donderdag 10 april 2025

‘De lange adem’ van survival-atleet Broeze

Aaltenaar Tom Broeze in actie

Tom Broeze uit Aalten omarmde als jochie twintig jaar geleden de survivalsport. De survival-atleet, in het dagelijks leven dierenarts, liep al eens de survival van Beltrum op klompen en heeft met zijn broertje Laurens een onderlinge strijd van wie die dag de beste is. Zijn mooiste ervaring op survivalgebied is het oprichten van een eigen vereniging.

Door Remko Alberink

We spreken Tom Broeze (35) net na de finish van de survival in Bathmen, waar deze zondag het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) wordt gehouden op de middellange survival run (MSR). “Het was een mooi loopparcours, niet heel zwaar. De hindernissen, die maakten het zwaar, dat waren er ongeveer 45 à 50, ik weet niet precies hoeveel. Ik ben niet ontevreden”, kijkt de Aaltenaar terug. Normaliter loopt Broeze voornamelijk lange runs, de zogenaamde LSR in survivalland. “Vergeleken daarmee was deze wedstrijd goed te doen. Deze wedstrijd was ongeveer 12 kilometer. Ik startte in dezelfde groep als mijn broertje Laurens, we lopen ook vaak wel in een vast groepje. Er is altijd ook wel een strijd tussen ons wie die dag het beste is. Vandaag was hij dat. Over het algemeen is het bij ons hoe langer de run, hoe beter.”

Vergelijking

Wie de beide survivallende broers naast elkaar zet, ziet wel degelijk verschillen. “Laurens is sneller in de apenhangen, terwijl ik het goed doe bij touwen die je moet overpakken”, weet Tom Broeze te vertellen. Hij vervolgt over de survivalverschillen tussen zijn in Vierakker woonachtige broertje en zichzelf. “Laurens heeft een enorm duurvermogen. Ik heb me voorgenomen om ook wat meer op het hardlopen te gaan trainen, want daar kan ik volgens mij nog wel wat winst pakken. Dat ik de snelheid die ik heb, dan ook langere tijd kan volhouden.”

Jochie

Broeze weet nog goed hoe hij als jonge tiener gegrepen door de survivalsport. “Op school hadden we eens een sportdag, en ik ging daar kennismaken met survival. Dat vond ik hartstikke leuk en ben meteen lid geworden. Ik deed toen nog aan atletiek bij Archeus in Winterswijk, dat heb ik ook even gecombineerd.”

Student

Toen Broeze ging studeren in Utrecht, kwam hij erachter dat er geen studentenvereniging voor de survivalaars was. “Toen hebben we er zelf maar eentje opgericht. Dat is naast de runs denk ik wel een van mijn mooiste ervaringen op survivalgebied geweest. Qua run staat de survival van Neede me nog heel goed bij. Dat was mijn eerste run en die had ik een beetje onderschat. Het was een halve run die ik als 15-jarige echt op mijn tandvlees heb uitgelopen.”

Jaren later kroop het bloed waar het niet gaan kan. “Ruim vier jaar geleden zijn we terug naar de Achterhoek verhuisd. We wonen nu in Aalten en ik train bij Try-out in Dinxperlo.”

Trainen

De afgelopen periode had Broeze wat minder tijd om te trainen, de aanleiding is heugelijk. “We zijn een maand geleden ouders geworden van Mees. Dat betekent dus wat kortere nachten en ook wat minder trainen. Ik train nu twee à drie keer per week, dat zou ik graag weer opvoeren naar vier à vijf keer per week. Dat zijn ambities, maar daar komt vaak de klad in, haha.”

Zijn werk als dierenarts is volgens Broeze goed met zijn sport te combineren. “Ik werk twee dagen buiten met paarden en twee dagen ben ik werkzaam in een dierenartsenpraktijk.”

Beltrum

De survival van Beltrum is de bakermat van de survivalsport. “Dat is wel grappig, die hebben mijn broer en ik ooit eens op klompen gelopen”, haalt Broeze een herinnering op aan de wedstrijd over ongeveer 22 kilometer.

“Na afloop hadden we er ook niet echt last van. Met de hindernissen hadden we niet eens zo veel problemen, je kon nog steeds een voetklem zetten. Grootste probleem was die dag dat je met die klompen ging schuiven in de natte weilanden, dat kwam simpelweg omdat er geen profiel aan de onderkant zat.”

Top

Zondag eindigde Broeze als 44ste in Bathmen. “Ik ben er tevreden mee. Er is een aardig gat met de toppers, ik heb ook niet de illusie dat ik dat kan dichten, al moet je dat streven natuurlijk altijd hebben.”

Wat zijn volgende survivalwedstrijd wordt? ,,Dat is niet zo moeilijk, het ONK lange survival run in de Knipe. Dat is ergens in mei. Jaarlijks loop ik zes of zeven wedstrijden lange afstand. Zo’n wedstrijd als vandaag is vooral leuk.” (bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten