vrijdag 31 mei 2024

Voorbeschouwing 22e Gerard Tebroke Memorial in Aalten

De Gerard Tebroke Memorial 2024 - De wedstrijd binnen de wedstrijd

Morgen is het eindelijk zover; de wedstrijd van het jaar staat op het programma. Een wedstrijd waar ik vier jaar naar toe heb getraind. Vanaf de eerste loopjes rennen van lantaarnpaal tot lantaarnpaal met 20 minuten rust tussendoor tot de Liemerse Landloop afgelopen zondag. Alles stond in het teken van deze wedstrijd.

Dat alles heeft niets te maken met de wedstrijd zelf maar alles met de tegenstanders waarmee ik me enorm graag wil meten. Voor het eerst in mijn hardloopcarrière mag ik mij meten met Boyke Knippers op de korte afstand. Toen ik 15 jaar geleden bij Boyke in de woonkamer zat was hij al een fervent hardloper en deed ik zijn hardloperij af als een wat zinloze hobby. Maar stiekem was ik wat jaloers op dat afgetrainde lichaam en de souplesse waarmee die jongen liep. Sinds hij een poosje geleden ook op Strava zit volgen we elkaars inspanningen op de voet en zien we dat onze resultaten op de 5km akelig dicht bij elkaar liggen. Wat is er dan mooier om elkaar zaterdag op te zwepen naar een grootse prestatie. Ik wil niet het achterste van onze tong laten zien, maar een tijd ruim onder de 21 minuten is onze doelstelling en dat dan de beste moge winnen. En hij neemt fans mee vanuit het Winterswijkse en Kottense. Wanneer al zijn kinderen meekomen en zijn schoonfamilie ook, dan is dat al een hele bus van Veldhuis vol.

Maar er zijn meer kapers aan de kust. Niek van Zijl en Maurice Magis hebben de messen geslepen of beter gezegd goed gekeken waar ze nog een paar grammen van de hardloopschoenen kunnen afnemen.

Maurice verdenk ik ervan dat hij al een maandje of twee ‘onzichtbaar’ aan het trainen is op snelheid. Op zijn Strava is nauwelijks een trainingsloop te bekennen maar ik denk dat hij ze allemaal op privé heeft gezet om zaterdag een toptijd op zijn Alphafly’s te lopen.

Niek van Zijl belt twee-dagelijks met Heini Rave die naast zijn werk als stukadoor en fervent survival-atleet ondertussen ook een dagtaak heeft aan de begeleiding van hardlooptalenten. Heini heeft Niek op een strak dieet gezet van havermout en plantaardige yoghurt want Heini leeft bij het credo, elke kilo scheelt een paar seconden. Dat Niek flinke progressie boekt staat als een paal boven water, ik zie hem zaterdag dan ook makkelijk in de lage 20 minuten lopen en is daarmee dan ook een directe concurrent voor deze nestor.

En dan heb ik het nog niet gehad over de hardloopvrienden die ik zeer regelmatig tegenkom bij wedstrijden zoals Stefan Scanu die de vorige wedstrijd in Aalten tot bloedens toe gelopen heeft. Die zette afgelopen zondag in Oud-Zevenaar een mooie 20:42 neer en liet daarmee zien in vorm te komen voor zaterdag. Daarnaast verwacht ik me weer te kunnen meten met Lynn Rusink die me bij de Koningsloop nog soepeltjes voorbij liep halverwege de wedstrijd.

o.a. Lobke Hendriksen, Luuk te Brake, Herman Domhof en Tijn Piest zullen de kop van het veld aanvoeren en de rest zal met gepaste afstand volgen. Daarnaast verwacht ik vuurwerk vanuit Lowick. Onze Duitse broeders en zusters hebben een heel arsenaal toplopers voor beide afstanden. Daarmee tillen ze elke wedstrijd naar een hoger niveau.

De omstandigheden voor zaterdag zien er goed uit. Mijn inzet is het lopen van een PR. Dat wordt geen makkelijke opgave maar de voorbereiding er naar toe is goed. En voor wie voor aanstaande zondag nog een loopje zoekt: in Eibergen wordt de Eiberrun gelopen.

Ik heb er zin in!

Hans Monasso

1 opmerking:

Anoniem zei

Respect Hans dat je zo je ambitie uitspreekt.
Geen indekking, valse bescheidenheid maar gewoon zeggen waar je ambitie ligt.
Succes morgen Hans.
Dat hetmaar mag lukken