woensdag 11 oktober 2023

Zoveel beweging heb je nodig per week

Om je risico op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht te verminderen geldt: hoe meer je beweegt, hoe beter.

Vergeet even dat je hardloopt omdat je het leuk vindt, omdat je wilt afvallen of omdat je sneller wilt worden. We kijken vandaag puur naar de gezondheidswinst van onze loopkilometers. Hoeveel we moeten doen voor de beste gezondheid? Wij zochten het voor je uit.

Meer bewegen voor vermindering van risico op hart- en vaatziekten

Om je risico op hart- en vaatzieken, diabetes en overgewicht te verminderen geldt: hoe meer je beweegt, hoe beter. Iemand die 75 minuten per week sport heeft al een lager risico op hartaandoeningen dan iemand die niet sport. Ben je 150 of zelfs 300 minuten per week actief dan loop je nog minder risico. Het gaat dan om activiteiten waarbij je matig tot intensief actief bent: hardlopen valt daar ook onder, maar ook fietsen of zwemmen. Die 150 (of 300) minuten kun je in twee of drie trainingen doen of verdelen over 7 dagen. Voor je gezondheid lijkt dat weinig uit te maken.

De voordelen van kracht- en balanstraining

Door een blessure even uit de roulatie? Dat hoeft geen probleem te zijn. Krachttraining (2-5 keer per week) is ook gunstig voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Krachttraining helpt bovendien bij het behouden van kracht én balans. Vooral voor oudere mensen is het toevoegen van kracht- en balanstraining belangrijk om gezond te blijven. Het gaat dan vooral om de grote spiergroepen, denk dus aan squats, lunges en deadlifts. Opvallend: krachttraining zou ook helpen om mentaal gezond te blijven. Twintig minuten, twee keer week zou al een gunstig effect op ons humeur hebben.

Blijf niet te lang stilzitten

Naast veel bewegen is het ook gezond om niet teveel stil te zitten - er bestaat zelf zoiets als het dead butt syndroom. Er is nog geen duidelijke richtlijn hoe lang we maximaal achter elkaar ‘mogen’ zitten: in Frankrijk zeggen ze 90 minuten, in België 'moet' je al na 30 minuten stilzitten weer in actie komen. Voor beweging geldt dus: hoe meer hoe beter. Voor stilzitten: hoe minder hoe beter. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten