19.45 uur was het de beurt aan de senioren voor hun wedstrijd, waarbij de atleten van de 6 en 10 kilometer gelijktijdig van start gingen. Een enorm peloton van 338 (!) lopers zette zich in beweging en het lange lint slingerde zich over het vakantiepark de Twee Bruggen in de richting van de Slingeplas. Mijn deelname op de 6 kilometer leverde een mooie 2e plaats op bij de M60, ruim twee minuten achter de nummer één Ben Saalmink.

De 10e editie van de Twee Bruggenloop kende een geweldige deelname en de reacties van de atleten waren na afloop zeer positief. AVA`70 en het vakantiepark hebben ook bijna 50 vrijwilligers ingezet om alles voor, tijdens en na de wedstrijd in goede banen te leiden en dat is meer dan uitstekend verlopen. Hulde daarvoor! De Twee Bruggenloop is en blijft een sportieve, maar zeker ook gezellige zomerhit, waar atleten al jaren graag naar toe komen!

In het startvak

Foto's van de 10e Twee Bruggenloop in Winterswijk - deel 2

Vader en dochter van Schepen

Klik op de link voor de foto's van Rob jansen

1 en 2 kilometer

6 en 10 kilometer
Roy Mengerink

Verslag van de 10e Twee Bruggenloop in Winterswijk

Het podium van de 10 kilometer bij de dames.....

Twee Bruggenloop AVA’70 is prachtig hardloopfeest

De Twee Bruggenloop die AVA`70 jaarlijks organiseert i.s.m. het gelijknamige vakantiepark is en blijft een sportieve trekpleister. Ook dit jaar stonden er maar liefst 445 atleten aan de start en die waren afkomstig uit het hele land, Duitsland en Engeland. Het talrijke publiek kreeg prachtige hardloopsport te zien met een regen aan records en dit terwijl de zon zorgde voor pittige omstandigheden.

Om 18.00 uur startte de sportieve avond met een wandeltocht van ruim 10 kilometer, waar enkele tientallen lopers aan deelnamen. De wandelaars liepen een mooie route in het buitengebied rondom het vakantiepark en konden genieten van de fraaie omgeving en het mooie weer.

Klokslag 19.00 uur was het de beurt aan de jongste talenten om hun hardloopprestaties te tonen. Ze kregen een mooi en nieuw parcours voorgeschoteld van dik 1 kilometer over het vakantiepark. Bij de jongens leverde dit een sterk AVA`70-podium op, waarbij de winst ging naar Dirk te Brake, terwijl Milan te Brake tweede werd en Senn Ansink derde. Bij de meisjes was de zege voor Lena ter Haar, die clubgenote Aafke te Kempel zilver pakte. Otje Boode uit Holten mocht ook op het podium klimmen, want zij werd derde.

Om 19.15 uur viel het startschot bij de 2 kilometer en ook hier werd al bijzonder hardgelopen. Bij de jongens was Lars Meinen veruit de snelste en hij klokte een hele snelle tijd van 6,49 minuten. Thom Berkelder liep tevens naar een mooie tweede plaats, terwijl Twan Roerdink van het Winterswijkse Archeus derde werd. Bij de meisjes kwam Ellen Schöttler van Bocholter WSV als eerste over de meet met een prachtige eindtijd van 7,47 minuten gevolgd door de Aaltense Fiep Meinen en Isa van den IJssel uit Duiven. Alle kinderen die deelnamen mochten bij de finish een mooie medaille in ontvangst nemen en tevens had het vakantiepark besloten om er ook nog eens een ijsje bij te doen. Hoe mooi is dat?

Om 19.45 uur was het de beurt aan de senioren voor hun wedstrijd, waarbij de atleten van de 6 en 10 kilometer gelijktijdig van start gingen. Een enorm peloton van 338 (!) lopers zette zich in beweging en het lange lint slingerde zich over de Twee Bruggen in de richting van de Slingeplas. Bij de 6 kilometer maakte Vincent te Brake van Archeus de wedstrijd vanaf het begin hard, door er razendsnel vandoor te gaan. Hij ging onbedreigd als eerste onder de finishboog door in de uitstekende eindtijd van 19,05 minuten. AVA`70-talent Tijn Piest werd op prachtige wijze tweede in 20,03 minuten en hij bleef daarmee survivalatleet Herman Domhof voor, die de derde plek voor zich opeiste. Bij de dames ging de winst overtuigend naar triathlete Dieske Kruisselbrink, die veruit de snelste was en finishte in de supergoede tijd van 21,51 minuten. Isa te Molder  van AVA`70 kwam heel goed voor de dag en pakte een verdienstelijke tweede plaats. Clubgenote Annemarie Arentsen liep een hele solide run en mocht als derde ook een beker in ontvangst nemen.

Mark te Brake was de grote favoriet bij de wedstrijd over 10 kilometer en hij maakte deze rol helemaal waar. In een schitterende stijl liep hij solo naar de winst en liet de klok stilstaan in de hele snelle tijd van 33,27 minuten. Erwin Nieuwboer werd verdienstelijk tweede en bleef Pim Elferink van Cifla uit Nijmegen voor. De langste afstand kende een ijzersterke deelnemersveld, want maar liefst 18 atleten liepen een tijd onder de 40 minuten. Bij de dames lukte het ook de winnares, Jana Groß-Hardt uit het Duitse Löwick, om deze grens te slechten en hoe. Ze verpulverde het parcoursrecord werkelijk en pakte de zege in de geweldige eindtijd van 37,44 minuten. Tweede op deze afstand werd Ineke Voets uit Elst, terwijl Ineke Graven van AVA`70 ook een hele sterke indruk maakte en een prachtige derde plek voor zich opeiste.

De 10e editie van de Twee Bruggenloop kende een geweldige deelname en de reacties van de atleten was na afloop zeer positief. AVA`70 en het vakantiepark hebben ook bijna 50 vrijwilligers ingezet om alles voor, tijdens en na de wedstrijd in goede banen te leiden en dat is meer dan uitstekend verlopen. Hulde daarvoor! De Twee Bruggenloop is en blijft een sportieve, maar zeker ook gezellige zomerhit, waar atleten al jaren graag naar toe komen! (FR)

....en de heren

Foto's van de 10e Twee Bruggenloop in Winterswijk - deel 1

De start van de 6 en 10 kilometer
Klik op de link voor de foto's van Tim Mengerink

fotoalbum

Wetenswaardigheden 5e King/Queen of the Beeklaan

Een felle strijd op de Beeklaan, opgeven kan nog tot en met donderdag

De strijd op de Beeklaan is aanstaande: zaterdagavond 26 augustus zal de Beeklaan meedogenloos bepalen wie zich een jaar lang de Queen of de King of the Beeklaan mag noemen.

Programma:

Wanneer: zaterdag 26 augustus 2023

Strijd-arena: Beeklaanbult, 250 lang, 3,1% stijging

Inschrijving: Tot donderdagavond 24 augustus 2023 (via mail, app, pb, telefoon, weblog Geert Wevers). De deelname is gratis!

Verzamelen: Tussen 18.40 en 18.55 uur op Hofstraat 20, kantoor Rinke ter Haar Architectuur

Loting: 19.00 - 19.30 uur

Warming-up: Gezamenlijk lopen we om 19.30 uur richting de Beeklaan, tassen en jassen kunnen op kantoor blijven

Beeklaanrace: Start rond 20.00 uur

Huldiging: Huldiging van de Queen en de King om ca. 21.45 – 22.00 uur, Hofstraat 20

Afpilsen: 22.00 uur tot 01.00 uur, Hofstraat 20

Let op: Het kan zijn dat je de loting niet kunt halen, door bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd op de middag. Geen punt, geen reden om je niet op te geven: als je om 20.00 uur maar bij de Beeklaan bent. Geef je dit dan wel even door aan de organisatie?

Je kunt je nog opgeven, tot en met donderdagavond 24 augustus 18.00 uur. Dan gaan we een schema maken dat we tijdens de loting in gaan vullen.

Meedoen met de King of Queen of the Beeklaan lijkt natuurlijk hartstikke eng. Is het niet, het is een prachtige ervaring. Een tikkie buiten je comfortzone wellicht, maar een onvergetelijke ervaring. En dergelijke ervaringen blijven het langste hangen, toch? Kom, we gaan herinneringen maken!

Je denkt natuurlijk dat je geen kans hebt. Maar er is altijd kans. Stel, je loot tegen mij, een 52-jarige man. Niks te soepel meer, midlife crisis, beste tijd gehad. Die strijd win je dus. Met gemak. En stel, Geert W loot tegen Theo S, 2 vlotte 60+’ers. Wel vlot, maar niet op de eerste 220 m meer. Geert, de razendsnelle rechtsbuiten van weleer, is nu – zeg maar - meer een genieter. En Theo, de marathon-matador, zal strijden voor wat ie waard is, maar op de korte afstand is hij te pakken. Stel, je loot de 2e ronde tegen een van deze 60+’ers, tegen deze helden. Dan zijn er kansen zou je toch zeggen? En zo zou je zomaar de 3e ronde in kunnen rollen. En daar tref je misschien een uitgewoonde jonge sprinter die geen papa meer kan zeggen. Dan komt ook de 4e ronde in het zicht… Begint het al te kriebelen?

Normaal gesproken zou ik zeggen “opgeven is geen optie”, maar in dit geval zeg ik juist: geef je op! Wees erbij! Zoals gezegd opgeven kan tot donderdag 24 augustus 18.00 uur. Dit kan bij Geert, via deze site, of bij mij (06 12939680). Na de strijd lekker samen afpilsen, kost niks, de koelwagen is besteld!

Sportieve groet,

Organisatie King/Queen of the Beeklaan

maandag 21 augustus 2023

Wetenswaardigheden van de 10e Twee Bruggenloop in Winterswijk

De 10e editie van de Twee Bruggenloop 

Wedstrijdinformatie Twee Bruggenloop 2023

Dinsdag 22 augustus vindt de 10e editie plaats van de Twee Bruggenloop, bij het gelijknamige vakantiepark. Enkele belangrijke wetenswaardigheden over de Twee Bruggenloop.

Organisatie:

Atletiekvereniging AVA`70 i.s.m. vakantiepark de Twee Bruggen

Start- en finishlocatie:

De start en finish van alle wedstrijdonderdelen vindt plaats op het vakantiepark in de nabijheid van horecagelegenheid de Schoppe.

Programma:

18.00 uur: Start van de wandeltocht (10,2 kilometer)

19.00 uur: Start 1 kilometer (kinderen tot en met 9 jaar), 2 ronden

19.15 uur: Start 2 kilometer (kinderen 10 tot en met 15 jaar), 4 ronden

19.45 uur: Start 6 en 10 kilometer, 1 ronde

Parcours:

De wedstrijdonderdelen bij de jeugd (1 en 2 kilometer) vinden plaats op het vakantiepark. Het parcours van de 6 en 10 kilometer gaat over verharde wegen en zandpaden in het prachtige buitengebied rond de Slingeplas en het Klooster. De wandelroute gaat door de fraaie omgeving van Miste en Corle.

Kleedgelegenheid:

Er is een mogelijkheid om te kleden bij “de Buitenplaats”, die is gesitueerd vlakbij start en finish.

Parkeergelegenheid:

Parkeren kan op het parkeerterrein van de Schoppe of evt. bij de hoofdingang van de Twee Bruggen. Volg zo mogelijk de aanwijzingen van de verkeersregelaars.

Inschrijving:

De voorinschrijving sluit op maandagavond 21 augustus om 23.59 uur. Op de wedstrijddag kan er vanaf 18.00 uur worden ingeschreven bij het wedstrijdsecretariaat, dat is gevestigd nabij start en finish. (de Buitenplaats)  

Afhalen startnummers:

Het afhalen van de startnummers is mogelijk op de wedstrijddag, dinsdag 23 augustus, bij het wedstrijdsecretariaat dat is ingericht bij de Buitenplaats van het vakantiepark. Kom op tijd, want er wordt niet van het tijdsschema afgeweken!

Medische verzorging:

EHBO Aalten

Weersverwachting:

Op dit moment zijn de weersvoorspellingen voor dinsdagavond uitstekend. Het zal waarschijnlijk zonnig en warm zijn. Zorg dat je voldoende drinkt voorafgaand aan de wedstrijd. Onderweg is er een waterpost!

Herinnering:

Alle deelnemers ontvangen bij de finish een fraaie medaille.

Uitslagen:

De uitslagen zullen z.s.m. na de wedstrijd worden vermeldt op de site: www.ava70.nl

Algemene voorwaarden:

Deelname aan dit evenement geschiedt op eigen verantwoordelijkheid en risico. De organisatie vrijwaart zich van iedere aansprakelijkheid.

Overige bijzonderheden:

  #  Bekers voor de nummers 1, 2, 3 per afstand

  #  Deelnemers zijn afkomstig uit het hele land en tevens uit Duitsland 

  #  Mogelijkheid om persoonlijk certificaat te downloaden

  #  Meer dan 40 vrijwilligers in touw

  #  Sfeervolle start- en finishlocatie met gezellig buitenterras

  #  Speaker: Harry Striekwold  

  #  De tijdsregistratie vindt plaats via een chip, die in het startnummer zit verwerkt.  

zaterdag 19 augustus 2023

Anticlimax door val Hassan en Bol bij WK atletiek in Boedapest

Sifan Hassan viel een paar meter voor de finish en zag de winst aan zich voorbij gaan

Sifan Hassan heeft bij de WK atletiek in Boedapest op dramatische wijze naast eremetaal gegrepen op de 10.000 meter. De olympisch kampioene (30) kwam in de  eindsprint door vermoeidheid ten val en kwam daarna als elfde over de finish. 

Hassan is de wereldkampioene van 2019 en olympisch kampioene van 2021.Bij de WK van vorig jaar greep ze, na een lange rustpauze na de Spelen, naast een plak: ze werd vierde achter Letesenbet Gidey, Hellen Obiri en Margaret Kipkemboi.   

Zaterdag hield ze zich lang schuil. Na een versnelling kwam ze als eerste de laatste bocht uit,voor de Ethiopischen Gidey en Gudaf Tsegay.Na Hassans val legde Tsegay beslag op de wereldtitel.

Nauwelijks een halfuur later werd het drama voor het Nederlandse kamp nog groter. Femke Bol leek Nederland naar de wereldtitel op de gemengde estafette te leiden, toen ook zij vlak voor de finish ten val kwam.                         

Ze stond snel op, finishte nog als derde maar omdat ze bij haar val het stokje was verloren, werd Nederland, dat vorig jaar zilver won, gediskwalificeerd.    

Liemarvin Bonevacia, Lieke Klaver en Isaya Klein Ikkink hadden Nederland in het spoor van het favoriete Amerika gehouden. Sterker nog: de jonge Klein Ikkink ging Matthew Boling nog voorbij. Bol leek het af te gaan maken, tot zij vlak voor de finish onderuit ging.  

Ook Femke Bol viel kort voor de finish terwijl ze op koers lag voor het goud (foto's ANP)