donderdag 31 mei 2018

Aankondiging van de 3e Grachtenloop in Bredevoort

Enkele deelnemers aan de Grachtenloop van 2017
Derde Grachtenloop AVA '70 komt er aan

AVA`70 organiseert in samenwerking met het comité Bredevoorts Volksfeest op woensdag 6 juni de derde Grachtenloop. De wedstrijd vormt de opening van het volksfeest en start en finish zal dan ook plaats vinden in de nabijheid van het feestterrein. Vorig jaar kwamen ruim 400 atleten uit de hele regio op deze doordeweekse zomeravondloop af en de organisatie hoopt ook dit jaar op een groot deelnemersveld.

Om 19.00 uur gaat het eerste wedstrijdonderdeel van start, namelijk de jeugdloop over 1 kilometer voor kinderen tot en met 9 jaar. Om 19.20 uur is het de beurt aan de oudere jeugd tot en met 15 jaar voor hun race over 2 kilometer. De jeugdwedstrijden gelden tevens als het Bredevoorts Kampioenschap en hiervoor zijn prachtige bekers beschikbaar. Er wordt al flink getraind voor deze run, dus het beloofd een spannend gebeuren te gaan worden.

Het startschot voor de Senioren valt om 19.45 uur en zij kunnen kiezen uit de 5 of 10 kilometer. Het schitterende parcours dat door de deelnemers zal worden afgelegd, gaat om de Slingeplas heen en voert verder over verharde wegen en zandpaden langs de Gracht om vervolgens door het vestingstadje te lopen, waar enkele kasseistroken het extra pittig maken. De 5 kilometerlopers leggen 1 ronde af, terwijl de atleten die deelnemen aan de 10 kilometer 2 ronden lopen.

Bij de finish kunnen de moegestreden hardlopers rekenen op veel applaus van het publiek en het deskundige commentaar van de speaker. De voorinschrijving voor de Grachtenloop is mogelijk tot en met 5 juni via www.ava70.nl. Na-inschrijving is mogelijk op de wedstrijddag zelf, vanaf 18.00 uur bij het secretariaat in het Grachthuys van Bredevoort. De inschrijfkosten bedragen voor de jeugdlopen 3,50 euro, terwijl de 5- en 10 kilometerlopers 5 euro betalen. Voor elke deelnemer ligt er bij de finish een mooie herinneringsmedaille klaar.

Klik op de links voor meer info

informatie

inschrijven

deelnemers

site organisatie

woensdag 30 mei 2018

Foto's en verslag van het Schaddenpad in Vragender

De groep in het Korenburgerveen

Door de bufferzone om het Korenburgerveen

Natuurgebied het Korenburgerveen wordt beschermd door een bufferzone die om het gebied heen loopt. Het Winterwijkse natuurgebied zelf is niet vrij toegankelijk, door de bufferzone loopt sinds een aantal jaren een ruim 10 kilometer lange route. Dit Schaddenpad voert de loper door het grensgebied tussen cultuur en eeuwenoud hoogveen.

De route om het Korenburgerveen is een tocht door een niemandsland. Je loopt er door verlaten weilanden, halfverwilderde graslanden en langs ruige greppels. Het Schaddenpad haalde al snel na de opening in het voorjaar van 2011 het landelijke nieuws. Drie wandelaars kwamen er vast te zitten in de modder. Door de brandweer moesten ze eruit gehaald worden.

Paaltjes met rode kop geven duidelijk de richting aan, maar soms ontbreekt een duidelijk pad. Maar dat is juist één van de charmes van deze door de Stichting Marke Vragender Veen uitgezette route. Hier loop je niet over platgetreden paden.

Natuurgebied het Korenburgerveen is één van de laatste Nederlandse hoogveengebieden. Het werd bedreigd door verdroging en bemesting. Damwanden houden tegenwoordig het water vast en voorkomen instromen van bemest water van de omliggende akkers en weilanden. Om het kwetsbare gebied verder te beschermen tegen invloeden van buitenaf is de bufferzone om het gebied ingesteld. Het blijkt dat je er ook een bijzondere route kunt uitzetten.

Met 13 atleten waren we vanmorgen in dit prachtige gebied aanwezig. De tocht werd georganiseerd door Renata Gierkink en na afloop werd er bij haar in de tuin nog even nagepraat over deze bijzondere route. De volgende loop is op woensdag 27 juni, dan gaan we in de buurt van Buurse een tocht lopen.


Klik op de link voor de foto's van Renata Gierkink

fotoalbum

 

Hoe train je het beste in de warmte?

Hardlopen in deze warme omstandigheden kan uiteraard, maar je moet wel enige voorzorgsmaatregelen nemen
Het wordt de komende dagen warm in Nederland en de temperaturen lopen op. Hardlopen in deze warme omstandigheden kan uiteraard, maar je moet wel enige voorzorgsmaatregelen nemen om vervelende gevolgen te voorkomen. 

We geven je een aantal tips.
1. Train bij voorkeur 's morgens of 's avonds en probeer de hete middag te vermijden. Als je een prestatieloop of wedstrijd wilt gaan doen, train dan op het tijdstip van het komende evenement. Daardoor kan je lichaam zich aanpassen aan de weersomstandigheden van dat tijdstip. Als de trainingen niet lekker gaan, wees dan zo verstandig om niet deel te nemen.
2. Draag luchtige kleding die verdamping van zweet mogelijk maakt, zodat de huid kan afkoelen. Ook de kleur van de kleding is belangrijk. Lichte kleuren zullen de zonnestralen weerkaatsen en daardoor minder warmte opnemen. Donkere kleuren daarentegen absorberen de zonnestralen waardoor ze juist warmte opnemen.
3. Probeer geleidelijk te acclimatiseren als het weer plotseling omslaat. Loop in hitte in een lager tempo dan gebruikelijk en loop minder kilometers. Dit is vooral belangrijk wanneer je niet zo goed getraind bent.
4. Loop op bosgrond of gras. Dit is aanzienlijk koeler dan lopen op asfalt waar de warmte wordt teruggekaatst.
5. Las bij warm weer regelmatig drinkpauzes in, zelfs wanneer u geen dorst heeft. Dorst treedt namelijk pas op als uw lichaam al (te) veel vocht heeft verloren. Wel of geen dorst hebben is dus een slechte graadmeter.
6. Een loper zal zich moeten aanleren om tijdens lange duurlopen regelmatig te drinken en niet te wachten tot het dorstgevoel optreedt.

Trainen met een hartslagmeter
Bij warm weer liggen de individuele hartslagzones hoger dan normaal. Dit effect is behalve temperatuurafhankelijk, ook afhankelijk van de luchtvochtigheid. Hoe hoger de luchtvochtigheid, des te groter het verhogende effect op de hartslag. Door de hogere lichaamstemperatuur gaan de bloedvaten in armen en benen meer openstaan. Hierdoor verplaatst een deel van het totale bloedvolume zich naar de ledematen. Dit geeft een verminderde vulling van het hart, waardoor vervolgens per hartslag ook minder bloed wordt rondgepompt. Om dit te compenseren stijgt de hartfrequentie zodat de hoeveelheid bloed die rondgepompt wordt, gelijk blijft.

Bovendien treedt bij warm weer sneller uitdroging op doordat veel vocht wordt verloren door een toegenomen zweetproductie. Hierdoor daalt het bloedvolume waardoor de hartslag ook stijgt.

Het effect van de warmte op de hartslag is niet bij iedereen even sterk. Sommige lopers zullen nauwelijks verschil opmerken, terwijl bij anderen sprake is van een 10-15 slagen hogere hartslagzone. Bij koud weer bestaat er een tegenovergesteld effect.

Mogelijke gevolgen van trainen bij warm weer:

Kramp
Pijnlijke samentrekkingen van de skeletspieren veroorzaken kramp, meestal in de kuitspier. Dit is het gevolg van extreem vochtverlies, waardoor de balans tussen de zouten in de lichaamscellen (natrium, kalium, calcium) verstoord raakt.

Collaps
Een tijdelijk, gedeeltelijk (flauwte) of totaal bewustzijnsverlies (collaps) wordt veroorzaakt door de ophoping van bloed in de onderste extremiteiten. Hierdoor daalt de bloeddruk en volgt verlies van bewustzijn. Personen die gedurende langere tijd in de hitte onbeweeglijk stilstaan, zoals lijnrechters en toeschouwers, lopen risico op deze aandoening.

Zonnesteek
Symptomen van een zonnesteek (heat exhaustion) zijn ernstige vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en een huid die kletsnat is van het zweten. Hart en circulatie hebben het zwaar te verduren. Dit komt doordat de huidcirculatie wordt verhoogd om warmte af te kunnen geven, terwijl het circulerend volume verminderd is door het vochtverlies van het zweten.

Hyperthermie
Hyperthermie (heat stroke) is een levensbedreigende toestand. Bij het aanblijven van de warmte en het vochtverlies neemt de huidcirculatie af ten gunste van de centrale circulatie. De lichaamstemperatuur kan dan extreem oplopen. Symptomen zijn een hete, droge huid, een snelle pols en irrationeel gedrag. Soms kan het zelfs leiden tot stuiptrekkingen en fatale schade aan het zenuwstelsel en de inwendige organen. (bron)

Uitnodiging voor een trainingsloop in Vragender

Wie gaat er mee?
Woensdagmorgen 30 mei zijn Rob en ik uitgenodigd door de Loopgroep Run4Fun uit Vragender om met hun het Schaddenpad rond het Vragender- en Korenburgerveen te gaan lopen. De tocht heeft een lengte van ongeveer 11 kilometer. 

De start is om 8.30 uur aan de Winterswijkseweg 45 in Vragender. We vertrekken om 8.00 uur uit Aalten. Wil je graag mee laat het dan even weten.

Deelnemers: Leden Run4Fun, Rob Berkelder, Geert Wevers, Wim Brinkman, Sabine Ikink, Henk Mengers, Linda de Vries, Paula Verwaaijen

dinsdag 29 mei 2018

Route 49: Arnhem Klarendalpad

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd iedere maand een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.


Vandaag de 49e route uit deze serie: Lopen buiten de binnenstad van Arnhem. We maken uitgebreid kennis met de wijk Klarendal, met een klein uitstapje naar de wijk Sint Marten. Klarendal is een echte volkswijk, maar ook het modekwartier van Arnhem met hippe winkeltjes en horeca. Veel staaltjes van bijzondere architectuur. Verrassende hoogteverschillen in de wijk met breed uitzicht over de stad, een voormalig kazerneplein en als klap op de vuurpijl de Klarendalse molen midden in de wijk.

Route 49: Arnhem Klarendalpad
Afstand: 6,4 kilometer
Start: Station Velperpoort Ir J.P. Van Muijlwijkstraat 185 - 6828 BN Arnhem
Bewegwijzerd: Nee
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route

Laatst aangepast: 29 mei 2018
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Aalten


01.Start aan de voorkant van het station bij de bushalte, ga door de tunnel en daarna direct LA, parallel aan het spoor
02.Zijweg negeren en langs het spoor blijven lopen tot huisnummer 96
03.Op kruising RA, Hommelscheweg, je passeert het Luthers Hofje aan je rechterhand 
04.Nu eerste weg LA, Van Spaenstraat
05.Aan het eind RA, Schrassertstraat, deze volgen tot het eind
06.Daar LA, Nijhoffstraat
07.Op eerste kruising LA, Sint Marten, de weg met een bocht naar rechts volgen
08.Bij de Apeldoornseweg dubbele rijbaan oversteken en RD, Steynstraat
09.Doorlopen tot de brug en ga hier RD langs Molendal richting spoor, Cronjéstraat
10.Na huisnummer 2 RA, Zypendaalscheweg
11.Na huisnummer 14 RA
12.Zijstraat De la Reystraat oversteken en na het water RA
13.Op kruising LA omhoog. Verderop Bothaplein en direct daarna Paul Krügerstraat
14.Op kruising Apeldoornseweg oversteken en RD, Jacob Cremerstraat
15.Je neemt nu bij café Nescio de tweede weg schuin rechts, Sloetstraat
16.Op kruising RA, van Slichtenhorststraat, je passeert de kerk aan je rechterhand
17.Op kruising bij cafetaria De Snoek LA
18.Na huisnummer 55 RA, hofje in
19.Even daarna rechts aanhouden tussen nummers 45 en 47, smal steegje. Trappen naar beneden
20.Aan het eind LA langs huisnummers 11 enz. 
21.Na huisnummer 3 RA, doorlopen tot de Marten van Rossumstraat en LA
22.Direct daarna op Hommelseweg LA. Hommelseweg blijven volgen. Agnietenstraat naar R negeren
23.Na het parkje schuin RA, Onder de Linden
24.Direct na school/park RA over grindpaadje door het plantsoen
25.Op driesprong LA en voor het pand uit 1902 LA
26.Je neemt de eerste weg LA, Hemonylaan
27.Nu op kruising schuin rechts oversteken, de J.P. Heijestraat in
28.Afdalen en op de kruising met Hommelseweg RA
29.Na huisnr 432 RA, klinkerpaadje
30.Bij elektriciteitshuisjes RA en direct daarna op driesprong RA, Klaas Katerlaan
31.Bij het Talmaplein meebuigen naar L, weg naar R, Willem Hovinglaan, negeren
32.Weg met bocht naar L blijven houden
33.Bij Onder de Linden LA
34.Eerste weg LA, Lindeheuvel en voor het grote gebouw links aanhouden
35.Op kruising schuin naar rechts oversteken en LA, Duivenstraat, weg volgen tot het eind
36.Daar bij elektriciteitshuisje RA, smal doorgangetje en direct daarna LA, Leeuwerikstraat
37.Nu tegenover huisnummers 10-14 LA trappetje naar beneden door het speeltuintje
38.Bij de weg RA en bij huisnummers 36-38 LA trap naar beneden
39.Daar RD, asfaltpad en voor de trappen RA over het karrenspoor voor de huizen langs
40.Buig mee naar links en ga op het trottoir RA, je passeert een school
41.Na de school RA, Hendrik van Kalkarstraat en aan het eind LA
42.Op de kruising met Klarendalseweg RD
43.Eerste weg RA, St. Janskerkstraat
44.Op de eerste kruising RA
45.Op volgende kruising LA, Klarendalscheweg, je passeert het Kazerneplein
46.Op kruising RD Klarendalseweg vervolgen en ga steeds RD, je passeert het winkelcentrum
47.Doorlopen tot kruising bij huisnummer 84 en ga hier LA, Catharijnestraat
48.Aan het eind LA en ga langs het KAB Posttheater. 
49.Ga hier tegenover RA, Arbeidstraat en ga bij de stoplichten RA
50.Onder het spoor door en je bent terug bij station Velperpoort

zondag 27 mei 2018

Verslag van de 5e Ketelwaldtrail in Milsbeek

vlnr Eric Hoogerbrug, Judith Huitink, Sandra Wassink en Nico Rouwhorst
Ketelwaldtrail 2018 in het altijd gezellige Milsbeek. Wat een lekker rustig aan 17km trailrondje zou worden, werd 1,5 week geleden toch maar omgezet naar een 33km ronde. Maar dan komen de weersvoorspellingen....31graden met volle bak zon... Lekker dan, ga je met je goeie gedrag! Maar ja, wie A zegt moet ook zweet zeggen ofzo.

Dus vanmorgen met Sandra, Nico, en Judith om 8:45 uur op pad om er voor de volle 100% van te genieten. Ruim op tijd om Henry nog even te spreken die de33km alvast had uitgeprobeerd, maar ineens door de op het vroege tijdstip nog ontbrekende splitsingsbordjes met 20km alweer back to base was. Dan valt dan toch het startschot...uuhm bel dus. En gaat het 33km peleton op pad, de anderen moeten nog even geduld hebben voor hun startmoment. De lichaamstemperatuur loopt vlot op en de bijbehorende klotsende oksels laten ook niet lang op zich wachten. Maar met zo’n mooi parcours en goede verzorgingsposten onderweg (zelfs met tuinslang om de kop even af te koelen) gaat het boven verwachting goed. Dat er hoofdzakelijk in het bos, dus schaduw word gelopen is ook niet echt vervelend. 


Bij 27km begint het dan toch te regenen. Dit is ook volgens de lopers om mij heen erg welkom...maar dan ook écht heel erg welkom! Op één punt was er even verwarring waarheen gelopen moest worden ivm ontbreken van borden en/of linten. Maar gelukkig had ik de pas aangeschafte gps mee mét de gedownloade route er in en is het spoor weer snel gevonden en kunnen we richting de finish! Maar dan slaat op 1km voor deze finish het lot toch nog even toe....Kent u dat, kramp in de hamstring? Hoop dat de kindjes in de buurt hun oren even dicht hebben gehouden, wat ik daar gezegd heb was niet echt geschikt voor herhaling... 

Na een minuut of 10 rekken en strekken maar weer voorzichtig dribbelen en rustig aan naar de eindstreep. Daar werd ik opgewacht door de andere leden van het Ava trailcollectief, die hun prestatie al vol verve hadden volbracht. Al met al weer een geslaagd trailfeestje met een gezellige club mensen.


Eric Hoogerbrug
Prachtige 2e plaats Mathias Welz op de 33 kilometer

1e eredivisiewedstrijd Brusse in Almere

Het team van Cindy Brusse (foto's Susanne Wentink)

Zondag was de eerste eredivisiewedstrijd in Almere: een triple mix, of te wel 3x een korte triatlon met de onderdelen in verschillende volgordes en na een set van 3 onderdelen 10 minuten rust (2× rust dus). In totaal waren er 7 wisselmomenten en dat maakt het dus 16 stukjes die elk in tijd gemeten werden. Het was een mooie wedstrijd en om elke plaats werd gestreden. Marije Dankelman werd 5e, Deborah Wissink 16e, Sam Wennink 17e en ik 30e van de 44 strijdsters. Over 2 weken is wedstrijd nummer 2: een sprint triatlon te Amsterdam

Cindy Brusse

Foto's en uitslagen van de 5e Ketelwaldtrail in Milsbeek

Heerlijk trailen in het prachtige natuurgebied Ketelwald
Het natuurgebied Ketelwald onderscheidt zich door het zeer gevarieerd natuuraanbod van water, heide, bossen en heuvels. Het mooie natuurgebied rondom de Sint Jansberg is een uniek gebied om te lopen, gelegen op de stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd. 

Een heuvelachtige streek die bestaat uit loof- en naaldbos. Het prachtige gebied verbindt de Mookerheide met het Duitse Reichswald. Vanaf enkele hoogtepunten heeft u een prachtig uitzicht op de door houtwallen omgeven akkers en weilanden. In het natuurgebied bevindt zich watermolen De Bovenste Plasmolen, gebouwd in 1725. Het Pieterpad loopt eveneens door dit gebied.

Klik op de link voor de foto's van Ruud Thijssen

fotoalbum

uitslagen

site organisatie

Uitslagen van de 20e Eiberrun in Eibergen

vlnr Wouter Raben, Walter Vaags, Gerrit Ormel, Gerjo Wevers en Evelien Hillen

Uitslagen AVA'70 leden en Aaltenaren:

1 kilometer: Noah Lampio 3:06 min

7 kilometer: Renate Stolte 42:04 min, Gerben Diersen 45:57 min

14 kilometer: Wouter Raben 1:05:01, Gerrit Ormel 1:05:16, Gerjo Wevers 1:09:10, Walter Vaags 1:11:53, Evelien Hillen 1:13:38

Klik op de link voor alle uitslagen


Populariteit triathlon blijft groeien

Een groot deel van de clinic-deelnemers. Denise van der Donk, voorste rij (knielend), tweede van links.
Deelnemers worden klaargestoomd, de triathlon leeft als nooit tevoren. 

Door Erwin Wamelink

Over een maand - zondag 17 juni - staat de Triathlon van Aalten op het programma en de voorbereidingen zijn al in volle gang. Denise van der Donk begeleidt, samen met Gerben Duenk, een aantal van deze atleten op weg naar de ‘grote dag’. “Het is prachtig om te doen, zeker als de atleten zo enthousiast en fanatiek zijn als dit jaar.” AALTEN - Zwemmen, wielrennen en hardlopen, het gehele drieluik wordt tot in het kleinste detail behandeld in de drie trainingen die in aanloop van de Triathlon van Aalten worden gegeven. Van der Donk: “Na afloop van het sportieve deel geven wij ook tips over voeding, kleding en materiaal.” Bij de eerste clinic kregen de sporters direct een coopertest voorgeschoteld, in 12 minuten tijd zoveel mogelijk meters afleggen. “Het is een mooie start, je kunt dan zien hoe je er conditioneel voorstaat.” Enkele weken later werd er een koppeltraining afgewerkt. Tweetallen wisselden het wielrennen en het hardlopen af. De wisselmomenten kregen veel aandacht. “De overgang van het wielrennen naar het hardlopen is misschien wel het lastigste van de triathlon, het is enorm zwaar. Door het regelmatig te trainen, kun je het wel verbeteren.” In de laatste training, van zaterdag 27 mei, staat het zwemmen in open water op het menu. “Over dit onderdeel bestaat bij de sporters de meeste onzekerheid. Er wordt constant over gesproken.” 

Niet veel animo 
Van der Donk en Duenk geven de clinics voor het derde jaar. “Twee jaar geleden was er nog niet zoveel animo, vorig jaar was de belangstelling al een stuk groter. Dit jaar werken we zelfs met een wachtlijst, daar staan mensen uit de gehele regio op. Er doen zeventien personen meer, dat is echt de max. We fietsen op de openbare weg en zwemmen in het open water, in verband met de veiligheid kan de groep niet groter worden. Daarnaast wil je iedere atleet persoonlijke tips geven, hoe groter de groep, hoe moeilijker dat wordt. “ De jongste deelnemers hebben op zaterdag 2 en 9 juni de mogelijkheid om de sport beter te leren kennen. “Kinderen die zich hebben ingeschreven voor de triathlon van Aalten, kunnen zich aanmelden voor deze leuke en gratis clinics.” 

Generale repetitie 
Op zondag 27 mei, vanaf 14.00 uur, is het tijd voor de generale repetitie. Onder leiding van Denise van der Donk en voormalig topper Eddy Lamers wordt de 1/8 triathlon (500m zwemmen - 20km wielrennen - 5km hardlopen) geoefend. Deze oefentriathlon wordt in beeld gebracht door het programma Gelderland Sport van Omroep Gelderland. Meedoen? Dat is nog mogelijk. (bron)

maandag 21 mei 2018

Verslag van de 11e Pinksterloop in de Heelweg

Maria, Tracey, Erna en Jokezorgden voor een geweldige Pinksterloop
Historische Pinksterloop 2018

Met de pakkende Kerstslogan: “Komt allen tesamen!” nodigde 4-koppige directie van de Pinksterloop 2018 iedereen met enig hardlooptalent uit op maandag 21 mei jl. uit, om toch vooral naar de Heelweg te komen. In het Oostelijke gedeelte van dit prachtig stukje Achterhoek zou de traditionele Pinksterloop plaats gaan vinden. Dit bericht werd door een fijne groep van ruim 40 fanatiekelingen serieus genomen en zij voegden de daad bij het woord. Vanaf 09.36 uur sijpelden de atleten binnen per fiets, racer, auto en zelfs al hardlopend. Have Wossink was voor even een the place to be en het veelkleurige peloton maakte zich op voor een duurloop van 8 of 15 kilometer. Namens de organisatie nam Joke Balke het woord en gaf de spelregels heel gedetailleerd weer. Opvallende afwezige was eigenlijk Mister Heelweg, Dirk Vreman, die naar alle waarschijnlijkheid de bus gemist had. Hij kan immers lyrisch vertellen over zijn woonomgeving en gaat daarbij vaak zover, dat de tranen hem van emotie over de snuffert rollen.
Toen de kerkklokken het sein van 10.00 uur lieten horen was het tijd om te gaan vertrekken. Het gezelschap ging gelijk terug in de tijd, want er werd pas gezet op historisch grondgebied. Het bleek namelijk de doorgaande zandvlakte te zijn van de Romeinen op hun tocht van Bocholt naar Zutphen. Nostalgische paden dus en ook best jammer dat de club niet eventjes stil stond bij dit bijzonder stukje geschiedenis. Dit gebeurde ook niet bij de passage van herberg de Radstake, waar in de middeleeuwen de paarden tot rust kwamen en de magen werden gevuld. Volgens een enkeling, had ook Napoleon een eigen kamer in het onderkomen, maar die opmerking moet natuurlijk niet al te serieus worden genomen. Tot zover de historie. De stoet hardlopers trok immers de  Vennebulten in en het langkleurige lint volgde de gids over de paden, die bestonden uit zand en boomwortels. De begeleidende meefietsers hadden het bepaald niet gemakkelijk, maar dat gold ook voor de atleten, die een orkaan aan stof produceerden en hapten. De andere tegenstanders in dit skitterende stukje natuur waren de vliegen, muggen, torren, kevers en diverse andere insectensoorten , die te pas en te onpas naar binnen vlogen. Het was hoesten of doorslikken, meer smaken waren er niet. Gelukkig was er een stop voor het maken van een mooi plaatje en een slokje water. Dit duurde echter best lang, want er moest diverse malen van positie worden gewisseld en menigeen werd hier behoorlijk onrustig van. De gang werd er weer ingezet en de onoverkomelijke splitsing was een feit. Er werd voor even afscheid van elkaar genomen en het spul zette zich in beweging en al slingerend door het mooie buitengebied, werd er met een omtrekkende beweging Harreveld aan gedaan. Het kleine kerkdorp werd doorkruist en het was er nog opvallend rustig, terwijl de kermisattracties schreeuwden om klandizie. De tapkraan bleek nog enkele uren dicht te blijven en dat is ook maar beter ook, want als hardlopers het op een drinken zetten…
In het wereldberoemde survivalbos bleek dat Tarzan zijn liaan had laten hangen, maar gelukkig was er onder de noeste lopers een look-alike. Met ontbloot bovenlijf sprong de onverlaat in de sloot, die veel weg had van een open riool en begon zich aan het touw omhoog te hijsen. Na een mooie pose kroop de held weer aan de kant en bemerkte tot zijn grote schrik, dat er een bloedzuiger in zijn korte broek was gekropen en aan het knabbelen was geslagen. Afijn, er zijn ergere dingen, zullen we maar denken en eerste hulp bleek niet direct noodzakelijk. De droogte en warmte vormde intussen een flinke aanslag, zo bleek. Het peloton was finaal uit elkaar geslagen en het was gewoon overleven richting de finish. Op de teller stond aan het einde zelfs 16 kilometer en daarmee scoorde de organisatie toch wel een klein minpuntje, want 15 is 15. Dit bleek overigens het enige smetje, want het lopende buffet dat de deelnemers te wachten stond als beloning was meer dan voortreffelijk. Het team van de catering stond onder leiding van “de Fonz,” die in werkelijkheid de man van is. Allemachtig wat had hij de touwtjes in handen en bleek o zo bang, dat het iemand aan iets ontbrak. Tuurlijk was en bleef het heerlijk gezellig op het grote terras en net toen het signaal zou volgen, dat het vertrek aanstaande zou zijn, presenteerde de organisatie nog een smakelijke delicatesse: Argentijnse muffins. Werkelijk een streling voor de tong en een aanrader voor elk feestje. Emotioneel werd er afscheid genomen van Tracey, Joke, Erna en Maria die gevieren zorgden voor een geweldige Pinksterloop op historisch grondgebied! 

Foto's van de 11e Pinksterloop in de Heelweg

De groepsfoto bij de uitkijktoren in de Vennebulten
Klik op de link voor de foto's

Denis Woeltjes, het survivallen blijft er altijd inzitten!

Verslag van de kwart triatlon van Woerden

Cindy Brusse
Maandag 2e pinksterdag was de kwart triatlon van Woerden. Mijn eerste triatlon van het seizoen! Na maanden training is het altijd spannend hoe de vorm en snelheid is. Het was heerlijk weer met 26 graden en we begonnen met 1 km zwemmen in de gracht. Het plan was om niet als een komeet van start te gaan en binnen een paar honderd meter al flink in de verzuring te zitten. Gelukkig hield ik me aan het plan en kon in 1 tempo blijven malen. Richting het eind kwamen we met 3 zwemmers dichtbij elkaar te liggen en toen ik mijn mond wijd open deed om te ademen werd er zo een volle plens grachtwater naar binnen geharkt en ik slikte het meteen door, oeps! Door mijn hoofd schoot de presentatie van de microbioloog van ons ziekenhuis, die in een recente stafvergadering vertelde dat er in 1 ml zeewater 1 miljoen microben leven! In grachtwater zal het wel niet veel beter zijn en al die microben zwommen nu in mijn maag. Veel tijd om verder na te denken had ik niet want er moest de kant opgeklauterd worden om vervolgens naar de parkeergarage te rennen en erin te verdwijnen voor de 1e wissel. 

Na ruim 3 minuten kwam ik weer uit en ging op weg over het aanloopstuk naar de 1e van 4 fietsrondes: in totaal 40km. Het begin was zeer moeizaam en ik werd al snel voorbij gefietst door Marijke. Het voelde als niet mijn dag op de fiets en ik zag erg op tegen wel 4 rondes. Gelukkig ging het elke km een beetje makkelijker en vlotter en begon ik er zowaar toch lol in te krijgen. Fietsronde 2 en 3 gingen rapper dan vooraf gehoopt met zelfs een ronde van 35.8 km/u gemiddeld, wat voor mijn doen goed is. Elke ronde dronk ik 250ml sportdrank. In de loop van de wedstrijd begon ik me steeds voller te voelen en in het begin van de 4e ronde ging het mis. Een grote lading sportdrank belande vanuit mijn maag zo op mijn stuur! De banaan die ik een uur voor de wedstrijd had genomen kon ik er niet in ontdekken. 5 min later volgde een 2e episode, jakkes. Dit alles had gelukkig geen invloed op mijn fietstempo en het luchtte vooral op. Ik nam het besluit om niet meer te drinken om niet misselijk aan het lopen te beginnen. Echter wetende dat ik in 2 uren tijd bijna 2 liter aan vocht verlies, was dit geen goed vooruitzicht voor het looponderdeel. In eerdere wedstrijden bij te weinig vochtinname waren krampen namelijk eerder regel dan uitzondering. 

Als 4e dame ging ik de 2e wissel in en kwam er als 3e uit. De eerste ronde lopen verliep prima met een goed looptempo (10.03) dat me ook goed vol te houden leek. Ik was op zoek naar de 2e dame en kreeg haar halverwege de 1e ronde in het zicht en ruim voor het ingaan van de 2e ronde was ik er voorbij. Het gat met nr 1 was toen nog 1 minuut en in de eerste ronde ronde met 30 sec afgenomen. De 2e ronde begon helaas al wat moeizamer aan te voelen en dat was terug te zien aan de rondetijd (10.18). Wel was het gat naar nr 1 geslonken naar 35sec en kreeg ik de fietser die haar begeleidde in zicht. In de 3e ronde viel het doek. Ik begon me behoorlijk belabberd te voelen. Het looptempo daalde verder en ik begon me zorgen te maken of ik wel de finish zou gaan halen. Bij het ingaan van de 4e ronde was ik niet meer bezig met de wedstrijd en het inlopen op de nr 1. Het gat was inmiddels geslonken naar 25 sec (rondetijd 10.35). Het enige dat telde was het halen van de finish. Het liefst was ik allang uitgestapt, maar er blijft altijd een stemmetje zeggen dat dat geen optie is. Het tempo daalde verder en diverse keren trok er een krampje in een spier. Desondanks bleef het slalommen om de deelnemers die op 1,2 of 3 rondes achterstand liepen in te halen. Na een rondetijd van 10.53 kwam ik met 25 sec achterstand als 2e dame over de finish en zocht meteen de grond op om uit te rusten. 

Er was belangstelling van de organisatie of het nog wel goed ging en sponsen en water werd aangerukt. Binnen 2 minuten ging het alweer een stuk beter en kon ik mijn ervaringen delen met m’n supporters (tante Diny, ome Cor, nicht Joke en Dennis van Kapel). Na de finish moest ik niet denken om weer een triatlon wedstrijd te gaan doen, maar nu we inmiddels 3 dagen later zijn, heb ik er nu alweer heel veel zin in! Achteraf de vraag waarom er maagproblemen zijn ontstaan? Zijn het de 100ml x 1miljoen microben uit de gracht geweest, was het de warmte in combinatie met de inspanning of het type sportdrank? In ieder geval zal ik tijdens het zwemmen volgende keer beter oplettend zijn en niet zo ineens buitenwater doorslikken en ook zal ik de sportdrank van de trainer gaan aanschaffen.

Cindy Brusse

Uitslagen van de 19e Ooyse Landloop in Oud-Zevenaar

Frank Futselaar
Frank Futselaar snelt naar parcoursrecord

Het was een schitterende dag in Oud-Zevenaar en Ooy  tijdens de 19e editie van de Ooyse landloop. Het weer zorgde voor warme omstandigheden voor de lopers, maar desondanks werd er een nieuw parcoursrecord gelopen. Frank Futselaar scherpte de 7 jaar oude toptijd op de 5 km aan tot 14.52 minuten. Zaterdag won Frank nog de 10 kilometer van de Gerard Tebroke Memorialloop in Aalten.

Klik op de link voor alle uitslagen



UItnodiging voor een trainingsloop op Tweede Pinksterdag

Kotten 2017
Komende maandag 21 mei 2018 (2e Pinksterdag) staat er voor de 11e keer een rustige duurloop op het programma met Pinksteren. Joke, Maria, Erna en Tracey hebben een tocht van ongeveer 8 en 15 kilometer uitgezet in de Heelweg. De start is om 10.00 uur bij Harm Wossink, de broer van Joke, aan de Molenweg 21a in Heelweg. We vertrekken om 9.00 uur met de fiets en om 9.30 uur met de auto bij AVA'70. We starten als groep in een rustig tempo van ongeveer 6,00 a 6.30 minuten per kilometer. 

Je bent van harte welkom om mee te lopen en het zou mooi zijn dat we weer een leuke groep bij elkaar kunnen krijgen. Je doet mee op eigen risico en hoeft geen lid te zijn van AVA'70. Wil je graag meelopen of fietsen geef je dan even onderaan dit bericht, via app, facebook of mail op. Klik hier voor informatie over eerdere edities en hier voor de groepsfoto's (2008-2017)

Deelnemers: 1.Joke Balke, 2.Maria Griffioen, 3.Erna Wevers, 4.Tracey Jewell, 5.Harry Griffioen (meefietser), 6.Sanne Wisselink, 7.Henk Mengers, 8.Ineke Mengers (meefietser), 9.Wim Brinkman, 10.Roel Somsen, 11.Patrick Ikink, 12.Sabine Ikink, 13.Marloes Wensink, 14.Gerrit Dijkslag,15.Nanny Ebbers, 16.Henk Ebbers (meefietser), 17.Vera Masselink, 18.Dirk-Jan Robbe, 19.John Boom, 20.Denis Woeltjes, 21.Wim Rensink, 22.Andre Bleumink, 23.Gerrit te Lindert, 24.Janet Driessen, 25.Rudie Wolsink, 26.Anita Hubers, 27.Roy Ebbers, 28.Evelien Hillen, 29.Geert Wevers, 30.Ernstjan Luiten, 31.Anky Bruil, 32.Andre Bruil, 33.Linda Stronks, 34.Linda Scholten, 35.Paul Eijkelkamp, 36.Marieke ter Beeke, 37.Esther Koenen, 38.Inge Rensing, 39.Jelle Hubers (meefietser), 40.Paula Verwaaijen

zondag 20 mei 2018

Dirk-Jan mijn held, je bent een super kerel

Dirk-Jan Robbe
Al een aantal jaren ga ik samen met Dirk-Jan Robbe naar verschillende wedstrijden, vooral in de omgeving van Enschede. Zo ook  de Bommelasloop tussen Haaksbergen en Enschede. Deze loop is er 2 x per jaar  in november en in mei. Het is een echte laagdrempelige loop, met verschillende afstanden door een mooi natuurgebied. Rond 11 uur gaat er een bel en iedereen gaat op pad voor zijn/haar route. Tot zo ver de geschiedenis van deze loop. Nu ken ik Dirk Jan al een tijdje, en ook anderen die hem goed kennen, weten dat hij nooit een blad voor zijn mond neemt, en dan ook altijd duidelijk zegt waar het volgens op op staat. Ook tijdens trainingslopen , maakt hij met onmiskenbare taal duidelijk wat hij ergens van vind. Dirk Jan is ook bloed fanatiek,  of het nu een grote wedstrijd is een een laagdrempelige wedstrijd, hij gaat tot het gaatje. Zeker als er voor zijn doen een mooie eindtijd in zit, wil hij nog wel eens super fanatiek worden ,waar op zich niets mis mee is. Maar hij kan zich dan ook super ergeren aan mede lopers, die hem dan in zijn doel hinderen.

De Bommelasloop is dan ook zo n loop waar je via smalle bospaadjes door de mooie natuurloopt, maar daar heeft Dirk Jan dan geen oog voor, en als er voor hem enkele lopers gezellig pratend naast elkaar lopen, en niet snel genoeg aan de kant gaan, worden ze voor alles wat niet mooi is uitgemaakt en krijgen ze vaak de tip mee om volgende keer gewoon gezellig thuis te blijven. Ook afgelopen zondag zijn we weer naar deze loop gegaan en op weg in de auto probeer ik al vast de stemming van Dirk Jan te peilen om straks niet weer voor verrassingen te staan. Heb het gevoel dat het deze zondag wel eens redelijk kan gaan, want zelfs onderweg wordt de verkeersregelaar vriendelijk gegroet. Omdat we ruim op tijd zijn drinken we eerst nog koffie en kletsen wat bij met andere lopers. Heb echt het gevoel: Dit wordt een mooie dag.

Een half uur voor de wedstrijd besluiten we om nog even wat in te lopen en rustig en ontspannen lopen we al pratend rond. We besluiten via het bos terug te gaan naar de camping, waar de start is. Helaas lopen we een smal paadje in en Dirk Jan met nog een grapje over dat dit echt een padje is voor Geert Wevers zijn loopjes of het noodlot slaat toe. Een oude droge tak steekt over het bospaadje en boord zich in Dirk Jan zijn boven been. Van schrik hou ik de adem in,g aat nu alles wat ze mooi was begonnen deze morgen door deze tak weer verloren? Mijn eerst reactie is dan ook: afleiden en ik zeg snel tegen Dirk Jan, laten we maar de andere kant op gaan want dit wordt niks zo (je zegt maar wat in zo'n situatie)

Gelukkig lijkt het te werken en lopen we snel; een ander pad in richting de camping, maar het noodlot komt nooit alleen, want na een aantal meters staan we opeens voor een slagboom  met daar achter een auto zo geparkeerd dat er echt niemand door kan/mag. Op het erf van deze boerderij zien we een man staan met mondkap voor en bladblazer in de aanslag, om bij wijze van spreken elke loper van zijn erf te blazen. Wat nu, terug lopen? Dirk Jan kennende zal hij waarschijnlijk al voor de wedstrijd zijn kookpunt hebben bereikt en zal de tak en de wond aan zijn boven been 3 dubbel tegen mij gaan werken, Ik raak in paniek. En dan zie ik opeens dat Dirk Jan richting de man met de bladblazer gaat, uit blinde angst loop ik maar schuin achter hem aan. En wat er dan voor mijn ogen zich afspeelde ,zal ik mijn leven niet meer vergeten. Dirk Jan begint zeer rustig tegen de man te praten, geeft hem helemaal gelijk en echt binnen nowtime heeft hij deze man helemaal om gepraat en lijken het wel de beste vrienden die elkaar in jaren niet meer hebben gezien.

Het resultaat is dan ook dat wij gewoon bij deze man over het erf langs zijn huis naar de camping kunnen lopen en ruim op tijd voor de start aanwezig zijn.Volgens mij heb ik zeker het eerst kwartier niet  meer gezegd (wat moeilijk is voor mij) en alleen maar vol bewondering ,naar mijn held gekeken. Wat is er gebeurd, hoe kon dit zo in een keer? Heb ik me dan altijd in hem vergist? We hebben alle twee een heerlijke wedstrijd gelopen, zonder ook maar 1 wanklank. Na afloop heb ik nog even bij Dirk Jan en Melanie en hun 2 kinderen koffie gedronken en nog wat in trance van wat er die morgen was gebeurd weer richting Aalten. Thuis gekomen dacht ik dan ook ,hier moet ik wat mee, vandaar dit verhaal. Dirk Jan mijn held ,je bent een super kerel.

Wim Brinkman

Foto's en uitslagen van de Bommelasloop in Enschede

Wim Brinkman (11.2 km in 49,29 minuten)
De Bommelasloop bestaat al vele jaren en is tot op de dag van vandaag een zeer gewaardeerde loop die één keer in het voorjaar en één keer in het najaar plaatsvind op de derde zondag in mei en de derde zondag in november.

De nadruk ligt op het recreatieve karakter van de loop maar dat wil niet zeggen dat er geen goede prestaties neergezet worden. Er is voor ieder wat wils. De verschillende afstanden maken het mogelijk dat iedere loper kan meedoen op zijn/haar eigen afstand. Deze natuurloop vind plaats in het mooie Buurserzand, halfweg tussen Enschede en Haaksbergen.

Klik op de link voor de foto's van Rekreatiesport Twente



Dirk-Jan Robbe (11.2 km in 56.51 minuten)