vrijdag 26 januari 2024

Kun je minder snel lopen als je kleiner bent?

Het is een fabel dat een kleine hardloper minder snel zal zijn!

Heb jij ooit weleens gedacht dat de snelheid erbij jou niet inzit omdat je kleiner bent? Dan hebben wij goed nieuws. Het is namelijk een fabel dat je als hardloper van een kleiner formaat minder snel zou zijn - en dit is waarom.

Kun je minder snel lopen als je kleiner bent?

De paslengte is de afstand tussen elke stap die je zet - en hoe groter de paslengte, des te sneller je bent. Het is helemaal niet zo’n gek idee dat kleine hardlopers een kortere paslengte hebben en hierdoor langzamer zijn. Want hoe kleiner je benen, hoe minder grote stappen je kunt zetten, toch? Het klopt dat lange hardlopers vaker een grotere paslengte hebben dan kleine lopers, maar dit betekent niet dat als je kleiner bent, je minder snel kunt lopen. Je snelheid wordt namelijk niet alleen bepaald door je lengte.

Lichaamsbouw en genen

Het klopt dat je snelheid deels wordt bepaald door je lichaamsbouw en genen. Zo speelt de samenstelling van je lichaam (gewicht, spiermassa, botdichtheid en lichaamsvet) een rol bij je hardloopprestaties. Langere mensen verbranden meer energie, maar hebben doorgaans ook grotere spieren die meer kracht kunnen generen of meer brandstof kunnen opslaan. Kleinere mensen zijn hierin echter wat efficiƫnter en hoeven vaak minder gewicht met zich mee te dragen. Dit betekent alleen niet dat het ene beter is dan het ander. Iets anders bepaalt namelijk je snelheid.

Dit bepaalt je snelheid

Dus wat bepaalt je snelheid? Uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid kracht waarmee jij je voet op de ondergrond afzet, je snelheid bepaalt – en dit heeft ook weer invloed op de paslengte en cadans (stappen per minuut). Het klopt dat deze kracht deels voortkomt uit je genen en lichaamsbouw, maar het gaat vooral over hoe sterk je spieren zijn, welke trainingen je doet en hoe consistent. Een grotere pas vraagt namelijk om extra spierinspanning en flexibiliteit.

Zo word je sneller

Nu kun je niks veranderen aan je genen en lichaamsbouw, maar je kunt wel invloed uitoefenen op je training. Er zijn dan ook verschillende factoren waar je aan kunt werken om sneller te worden. Zo is het goed om consistent te trainen, maar ook om je te focussen op krachttraining en flexibiliteit. Het is daarom als hardlopers niet alleen belangrijk om naar de sportschool te gaan, maar ook om verschillende looptrainingen in je schema op te nemen, zoals intervallen of heuveltrainingen. (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten