donderdag 30 april 2020

Zondag 3 mei kleurt Nederland oranje!

Miranda en Wendy
Hardlopen voor KiKa kan altijd en overal! Omdat sportevenementen nu niet doorgaan is er op 3 mei een speciale editie van Run for KiKa: Run for KiKa @ Home.  Al meer dan 1100 hardlopers rennen vanuit huis voor KiKa, in KiKa-oranje!  

Run for KiKa @ Home start zondag 3 mei om 10.30 met een livestream op Youtube. Na een een welkomstwoord van Frits Hirschstein, oprichter van Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) en een warming up, kunnen deelnemers vanuit huis van start!

Samen voor een record aantal KiKa-kilometers
Alleen of met het gezin, 1 of 10 kilometer. Iedereen draagt bij aan de KiKa-kilometerteller. Deelnemers bepalen zelf hun parcours en afstand. Na de live-cooling down op YouTube voeren deelnemers hun kilometers in.

Deelnemers Wendy en Miranda pakken het groots aan!
KiKa-duo en vriendinnen Wendy en Miranda hebben samen al flink wat runs voor KiKa gelopen. Als extra uitdaging lopen zijn van Almelo naar Deventer. In totaal exact de afstand van een hele marathon. ““Zonder publiek of aanmoedigingen wordt dit extra zwaar, maar we doen dit voor KiKa en om fit te blijven voor KiKa running events die er nog aan komen!”, zegt Miranda Rosaro.

Respecteer de regels. Houdt afstand
De organisatie benadrukt dat deelnemers zich aan de geldende coronamaatregelen moeten houden. Organisator Nikki Wester: “Nederland is massaal aan het hardlopen geslagen tijdens de coronacrisis. Met deze run bieden wij een uitdaging die past binnen de richtlijnen van het RIVM. Doe het veilig, houd je aan de regels, dan rennen we samen zoveel mogelijk KiKa-kilometers.” Deelname is gratis! Meer informatie en aanmelden kan via deze link

Moet je hardloopschoenen afwisselen?

Wanneer je regelmatig loopt, is het dus een goed idee om meerdere paren hardloopschoenen af te wisselen
Dat je lichaam af en toe rust nodig heeft, is niets nieuws. Maar wist je dat je hardloopschoenen ook moeten ‘bijkomen’ van een training? Wanneer je regelmatig loopt, is het dus een goed idee om meerdere paren hardloopschoenen af te wisselen. Sommige hardlopers bezitten een uitgebreide schoenencollectie, anderen blijven trouw aan een specifiek paar. Loop je vaker dan drie keer in de week? Dan is het verstandig om in ieder geval over twee paar hardloopschoenen te beschikken, zodat je kunt afwisselen.

Langere levensduur
Je hardloopschoenen bestaan uit een bijzonder staaltje techniek. Tijdens een training wordt bij iedere stap de demping samengedrukt. De demping in de tussenzolen heeft tijd nodig om na een training weer in de originele staat terug te keren. Het is daarom af te raden om binnen 24 uur opnieuw dezelfde schoenen aan te trekken. Door af te wisselen met meerdere paren hardloopschoenen kun je de levensduur van je schoenen verlengen. De slijtage van je schoenen neemt namelijk progressief toe en dit proces wordt vertraagd door je schoenen tussen trainingen voldoende tijd te geven om te herstellen.

Afwisseling in belasting
Het afwisselen van hardloopschoenen is niet alleen in het belang van je schoenen. Ook je lichaam heeft hier baat bij. Je looppatroon zal op een ander paar hardloopschoenen namelijk net wat anders zijn, waardoor je lichaam op een andere manier wordt belast. De kans dat blessures ontstaan is hierdoor kleiner.

Trainingsvoordeel
Daarnaast kun je training technisch voordeel halen uit het afwisselen van hardloopschoenen. Verschillende soorten trainingen vragen namelijk om verschillende soorten schoenen. Bij een lange duurloop kun je het beste kiezen voor een schoen met veel demping, terwijl je bij een intervaltraining beter voor een lichte, reactieve schoen kunt gaan. Wanneer je veel in het bos loopt, zou je een trailschoen kunnen overwegen. Kies dus voor een ander model dan je huidige paar hardloopschoenen om optimaal te profiteren.

Wanneer je één of twee keer per week loopt, is het niet noodzakelijk om je hardloopschoenen af te wisselen. Een dag rust tussen je looptrainingen is voor je schoenen voldoende om weer in de originele staat terug te keren. (bron)

dinsdag 28 april 2020

Biertje? Dit zijn de voor- en nadelen van alcohol

Een alcoholische consumptie af en toe is zelfs goed
Wie net een zware wedstrijd achter de rug heeft, zeker op een warme dag, verdient een biertje. Deelnemers toosten op hun overwinning of persoonlijk record, of likken hun wonden en spoelen de wedstrijd met enkele biertjes weg. Waarom ook niet? Waarin schuilt het kwaad? Een alcoholische consumptie af en toe is zelfs goed. Wij zetten de voor- en nadelen van alcohol op een rijtje.

We beginnen met enkele mogelijke voordelen van alcohol:

Minder hart- en vaatziekten?
Door de geschiedenis heen werd alcohol gezien als een wonderdrankje dat ook in medische kringen werd gebruikt. In het Keltisch (uisce beatha) betekent whisky niet voor niets levenswater. De positieve verhalen over alcohol van de laatste tijd zijn ontstaan nadat men ontdekte dat mensen uit het Middellandse-Zeegebied minder hart- en vaatziekten hebben. En dat ondanks een vetrijker dieet dan bijvoorbeeld het Amerikaanse. En, merkten de wetenschappers op, de mediterrane mensen drinken bij hun maaltijden altijd wijn en meestal rode (er is nauwelijks onderzoek gedaan naar witte wijn). Kanttekening: De Gezondheidsraad geeft wel het advies om niet uit gezondheidsredenen alcohol te gaan drinken. Wel af en toe een glaasje? Neem dan maximaal 1 glas alcohol per dag.

Langer leven?
Sindsdien is uit studies gebleken dat matig drinken de kans verkleint om een hartaanval te krijgen die wordt veroorzaakt door verstopte aders. Het is gebleken dat alcohol het gehalte aan HDL ('gunstig' cholesterol) in het bloed doet verhogen en de hoeveelheid LDL ('ongunstig' cholesterol) doet verlagen. LDL verstopt de aderen, terwijl HDL juist LDL uit het bloed wegneemt en naar de lever brengt, waar het kan worden afgebroken. Deze gegevens, gecombineerd met verschillen in levensstijl en een verminderde kans op hart- en vaatziekten onder matige drinkers, resulteert in een twintig procent lagere kans op een vroegtijdige dood in vergelijking met niet-drinkers.

Betere mentale scherpte
Een andere, niet onbelangrijke bijzaak schijnt te zijn dat matige drinkers met het verstrijken der jaren een betere mentale scherpte behouden ten opzichte van niet-drinkers. In een recent verschenen studie is twintig jaar lang naar de drankgewoontes van vierduizend tweelingen gekeken. Het onderzoek toonde aan dat degenen die dagelijks één à twee glazen alcohol dronken over betere verstandelijke vaardigheden beschikten dan zij die zich van alcohol onthielden. De theorie hierachter heeft weer te maken met het cholesterolniveau in bloed. Alcohol 'verschoont' de bloedvaten zodat ook de hersenen beter doorbloed worden en men helderder kan denken.

Antioxidanten
Wetenschappers ontdekten dat het de antioxidanten zijn, in wijn en andere alcoholhoudende dranken (onbekend is of in bier ook antioxidanten zitten), die bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten. De antioxidanten (flavonoïden) komen uit de druivenschil. De theorie van het effect van antioxidanten luidt als volgt: wanneer LDL-cholesterol in het bloed circuleert, gaat het een verbinding aan met zuurstof. Deze oxidatie leidt tot beschadiging van bloedvaten (te vergelijken met roestvorming) en uiteindelijk zullen die verstoppen.

Antioxidanten voorkomen de oxidatie van LDL, waardoor de vaten niet beschadigd worden. Onderzoek aan de universiteit van Californië ondersteunt deze theorie. Bij een studie aldaar bleek dat twee tot drie uur na het drinken van twee glazen rode wijn het niveau van flavonoïden in het bloed op een hoogtepunt kwam. Het is waarschijnlijk dat het hogere niveau meer bescherming biedt tegen de oxidatie van LDL-cholesterol. 

Keerzijde
Matig drinken impliceert dus een eventueel langere levensduur, maar ga nooit voorbij aan de schadelijke effecten van alcohol. Het lichaam betaalt een hoge tol wanneer je regelmatig drinkt en te véél drinken is zeer schadelijk. Het lichaam reageert zeer sterk op alcohol, omdat het ingrijpt op de stofwisseling van veel organen. Alcohol heeft invloed op veel belangrijke lichaamsfuncties, zoals opname, transport en verbruik of opslag van bijna iedere voedingsstof. Wanneer men drinkt, wordt ongeveer een vijfde van de alcohol snel door de maag geabsorbeerd. Het overige wordt opgenomen in het bloed. Een gedeelte van de alcohol in de maag wordt meteen verteerd en komt nooit in het bloed terecht.

Vrouwen eerder dronken
Vrouwen bezitten overigens minder van een soort enzymen die juist voor die vertering zorgen. Dat is één van de redenen waardoor zij eerder dan mannen de effecten van alcohol voelen. Een tweede oorzaak is het feit dat vrouwen in hun lichaam een minder hoog percentage vocht ten opzichte van het vetpercentage hebben. Als gevolg daarvan neemt de concentratie alcohol in het bloed van een vrouw sneller toe.

Vet opeenhoping
Eenmaal in de bloedbaan wordt alcohol getransporteerd naar de lever en daar afgebroken in een tempo van ongeveer tien gram per uur. Terwijl je drinkt, is de lever druk bezig met het ontgiften van de alcohol, waardoor andere vitale functies van de lever stilliggen. Eén van die functies is de verwerking van vet, dat daarna naar spier- en vetcellen wordt getransporteerd. Alcohol vertraagt dit proces en als gevolg daarvan hopen kleine vetdruppeltjes zich in de lever op. Pas wanneer de alcohol de lever heeft verlaten, kan deze de vetten verwerken. Maar wanneer men veel en regelmatig drinkt, hoopt het vet zich dusdanig op dat er leverstoornissen of zelfs leverziekten kunnen ontstaan.

Glycogeen voor hardlopers
Nog een functie van de lever is de opslag van glycogeen (koolhydraten), die het lichaam nodig heeft als energiebron. Als de lever alcohol moet verwerken, verstoort het de verbranding van koolhydraten, waardoor het bloedsuikerniveau daalt. Een avondje doorzakken veroorzaakt zodoende een slap en hongerig gevoel, zodat er de volgende ochtend van een training nauwelijks sprake kan zijn.

Vergeet voorts niet dat alcohol het urineren bevordert. Alcohol bespoedigt vochtverlies van het lichaam, waardoor er kans op uitdroging ontstaat. Dit verklaart ook de kater: de hersenen die normaal veel vocht bevatten, krimpen enigszins door uitdroging na drankgebruik. En dat veroorzaakt de hoofdpijn. De aloude truc: drink ter compensatie evenveel water en de volgende ochtend valt de hoofdpijn mee. Met het genoemde verlies van vocht worden ook verschillende vitamines en mineralen, waaronder zink, aan het lichaam onttrokken. Zink is zeer belangrijk voor het immuunsysteem.

Groter risico voor lopers
Zoals elke loper weet, heeft uitdroging direct invloed op de prestatie en kan voorts een ernstig probleem worden wanneer er te veel vocht wordt verloren. Zeker in combinatie met vochtverlies door zweten. Met andere woorden: drinken na de wedstrijd betekent dat de concentratie alcohol in het bloed enorm stijgt. Daardoor droogt de loper nog meer uit en wordt met een geringe hoeveelheid alcohol reeds snel dronken.

Bier voor de koolhydraten?
Het fabeltje dat bier na een wedstrijd een goede bron is voor het aanvullen van de benodigde koolhydraten, moet hier worden ontzenuwd. Een pilsje van 0,2 liter bevat slechts 8 gram koolhydraten. Reken maar uit hoeveel glazen dat zijn, als men ervan uitgaat dat je ongeveer 125 gram koolhydraten nodig hebt in de eerste uren na een zware inspanning.

Conclusie?
Wat te doen met bovenstaande kennis? Om te beginnen moet worden gesteld dat een vrij matig gebruik van alcohol niet voor iedereen goed is. Voor velen wegen de eventuele voordelen niet op tegen de nadelen. Denk bijvoorbeeld aan de vele duizenden die jaarlijks vroegtijdig sterven door drankmisbruik. Verder zijn er risicogroepen die ook van de alcohol moeten afblijven, zoals zwangere vrouwen en zij die zwanger willen worden of mensen die antidepressiva gebruiken (het gebruik van medicijnen in combinatie met alcohol kan de effecten van beide middelen versterken).

Geniet, maar drink met mate
De sleutel voor anderen is een matig drankgebruik en dat wil zeggen dagelijks één à twee drankjes voor mannen en één drankje voor vrouwen. Een standaard drankje is een glas bier of wijn, of een borrelglaasje sterke drank. Houd altijd in gedachten dat het lichaam na elke consumptie ruim een uur nodig heeft om de alcohol te verwerken.

Alcohol en sport
Wat betreft de combinatie drank en lopen geldt ten slotte het volgende: vermijd alcoholische drank de avond voor een wedstrijd of een zware training. Wanneer het om een belangrijke wedstrijd gaat, is het zelfs beter om twee avonden lang de drank te laten staan. Na de wedstrijd kan een biertje of twee geen kwaad, maar drink daarbij veel water of sportdrank. Drink voldoende om de halve kilo vochtverlies (zweten) te compenseren. En eet ook veel koolhydraatrijke producten, zoals bananen, boterhammen met zoet beleg of eierkoeken, zodat de koolhydraten weer worden aangevuld en de nadelige effecten van alcohol worden voorkomen.

Kortom: Wel of geen biertje?
Een bescheiden consumptie van alcohol verlaagt het cholesterolniveau, vermindert de kans op hart-en vaatziekten en kan zelfs preventief werken tegen geheugenverlies die op latere leeftijd ontstaat. Alle reden dus om na een race met één à twee biertjes de dorst te lessen. Het goede nieuws ten spijt, kan drank echter ook een vernietigende invloed hebben op gezondheid en loopprestaties. (bron)

Hoe motiveer je jezelf om te gaan hardlopen als je twijfelt om te gaan?

Je bent maar één training weg van een goed humeur!
Heb jij dit ook wel eens dat je soms echt geen zin hebt of jezelf er gewoon niet toe kunt zetten om te gaan lopen. Als je een sportles hebt, weet je dat je op een bepaald tijdstip ergens moet zijn. Met hardlopen ligt die verantwoordelijkheid bij jou. Dus hoe zorg je dat je gemotiveerd blijft en wel de deur uit gaat?

1. Trek je hardloopkleren aan. Dit is de eerste stap om jezelf uit de deur te krijgen. Voor mij begint mijn training als ik mijn sportkleding aantrek. Als je je kleding aanhebt, voel ik dat gevoel wat ik voel als ik loop. Zo niet, dan zie je er in ieder geval uit als een hardloper in plaats van een luilak!

2. Bekijk je hardloopschema. Zal het je wekelijkse kilometers aanzienlijk beïnvloeden? Wanneer heb je je volgende wedstrijd? Hoeveel trainingen heb je al gemist? Dit zijn goede vragen die je jezelf kan stellen. Soms mag je wel een training overslaan, maar door deze vragen te stellen zal je elke keer kritisch nadenken en bepalen of het verstandig. Hierdoor zal je ook eerder aan je trainingsschema houdt.

3. Wat heb je vandaag gegeten? Heb je iets heel ongezonds gegeten? Als het antwoord ja is, voel je vast de neiging om te sporten en die calorieën te verbranden!

4. Ga buiten zitten. Soms moet je al je kracht gebruiken om jezelf van de bank af te trekken en de tv uit te zetten. Zodra je die stap hebt gezet en de frisse lucht ruikt, komt de motivatie vanzelf!  Ik weet zeker dat je van gedachten bent veranderd en een rondje wil gaan lopen als je de zon ziet schijnen!

5. Zet een wekker. Ik doe dit elke ochtend voordat ik moet werken. Geef jezelf een bepaalde tijd om te lezen, bekijk Facebook, of lees de krant, als de wekker afgaat, is het tijd om te gaan hardlopen!

6. Loop je favoriete route. Verleid jezelf met een van je fijne makkelijkere routes of probeer een hele nieuwe route die je nog nooit hebt uitgeprobeerd. Alles om je maar de deur uit te krijgen.

7. Maak een nieuwe muzieklijst. Ik vind het heerlijk om hard te lopen met muziek. Vooral als ik wat nieuwe nummers heb ontdekt. Het is de enige manier om door die eerste 3 kilometer te komen, laat staan als je een duurloop moet doen! Maak een nieuwe afspeellijst en geniet van de muziek. Vertrouw mij, het zal geweldig zijn.

Tenslotte…

8. Ik denk dat dit het allerbelangrijkste is. En elke loper zou waarschijnlijk met mij eens zijn. Denk na over hoe je zal voelen nadat je klaar bent. Je bent maar één training weg van een goed humeur! (bron)

maandag 27 april 2020

Verslag van de virtuele Koningsloop in Aalten - deel 2

Mark te Brake op weg naar de winst
Virtuele Koningsloop blijkt voltreffer

Normaal gesproken stroomt op Koningsdag de Markt in Aalten vol met hardlopers, om deel te nemen aan de Koningsloop die AVA`70 jaarlijks organiseert. Door het Corona-virus kon deze wedstrijd niet doorgaan, maar kwam de vereniging met een alternatief, namelijk een virtuele variant.

De jeugd kon deelnemen aan een Challenge, waarbij een zelfgekozen traject van 750 of 1500 meter afgelegd moest worden en dit op beeld werd gezet. Er kwamen in totaal meer dan 30 (!) filmpjes binnen, waarbij ruim 70 kinderen in actie kwamen. Het ontbrak bij de sportieve activiteiten zeker niet aan originaliteit. Daarnaast spatte de energie er vanaf en was duidelijk dat de kinderen erg genoten van de Challenge. Eén filmpje haalde zelfs het Jeugdjournaal en dat was natuurlijk bijzonder leuk. De kids hebben inmiddels allemaal een medaille ontvangen, die door de voorzitter van AVA`70, Rudi Meinen, hoogstpersoonlijk thuis is bezorgd. Waar maak je dat nog mee?

De oudere jeugd en Senioren konden deelnemen aan een de virtuele Koningsloop. De bedoeling was, dat de atleten solo een zelfgekozen parcours aflegden van 5 kilometer en het resultaat vervolgens doorzonden naar het wedstrijdsecretariaat, waar het klassement opgemaakt werd. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de zeer populaire Strava- en Garminapps op horloge en telefoon. De organisatie gaf de sportievelingen 2 dagen de kans om in actie te komen en een poging te wagen. Er kwamen bijna 100 hardlopers in actie en die waren lang niet allemaal afkomstig uit Aalten. Dat het menens was, bleek al snel nadat de eerste resultaten binnenkwamen, want er werd bijzonder hard gelopen. Het bijzondere van de virtuele wedstrijd is, dat je alleen loopt en dus ook niet weet wat welke tijd concurrenten scoren.

AVA`70-lid Mark te Brake liet zien in grote vorm te zijn, want hij liep solo naar een persoonlijk record van 15,20 minuten en dat is natuurlijk een prachtige prestatie. Stijn Elferink werd tweede op een minuutje afstand, terwijl Max Tamboer uit Dinxperlo de derde plek voor zich opeiste. Bij de jongens tot en met 15 jaar liep AVA`70-junior Twan Meinen naar een hele snelle en winnende tijd van 19,07 minuten en bleef daarmee clubgenoten Noah Lampio en Stef Grotenhuis voor. Bij de Dames ging de winst naar junior Emma Nijenhuis die met een schitterende eindtijd van 19,18 minuten Ieneke Voets van Running Elst en triatlete Cindy Brussé verwees naar de tweede en derde plek.

Heel veel deelnemers bedankten de organisatie van AVA`70 voor het leuke initiatief en stuurden foto`s en filmpjes door van de activiteit. Noemenswaardig waren de beelden van Evelien Hillen en Ingrid van Zolingen die keurig op 1,5 meter afstand van elkaar hun parcours aflegden in het centrum van Aalten en hierbij een gedeelte werden vooraf gegaan door de motorpolitie. Het filmpje haalde zelfs Omroep Gelderland en besloten is dan ook om dit duo de aanmoedigingsprijs toe te kennen. De winnaars kunnen deze week hun prijs tegemoet zien. In totaal kwamen op Koningsdag meer dan 150 atleten in actie en dit bewijst dat de virtuele editie een voltreffer is gebleken, die mogelijk al snel een vervolg krijgt…..    

Klik op de link voor de uitslagen

Verslag van de virtuele Koningsloop in Aalten - deel 1

van links naar rechts Gerben Heinen, Evert Teunissen en Dennis ter Veldhuis
Dit jaar is de Koningsloop afgelast. We lezen de oproep van AVA’70 dat er een virtuele Koningsloop wordt gehouden. Geweldig leuk initiatief, we schrijven ons in en bedenken zelf een route van 5km. We staan met drie AVA’70 lopers aan de start in Prins Bernhardstraat en nemen alle richtlijnen die zijn afgegeven in acht. Netto tijden worden er later die dag per mail aan de organisatie doorgegeven.

De zon schijnt heerlijk, ondanks de problemen is het een mooie dag. In deze virtuele wedstrijd komen 3 plaatselijke AVA’70 lopers aan de start. Evert is de man die met versleten Asics, doorzettingsvermogen en met zijn onmiskenbare bril met donker glas cool om zich heen kijkt. Gerben Heinen daar in tegen, die is de rust zelf en steekt zijn hand op en wil als eerste starten. Dennis loopt zenuwachtig rond en geeft duidelijke veiligheidsaanwijzingen om besmettingsgevaar te voorkomen.

Met een 60 seconden verschil starten de lopers, geheel volgens plan is de startlocatie de Prins Bernardstraat. Via de Wilhelminastraat draaien de lopers de Haartsestraat op. Hard linksaf de Eskesweg op, adem weer herpakken na de moeilijke passage van de tunnel. De lopers moeten de Sahara van de Oostermanweg door, deze loopt langs het zwembad. Het laatste stuk over ’t Smees komt in zicht, veel snelheid is er niet meer in de benen. De brandende zon dwingt de lopers om rustiger aan te doen. Via de Oranjelaan duiken we rechtsaf de Julianastraat in, de laatste meters en we hebben de 5 km aangetikt!

Tevreden staat we elkaar op gepaste afstand aan te kijken, we hebben goed gelopen en zijn tevreden. Onze tijden worden doorgegeven aan de organisatie van AVA’70. We staan in de Eindstand Virtuele Koningsloop en volgend jaar graag weer starten op de Markt! 

Dennis ter Veldhuis

Foto's prijswinnaars virtuele Koningsloop AVA'70

Prijswinnaars virtuele Koningsloop AVA'70
Mark te Brake – AVA`70 - Heren 15.20 minuten
Ieneke Voets - Running Elst - Dames 21.06 minuten
Twan Meinen – AVA`70 - Jongens t/m 15 jaar 19.07 minuten
Emma Nijenhuis – AVA`70 - Meisjes t/m 15 jaar 19.18 minuten
Evelien Hillen en Ingrid van Zolingen – AVA`70 -Aanmoedigingsprijs

De volgende wedstrijd is de virtuele Gerard Tebroke Memorial Loop op zaterdag 16 en zondag 17 mei aanstaande. 

Aalten 1e virtuele Koningsloop 5 km - 23,24 min - 44e plaats

Enkele lachende gezichten zie ik naar een boom achter in de tuin kijken en even later zie ik daar mijn schoenen hangen
Zo'n 30 jaar geleden heb ik wel eens mee gedaan aan de Koningsloop in Aalten, het heette toen nog Koninginneloop. Het parcours liep in die jaren door de Hofstraat en ging langs de toenmalige Pol en vervolgens via café Schiller weer terug naar de Markt. Later heb ik nog verschillende keren mee gedaan aan de wedstrijd op Koninginnedag in Lichtenvoorde. De start van deze loop was altijd erg vroeg en ruim op tijd was ik dan weer aanwezig in Aalten om daar dan nog naar de plaatselijke Koninginneloop te kunnen kijken. De laatste jaren sta ik echter altijd als verkeersregelaar op de Markt.

Het Coronavirus bepaalt op dit moment echter de gang van zaken. Heel veel activiteiten gaan op dit moment niet door en ook alle sportwedstrijden kunnen dus geen doorgang vinden. Voor maandag 27 april a.s. staat de Koningsloop op de wedstrijdkalender en hoewel deze populaire run natuurlijk ook geschrapt is, komt atletiekvereniging AVA'70 wel met een alternatief, namelijk de virtuele Koningsloop 2020! Aangezien je daar geen verkeersregelaars voor nodig hebt moest het dit jaar maar weer eens gebeuren. Op een zelf uit gezocht parcours mag je 5 kilometer op snelheid lopen en moet je de gegevens doorsturen naar wedstrijdleider Marco van Rijs om in aanmerking te komen voor een klassement. 

Gelijk na mijn 'nachtdienst' en een snelle kop koffie zet ik mijn hardloopschoenen al vast buiten neer. Ik kleed me om en wil mijn schoenen aantrekken. Enkele lachende gezichten zie ik naar een boom achter in de tuin kijken en even later zie ik daar mijn schoenen hoog in hangen. Er zitten drie mensen achter thuis maar eigenlijk kan het er maar één gedaan hebben. Met een trap haal ik ze er uit en loop in de richting van de school op de Haart, een afstand van precies 4.5 kilometer. Bij het naambord van de Haart begin ik mijn virtuele Koningsloop en via de Buninkdijk en de Stationsweg loop ik langs het clubgebouw van AVA'70 terug naar het dorp Aalten. 

Net onder de 4.30 minuten kom ik de 1e kilometer door en daarna gaan de overige kilometers tussen de 4.40 en 4.50 minuten. Het valt me niet mee om op snelheid 5 kilometer te moeten lopen. Net op de hoek van de Wilhelminastraat heb ik mijn 5 kilometer er op zitten en wandel rustig terug naar huis. Mijn allereerste virtuele wedstrijd heb ik gelopen in 23.24 minuten. Het valt me wel op dat mijn hoogste hartslag ook zo'n 10 slagen minder is dan met een 'echte' wedstrijd. Bij een volgende virtuele wedstrijd wil ik hetzelfde parcours eens lopen en kijken of er nog iets verbetering in zit. 

Tussenstand virtuele Koningsloop AVA'70

Leon Veldhuis (links) en Jelle Hubers twee van de deelnemers op de eerste dag
Dertien atleten hebben op de eerste dag van de virtuele Koningsloop van AVA'70 hun hardloopschoenen aangetrokken en de tijd van hun 5 kilometer doorgestuurd. Een eerste tussenstand is dan ook bekend. 

Ruim 50 personen hebben zich inmiddels opgegeven en aan deze stand zal dan ook nog het nodige veranderen. Opgeven en een 5 kilometer lopen kan ook de hele Koningsdag tot vanavond 21.00 uur nog. Iedereen, ook als je geen lid bent van AVA'70, kan mee doen!

inschrijven

deelnemers

tussenstand

site organisatie

Koninklijke onderscheiding voor Dirk en Gerda ter Maat

Dirk en Gerda ter Maat
Volkomen verrast waren Dirk en Gerda ter Maat, toen afgelopen vrijdagmorgen ineens burgemeester Stapelkamp ineens voor de deur stond. Hij had voor het vitale echtpaar een mooi bericht, waar verder maar weinigen van op de hoogte waren. Hun vrijwilligerswerk op diverse terreinen, werd beloond met een Koninklijke Onderscheiding.

Dirk ter Maat is al vele jaren lid van AVA`70 en het werd steeds meer zijn cluppie. Jarenlang was hij voorzitter van de vereniging en ook na deze periode bleef hij bijzonder actief betrokken en hij is nooit beroerd om de handen uit de mouwen te steken. Als er wat te klussen is, toont Dirk zijn vaardigheden. Daarnaast is hij actief bij de wedstrijden die AVA`70 organiseert, zorgt voor de verkeersregelaars en sjouwt met dranghekken. Tenslotte is hij de drijvende kracht achter de afdeling “Sportief Wandelen.” Behalve voor zijn jarenlange inzet bij AVA`70, ontving Dirk het lintje ook voor zijn bijdrage bij de schietbond en de Buurtbus.

Om haar man nog af en toe te kunnen zien, besloot Gerda hem maar te volgen naar AVA`70 en stelde zich dikwijls beschikbaar voor hand- en spandiensten. Ook neemt ze deel aan de wekelijkse trainingen van de wandelgroep. Gerda heeft haar lintje echter verdient voor al haar vrijwilligerswerk  voor Marga Klompé, de kerk en het koor.

Uiteraard is AVA`70 bijzonder trots op het feit dat Dirk en Gerda ter Maat een Koninklijke Onderscheiding in ontvangst hebben mogen nemen en feliciteert het echtpaar van hiermee van harte….. Een volkomen terecht lintje voor jarenlang vrijwilligerswerk! (bron)

Koningsdag Challenge Björn Demkes



‘De omgekeerde wereld van Björn Demkes’ 

Eén van de meest veelzijdige atleten bij AVA`70 is misschien Björn Demkes wel. De in Lievelde woonachtige trappensteller zoekt het graag een treetje hogerop en is niet vies van een uitdaging. Op zijn palmares staan inmiddels al een aantal zeer prestigieuze titels. Zo was hij in het verleden ooit Prins Carnaval in zijn eigen gehucht en scoorde later nog veel eer en waardering als King of the Beeklaan. De alleskunner leverde vorig jaar nog een huzarenstukje, door op de dag dat hij 42 jaar en 195 dagen oud werd, een heuse marathon te lopen op het complex van AVA`70. Demkes heeft daarbij het geluk dat hij een vrouw heeft, die feitelijk net zo gek is, dus dat maakt het wat gemakkelijker om eens buiten de lijntjes te kleuren en daar is hij zeker niet vies van. Elk jaar in februari rond een belachelijk verkleedfeest laat de uiterst fanatieke sporter zich helemaal gaan en drinkt zich het schompes. Een Challenge die alles, maar dan ook werkelijk alles van het lichaam vraagt. Juist op dat soort momenten is Björn op zijn sterkst. 

De Challenge, die voor Koningsdag op de kalender is geplaats is de atleet helemaal op het lijf geschreven. Demkes had zich wel voor genomen, dat het wat bijzonders moest zijn, die niet door anderen herhaald zal worden en het moest op zijn minst een beetje spraakmakend zijn. En zo gebeurde het dan ook… Vanaf zijn woonhuis, zette Björn een handstand in en liep in deze omgekeerde loophouding de straat door, het dorp uit, een kruising over en vervolgens ging het richting de Schans. Het moest eigenlijk een promofilmpje worden voor de Challenge, maar voor velen was de winnaar direct bekend……  (FR)

zondag 26 april 2020

Rozen voor alle bewoners Winterswijkse verpleeg- en zorghuizen

Bloemen voor de bewoners van de Winterswijkse verzorgings- en verpleeghuizen
De 500 bewoners van alle verpleeg- en verzorgingshuizen in Winterswijk zijn afgelopen week verblijd met een mooie roos en bossen tulpen om de gezamenlijke woonkamers op te vrolijken. Dat was te danken aan hardlopers van AV Archeus en fietsers van FTC Wenters en FTC Kotten die per getrainde kilometer een bijdrage doneren aan een goed doel. “Het lost de isolatie van de bewoners natuurlijk niet op, maar het laat zien dat zij niet vergeten worden”, aldus Jelle Bosch namens de groep sporters die inmiddels alweer vier goede doelen hebben blij gemaakt met een verrassing. De bloemenzee werd mede mogelijk gemaakt door bloemenhandel Janfleur.

Al sinds eind maart maken de lopers, wandelaars en fietsers hun ‘quarantainekilometers voor klein geluk’. Voor elke getrainde kilometer storten ze een kleine bijdrage, waarmee acties georganiseerd worden voor mensen en organisaties die veel hinder hebben van de coronamaatregelen. Eerder al kregen 95 klanten van de Voedselbank een levensmiddelenpakket en ontving oud-plaatsgenoot en schrijfster Johanna Reiss in het zwaar door corona getroffen New York een tas met Winterswijkse surprises.

De inmiddels ruim tachtig deelnemende sporters hebben intussen alweer zoveel geld bij elkaar gefietst en gelopen dat ook HIER Zorg kon worden geholpen met een groot pakket aan puzzels en knutselmateriaal, mede ook dankzij een bijdrage van Top1Toys Winterswijk. Maandag werden de spelmaterialen in ontvangst genomen bij de locatie van HIER Zorg aan de Misterweg.

De spullen worden deze week verdeeld onder de ruim 300 cliënten van HIER-zorg, van wie velen nu door de coronamaatregelen aan huis gebonden zijn en niet of minder naar hun reguliere dagbesteding kunnen. Al ruim tien jaar begeleidt HIER Zorg op een laagdrempelige manier mensen in hun maatschappelijk functioneren als ze daar zelf, vanwege psychiatrische en/of verslavingsproblemen, moeite mee hebben. Ook jeugdigen uit multiprobleemgezinnen worden begeleid. Dit kan zijn via dag- en vrijetijdsbesteding, sociale en geldzaken, ambulante begeleiding,  crisisopvang en nog veel meer.

De actuele stand van de corona-actie van AV Archeus en FTC Wenters is ook digitaal te vinden via deze link. Inmiddels zijn alle fietsers en lopers al weer volop bezig om kilometers te maken voor de volgende doelen in deze coronaperiode.
Joke Brethouwer (links) en Ilona Grevers van HIER Zorg zijn blij met de spelmaterialen voor hun cliënten

zaterdag 25 april 2020

Virtuele Koningsloop AVA'70 2020

Vijf kilometer wedstrijd op 26 of 27 april (voor 19.00 uur)
Het Coronavirus bepaalt op dit moment de gang van zaken. Heel veel activiteiten gaan op dit moment niet door en ook alle sportwedstrijden kunnen geen doorgang vinden. Voor maandag 27 april a.s. staat de Koningsloop op de wedstrijdkalender en hoewel deze populaire run natuurlijk ook geschrapt is, komen we met een alternatief, namelijk de virtuele Koningsloop AVA`70 2020!

Wat is de bedoeling?
* De Koningsloop 2020 is een virtuele wedstrijd over een afstand van 5 kilometer.
* Je loopt tussen 26 april 00.01 uur en 27 april 19.00 uur op een door jezelf uitgekozen parcours een traject van minimaal 5 kilometer.
* Vervolgens stuur je het resultaat via Strava, Garmin, Tom-Tom… naar:
koningsloop@ava70.nl en geeft het traject een originele naam.
* Er zijn 4 klassementen: Heren, Dames, Jongens tot en met 15 jaar, Meisjes tot en met 15 jaar
* Je hoeft voor deelname GEEN lid te zijn van AVA`70
* Je mag maximaal 3 pogingen inzenden

Je mag gerust langer lopen, maar voor de wedstrijd gelden de eerste 5 kilometers van je duurloop. De organisatie stelt het op prijs, dat je ook een leuke foto meestuurt van de omgeving waar je de poging hebt gedaan. Voor de winnaars van het klassement is natuurlijk een mooie prijs beschikbaar. 

Daarnaast zijn er nog een tweetal mooie aanmoedigingsprijzen. Aan de hand van de inzendingen wordt het klassement bepaald en bij twijfel is het laatste woord aan een onafhankelijke jury. De deelname is voor eigen risico en de geldende Corona-maatregelen zijn van kracht. Inschrijving voor de alternatieve Koningsloop AVA`70 2020 is vanaf heden mogelijk via deze link. En….. de deelname is gratis! Jij doet toch ook mee?

Dit is hoe lang je moet planken voor het beste resultaat

Planken: plaats je onderarmen op de grond, duw jezelf omhoog in een push-up houding en laat je buikspieren, bilspieren en hamstrings werken
Planken. Het hele idee is niet moeilijk: plaats je onderarmen op de grond, duw jezelf omhoog in een push-up houding en laat je buikspieren, bilspieren en hamstrings werken. Een eenvoudige oefening waarmee je alle spieren aanspreekt die je nodig hebt om sneller en krachtiger te kunnen hardlopen. Toch?

De perfecte plank
Hoewel je misschien wel weet hoé je jezelf in die plankvorm moet gieten, vraag je je waarschijnlijk ook af hoe láng je in deze – toch ietwat oncomfortabele houding - moet blijven staan voor het maximale resultaat.

Het antwoord blijkt niet zo simpel. Albert Matheny, mede-oprichter van SoHo Strength Lab, zegt dat je dagelijks moet planken, maar de tijd dat je een plank moet vasthouden kan variëren van 10 seconden tot een minuut. De reden: het resultaat valt of staat met de perfecte houding. ‘Het perfect uitvoeren van de plank is de sleutel tot succes, stop met planken als je deze oefening niet meer goed uit kunt voeren’, zegt Matheny.

Hoe lang moet je planken?
Als algemene richtlijn adviseert Doug Sklar, een gecertificeerde personal trainer en oprichter van PhilanthroFIT in New York, om drie sets van maximaal 60 seconden te doen. ‘Het is prima om met kortere sets te beginnen, tot 60 seconden’, zegt hij.

Bovendien kan korter planken je nog steeds een stevige work-out geven. Als je meer geïnteresseerd bent in kortere sessies, stelt Doug voor de ​​plank 10 seconden vast te houden en dan 5 tot 10 seconden te ontspannen, vervolgens weer 10 seconden vast te houden en dit gedurende 3 tot 6 sets te herhalen. ‘Het resultaat is hierbij hetzelfde als bij 1 lange sessie, omdat je je spieren voor dezelfde totale tijd hebt getraind’.

Slechts één minuut
Toch lijkt een minuut de ideale lengte voor de plank. ‘Langere tijd onder spanning is meer een uitdaging,’ zegt Matheny. Maar, voegt hij eraan toe, als je gemakkelijk een minuut kunt planken, kan je ook de moeilijkheid vergroten door je buikspieren bewust meer samen te trekken en je bilspieren harder aan te spannen.

Nogmaals, blijf niet langer in de plank positie dan je vol kan houden. ‘Jezelf dwingen om een ​​plank lang vast te houden kan een flinke belasting voor je onderrug betekenen’, zegt Doug. ‘Als je vermoeid raakt kan je onder rug licht inzakken en daar ligt het risico op blessures’.

Conclusie?
Plank zo vaak mogelijk (dagelijks) maar houd de positie niet langer vast dan je kan óf dan een minuut voor een geweldig resultaat. Sklar: ‘Als je het goed doet kan de plank je helpen je hele lichaam te versterken.’ (bron)

vrijdag 24 april 2020

Agressieve buizerd

Pas op: Agressieve buizerd
Een hardloper is vrijdag aangevallen door een agressieve buizerd op de Boterdijk in de Aaltense buurtschap Dale. In de buurt van camping ‘Goorzicht’ viel de roofvogel de man tot drie keer toe aan maar gelukkig bleef het daarbij en liep hij geen hoofdwond op.

De buizerd heeft hem waarschijnlijk aangevallen omdat de vogel in de buurt nestelt en deze de hardloper als indringer heeft gezien. Mensen die zo'n aanval willen ontlopen, kunnen het betreffende gebied beter mijden.

Column: Erwin’s zin en onzin - deel 222

Het Syndroom van Action
Je hoort het steeds in het nieuws voorbij komen; termen als onderliggende ziekten en risicogroepen. Als gezonde twintiger heb ik mij altijd onaantastbaar gevoeld, tot gisterenmorgen. Ik begon te twijfelen, val ik misschien toch binnen die risicogroep? Op het internet kon ik vrij weinig vinden, maar misschien kunnen jullie mij helpen. Loop ik gevaar? Ik heb namelijk het Syndroom van Action. 

Ik leg het even in het kort uit. De Action is een winkel waar ze alles verkopen voor een habbekrats. Het klantenbestand bestaat vooral uit voor-een-dubbeltje-op-de-eerste-rij types, die nog het lef hebben om terug te gaan met een kapot nagelschaartje van €0,38 cent, en de voertaal in de winkels is Duits. Bij de Action vind je: duizenddingendoekjes, vogelzaad, gomballen, bleekmiddel, magnesiumtabletten, handgrasmaaiers, opblaasbootjes, houdbare melk, glutenvrije kauwgum, hondenriemen, pritstiften, galiameloen uit blik, schilderijen met mooie vergezichten, suikerwafels, breinaalden, legpuzzels, broodtrommels, confettikanonnen, regenpakken, plastic bestek, Elvis Presley maskers, gelukskoekjes en ga zo nog maar even door. Ik kan de Action niet weerstaan.

Gisterenmorgen fietste ik in een uitstekend humeur naar de Action voor een doosje batterijen. Bij binnenkomst in de, onlangs gerenoveerde, rommelmarkt ging het al mis. Mijn handen kronkelden als ratelslangen door de schappen. Nog voor het verlaten van het eerste gangpad, was mijn blauwe mandje al half gevuld. “Hey, kneedgum! Dat kan altijd nog een keer van pas komen.” Ik kwam een vrouw tegen met die herkenbare ‘Syndroom van Action-blik’ in haar ogen. Ze had twee luchtbedden en een pedaalemmer in haar winkelwagen. “Ik kwam alleen voor een pak post-it velletje”, fluisterde ze.

Bij de kassa aangekomen, was ik zo’n dertig euro lichter. Terwijl ik de prullaria in mijn tas propte, schoot mij plots iets te binnen: “Ik ben de batterijen vergeten!” Met een roodhoofd en de staart tussen de benen liep ik de winkel weer in om de batterijen, het enige product wat ik daadwerkelijk nodig had, te pakken. Met een schuldgevoel reed ik huiswaarts. Is deze aandoening in deze tijd gevaarlijk of kan ik nog gewoon de straat op?

donderdag 23 april 2020

Hardlopen maakt je botten sterker

 Hardlopen verbetert de botdichtheid
Met dank aan knappe koppen van de Camilo José Cela universiteit in Spanje weten we het nu echt zeker: hardlopen is goed voor je botten. Daar werd in het verleden vaak over getwijfeld. Hardlopen zou juist tot minder sterke botten leiden. De Spanjaarden kwamen tot verrassende resultaten.

De Spaanse onderzoekers stelden een stijfheidsindex samen. Een slimme zet waardoor je de botdichtheid kunt meten. Het gaat dus niet alleen om groter, maar ook hoe stevig je botten zijn. Kortweg gezegd: hardlopen verbetert de botdichtheid. Dat gestamp van vele kilometers werkt door tot in je gestel dat reageert door krachtige botten te maken.

Hoe langer hoe dichter
Verrassend is de uitkomst dat hoe groter de getrainde afstand, hoe beter de botdichtheid. De onderzoekers melden overduidelijk dat langere afstanden hardlopen preventief werkt in de afname van de botdichtheid naarmate je ouder wordt. Een normaal proces, dat meestal start na je 35e levensjaar. Overigens gaat de afname door maar kun je de afname wel verkleinen door het hardlopen.

Lange trainingen
De onderzoekers keken naar trainingen van ervaren hardlopers die voor wedstrijden trainen tussen de 10 kilometer tot en met marathons. Dat zijn afstanden en schema’s die passen bij de vaak toch ervaren lopers die ProRun lezen. Het onderzoek spitste zich toe op een bot bij de hiel, de calcaneus. In gewoon Nederlands bekend als het hielbeen. Dit bot werd meerdere keren tijdens het onderzoek gemeten. Dichtheid, en ook stijfheid werden bijgehouden. Overigens spelen veel factoren een rol, onder meer het geslacht maar ook leeftijd en voeding bepalen de dichtheid. Voor gezonde botten heb je dus meer nodig dan alleen hardlopen.

Het is een breed onderzoek, onder 122 marathonlopers en 81 halve marathon en tien kilometer lopers. Dat geeft een goed beeld. Daar tegenover, zoals een gedegen onderzoek doet, was een controlegroep samengesteld van niet-sportieve mensen. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke lopers profiteerden van hun sport, als het om botdichtheid gaat.
“Het was mogelijk om te bevestigen dat een oorzakelijke relatie bestaat, dat betekent dat veel trainen overeenkomt met een grote verbetering van de minerale samenstelling van de calcaneus”, meldt hoofdonderzoeker Beatriz Lara van het UJCJ laboratorium.

Maar dan de invloed van je voeding
Als hardloper doe je al veel goeds voor je botdichtheid, je maakt trainingskilometers. Veel meer dan alleen dat bepaalt je botdichtheid. Ook voeding is een belangrijke factor. Je hebt voedingsmiddelen die de dichtheid verbeteren maar ook die het juist teniet doen.

Afbraak
De afbraak zit natuurlijk in een teveel van een bepaalde vorm van voeding. Wat haalt de kwaliteit van je botten naar beneden als je er teveel van neemt
– Teveel vlees
– Teveel zuivel
– Teveel frisdrank
– Teveel alcohol

Aanmaak
Wat is dan de belangrijkste vitamine en mineraal die je nodig hebt

1) Gelukkig loop je vaak buiten en daarmee in de zon. Het proces van aanmaak van botweefsel lukt door vitamine D. Dat is nu net een vitamine die we aanmaken uit contact met zonlicht. Daarvoor moet de zon krachtig genoeg zijn. Daardoor is het winters zwakke zonnetje in Nederland meestal te weinig. Tijdens de andere jaargetijden kunnen we genoeg vitamine D opbouwen. Denk aan de balans, teveel zon is niet goed.

2) Magnesium. Dat is de stof uit voeding die je botten nodig hebben om nieuw weefsel te kunnen maken. Voor hardlopers ook belangrijk, magnesium heb je nodig voor de aanmaak van eiwit. In welke voedingsmiddelen zit magnesium? Dit zit in graanproducten, groente, melkproducten en vlees.

Magnesium is een mineraal dat in een relatief grote hoeveelheid in het lichaam aanwezig is. Ongeveer 50% van het magnesium bevindt zich in het botweefsel. De andere helft bevindt zich in de cellen van lichaamsweefsel en organen. Het is maar 1% van het magnesium die in het bloed wordt aangetroffen en het lichaam tracht dit niveau zo constant mogelijk te houden.

Magnesium is in ons lichaam betrokken bij meer dan 300 biochemische reacties. Hierbij zorgt het dat de normale spier- en zenuwfunctie gehandhaafd wordt, het hartritme stabiel blijft, een gezond immuunsysteem ondersteund wordt en sterke botten worden opgebouwd.

Magnesium regelt de bloedsuikerspiegel, bevordert een normale bloeddruk en het is bekend dat deze betrokken is bij de energiestofwisseling en de eiwitsynthese. (bron)