donderdag 27 juni 2024

Hardlopers blijken grotere hersenen te hebben

De hersenen van hardlopers verschillen van die van niet-lopers

Het zou zelfs bescherming kunnen bieden tegen dementie!

Ha! Eindelijk bewijs: de hersenen van hardlopers verschillen van die van niet-lopers. Een nieuw onderzoek dat verscheen in Medicine and Science in Sports and Science bevestigt dat marathonlopers een grotere hippocampus hebben dan hun leeftijdsgenoten die minder bewegen. Klinkt natuurlijk goed, maar wat betekent het eigenlijk? Wij leggen het uit!

Dit is er onderzocht

Dat hardlopen veel fysieke voordelen heeft wisten we natuurlijk al langer. Dat is dan ook al vaker onderzocht en aangetoond. Ook wisten we al langer dat hardlopen een hoop mentale voordelen op kan leveren, alleen is op dat gebied nog lang niet alles wetenschappelijk hard gemaakt. Tijd voor onderzoek dachten ze bij de Universiteit van Wuhan. Ze verzamelden 73 amateur marathonlopers en een controlegroep van 52 gezonde niet-hardlopers die vergelijkbaar was met de groep hardlopers qua leeftijd, geslacht, BMI en opleidingsniveau. Deze groepen werden onderzocht op cognitieve vaardigheden (MoCA), slaapkwaliteit (PSQI-scores) en hun hersenen werden onderzocht via een geavanceerde MRI-scan. Zo ontstond er een duidelijk beeld van wat regelmatig bewegen voor je grijze massa kan doen.

Hardlopen is ontzettend goed voor je brein

Wij wisten het natuurlijk al langer, maar hardlopen is aantoonbaar goed voor je hersenen. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek luiden namelijk:

*De groep amateur-marathonlopers had een significant hogere slaapkwaliteit. Hoewel er geen significant verschil in duur van de slaap was waargenomen, bleek de kwaliteit wel een stuk hoger te zijn. Hardlopers slapen dus beter!

*Daarnaast bleek uit de MRI-scans dat de groep hardlopers significant hogere hippocampale volumes hadden. Met andere woorden, de hersenen van hardlopers bleken groter te zijn. De hippocampus is cruciaal voor het geheugen en voor leerprocessen. Een grotere hippocampus is dus goed nieuws als je jong van geest wil blijven. Dit kan namelijk dienen als een soort buffer tegen leeftijdsgebonden achteruitgang van de hersenen zoals dementie.

Lopen voor je brein

Hoe het precies kan dat hardlopers een grotere hippocampus hebben en wat hier de gevolgen van zijn op langere termijn, is voer voor een vervolgonderzoek. Wat we nu in ieder geval weten is dat hardlopers dus aantoonbaar een groter brein hebben dan niet-hardlopers. Dat is iets om blij mee te zijn. Mocht je dus niet aan het trainen zijn voor een nieuw PR of een mooie race, dan kun je ook gewoon lopen voor een groter brein of betere slaap! (bron)

Geen opmerkingen: