vrijdag 20 september 2024

Aankondiging van de Sponsorloop voor Oriolus (TommyBeusRun) in Winterswijk

21 september aanvang 14.00 uur

In het kader van het 40 jaar bestaan van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk zal er op zaterdag, 21 september een vitaliteits evenement gehouden worden. Eén onderdeel hiervan is een recreatieve sponsor hardloopwedstrijd voor jong en oud.

Hiermee wordt geld opgehaald voor IPSO centrum Oriolus-Achterhoek in Winterswijk. Oriolus is een plek voor mensen met en na kanker, hun naasten en nabestaanden, om op een laagdrempelige wijze op zoek te gaan naar wat zij nodig hebben op het gebied van aanvullende zorg. Oriolus heeft een laagdrempelige inloopfunctie, organiseert voorlichtingsbijeenkomsten en activiteiten. Oriolus wil met het opgehaalde geld meer bewegingsactiviteiten aanbieden voor de lotgenoten doelgroep.  

De samenwerking met SKB en de TommyBeusRun kwam tot stand doordat Tom van Beusekom (naamgever) een aantal jaren zowel bij SKB in behandeling is geweest als bij Oriolus deel heeft genomen aan activiteiten. Tom van Beusekom was een regionale topatleet in de Liemers en heeft in mei 2021 te horen gekregen, dat hij uitgezaaide slokdarmkanker heeft. Hij wilde, ondanks zijn ziekte, nog een aantal zaken realiseren. In 2022 heeft hij een sponsorloop gehouden in zijn woonplaats Bredevoort, waar geld werd opgehaald voor zijn hardloopgroep onder leiding van Titus Fierkens en voor het KWF.

Daarnaast heeft hij zijn leven en met name zijn ziekteproces kanker opgeschreven in een boek, ‘De Dubbele Marathon’. Tom is voor behandeling frequent in het SKB geweest en heeft ism Oriolus een AYA groep opgericht in Winterswijk voor jonge kankerpatiënten. Deze patiëntengroep had volgens hem te weinig aandacht, er is aandacht voor kinderen en ouderen, maar zijn leeftijdscategorie viel overal buiten.  Daarnaast miste hij  beweging voor mensen met kanker in Oost-Achterhoek.

Op 9 januari 2024 is Tom overleden, maar hij had de basis al gelegd voor deze sponsorloop voor Oriolus in Winterswijk. Sporten, bewegen in het algemeen was voor hem belangrijk en Tom vond dat dit onvoldoende aanwezig was en wilde hiervoor geld inzamelen middels een sponsorloop. In zijn gedachtengoed willen Paula Verwaaijen (zijn vrouw) en Jos van Beusekom (vader) deze sponsorloop verder vorm geven ism SKB in Winterswijk.

De sponsorloop begint om 14:00 uur met de kidsloop over 500 en gevolgd door de 1000 meter. Dit traject gaat geheel over het parkeerterrein van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix.  Om 14:30 uur is er een gezamenlijke start van de 5 en 10 km.Het parcours  loopt zowel binnen als buiten het Streekziekenhuis. 

Klik voor meer informatie op de volgende links

info

inschrijven

deelnemers

10 voordelen van neusademhaling tijdens het sporten

Neusademhaling is het beste wat je kan doen alleen veel te weinig mensen letten er op
10 voordelen van neusademhaling tijdens het sporten

Neusademhaling is het beste wat je kan doen alleen veel te weinig mensen letten er op. Wist je dat mondademhaling is aangeleerd en je dat van nature eigenlijk helemaal niet hoeft te doen behalve wanneer je in (adems)nood bent.

Het belang van regelmatige lichaamsbeweging opgenomen met een gezonde voeding en levensstijl kan niet genoeg worden benadrukt in de zoektocht naar een goede gezondheid en levensduur.

10 Voordelen:
1. Neusademhaling filtert een groot deel van de ziektekiemen en bacteriën uit de lucht die je inademt

2. Neusademhaling bevochtigd en verwarmd de binnenkomende lucht tot een temperatuur die optimaal is voor de longen

3. Neusademhaling bevordert long massage en we gaan door deze ademhaling veel dieper en intenser ademen.

4. Neusademhaling vermindert de kans op steek in de zij.

5. Neusademhaling geeft ongeveer 50% meer weerstand aan de luchtstroom dan mond ademhaling waardoor de longen beter worden ontwikkelt

6. Neusademhaling zorgt ervoor dat stress vermindert.

7. Neusademhaling geeft bij uitademing minder vochtverlies dan mondademhaling zodat je onderweg minder behoefte hebt te drinken.

8. Verlaagt de hartslag in vergelijking met een mondademhaling.

9. Verhoogt de hersenactiviteit en laat meer hersengolven door.

10. Neusademhaling kan je aan wennen en het is beter voor je algehele gezondheid. Indien je er eenmaal aan gewend raakt is het ook makkelijker.

De sleutel voor meer energie:
De sleutel tot het voorkomen van vermoeidheid is vollediger ademen. Als je (letterlijk!) dieper ademt krijgen je longen meer zuurstof om die naar je spieren te voeren.

Belangrijk om te weten:
Een goede ademhaling en een goede lichamelijke conditie staan los van elkaar maar vullen tegelijkertijd wel elkaar aan. Terwijl een goede lichamelijke conditie zich niet altijd vertaald in een goede ademhaling. Doe je voordeel ermee. (bron)

donderdag 19 september 2024

Kun je hardlopen als je antibiotica slikt?

En hebben antibiotica invloed op je conditie?

We kennen het allemaal wel: je hebt net de perfecte trainingsroutine te pakken en zit lekker in je vel. Maar dan slaat de pech toe – je wordt ziek en de dokter schrijft antibiotica voor. Het is begrijpelijk dat je, zelfs met zo'n kuur, zo snel mogelijk weer je loopschoenen wilt aantrekken. Maar is dat eigenlijk wel verstandig? Kan je met antibiotica hardlopen, of is het beter om even een stap terug te nemen? We zochten het voor je uit en vroegen het aan sportarts Bernard te Boekhorst.

Wat zijn antibiotica precies?

Antibiotica zijn medicijnen die bacteriële infecties bestrijden. Denk aan keelontsteking, bronchitis, of een nare blaasontsteking. Maar ook profylactisch kunnen antibiotica worden ingezet, vult te Boekhorst aan, bijvoorbeeld voorafgaand aan een ingrijpende operatie om de groei van bacteriën te voorkomen.

Het mooie van antibiotica is dat ze snel en effectief werken tegen schadelijke bacteriën, maar ze kunnen helaas ook hun tol eisen van je lichaam. Veel mensen voelen zich tijdens een kuur vermoeid, duizelig of zelfs misselijk – niet bepaald een ideale toestand om je rondje hard te lopen.

Hebben antibiotica invloed op je conditie?

Antibiotica zelf hoeven niet direct een negatieve invloed te hebben op je conditie of uithoudingsvermogen, maar indirect kunnen ze wel van invloed zijn. Als je een aantal trainingen overslaat, merk je misschien dat je conditie iets achteruitgaat, maar vaak minder dan je zou denken. Onthoud daarbij ook: dit is tijdelijk. Zodra je weer volledig hersteld bent en je trainingen hervat, bouw je die conditie snel weer op.

Kun je hardlopen als je antibiotica slikt?

Het antwoord van sportarts te Boekhorst op deze vraag is duidelijk: 'Ik vind het in het algemeen onverstandig om met antibiotica in je lichaam hard te lopen, omdat een kuur meestal gebruikt wordt om een infectie eronder te krijgen. Die moet dan ook wel echt weg zijn en dat is meestal pas na beëindiging van de antibioticumkuur het geval.'

Je zit niet voor niets aan de antibiotica. Je bent ziek. Het is goed om erbij stil te staan dat hardlopen (of sporten in het algemeen) tijdens ziekte je herstel kan vertragen. Je immuunsysteem heeft tijd en energie nodig om de infectie te bestrijden. Door jezelf (te veel) te pushen, riskeer je niet alleen je herstel, maar ook je prestaties en gezondheid op de lange termijn.

Luister naar je lichaam

Dit is altijd regel nummer één. Antibiotica kunnen je energieniveau verlagen, daarom is het belangrijk om goed aan te voelen wat je lichaam aangeeft. Voel je je slap of moe? Sla dan die training over. Je gezondheid gaat voor alles, en je lichaam heeft de energie hard nodig om de infectie te bestrijden en te herstellen.

Daarbij is het verstandig om bij ziekte ook de nek-regel te volgen: heb je klachten boven je nek, zoals hoofdpijn of een lichte verkoudheid met loopneus en niezen, dan kun je vaak wel rustig hardlopen. Heb je klachten onder je nek, zoals infecties aan de luchtwegen of zelfs koorts met spierpijn, neem dan extra rust.

Soort antibiotica en bijwerkingen

Sommige antibiotica hebben vervelende bijwerkingen zoals maag- of darmklachten of duizeligheid. Als je merkt dat je last hebt van bijwerkingen, is het verstandig om niet te gaan hardlopen, vooral als je buiten of op onbekend terrein loopt. Ook kan de combinatie van antibiotica en inspanning het risico op blessures vergroten. Als je je balans verliest of je spieren zwakker aanvoelen dan normaal, is het beter om rust te nemen. Better safe than sorry!

Ziekte en herstel

Als je een zware infectie hebt gehad, kan je lichaam meer tijd nodig hebben om volledig te herstellen. Hardlopen tijdens een infectie of te snel na ziekte kan je immuunsysteem te veel belasten, wat je vatbaarder maakt voor nieuwe infecties. Neem bij twijfel contact op met jouw huisarts.

Rustig opbouwen na ziekte

Voor de ambitieuze hardloper kan het idee om trainingen over te slaan voor wat extra stress zorgen - zeker als je binnenkort een wedstrijd of ander doel op de planning hebt staan. Je hebt het idee dat je meteen erg achteruitgaat, maar vaak is het tegenovergestelde waar: door je lichaam de tijd te geven om te herstellen, kom je uiteindelijk sterker terug. Rust is een cruciaal onderdeel van je training, en luisteren naar je lichaam is een teken van een verstandige sporter.

Je gezondheid is belangrijker dan een paar gemiste kilometers, en door goed voor jezelf te zorgen tijdens een antibioticakuur, zorg je ervoor dat je op de lange termijn sterker en gezonder blijft. Neem de tijd om te herstellen, en zodra je je weer helemaal fit voelt, kun je met volle kracht vooruit! (bron)

dinsdag 17 september 2024

Foto's van de 7e Airborne Freedom Trail in Arnhem

Hardlopen door de prachtige omgeving van Arnhem

Klik op de link voor de foto's van Eric Beatse, de Kiekjesdief (21, 30 en 45 km)

deel 1

deel 2

deel 3

deel 4

deel 5

 site organisatie

maandag 16 september 2024

Aankondiging van de 39e halve marathon van Doetinchem

De flyer van de halve marathon van Doetinchem

BAX Halve Marathon van Doetinchem

De zomervakantie is weer voorbij en voor hardlopers is het dan altijd fijn om een stip op de horizon te zetten om naar toe te trainen.  De 39ste Halve Marathon van Doetinchem biedt daarvoor voldoende uitdaging. Deze vindt plaats op zondag 27 oktober

BAX advocaten belastingdeskundigen is dit jaar de sponsor van de Halve Marathon. De fraaie route gaat o.a. door landgoed Slangenburg.

Voor de liefhebbers van wat kortere afstanden is er een 7.5 km wedstrijd die gesponsord wordt door Kab accountants/adviseurs en voor de jeugd is er zelfs een 1 en 2.5 km loop met als sponsor Intersport Bols. Alle informatie is te vinden op www.argoatletiek.nl en daar staat ook de link naar het inschrijfformulier. Inschrijven kan tot uiterlijk 24 oktober en na-inschrijving op de dag zelf is niet mogelijk.

Klik voor meer informatie op onderstaande links

programma

parcours

inschrijven

site organisatie

zondag 15 september 2024

Sportdrank: wanneer wel en wanneer niet?

Kies de juiste sportdrank op het juiste moment

Bij sportdrank is het belangrijk om het gebruik ervan goed te timen. Van de hele dag door sportdrank drinken word je namelijk geen betere hardloper. Kies daarom de juiste sportdrank op het juiste moment.

Tijdens het hardlopen verlies je veel vocht. Om je vochtbalans te herstellen heb je niet alleen water nodig, maar ook mineralen, zoals calcium, magnesium, kalium, chloride en natrium. Dat zijn elektrolyten die het je lichaam makkelijker maken om vocht op te nemen. In de meeste sportdranken zijn dit soort mineralen toegevoegd.

Sportdrank kan ook uitkomst bieden in situaties waarbij je snel energie wil aanvullen. Denk aan extreme omstandigheden, zoals ultraruns of extreme warmte (waarbij je veel zweet en veel mineralen verliest). Ook hardlopers met ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies, hardlopers met een lage bloeddruk of die gevoelig zijn voor een lage bloedsuiker kunnen sportdrank slim inzetten.

Sportwater

Sportwater is zuiver water en bevat alle mineralen (elektrolyten) die je verliest tijdens een fysieke inspanning. Elektrolyten zijn essentieel om je vochthuishouding in balans te houden. Daarnaast zorgen de elektrolyten voor een snellere opname van water. Daarnaast bevat Sportwater ook nog magnesium dat helpt tegen de vermoeidheid.

Wanneer wel? Sportwater is geschikt om overdag te drinken of na de training je vochtvoorraad aan te vullen. Door de aanwezige mineralen vul je niet alleen je vochtvoorraad sneller aan, maar verlies je ook minder vocht tijdens je training, omdat je lijf beter vocht kan vasthouden. Dit kan ideaal zijn in voorbereiding op een zware training of wedstrijd.

Wanneer niet? Wanneer je niet intensief of vaak traint is het gebruik van Sportwater overbodig, aangezien je dan voldoende mineralen haalt uit de dagelijkse voeding.

Isotone sportdrank

Isotone dranken, zoals AA drink Isotone en AA drink Iso-Lemon, bevatten veelal een kleine hoeveelheid koolhydraten en een kleine hoeveelheid mineralen. De concentratie is vergelijkbaar met de concentratie die in het bloed voorkomt, waardoor isotone sportdranken snel in het bloed worden opgenomen.

Wanneer wel? Isotone dranken kunnen van meerwaarde zijn voor personen die snel of veel zweten en daardoor meermineralen verliezen dan gemiddeld. Het is vooral geschikt tijdens een lange of zware trainingen met een tijdsduur van langer dan 90 minuten. De isotone sportdranken zijn ideaal om snel je vocht- en energiebalans aan te vullen.

Wanneer niet? Als je niet snel veel zweet of je trainingsduur niet langer is dan 90 minuten, kun je prima wachten met het aanvullen van je verbruikte energie en mineralen tot na je training. Dat doe je bijvoorbeeld met een gezonde maaltijd met veel groenten en fruit.

Energierijke sportdrank

Koolhydraatrijke sportdranken, zoals AA drink High Energy, zijn voor veel hardlopers niet nodig om te gebruiken. In een aantal gevallen kun je er echter wel je voordeel mee doen. Bijvoorbeeld na een extreem lange of intensieve training.

Wanneer wel? Als de eetlust na een zware training sterk verminderd is, kun je met sportdrank snel jouw energievoorraad aanvullen. Het aanvullen van de koolhydraten via een sportdrankje is vaak makkelijker dan via voeding. Ook hardlopers met ondergewicht of een vergrote kans op ongewenst gewichtsverlies kunnen naast de herstelmaaltijd een sportdrank te drinken om extra koolhydraten binnen te krijgen.

Wanneer niet? Train je als hardloper niet extreem lang of intensief? Heb je een normaal gewicht of (licht) overgewicht? Dan is het advies om de koolhydraten uit voeding te halen (bijvoorbeeld fruit of volkorenbrood) en is een sportdrank met extra koolhydraten niet nodig. (bron)

zaterdag 14 september 2024

Varsseveld 12e Kramp Run 5 km - 23.22 min - 6e plaats M60

De deelnemers van Estinea aan de 12e Kramp Run
Als ik rond 16.15 uur mijn startnummer op het werk in Varsseveld op haal is het erg warm en tikken de temperaturen de 27 graden aan. Ik vind dit heerlijk weer om een rustig duurloopje te doen maar voor een wedstrijd is dit toch echt te warm. Maar goed iedereen heeft er last van en als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat en zullen enkele minuten meer ook niet zoveel uitmaken. Mijn collega van Estinea speelt er goed op in en er staat genoeg drank klaar op tafel om het vochtgehalte op peil te houden.

Na de jaarlijkse foto in de tuin lopen we met het grootste gedeelte het rondje al een keer, terwijl Frank op zoek gaat naar onze zevende deelnemer. Hij is ieder jaar netjes op tijd maar deze keer ontbreekt hij op het afgesproken tijdstip. Op het moment dat het startschot gaat, wordt hij aan de kant gesignaleerd maar is het shirt net aan een collega gegeven en moet hij dus dit jaar maar een keer toe kijken. Hier wordt verder ook geen probleem van gemaakt en hopenlijk is hij het volgende jaar weer van de partij.

Rond de 700 deelenemers vertrekken voor hun 5 kilometer recreantenrun en een bonte stoet van sportievelingen loopt in de richting van de fabriekshallen van de bedrijven van Svedex en Kramp. In de hallen is het gelukkig erg koel en heerlijk om te lopen. Net na de tweede hal staan enkele vrijwilligers met water klaar en ik maak er al dankbaar gebruik van, we zijn net een kilometer op weg. Ik loop een stukje op met Julia Roos maar laat haar na een paar honderd meter maar gaan. De eerste ronde kom ik door in 11.22 minuten en dit is boven verwachting en het gaat lekker.

In de tweede ronde moet ik het toch wel wat bekopen en wordt de warmte nog beter voelbaar, vooral op de stukken waar je recht tegen de zon in loopt. Clubgenote Denise van der Donk komt naast me lopen, gaat me voorbij en enkele meters verder gaat ze zelfs aan de wandel. Even later kan ze haar weg gelukkig vervolgen. De laatste ronde gaat in precies 12 minuten en ik kom in een voor mij doen keurige 23.22 minuten over de finish. Een goede tijd, gezien de weersomstandigheden!

vrijdag 13 september 2024

Hoe houd je je eigen wedstrijdtempo aan?

Je kan je nog zo goed voorbereiden, maar uiteindelijk zijn er geen garanties dat jouw streeftijd straks daadwerkelijk op die finishklok staat
Je traint nu al een tijdje voor dit ene moment en je bent vastbesloten om een persoonlijk record neer te zetten. Je voelt je goed, de muziek staat hard en de sfeer is top. Je lijkt wel vleugels te hebben. Laat je echter niet verleiden om na het startschot met gierende banden uit de startblokken te vliegen. Het zou zonde zijn als je al uitgeput raakt voordat de finish in zicht is. Hoe het dan wel aan te pakken? Wij helpen je met een plan van aanpak voor je wedstrijd.

Wedstrijdtempo bepalen
Hoe hard ga je lopen? En vooral wat is realistisch? Om jouw wedstrijdtempo te bepalen, kijk je naar je prestaties. Wat heb je voorheen gelopen tijdens wedstrijden en wat laten je trainingen zien. Je haalt het beste resultaat uit jezelf met een tempo dat je tot (en met) de finish vast kunt houden. Houd er ook rekening mee dat als je bijvoorbeeld 30 minuten over de 5 kilometer doet, je niet automatisch 60 minuten over 10 kilometer doet. Daar zit wat verval in.

Tijdens de wedstrijd
Je hebt nu een wedstrijdtempo bepaald waarmee je van start gaat. Voelt de snelheid meteen vanaf de start zwaar, breng dan je snelheid direct terug tot een snelheid die beter aanvoelt. Voelt het erg gemakkelijk aan? Heel fijn, maar bewaar je geduld. Houd het tempo aan tot de laatste kilometers en zet dan een tandje bij. Bij een 10 kilometer kan je bijvoorbeeld vanaf ongeveer 8 kilometer gaan versnellen. Versnel dus niet meteen vanaf de start. Het is een illusie dat je met een snelle start marge opbouwt waarmee je het verval in het tweede deel van je wedstrijd kan opvangen. Zo werkt dat niet, helaas. Integendeel, een snelle start zal er vaak juist voor zorgen dat je op het einde flink meer tijd zult verliezen, dan je in het begin hebt ‘gewonnen’. Op internet kun je handige calculators vinden die de optimale wedstrijdopbouw, inclusief rustige start, voor je per kilometer uitrekenen. Het enige wat dan nog rest is luisteren naar je lichaam en je aan je plan houden.

Geen garanties
Je kan je nog zo goed voorbereiden, maar uiteindelijk zijn er geen garanties dat jouw streeftijd straks daadwerkelijk op die finishklok staat. Het resultaat is afhankelijk van veel factoren. Onder andere de omstandigheden (temperatuur, wind, neerslag), maar ook in welke mate je fris en uitgerust aan de wedstrijd begint. Rust dus goed uit voor een wedstrijd en accepteer het als het misschien gewoon jouw dag niet is. (bron)

donderdag 12 september 2024

Aankondiging van de Sponsorloop TommyBeusRun voor Oriolus

Zaterdag 21 september aanvang 14.00 uur

De sponsorloop van de TommyBeusRun ism Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk die gehouden wordt op zaterdag 21 september is onderdeel van een vitaliteitsevenement ivm 40 jaar bestaan van het SKB. Deze sponsorloop wordt speciaal gehouden om geld in te zamelen voor Oriolus in Winterswijk. Hiermee wil Oriolus meer activiteiten toevoegen voor mensen met kanker en hun familie.

Dankzij deze donatie kan Oriolus een nieuwe activiteit toevoegen en wel een zwemuurtje. Samen met Zwembad Jaspers in Winterswijk is besloten om voor de doelgroep een zwemuurtje in het leven te roepen. Het samen bewegen heeft ook een belangrijk psychisch aspect, het verhoogt namelijk het zelfvertrouwen en vermindert vaak de angst voor inspanning. Tijdens het oncologie zwemmen is het rustig in het zwembad, er zijn weinig prikkels. De groep is klein en de aandacht is persoonlijk.  Het is van belang om de conditie vast te houden en waar mogelijk weer voorzichtig op te bouwen.

De sponsorloop op 21 september begint om 14:00 uur met de kidsloop over 500 en gevolgd door de 1000 meter. Beide afstanden gaan geheel over het parkeerterrein van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix.  Om 14:30 uur is er een gezamenlijke start van de 5 en 10 km.Het parcours  loopt zowel binnen als buiten het Streekziekenhuis. Alle informatie is te vinden op de volgende site

Met sportieve groet,

organisatie

Paula Verwaaijen

Jos van Beusekom

Rob Jansen

woensdag 11 september 2024

Atleet Lars Meinen (15) geniet van Bol en Ingebrigtsen

Lars Meinen

Lars Meinen is een hardlooptalent uit Lintelo. 15-jarige De loper van AVA’70 uit Aalten werd recent vierde op het NK atletiek in zijn leeftijdscategorie op de 1500 meter. In Femke Bol en de Noor Jacob Ingebrigsten heeft de jonge Achterhoeker zijn voorbeelden. Toch droomt hij niet van een carrière op WK’s en in de Diamond League, Meinen wil graag schoolmeester worden.

De atleet van AVA’70 is bijna elke dag met atletiek bezig. “Op maandag heb ik looptraining en dinsdag is eigenlijk mijn vaste rustdag”, zo stelt de Linteloër. “Op woensdag heb ik een reguliere training bij AVA’70 waar we ook aan werpen en springen doen en donderdags doe ik wekelijks een duurloop. Op vrijdag heb ik dan weer een speciale looptraining”, somt Meinen moeiteloos op. “Zondags doe ik vaak een duurloopje. Ik doe sinds mijn zesde jaar aan atletiek en het gaat heel goed, desondanks vind ik plezier in de sport het allerbelangrijkst.”

Op het gememoreerde NK, dat gehouden werd in Amsterdam, had Meinen lange tijd zicht op een medaille. “Ik lag lange tijd op kop, maar in de laatste 200 van de 1500 meter kwamen er nog drie atleten hard overheen. Maar vierde is ook mooi hoor.”

Zijn fascinatie voor de loopnummers is niet toevallig. “Werpen en springen is niets voor mij. De 400 meter vind ik eigenlijk aan de korte kant, op de 800 en 1500 kun je mooi concurreren met je tegenstanders.”

Dank

Meinen geeft aan dat hij veel aan zijn broers en ouders te danken heeft. “Mijn ouders gaan vaak met me mee naar de wedstrijden en ik mijn duurloopjes doe ik vaak met mijn vader of met mijn broers, dan doen we een rondje rond Lintelo bijvoorbeeld. Ik loop niet heel vaak alleen. Ook helpen ze mij met het bedenken van trainingen die ik zelf doe.”

Naast wedstrijden op de baan bezoekt Meinen ook loopevenementen als de Gerard Tebroke Memorial of de Tweebruggenloop die afgelopen week op het programma stond. “Daar liep ik de 2 kilometer in 5,40 minuten.”

Afgelopen week won Meinen met zijn team Fam.Meinen & Friends afgetekend de estafettewedstrijd Rondje Oude IJsselstreek. Komende week staat Meinen in Varsseveld aan de start van de Kramp Run. “Ook daar loop ik de twee kilometer. Dit soort wedstrijden in de buurt vind ik wel leuk, vaak ben ik ook niet de enige uit ons gezin die aan zo’n wedstrijd meedoet. Mijn vader is op de sprint sneller en de hele lange afstand, daartussen ben ik hem te snel af.”

Sprinten het woord is gevallen. “Als ik een jaartje verder ben hoop ik dat ik meer kracht heb, maar ook dat mijn eindsprint wat beter is. Dat is echt iets om aan te werken.”

Tijden

Hoewel er zeker snellere 15-jarigen zijn, spreken zijn tijden tot de verbeelding. Zijn persoonlijk record van 4.16.44 is bijvoorbeeld sneller dan Arnoud Okken die in 1997 als lid van Atletico’73 in Ulft een clubrecord van 4.19.14 noteerde. En op de 800 meter was Bram Som (eveneens Atletico’73) als leeftijdsgenoot maar een paar tellen sneller.

De Achterhoekse atleten Okken (Doetinchem) en Som (Gaanderen) waren zeker geen koekebakkers op de middellange afstand, beiden liepen veel internationale wedstrijden en laatstgenoemde acteerde zelfs twee keer op de Olympische Spelen. “Zelf ben ik wel fan van Femke Bol en Jacob Ingebrigtsen”, stelt Meinen als hem naar zijn voorbeelden op de atletiekbaan wordt gevraagd. “Zij hebben beiden een heel mooie loopstijl. Daarbij let je op de houding, de schouders, het ontspannen lopen, het meenemen van de armen in het loopritme en de knieën goed omhoog brengen.”

Meester

Maar hoe mooi ook het vergezicht van beide internationaal aansprekende atleten, Meinen heeft momenteel niet de ambitie als hardloper de internationale top te bestormen. “Ik wil heel graag meester worden op een basisschool. Ik denk wel dat ik daarnaast altijd wel zal blijven lopen. NK’s zijn bijvoorbeeld mooie evenementen.”

Loopgroep

Bij AVA’70 voelt hij zich helemaal thuis. “We hebben een enorm leuke loopgroep. Naast de vrienden en vriendinnen op school gaan we ook bij AVA’70 heel goed met elkaar om. Daar ontstaan echte vriendschappen, en in Erwin Wamelink en Michel Wellink heb ik ook fijne trainers. Afgelopen mei gingen we op het jaarlijkse trainingskamp naar Duitsland en deze zomervakantie hadden we een ander kamp op Texel.” (bron)

dinsdag 10 september 2024

Panoramalauf um die Burg Ahre in Altenahr(D)

Henrie, Andre en Michiel

Na de 100 km rond het kasteel van Godfried van Bouillon had Henrie er nog geen genoeg van. In de aanloop naar een nog grotere uitdaging had hij nog een evenement gevonden waar we rond om een kasteel konden rennen. De Panoramalauf um die Burg Ahre had hij al eerder gelopen en was echt heel mooi en pittig. Nu is er niet heel veel meer dan dat nodig om mij over te halen en loopmaatje Michiel sloot ook aan. Zo reden we op zaterdag 31 augustus als drie musketiers in de ochtendschemering richting Altenahr, niet al te ver van Bonn in de voorlopers van de Eiffel.

We waren traditiegetrouw veel te vroeg op de plek van bestemming en parkeerden de auto in de weide vlakbij het berghutje waar de start was. Wij houden van heel kleinschalige evenementen die nog echt door liefhebbers voor liefhebbers zijn. Dit was er echt eentje… maximaal 300 deelnemers mochten meedoen, op de lange afstand maar liefst 7 verzorgingsposten. Bij de start was er heerlijke koffie in een aardewerken kommetje met een hausgemachte Kuchen voor samen EUR 2,50. Kom daar in Nl maar eens om.

Henrie en Michiel moesten eigenlijk heel kalm aan doen om alvast te wennen aan het gevoel van 100 mijl over een paar weken. Het zou ook heel warm worden, dus was het sowieso beter om het kalm aan te doen. Meteen na de start belandden we daardoor in de achterste gelederen, maar daar is het vaak het gezelligst. Henrie en ik hadden ook de stokken mee, maar Michiel traint zoveel in het Teutoburger Wald dat hij ze niet nodig had. Hij kon rondjes om ons heen rennen met twee vingers in de neus en maakte heel veel foto’s. Het eerste deel van de route hadden we ook hele mooie uitzichten over de wijnvelden en natuurlijk de Burg Ahre. De laatste was niet meer dan een restantje van wat ooit een indrukwekkende burcht was, maar toch leverde het een mooi uitzicht op.

’s Morgens toen we op de start zaten te wachten hadden we het nog niet zo warm, maar daar kwam snel verandering in. Vooral tussen de wijnvelden liepen we vol in de zon en was het al snel heet en dat bij een hoge luchtvochtigheid. Het luie zweet kwam goed los in ieder geval en de vele verzorgingsposten waren erg welkom. Ze waren ook goed voorzien van lekkere watermeloen, chocolade, chips, noem maar op. Ook kon je kiezen uit water, sportdrank of cola. Prima geregeld dus, het ontbrak ons eigenlijk aan niets. We hadden eventueel zels nog een flesje locale wijn uit een automaat midden in de wijnvelden kunnen halen, maar het leek ons beter dat niet in de eerste helft te doen…

De route bestond eigenlijk uit meerdere lussen waardoor de diverse afstanden makkelijk aan elkaar geregen konden worden. Maar na de start waren de snelle lopers van de kortere afstanden natuurlijk al heel snel uit het zicht en die zagen we de hele dag niet meer. We liepen zelf in een losse groep van lopers in de achterhoede. Soms liepen we een stukje met elkaar op en dan weer viel het uit elkaar bij een verzorgingspost of een klim. Die korte gesprekjes maakten het echter heel gezellig en zorgden voor een mooie afwisseling.

Na urenlang klimmen en dalen liep de temperatuur steeds meer richting de 30 graden en Henrie had er echt last van. Bij een verzorgingspost waar we weer een lusje in zouden gaan besloot hij om even op een bankje te gaan zitten en af te koelen en bij te komen en dat lusje van 7 kilometer te laten voor wat het was. Hij ging dan in eigen tempo verder en we zouden elkaar bij de finish wel weer zien. Michiel en ik gingen met zijn tweetjes verder en het tempo ging iets omhoog. Vanaf hier liepen we veel in het bos en werd het parcours veel leuker.

De Schrottwegen tussen de wijnvelden maakten plaats voor bospaden en single tracks en het werd een stuk technischer qua ondergrond (lees: het barstte her en der van de rotsen en boomwortels) De klimmen en afdalingen werden er ook zeker niet minder op en de stokken kwamen me goed van pas. Volop genieten dus, dit was trailrunning zoals ik dat het liefst zie. Michiel liep ook zichtbaar te genieten, maar die hield zich gelukkig nog een beetje in zodat ik bij kon blijven.

De laatste tien kilometer viel bij mij de bodem er een beetje uit. De warmte en het tempo braken me op en ik moest voor mijn gevoel even stevig in tempo terug. De bovenbenen liepen vol en de moed zakte me enigszins in de schoenen. Dat loopt ook niet lekker. Maar ook in een wat rustiger tempo zouden we er wel komen en ik maakte me er niet echt zorgen over. Ik hoopte op een DNF, maar dan als Did Not Fall in plaats van did not finish…. Voor mij is dat niet vallen in een evenement zeker niet vanzelfsprekend en met vermoeide benen kan het een hele uitdaging zijn om alleen al op de been te blijven.

Na 54 kilometer lopen kwamen we dan eindelijk na 8:43 uur over de finish. Henrie stond al klaar om ons te ontvangen, die had zelfs de kwalificatie van de F1 nog even gekeken in het comfort van de airco in zijn auto…. Mijn Garmin telde 1837 hoogtemeters, maar het voelde als meer. Ik voelde me zo ongeveer als een uitgewrongen vaatdoek. Achteraf gezien ging het tempo nog niet eens heel ver naar beneden in het laatste stuk, dus viel het allemaal nog mee met de schade. Alleen waren de bovenbenen het nog niet eens met de inspanning. Of het de warmte was of toch nog wat naweeën van de 100 km, ik had nog dagenlang last van spierpijn en stijfheid. Maar de herinnering aan weer een prachtige dag buitenspelen woog daar ruimschoots tegenop. Ik kijk er dus met een grote glimlach op terug, op naar een volgende keer! (bron)

maandag 9 september 2024

Foto's van de 12e Kramp Run in Varsseveld - deel 2

Net na de start van de 5 kilometer recreantenrun

Klik op de link voor de foto's van Rob Jansen

1 en 2 kilometer

frame run

5 kilometer

Prachtige samenwerking tussen de jeugd van Ropes&Running en AVA'70

De jeugd van Ropes&Running en AVA'70

Een prachtige zaterdagmiddag in september werd het toneel van een bijzondere samenwerking tussen de jeugd van Ropes&Running en AVA'70 in Aalten. De jonge survivalrunners kregen als onderdeel van hun kamp de kans om kennis te maken met diverse atletiekonderdelen op de baan van AVA'70.

Atletiekonderdelen

De jeugdleden van Ropes&Running konden zich uitleven op verschillende atletiekdisciplines:

•         Verspringen

•         Hoogspringen

•         Hordelopen

•         Startbloktraining

•         Werponderdelen

Deze onderdelen zijn een mooie aanvulling op de survivalvaardigheden. Waar survival zich richt op techniek en kracht, ligt bij atletiek de nadruk vaak op snelheid, explosiviteit en precisie.

Enthousiaste begeleiding

De jeugdtrainers van AVA'70 - Gert-jan, Noah en Bas - zorgden voor enthousiaste en deskundige begeleiding tijdens de trainingen. Hun passie voor atletiek werkte aanstekelijk, wat resulteerde in een energieke en inspirerende sfeer op de atletiekbaan.

Voor de jonge survivalrunners was deze middag een waardevolle ervaring. Ze konden hun vaardigheden verbreden en kennismaken met nieuwe sportdisciplines. De combinatie van survival en atletiek bleek een perfecte mix van kracht, techniek, snelheid en uithoudingsvermogen.

Deze geslaagde middag onderstreept het belang van samenwerking tussen verschillende sportverenigingen. Door kennis en faciliteiten te delen, kunnen jonge sporters zich breder ontwikkelen en nieuwe passies ontdekken. De positieve energie en het enthousiasme van zowel de deelnemers als de trainers maakten deze zaterdagmiddag tot een onvergetelijke ervaring voor alle betrokkenen. Het is een mooi voorbeeld van hoe sportverenigingen elkaar kunnen versterken en jonge atleten kunnen inspireren.

Dennis ter Veldhuis

zondag 8 september 2024

Foto's van de 12e Kramp Run in Varsseveld - deel 1

Een mooie groep op de 5 kilometer

Klik op de link voor de foto's van Dick Lubbers

fotoalbum

Ready, set, go: hoe je wél lekker loopt

Niet elk hardlooprondje gaat vanzelf
Hardlopen lijkt zo simpel. Een paar hardloopschoenen, een short, een t-shirt en we zijn op weg. Maar waarom loopt de ene training als een trein en wil je bij de andere training elke kilometer het liefst omdraaien? Hardlopers hebben het vaak over: ‘de vorm van de dag’. Maar die vorm is vaak genoeg heel beïnvloedbaar. Ik geef je vijf wetenschappelijk onderbouwde tips om ervoor te zorgen dat je wél lekker loopt.

Tip 1: Even doorzetten
Als je heel de dag gewerkt hebt en weinig actief bent geweest is de doorbloeding van je hersenen minimaal. Dit betekent dat bepaalde delen van je hersenen minder signalen versturen en ontvangen. Oók het gedeelte van je brein dat betrokken is bij motivatie en actie. Niet gek dat je na een dag achter je computer weinig zin hebt om in beweging te komen. Maar des te belangrijker dat je het wél doet. We verwarren die mentale vermoeidheid nogal eens met lichamelijke vermoeidheid. Je merkt het snel genoeg als je toch gaat lopen. Na de eerste paar moeizame minuten ga je steeds lekkerder lopen en begint het bloed sneller te stromen. Door je spieren én je hersenen. Het helpt om je voor te nemen om minimaal tien minuten hard te lopen. Grote kans dat je na die tien minuten wel zin hebt om nog even door te gaan.

Tip 2: Drink voldoende
Dit klinkt als een open deur maar toch kan vochttekort zorgen dat jouw training een stuk zwaarder voelt. Als je weet dat er ’s middags een training op het programma staat doe je er goed aan de hele dag door voldoende te drinken. Een verminderde vochtbalans betekent dat jouw hart harder moet werken om het bloed (en dus zuurstof) rond te doen stromen. Een glaasje water net voor je training lost het probleem slechts deels op. Door ook al voldoende te drinken bij je ontbijt en lunch weet je zeker dat je voldoende gehydrateerd aan je training begint. Loop je ’s ochtends vroeg? Drink de dag ervoor extra in de avond en neem voordat je gaat lopen nog een groot glas water.

Tip 3: Koolhydraten, juist de dag ervoor
De koolhydraten die we eten worden opgeslagen in onze spieren als glycogeen. Pas tijdens inspanning wordt dit glycogeen vrijgemaakt om gebruikt te worden als energie. Door de dag vóór je training voldoende koolhydraten te eten zorg je dat je voldoende energie hebt om je training te volbrengen. Staat er morgen een lange duurloop op het programma of een intensieve intervaltraining? Dan is het niet verstandig de avond ervoor enkel een salade of soepje te eten. Zorg voor voldoende koolhydraten in de vorm van rijst, aardappels, pasta of brood. Tijdens je slaap gebeurt er niets met deze voorraad. Zodat jij ’s ochtends – zelfs als je voor het ontbijt zou lopen – genoeg energie hebt voor minstens een uur hardloopplezier.

Tip 4: Rol, rek of draai
Net uit bed of direct uit je werk een training? Dan doe je er goed aan eerst even een paar oefeningen te doen. Rekken is daarbij niet de beste optie. Onderzoek laat zien dat (uitvoerig) rekken ervoor zorgt dat je spieren minder elastische energie kunnen opslaan. Dit betekent dat je de kracht die je gebruikt om hard te lopen minder goed om kunt zetten in voorwaartse snelheid. In plaats van rekoefeningen doe je liever wat dynamische oefeningen zoals zwaaien met je benen, draaien met je heupen en bewegingen met je romp en bovenlijf. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je bewegingsvrijheid toeneemt en je daarna beter in staat bent om de loopbeweging te maken. Bovendien verhoog je ook meteen de doorbloeding in je spieren. Lang hoeven die oefeningen niet te duren: een paar minuten is al voldoende.

Tip 5: Kom in de loopmood
Een moeilijk gesprek op je werk, ruzie thuis of andere problemen kunnen je ook tijdens het lopen in de weg zitten. Mentale vermoeidheid vertaalt zich namelijk óók naar lichamelijke vermoeidheid. Het is natuurlijk onmogelijk om deze situaties uit de weg te gaan. Maar je kunt wel proberen om voor het lopen eerst een positiever gevoel op te zoeken. Luister naar je favoriete muziek, doe wat korte meditatie- en/of ademhalingsoefeningen of ontspan eerst met een kop thee of een fijn telefoongesprek. De training kan je vervolgens helpen om de rest van de gevoelens van stress te verminderen. (bron)

zaterdag 7 september 2024

Uitslagen van de 12e Kramp Run in Varsseveld

De uitslagen worden vanaf 16.25 uur gepubliceerd

Klik op de link voor de uitslagen

1 kilometer

2 kilometer

5 kilometer

5 kilometer Business Run

5 kilometer TopRun

site organisatie

Wedstrijdinformatie van de 12e Kramp Run in Varsseveld

Deelnemers aan de Kramp Run in 2019

Zaterdag 7 september a.s. vindt de 12e editie van de Kramp Run in Varsseveld plaats. Hieronder treft u de wedstrijdinformatie aan. Belangrijk voor u om te weten:

Start- en finishlocatie

Het Kerkplein in het centrum van Varsseveld.

Programma zaterdag 7 september 2024

16:15 uur KidsRun 1 km

16:30 uur JeugdRun 2 km

16:50 uur FrameRun

17:10 uur Prijsuitreiking 1km en 2km

17:30 uur Recreanten- en BusinessRun 5 km

18:30 uur Ducona Pet Packaging TopRun Dames en Heren

19:00 uur Prijsuitreiking 5 km Runs

Parcours

De wedstrijdonderdelen vinden plaats in en om het centrum van Varsseveld, waarbij met name het gedeelte rondom de kerk een prachtige ervaring zal zijn voor alle atleten. De lopers van de Business- en RecreantenRun doorkruisen daarnaast de bedrijfshallen van Svedex en Kramp. De lichtshow en muziek geven een extra boost.

Tijdsregistratie

Bij alle wedstrijdonderdelen wordt gebruik gemaakt van een tijdregistratie door middel van een chip die bevestigd is aan het startnummer. Het startnummer hoeft na afloop niet te worden ingeleverd.

Kleedgelegenheid en toiletten

Recreanten en kinderen kunnen zich vanaf 16.00 uur omkleden in de Van Pallandthal en daar na afloop van de Run ook douchen tot uiterlijk 20.00 uur.

BusinessRunners kunnen zich vanaf 15.30 uur in de Grote kerk omkleden (één grote ruimte) of vanaf 16.00 uur in de Van Pallandthal en na afloop kunnen de BusinessRunners zich in de Van Pallandthal douchen tot uiterlijk 20.00 uur.

TopRunners kunnen zich vanaf 15.30 uur in ’t Borchuus omkleden en daar na afloop ook douchen.

In het Borchuus en de Van Pallandthal zijn toiletten en een invalidetoilet aanwezig. Voor de kerk en nabij start en finish zijn toiletvoorzieningen aanwezig.

Parkeergelegenheid

Parkeren kan bij de Van Pallandthal. Het centrum wordt in verband met de wedstrijd tijdig afgesloten voor het verkeer. Gezien de verwachte drukte wordt geadviseerd om ruim op tijd naar Varsseveld te komen en zoveel mogelijk te carpoolen. TopRunners en genodigden hebben een routebeschrijving naar hun eigen parkeerplaats gekregen. Voor de Framerunners is bij de start en finish parkeerruimte gereserveerd achter het Univé-kantoor aan de Borchgraven 2.

Inschrijving

Na-inschrijving is niet mogelijk.

Afhalen startnummers

Op zaterdag 7 september kunnen de deelnemers aan de JeugdRun, KidsRun en de RecreantenRun hun startnummer tussen 15.00 en 17.00 uur afhalen in de Van Pallandthal.

De BusinessRunners (één persoon per team) en FrameRunners kunnen hun startnummers tussen 15.30 en 17.00 uur in de Grote kerk ophalen. BusinessRunners: denk hierbij ook aan de teamfoto! Deze wordt achterin de kerk gemaakt.

Teamfoto

Achter in de kerk worden mooie teamfoto’s gemaakt, dus verzamel jouw team na het ophalen van de startnummers en laat jullie als team vereeuwigen.

Veiligheid

Het is, omwille van de veiligheid, niet toegestaan om tijdens de wedstrijd een koptelefoon of oordopjes te dragen. Dit in verband met de drukte op het parcours. Wanneer lopers deze regel negeren, kunnen zij door de organisatie uit de wedstrijd worden gehaald (Klik hier voor het volledige wedstrijdreglement).

Bijzonderheden

• Het centrum van Varsseveld verandert in een kolkend atletiekstadion;

• Groot gedeelte inschrijfgeld BusinessRun gaat naar Kanjers voor Kanjers;

• IJzersterk deelnemersveld bij Ducona Pet Packaging TopRun Dames en Heren;

• Atleten met een lichamelijke beperking shinen tijdens de FrameRun;

• Parcours Recreanten- en BusinessRun door de Svedexhal en Kramphal;

• Meer dan 100 vrijwilligers in touw;

• Speaker Herman Weening is weer van de partij;

• ‘t Borchuus: het kloppend hart van de organisatie!

• Sponsoren en BusinessRun teams mogen spandoeken (maximaal 240 x 70 cm) voor langs het  parcours de week voor de Kramp Run bij Kramp inleveren en de week erna weer ophalen.