maandag 31 januari 2022

Start cursus hardlopen voor beginners bij AVA'70 in Aalten

Maandag 14 maart om 19.30 uur

Binnenkort wordt er wederom gestart met een cursus “Hardlopen voor beginners.” Tientallen lopers en loopsters hebben in het verleden reeds deelgenomen aan de cursus en velen hebben de smaak inmiddels flink te pakken. Onder deskundige leiding wordt er gedurende 10 weken gewerkt aan de grondbeginselen van het hardlopen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt aan de warming-up, de lichaamshouding, het schoeisel e.d.

De eerste trainingsavond vindt plaats op maandag 14 maart a.s. om 19.30 uur op het  AVA`70 complex, Bredevoortsestraatweg 110-a in Aalten. Het inschrijfgeld bedraagt € 50,00 voor de gehele cursus van 12 trainingen, inclusief koffie en thee na afloop.

Voor nadere informatie en aanmelding kunt u mailen naar clinic@ava70.nl

Aan deze lopen voor beginners cursus kunnen maximaal 20 beginnende lopers en loopsters deelnemen. Voor dit aantal is gekozen om de deelnemers voldoende aandacht te kunnen geven tijdens de trainingen. Neem de stap en kom in beweging bij AVA`70! (bron)

zaterdag 29 januari 2022

Weer hardlopen na ziekte

Heb je drie dagen koorts gehad, dan loop je zes dagen niet!

In deze tijd van het jaar kun je zomaar worden gegrepen door een verkoudheid of griep. Enkele dagen rust kunnen dan geen kwaad. Je lichaam heeft tenslotte andere prioriteiten dan een rondje hardlopen. Maar hoe kun je de draad weer oppakken nadat je ziek bent geweest?

Wanneer je verkouden bent of griep hebt, geldt het advies: thuisblijven. Hoewel je met lichte klachten normaal gesproken nog rustig kunt blijven hardlopen, is het in deze coronatijd nodig om binnen te blijven. En die extra rust kan je lichaam goed gebruiken om te herstellen van ziekte. Zodra je klachtenvrij bent, kun je vast niet wachten om je hardloopschoenen weer tevoorschijn te halen. Maar loop niet te hard van stapel!

Bepaal de ernst

Een verkoudheid is over het algemeen minder heftig dan een griep. Ben je snotterig of heb je last van een geïrriteerde keel, dan heeft dit veel minder impact op je lichaam dan wanneer je getroffen bent door een griep. Bij een simpele verkoudheid ben je, zodra je klachten verdwenen zijn, meestal direct weer fit genoeg om te gaan hardlopen. Heb je koorts gehad? Houd er dan rekening mee dat je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen.

Hersteldagen

Ben je volledig uitgeziekt? Dan kun je het hardlopen weer rustig oppakken. Hoeveel dagen rust je nodig hebt voordat je weer kunt gaan hardlopen, hangt af van hoe ziek je bent geweest. Een basisregel die vaak wordt gebruikt, is dat je voor iedere dag dat je koorts hebt gehad een extra dag rust neemt. Heb je drie dagen koorts gehad? Dan neem je daarna dus nog drie extra dagen rust, waardoor je in totaal zes dagen niet loopt. Het is belangrijk dat je je lichaam de kans geeft om aan te sterken.

Opnieuw opstarten

Wanneer je lekker op schema lag, voelt het onderbreken van je ritme als een grote tegenslag. Hoe verleidelijk het ook is om zo snel mogelijk weer je trainingsschema te hervatten, verstandig is het niet. Zeker na ziekte doe je er goed aan om weer rustig op te bouwen. Het opruimen van een ziekte-indringer heeft je lichaam tenslotte een hoop energie gekost.

Luister naar je lichaam

Gebruik de eerste training om na te gaan hoe je lichaam reageert op het hardlopen. Loop niet langer dan een half uur in een rustig tempo, eventueel onderbroken met wandelpauzes. Gaat het toch niet? Breek je training dan af en probeer het een paar dagen later nog een keer. Als de vorige training zonder problemen is verlopen, kun je iedere training de afstand wat verder uitbreiden en het tempo rustig opvoeren.

Door te snel weer te gaan hardlopen, breek je je conditie uiteindelijk alleen maar af. Zorg ervoor dat je eerst goed hersteld bent, dan heb je de schade zo weer ingehaald. (bron)

donderdag 27 januari 2022

Slechts 10 minuten hardlopen kan je humeur al verbeteren

Nieuw onderzoek laat zien dat je maar weinig beweging nodig hebt voor een oppepper

Misschien zweer je bij een lange duurloop als je met je verkeerde been uit bed gestapt bent. Nieuw onderzoek laat echter zien dat je je al veel sneller een stuk beter voelt. Nog voor je de 2 kilometer hebt aangetikt.

Uit een studie die gepubliceerd is in Scientific Reports blijkt dat 10 minuten matig intensief hardlopen al een significant effect heeft op je brein om je executieve functies (mentale processen die je helpen plannen, opletten, onthouden en multitasken) en je emotieregulatie te verbeteren.

De onderzoekers lieten 26 gezonde deelnemers 10 minuten hardlopen op een loopband, op 50 procent van hun VO2 max. Tijdens een controlesessie mochten de deelnemers 10 minuten rusten. Hun executieve functies en gemoedstoestand werden voor en na het hardlopen en na de gemeten met behulp betrouwbare testmethoden.

Aanzienlijke verbetering

Hardlopen zorgde voor een aanzienlijke verbetering in het functioneren en de emoties van de deelnemers, aldus Hideaki Soya, professor bij het Laboratory of Exercise Biochemistry and Neuroendocrinology aan de University of Tsukuba in Japan.

Hij vertelde Runner’s World dat dit effect waarschijnlijk te maken heeft met een hersengebied genaamd de bilaterale prefrontale cortex. Dit gebied speelt een belangrijke rol bij de executieve functies en het humeur. Hardlopen lijkt dit gebied te stimuleren, gaf hij aan, wat een onmiddellijke verandering opwekt in neurotransmitters zoals noradrenaline, acetylcholine en dopamine. Eerder onderzoek toonde aan dat deze neurotransmitters allemaal de cognitie en emotieregulatie beïnvloeden.

Hardlopen doet iets bijzonders

Hoewel andere vormen van beweging wellicht ook werken, doet hardlopen iets bijzonders, zo voegde Soya toe. 'Aangezien hardlopen een trainingsvorm is waarbij je je voortbeweegt en je hele lichaam gebruikt, heb je er meer coördinatie en balans voor nodig. De prefrontale cortex komt bijvoorbeeld in actie voor de coördinatie. Dit gebeurt minder bij een activiteit als fietsen, omdat dat minder coördinatie of het dragen van gewicht vergt.'

De studie kent zijn beperking vanwege het kleine aantal deelnemers, maar het is zeker niet het enige onderzoek dat suggereert dat er een verband is tussen hardlopen en mentale gezondheid. Zo toonde een review van 116 onderzoeken aan dat hardlopen het humeur verbetert, zelfs als je het maar één keer doet.

Groter effect als je langer loopt?

De beste conclusie is dan ook niet dat 10 minuten je al een oppepper geeft, maar dat je die oppepper ook al kan voelen wanneer je voor het eerst gaat hardlopen of als het al jaren of zelfs decennia geleden is sinds je laatste run. 'In onze experimenten gebruiken we minimale hoeveelheden beweging en deze toont aan dat één sessie van 10 minuten verschil maakt, of je nu regelmatig aan hardlopen doet of niet,' zegt Soya.

'Op basis hiervan is het mogelijk dat er een groter effect optreedt wanneer je langer loopt, zeker omdat dat ook andere hersengebieden zou kunnen stimuleren.' (bron)

woensdag 26 januari 2022

Marathon binnen 4 uur? 9 tips

Wil jij een marathon lopen binnen 4 uur? Deze tips gaan je zeker helpen.

Als leidraad kun je aanhouden dat je voor een sub4-marathon 5 km in 25:12 moet kunnen lopen, 10 km in 52:17 en een halve in 1:55:55. Uiteraard zegt een halve marathontijd meer over je marathonpotentie dan een 5- of 10-kilometertijd.

Je weet precies waar je voor traint: je wilt 5:40 /km lopen, dit tempo komt in je trainingen regelmatig terug. Het is goed om fysiek en mentaal alvast te wennen aan deze snelheid

Uiteraard hoef je niet alle tips tegelijkertijd op te pakken, kies twee of drie tips uit om mee aan de slag te gaan.

1. Intervallen

Doe je nog geen intervaltraining, dan is een intervaltraining een gouden aanvulling op je trainingen. Met intervaltraining kun je in korte tijd veel snelheid winnen voor je marathon. De kunst van deze training is om snelheden te lopen die je (nog) niet gewend bent. Zodat je lichaam de prikkel van deze hoge snelheid leert kennen. Er zijn tientallen soorten intervaltraining, we geven hier drie mogelijke intervallen.

Na een warming up kun je 10 x 200 meter lopen in 55 seconden*.  Je merkt dat de eerste 200 meter prima gaat en dat het in de loop van de serie pittig wordt. Na een intensieve 200 meter kun je 200 meter heel rustig dribbelen.

Een andere training is intervallen met 400 meters. Loop 10 x 400 meter in 1:56 / 2:02. Na 400 meter loop je 200 meter heel rustig om bij te komen.

Naast 200 meters en 400 meters zijn 800 meters mooi om mee te nemen. Beroemde 800 meters zijn Yasso’s. Dat zijn bijzondere 800-meters op een tempo in min/km die overeen komen met je gewenste marathon in uren/minuten. Dus als je een marathon in 4:00 uur wilt lopen, gaan je 800 meters in 4:00 minuten. In een traject naar je marathon doe je iedere week een ‘Yasso-training.’ De eerste keer doe je er 4, daarna 6 en daarna 8. Na een 800 meter op 4:00, kun je 400 meter rustig dribbelen.

2. Trainer of maatje

Een intervaltraining is 1000 x leuker en makkelijker als je een trainer hebt of een loopmaatje met hetzelfde doel. Heb je nog geen trainer of maatje? Dan kun je met dit kaartje op Prorun een loopmaatje vinden, bij jou in de buurt.

3. Start op 5:40 /km

Een marathon is ver. Het is een afstand waarbij je jezelf tegenkomt als je te hard start. Je hebt veel getraind op 5:40 /km, het is de kunst om zo vlak mogelijk te lopen. Trap niet in de valkuil dat je wat marge wilt opbouwen en dat je dus wat sneller start. Loop de eerste kilometer al in 5:40 /km en loop zo vlak mogelijk.

4. Krachttraining

Krachttraining is een waardevolle aanvulling bij je marathon. Neem in je training, of op andere dagen, oefeningen op met squats. Niet zomaar een squat, maar squats waarbij je springt. Dat verbetert de afzet in je hardlooppas. Ook lunges zijn uitstekend voor een sterkere bovenbenen.

5. Looptechniek

Heb jij nog niet eerder gericht iets gedaan met je looptechniek? Dan is het goed om met je techniek aan de slag te gaan. Techniektraining kun je uitbreiden door te trainen op armzwaai, kniehef, afzet en nog veel meer. Zonder trainer hoef je niet op alles tegelijk te letten, dan is het goed om je pasfrequentie te trainen. Ervaar of een hogere pasfrequentie goed voelt en je sneller maakt. Wil jij van een techniektrainer horen welke loopstijl het beste bij je past? Dan kun je een sessie doen bij de beroemde techniektrainer Franklin van Doesburg.

6. 1 kilometer in 5:40 /km

Naast de intervaltraining is het goed om ook tijdens een andere training 1 kilometer te kiezen om 5:40 /km te lopen. Zo leer je aan te voelen wat het tempo is én je lichaam went aan je gewenste snelheid. Het is prima om tijdens een rustige training 1 kilometer te kiezen (bijvoorbeeld de derde of vierde kilometer van je training) om op 5:40 /km te lopen.

7. Train 4 keer per week

Met één training per week onderhoud je wat je nu aan conditie hebt, met twee trainingen per week bouw je langzaam op. Wil je echter een marathon lopen? Dan is 4 trainingen per week ideaal, voor een marathon is vier trainingen wenselijk, voor een halve marathon is drie genoeg..

a.Interval

b.14 kilometer rustig lopen (6:20 /km) met 4 keer een kilometer op 5:40 /km

c.7 kilometer in een tempo van 6:00 /km

d.Duurloop van 20+ kilometer op een tempo van 6:20 /km.

8. Val wat kilo’s af

Ben je een paar kilo zwaarder dan nodig is? Dan helpt het enorm om wat kilo’s af te vallen. De calculator van Ron van Megen en Hans van Dijk werkt inspirerend om wat af te vallen. Je kunt in hun calculator je huidige gewicht en je PR invullen, dan zie je wat er met je tijden gebeurt als je een paar kilo afvalt. Voorbeeld: je bent 78 kilo en je PR op de marathon is 4:06:30. Val je 3 kilo af dan loop je met hetzelfde vermogen geen 4:06:30, maar zit je al op 3:57:01. Ben jij benieuwd hoe dat bij jou zit? Vul hier je gewicht en je PR in.

9. Lopen op vermogen

Pas je al veel van bovenstaande tips toe en blijf je toch hangen op hetzelfde niveau? Dan kan een Stryd uitkomst bieden. Stryd is een (vrij dure) vermogensmeter waarmee je gericht op vermogen kan trainen. Het grote voordeel van Stryd is dat je een trainer op je schoen hebt zitten die iedere training analyseert en meeneemt in de adviezen. Zo kun je gericht je intervallen en duurtrainingen op vermogen doen en weet je zeker dat je slim traint op basis van je huidige vorm. (bron)

dinsdag 25 januari 2022

Te Brake: De Marathon-familie van AVA'70 - deel 4

Ankie te Brake

Als er een start is, moet er ook een finish zijn…..

Er zullen in Nederland niet zo gek veel families in Nederland te vinden zijn, waar alle gezinsleden in 2021 een marathon hebben volbracht. Jan, Ankie, Luuk, Mark en Tim te Brake haalden dit huzarenstukje vorig jaar uit en zijn toevallig of niet, ook nog eens allemaal lid van AVA`70. Starten om te finishen was het motto en dat lukte het vijftal met glans.

Vijf diverse ervaringen, dus ook 5 verschillende verhalen!

Ankie komt aan het woord in de 4e aflevering. Ze is zelf een verdienstelijk hardloopster, maar een marathon…. dat is niet gelijk een uitdaging, waar ze enthousiast van wordt. Wel gaat ze graag kijken naar de prestaties van “haar mannen.” En toch waagde ze zich in 2021 aan de 42,2 kilometer!  

Ankie te Brake: Kustmarathon Zeeland, 3 oktober 2021  

Onder het motto “als we er dan toch zijn….” besloot ik, samen met mijn zus en zwager, ook deel te nemen aan de Kustmarathon Zeeland, maar dan wel aan de wandeleditie. De afstand is en blijft natuurlijk gelijk, namelijk 42,2 kilometer. In de bus op weg naar de start in Burgh Haamstede gaf buienradar aan, dat er nog 1 bui volgde, waarna de lucht zou opklaren en zelfs een waterig zonnetje tot de mogelijkheden zou behoren. Om 07.41 uur gingen we van start en besloten toch de poncho maar aan te doen, voor het geval de bui eens wat langer zou aanhouden. De miezerregen voelde ook nog eens koud aan, dus waren er vrij weinig lachende gezichten te bespeuren in de startzone. Het gefaseerde vertrek van de vele duizenden deelnemers zorgde ervoor, dat we al snel in het ideale wandeltempo konden lopen. 

Op de Oosterschelde-kering zorgde naast de regen ook de wind op de kop voor een onaangenaam decor, waardoor er ook veel minder publiek dan anders aanwezig was. De strijd tegen de elementen begon helemaal toen we het strand opliepen. Het getij was niet gunstig en het strand bestond uit rul zand, waar we een kilometerslang doorheen moesten ploeteren. Er leek werkelijk geen einde aan te komen en alle deelnemers zochten naar het juiste spoor, dat er eigenlijk helemaal niet was. 

In Domburg, na een kilometer of 30, werd het tijd voor droge sokken, een lekker soepje en een beetje opwarmen. Het was bijna niet te geloven, maar het was inmiddels vrijwel droog geworden en dat gaf de burger natuurlijk moed. Het slotgedeelte is immers behoorlijk pittig, maar we konden de pas er goed inhouden. Na Westkapelle volgde eigenlijk nog het mooiste stuk door de duinen, waar de benen nog eens extra belast worden door de hoogteverschillen en de verschillende trappen op en af.  De vlaggen stonden strak toen we Zoutelande bereikten en na 7:49:12 de finishbult opliepen. Het was een mooie, maar zeker ook behoorlijk slopende editie van de Kustmarathon en met een zeer voldaan gevoel keerden we terug naar de thuisbasis! (FR)

maandag 24 januari 2022

Houd je brein fit en vitaal!

Wil jij je winterdip de baas worden?

De derde maandag van januari ligt al weer achter ons en wordt steevast bestempeld als ‘Blue Monday’, oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. Een mooie gelegenheid om aandacht te vestigen op depressie en (mentale) gezondheid. Met deze tips houd jij je brein fit en vitaal!

Volgens de formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall zou men op Blue Monday extra neerslachtig zijn. De dagen zijn kort, koud en donker, daarnaast zijn de feestdagen voorbij en de goede voornemens willen nog niet echt van de grond komen. Niet de beste combinatie voor je humeur. Maar gelukkig is er ook een remedie: in beweging blijven.

Verbeter je mentale gezondheid

Mentale problemen komen vaker voor, bijna 20 procent van de Nederlanders krijgt te maken met een depressie. Daarnaast heeft 52% van de Nederlanders last van burn-out klachten. Ook jongeren worstelen steeds vaker met psychische klachten, 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. Toch zijn veel brein gerelateerde klachten te voorkomen.

Wist je bijvoorbeeld dat je dementie in de meeste gevallen kunt voorkomen? Je leefstijl heeft voor maar liefst 70% invloed op gezond ouder worden. Veel stil zitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap hebben grote invloed op de hersenen. Hetzelfde geldt voor stress, hierbij komt het hormoon cortisol vrij in het lichaam. Als het cortisol niveau in het lichaam te lang hoog blijft, slaap je slecht en eet je minder goed. Daarnaast zorgt het ervoor dat je dingen vergeet, snel bent afgeleid en gevoeliger bent voor (negatieve) emoties. Om je brein zo fit mogelijk te houden wordt aangeraden om regelmatig te bewegen: 150 minuten per week matig intensief.

Hardlopen maakt gelukkig

Tijdens het hardlopen wordt in de hersenen onder andere endorfine en dopamine aangemaakt, geluksstofjes die je beloningssysteem een fijn gevoel geven en je direct uit je winterdip trekken. Hardlopen geeft een euforisch gevoel, maar houdt ook de hersenen scherp en stimuleert de ontwikkeling van het BDNF-groeihormoon, dat de kans op een depressieve stoornis vermindert.

Wil jij je winterdip de baas worden? Met deze tips kom jij de meest deprimerende dag van het jaar door!

1. Duik de natuur in!

We zeiden al dat hardlopen gelukkig maakt, maar bewegen in de buitenlucht zorgt sowieso dat er endorfine vrij komt. Na een rondje hardlopen, fietsen of wandelen in de bossen zal jij je direct beter voelen!

2. Voedingssupplementen

Deze tip werkt niet direct op de korte termijn, maar na langere tijd kan dit zeker een positief effect hebben. Zo kan een vitamine D supplement vermoeidheid verminderen en heeft magnesium een positieve werking op je gemoedstoestand. Magnesium heeft namelijk een kalmerend effect en ontspant de spieren, bloedvaten en zelfs de hersenen. Het ideale anti-stress middel!

3. Doe iets wat je leuk vindt

De lockdown helpt op dit moment misschien niet mee, maar de buitenlucht in kan altijd. Haal een koffie to-go, pak je oude hobby op of plan een diner met vrienden op afstand via Zoom. In je eentje mopperen op de bank heeft geen zin, dus zoek afleiding en doe iets waar je plezier in hebt! (bron)

zaterdag 22 januari 2022

Uit de oude doos: Rene van Meurs - Zure hardloopwijven

René van Meurs is stand-up comedian bij Comedytrain en won in 2012 zowel de jury- als publieksprijs van het grootste cabaretfestival van Nederland; Cameretten.

Van september 2015 tot en met mei 2017 tourde hij langs de Nederlandse theaters met zijn tweede avondvullende programma "Even goede vrienden". Dit is daar een fragment uit.

"Van die mensen die hun hardloop-app koppelen aan Facebook. En dan alle resultaten delen. Hé, ga eens dood, joh." René van Meurs is helemaal klaar met hardlopers die hun gebrek aan vaderliefde proberen te compenseren met een schreeuw om likes.

vrijdag 21 januari 2022

Wees voorzichtig bij hak- en hielpijn

Hielspoor is een typische hardloopblessure
Heb je last van je hak of hiel tijdens het hardlopen? Dit kan duiden op hielspoor, een veel voorkomende en hardnekkige hardloopblessure. Natuurlijk wil je hier zo snel mogelijk vanaf, maar nog liever voorkom je dat deze klachten je aan de kant houden.

Hielspoor is een typische hardloopblessure. Het is een overbelastingsblessure aan de onderzijde van de voet. Meestal begint de pijn geleidelijk tijdens of na het hardlopen, maar het kan ook gebeuren dat hij er zomaar ineens is. Je looptechniek aanpassen om de pijn te vermijden helpt niet, omdat dit nou net de plek is waar je je voet als eerste belast.

Hoe ontstaat hielspoor?

De irritatie bij je hak ontstaat doordat de fasciitis plantaris, een peesblad onder je voet, overbelast is. Je hebt te vaak hardgelopen zonder genoeg rust te nemen, een typische eigenschap van lopers die net enthousiast begonnen zijn. Het is belangrijk om je trainingen rustig op te bouwen. Conditioneel kun je misschien best een paar kilometer aan een stuk lopen, maar je lichaam is daar nog niet op berekend. Trainingsschema’s zijn er niet voor niets.

Het kan ook zijn dat je al vaker een poging hebt gedaan een hardloper te worden en een paar oude schoenen uit de kast hebt gehaald. Misschien heb je daar niet eens zo veel op gelopen, maar ook in de kast vermindert de kwaliteit van de demping in je schoenen na verloop van tijd. Funest voor je voeten; het geeft een groter risico op – onder andere – hielspoor.

Hinderlijk aanwezig

Hoe ouder je wordt, hoe langer je lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen van een inspanning. Hielspoor is daarom een blessure die vooral voorkomt bij 35+’ers. Vooral als je ’s ochtends uit bed komt is de pijn vervelend. In de loop van de dag zakt de scherpste pijn weg, maar blijft hij wel hinderlijk aanwezig.

Voel jij plotselinge pijn? Dan kan het ook zijn dat het peesblad onder je voet gescheurd is. Vaak voel je die dan ook als je je grote teen probeert te bewegen. Hielspoor is in alle gevallen een hardnekkige blessure, waarmee je maanden zoet kunt zijn als je niet snel maatregelen neemt.

Wat kun je doen?

Niet iedere pijn die je voelt in de hak en hiel betekent dat je hielspoor hebt. Dat ontstaat pas wanneer je te lang met deze klachten doorloopt. Neem dus ook een lichte pijn in je hak serieus en denk niet dat het vanzelf wel overgaat of dat het erbij hoort als je net begint. Een sportarts of fysiotherapeut kan helpen om de juiste diagnose te stellen.

Soms is een aangepast hakje genoeg om weer te kunnen hardlopen. In andere gevallen kun je beter een op maat gemaakte steunzool laten aanmeten. Ook moet je het pijnlijke gebied zo veel mogelijk ontlasten. Je kunt beter tijdelijk andere sporten beoefenen om je conditie op peil te houden, bijvoorbeeld fietsen, zwemmen of cross trainen. De lichte belasting is goed om de doorbloeding en het herstel van je peesplaat te stimuleren.

Spierversterkende oefeningen kunnen je voet helpen om te herstellen van hielspoor. Als de blessure echt hardnekkig is, kun je ook een nachtspalk dragen, een soort brace die ’s nachts zorgt dat je pees en peesplaat continu aangespannen zijn. Pas als je helemaal van je klachten verlost bent, kun je voorzichtig je belasting tijdens het hardlopen weer opbouwen. Begin dan op een zachte ondergrond en loop zoveel mogelijk over vlakke bospaden. Dat zorgt voor natuurlijke demping, waardoor je voet minder harde klappen te verduren krijgt. (bron)

donderdag 20 januari 2022

Sporthorloges: waarom ‘liegt’ je GPS over de afstand die je hebt gelopen?

Wat kun je doen om te zorgen dat de afstanden wel kloppen?

Je kent het wel: je loopt met een vriend een slordige tien kilometer, maar terwijl zijn horloge aangeeft dat hij 10,2 kilometer in de benen heeft, heb jij slechts – een net niet bevredigende – 9,9 kilometer gelopen. Als je dan af en toe op de baan loopt, blijkt dat je horloge ook niet exact 400 meter aangeeft na één ronde. Hoe kan dat nu eigenlijk? En wat kun je doen om te zorgen dat de afstanden wél kloppen?

Systematische overschatting van afstand van één procent

Het lijkt in eerste instantie wellicht een GPS fout te zijn – dat kan ook voorkomen – maar vrijwel standaard overschat een sporthorloge de gelopen afstand met ongeveer één procent. Een onderzoek aan de Universiteit van Salzburg bevestigde deze ‘systematische overschatting van afstand‘. Zo geeft het horloge bijvoorbeeld aan dat je 10,1 kilometer hebt gelopen in plaats van 10 kilometer. Dat betekent dat ook je tempo niet nauwkeurig is. Zo kan het zijn dat je horloge een tempo van 4:20 minuut per kilometer meet, terwijl je daadwerkelijk 4:23 loopt.

Beperkt in grootte, gewicht en batterijduur

Het zou in wezen mogelijk moeten zijn om een afstand tot op de meter nauwkeurig te meten. Onderzoekers naar de verschuiving van aardplaten meten beweging namelijk ook met extreme precisie. Zo kan dus zelfs een beweging van enkele centimeters per jaar in kaart worden gebracht. Het probleem is echter dat deze apparatuur groot en zwaar is. Een GPS-horloge moet logischerwijs compromissen maken om de juiste grootte, gewicht en batterijduur te behouden. Dan hebben we het nog niet over de prijs die al snel oploopt richting de 5000 of zelfs 8000 dollar als we spreken over dit soort uiterst nauwkeurige meetapparatuur.

Losse meetpunten, zwalken en een gemiddelde

Om een horloge dus klein en betaalbaar te houden, meet het niet constant via GPS, maar met een korte interval. Daarbij klopt de locatie niet bij ieder punt exact; zo kan het zijn dat de GPS je de ene keer een meter verder naar links opmerkt, de andere keer loop je exact op de plek waar je loopt en weer een volgende keer ligt het meetpunt nét een meter naar rechts. Als je hier een lijn uithaalt, zou je dus – overdreven gezegd – zwalkend over het pad lopen in plaats van in één rechte lijn.

Om hiervoor te compenseren maakt een horloge vaak gebruik van speciale software die probeert een logische lijn te ontdekken in deze losse punten. Daarbij kom je vaak onnauwkeurigheden tegen. Een algoritme ziet een serie met meetpunten als een hardloper die zich voortbeweegt in een rechte lijn. Daarvoor worden de ‘zig-zag’ stukken er dus uitgehaald, maar dit gebeurt te drastisch en daardoor kan het moeite hebben om te herkennen wanneer een hardloper wél echt een bocht begint te maken. Vooral als het een ronde bocht is, zoals op de baan, heeft het algoritme moeite dit te herkennen aangezien het geprogrammeerd is op het zien van enigszins rechte lijnen.

Horloges met een gyroscoop

Er zijn gelukkig horloges die voor een niet astronomische prijs de afstand nog wat nauwkeuriger kunnen berekenen doordat ze – naast de GPS – ook gebruikmaken van een gyroscoop. Die helpt verandering in bewegingen te herkennen. Deze worden gebruikt om de GPS te ondersteunen; wanneer de GPS niet helemaal lijkt te kloppen, ondersteunt de gyroscoop en andersom.

Zo precies mogelijk een afstand berekenen

Naast een horloge zijn er natuurlijk andere manieren om een afstand te meten. Op de baan mag je er gelukkig gewoon vanuit gaan dat één ronde 400 meter is, maar als je een parcours uit wil zetten om je PB op een bepaalde afstand te verbeteren, wil je graag ook exact weten wat de afstand is. Daarvoor kun je gebruikmaken van een meetwiel, waarmee je het parcours naloopt. Maar als je geen meetwiel hebt óf geen zin om daar een flinke afstand mee te wandelen, dan zou gmap-pedometer.com uitkomst kunnen bieden. Dit is een website van Google die een parcours in kaart kan brengen dankzij satellieten in de ruimte.

Gmap.pedometer.com

Gmap.pedometer.com kan zo met slechts een zeer kleine afwijking zien wat een afstand is. Voorwaarde is wel dat de route goed zichtbaar is. Als een parcours bijvoorbeeld veel door bos loopt, kan het lastiger zijn om de afstanden te meten.

Jones Counter

Wedstrijdorganisaties maken vaak gebruik van een apparaat genaamd Jones Counter, dat wordt bevestigd op het wiel van een fiets. Als deze goed gekalibreerd is, kan het nauwkeurig aangeven wat de afstand is. Maar, dit is uiteraard geen apparaat wat iedereen zomaar tot zijn beschikking heeft. (bron)

woensdag 19 januari 2022

Te Brake: De Marathon-familie van AVA'70 - deel 3

Luuk te Brake

Als er een start is, moet er ook een finish zijn…..

Er zullen in Nederland niet zo gek veel families in Nederland te vinden zijn, waar alle gezinsleden in 2021 een marathon hebben volbracht. Jan, Ankie, Luuk, Mark en Tim te Brake haalden dit huzarenstukje vorig jaar uit en zijn toevallig of niet, ook nog eens allemaal lid van AVA`70. Starten om te finishen was het motto en dat lukte het vijftal met glans.

Vijf diverse ervaringen, dus ook 5 verschillende verhalen!

Luuk staat centraal in de 3e aflevering van dit vijfluik. De goedlachse hovenier maakte zijn debuut op de marathon in Rotterdam en kende een uitstekend voorbereiding. Desondanks kneep hij hem toch wel een beetje, want ondanks een flinke dosis zelfvertrouwen was Luuk toch niet helemaal gerust op een goede afloop…….

De voorbereiding:

Een week of zes voor de marathontraining, was ik in de veronderstelling dat de marathon er niet meer zou komen in 2021. Toch werd steeds duidelijker dat het zomaar eens door zou kunnen gaan. De voorbereiding in het voorjaar leverde mij een beroerde generale op, want tijdens de 30 kilometer van Vorden ging ik helemaal kapot en kon geen poot meer verzetten. Echt veel trek in de marathon had ik dan ook eigenlijk niet, maar besloot dat het er toch maar van moest komen. Broer Mark timmerde voor mij een voorbereiding van 6 weken in elkaar, dat me klaar moest stomen voor Rotterdam. Opdracht was: doe alle trainingen, sla niks over, dan komt het goed!

De start:

Daar stond ik dan op zondag 24 oktober 2021. Aan de start van mijn eerste marathonavontuur, samen met een kerel van goud, vriend en loopmaat Erwin Wamelink, die soms net iets te serieus traint. We zongen uit volle borst samen met nog 18000 atleten mee met de kraker “you`ll never walk alone” van mister Lee Towers. Wat een kippenvel was dat en zo mooi om mee te maken…. 

28 km:

Het verloopt tot nu toe uitstekend en we lopen de terugweg over de Erasmusbrug. Er stond een prachtige erehaag, rechts van de weg vriendin Ilse en nog wat vrienden, terwijl links van de weg een groot AVA-legioen onder leiding van Michiel Wellink stond te schreeuwen. Verdikkeme, alweer een kippenvelmoment.

39 km:

Honderden mensen vormen samen een tunnel van geluid met veel muziek en bier. Hier had ik best graag tussen willen staan! Ja, hoor…. Kippenvel van kruin tot enkel. Het was net bocht 7 van Alp d`Huez en wie daar ooit is geweest, weet maar al te goed dat het daar geweldig aangenaam vertoeven is.

41 km:

Het einde is duidelijk inzicht en het is hier nog even volop genieten van de aanmoedigingen van mijn familie en het AVA-gezelschap. Wat een herrie, dat zeker voldoende was voor minimaal het 4e kippenvelmoment!

De finish:

Hoppa… ik heb het gehaald in een prachtige eindtijd van 3 uur, 12 minuten en een beetje. Het gemiddelde lag op 4,31 minuten per kilometer en dat 42 kilometer lang. Ik ben best trots op mezelf en wat heb ik onderweg genoten van al die tienduizenden toeschouwers, die zorgden voor vele kippenvelmomenten. 

De nabeschouwing:

Na mijn eerste marathonavontuur duf ik te stellen, dat het trainen met een goed schema werkt. Waar ik in Vorden na 30 kilometer met een tijd van 2.22 uur kats kapot was, liep ik in Rotterdam nog fris in de wedstrijd en was bovendien nog ruim 7 minuten sneller ook. De credits gaan dan ook zeker naar Mark, die een uitstekend schema had opgesteld, al ging het zeker niet vanzelf. Tijdens de trainingen had ik soms pijn in delen van het lichaam, waar ik nooit last had gevoeld. Maar het is te doen, maar leuk is het overigens niet….

En nu?

Het kan zomaar zijn, dat ik in april weer in de bus zit, want de marathon van Rotterdam is misschien wel het enigste, dat je in coronatijd op de been houdt! (FR)

maandag 17 januari 2022

Winterboslopen Stichting Omloop Beek gaan niet door in 2022

De start van de 5 kilometer op 2 februari 2020

De  Winterboslopen van 23, 30 januari en 6 februari zullen dit jaar niet plaats vinden. Zoals een ieder weet is er in de persconferentie van 14 januari vermeld dat evenementen in competitieverband nog niet zijn toegestaan . Op basis van deze  gegevens  werd er ook nog geen vergunning verleend door de gemeente en natuurmonumenten.

De deelnemers die gebruik hebben gemaakt van de  voorinschrijving voor deelname aan de bosloop,  krijgen  uiteraard zoals beloofd het inschrijf bedrag  terug gestort.

Als organisatie betreuren wij deze situatie  op dit moment , maar wij gaan vol goede moed   verder met de voorbereiding van de  Beekse Trailrun die zal plaats vinden op 3 april in onze prachtige bossen in Beek.

Sportieve groeten van Stichting Omloop Beek .

zondag 16 januari 2022

Rotterdam, I’ll be back!

Rotterdam Erasmusbrug met de grote AVA'70 vlag

Vorige week, rond deze tijd, liep ik in het Kralingse Bos. Nou ja, lopen… Zeg maar strompelen. De benen vol kramp. En een hoofd vol met stemmen die zeiden “stop met deze waanzin”. Stoppen was echter geen optie. We waren met een mooie groep atleten dit avontuur aan gegaan. Als enige falende, in een bus vol euforische Avajanen die het wél gehaald hadden, zag ik niet zitten. Dan maar 4,5 uur als finischtijd. Het werd 4:08:08. Ik was weggegaan op 3:44 – 3:48 uur. De eerste 30 km gingen steady, samen met Wim Brinkman als wegkapitein en de diesels Walter en Evelien. De laatste 12 km gingen gepaard met felle krampen. Alweer…

Beste lezer van dit fijne weblog van neef Geert (die soepeltjes als een jonge god zijn marathon afwerkte, volop genietend van de prachtige ambiance): ik ga u niet wederom vermoeien met mijn zelfkritische dramatische analyse. Van mijn bloemrijke verklaringen van dit falen, vol zelf medelijden, zou u als lezer immers ook gemakkelijk in de kramp kunnen schieten.

Hoewel, falen…Natuurlijk overheerst nu het gevoel van trots. Ik heb ‘em toch maar uitgelopen. Het gevoel van falen kan alleen ontstaan als je niet voldoet aan de verwachtingen die je je zelf oplegt. Ik wil u als lezer eens meenemen in het ontstaansproces van dergelijke verwachtingen. Interessante materie, al zeg ik het zelf!

Ik houd er van om een plan te hebben. Als ontwerper doe ik de hele dagen niks anders: plannen maken. Dus als loper wil ik ook een plan: wat is een mogelijke tijd binnen de aanwezige omstandigheden? Wel nu, googelen dus. Op “marathontijd – voorspel – tools”. Zijn er zat van! Ik vond een handige, op de site van Prorun. Je kunt in een dergelijke tool een gelopen wedstrijd invullen, en de tool rekent de mogelijkheden voor je uit op de marathon. Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden moet ik toch wat, als onervaren marathonloper?

Zo liep ik op 22 juni de AVA 5 km wedstrijd op Sportpark Zuid in 20:14 minuten. Als ik deze uitslag invul in mijn tool, zou ik 3:18:15 moeten kunnen lopen op de marathon. Wauw! Dat is maar 6 minuten langzamer dan de ontketende Luuk te Brake!

Misschien iets te rooskleurig Rinke. Je bent immers altijd meer een Usian Bolt geweest dan een Kipchoge. Laat ik eens een ander wapenfeit invullen. Op 2 mei dit jaar heb ik voor mezelf een halve marathon gelopen. We hadden een prachtige Aprils Prachtige Prijzenloop achter de rug, en in deze flow ben ik een weekend later van Doetinchem naar Aalten gerend in 1:45:00. Best ontspannen. Als ik deze tijd invul, zou ik 3:40:00 kunnen lopen! Een minuut sneller dan mijn maatje Gerdy! Dat zou fantastisch zijn en hoop mogelijkheden bieden. In elk gesprek terloops laten vallen dat ik nét ietsjes sneller was... Lachen man.
Maar goed, misschien moet ik me een spiegel voor houden. De Achtkastelenloop in Vorden ging dramatisch. Na 2:43:00 uur strompelde ik na 30 km binnen. Als ik deze tijd invul in mijn tool, zou ik de marathon in 3:54:48 moeten kunnen lopen. Ik zou dan behoren tot het elite groepje van Evelien, Walter, Tonny en Henk-Jan. Kanjers die binnen de 4 uur op de Coolsingel toegejuicht werden. 

Ik besloot te gaan voor een redelijk gemiddelde: 3:44 – 3:48 uur. Van een beetje ambitie is nog niet iemand slechter geworden. Wel nu, ik dus wel. Als een oude, gebroken man kwam ik binnen. Er zijn schokkende beelden van. Hoe kapot ik ook was op de Coolsingel, ik wist het direct: ik ga terug. Sterker nog, ik moet terug! Vandaag niet meer, maar wel volgend jaar. Bam!

Toen ik thuiskwam, van een mooie dag met al mijn hardloopvrienden, vernam ik ontroerend hoe het thuisfront meegeleefd had. Mijn lief zei dat ze het feest graag ook eens van dichtbij mee wilde maken. Of ik niet nog een keertje mee wilde doen… Nou, je moet weten, voor mijn lief doe ik alles. Dus Rotterdam, I’ll be back!

En hoe hartverwarmend is het dat ik niet alleen hoef te lopen! You’ll never walk alone! Vrijdagavond hadden we een prachtige afterparty in Café Leuven. Ik had neef Geert al ingelicht van mijn plannen. Hij begreep het, zoals neven elkaar begrijpen. Geert heeft zich zelfs opgeworpen als coach. Prachtig!

Het plan om nog een keer te gaan werd door meerdere Avajanen enthousiast onthaald. We hadden immers nú de meters in de benen. Even een paar maanden kalm aan, om begin volgend jaar te trainen naar 10 april 2022: de marathon van Rotterdam. Dit is een kans die nooit meer terug komt. Dus Ingrid van Zolingen meldde zich spontaan aan. Ook Herman te Lindert, die door de griep de marathon niet uit kon lopen, zag dat het nu moest gebeuren. Evenals Cindy, Walter, Evelien, Henk-Jan, Tonny, Erwin, Jan te Brake. Zelfs neef Geert begon te twijfelen: toch een ultieme poging wagen om onder de 4 uur te duiken? Vooralsnog schrijf ik ‘em op als speler / coach. En Theo? Toch voor die allerlaatste gaan? En Arja? Nog net voor haar 50e haar de 3e marathon lopen? En Gerdy? Die 3.40 zit er in! En Luuk? Onder de 3 uur, je kunt het!

Op de Boekeldercross sprak ik Peter Ligterink: wil ook meedoen! De bus van Jos zit alweer bijna vol!

In mijn enthousiasme heb ik alvast een lijst opgesteld. Misschien ben ik in mijn opwinding iemand vergeten of ben ik te voorbarig geweest. Laat het maar even weten via de site van Geert.

Rotterdam, here we come! Kramp is een keuze!

Sportieve groet,

Rinke ter Haar

Deelnemers NN Rotterdam Marathon 10 april 2022:

1.Geert Wevers (toeschouwer(T)), 2.Rinke ter Haar, 3.Ingrid van Zolingen, 4.Herman te Lindert, 5.Cindy Brussé, 6.Walter Vaags, 7.Evelien Hillen, 8.Henk-Jan Legters, 9.Tonny Baten, 10.Erwin Wamelink, 11.Jan te Brake, 12.Peter Ligterink, 13.Andre Bruil (1/4M), 14.Gabrielle Bruil, 15.Wilco Bruil, 16.Katja Demkes (T), 17.Bjorn Demkes (T), 18.Gerjo Wevers, 19.Anky Bruil(T), 19.Linda Scholten, 20.Marco van Rijs(T), 21.Frank Roos(1/4M),  22.Denise van der Donk, 23.Jaap Oberink, 23.Roy Mengerink, 24.Wesley Huning, 25.Henk Lammers, 26.Mark te Brake,  27.Tim Mengerink, 28.Anna van Meurs (1/4M), 29.Gerdy Hoornenborg, 30.Rudi Meinen

Verslag van het Achterwooldse Klompenpad in Winterswijk

De eerste langere marathontraining zit er weer op

Yesss we mogen weer

Op Geert zijn site staat een prachtig verhaal van zijn neef Rinke. In voorbereiding op de marathon van Rotterdam is er de mogelijkheid om twee aan twee op zondag 16 januari het Achterwooldse Klompenpad te gaan lopen. Tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag komt het goede nieuws dat buiten/binnen sporten weer mag. Ik vraag mij af of we met 25 man weer samen mogen hardlopen. Maar goed niemand weet het precies. Bij deze is de Lockdown voorbij en gaan we weer heerlijk samen rennen, kletsen en vooral ouwehoeren.

Zondagmorgen 16 januari 2022 om 08:30 uur is het vertrek bij  geitenboerderij Brõmmels aan de Meerdinkweg. Het is frisjes en Rinke geeft aan dat we gaan. Niet Rinke, maar Geert loopt voorop en geeft de route aan. Rinke weet de weg helemaal niet. Volgens mij heeft Geert deze morgen stiekem georganiseerd.

Het is een glibberig en modderig parcours, uitkijken geblazen. Maar het is ook een zeer prachtige route. We komen op plaatsen, waar we nog nooit geweest zijn. Ik hoor een prachtige anekdote van het zeer vriendelijke echtpaar ‘Ik kan het aan.nl van de Donk’. Denise heeft bij de geitenboerderij waar we starten al eens een wandel- en knuffelmiddag met een geit gehad. Natuurlijk is de geit die Denise meekreeg dood neergevallen met alle gevolgen van dien. Dat deed me meteen terugdenken aan het weekendje in de Ardennen een paar jaar geleden. Iets met een kano en een paar zwanen.

Als ik eindelijk doorheb dat dit de eerste marathon training is, in plaats van lekker samen een duurloopje doen, moet ik meteen aan Erwin Wamelink denken. Hoe dat zo, nou ik hoor Wesley Huning zeggen: ik ga bij de marathon weg op 3:30 uur. Dat zei Erwin ook bij zijn eerste marathon en dat pakte toen ook zeer goed uit. Succes Wesley.

Voor Gerjo Wevers, Jaap Oberink, Peter Ligterink, Gabrielle Bruil en Wesley Huning zal het de eerste marathon gaan worden. Ik hoor aan de stemmen dat ze het allemaal best wel spannend vinden. Wat moeten ze aan, hoe vaak moeten ze trainen en wat te eten en drinken?  Ze vragen de medelopers dan ook om allerlei tips. Ervaringsdeskundige Ingrid van Zolingen geeft aan dat wijn op zijn tijd zeer goed is en dat je daar best goed op kunt presteren tijdens een marathon. Verbaasde blikken van meerdere atleten. Ja Ingrid presteert inderdaad goed op wijn. Dat wil niet zeggen dat iedereen het daar goed op doet natuurlijk.

Zo vliegen de kilometers voorbij en is iedereen vooral blij dat ze weer samen kunnen lopen. De eerste marathon training is een feit. Een mooie route van bijna 20 kilometer volbracht. Succes allemaal met de voorbereidingen op de marathon en vooral heel blijven en lekker samen lopen. Geert en Rinke, bedankt voor deze prachtige route.

Katja Demkes

Onderkoeling, het gebeurt sneller dan je denkt

Onderkoelingsverschijnselen kunnen al optreden bij temperaturen onder de 15 graden Celsius!

Zelfs als het buiten niet extreem koud is, loop je als hardloper in de herfst en winter risico op onderkoeling. Onderkoelingsverschijnselen kunnen namelijk al optreden bij temperaturen onder de vijftien graden Celsius. Geen reden om bij kou niet naar buiten te gaan, maar wel om je goed voor te bereiden!

Het risico op onderkoeling wordt niet alleen bepaald door een lage temperatuur, maar hangt samen met de windsnelheid en eventuele regen. De gevoelstemperatuur ligt daardoor lager. Een nat pak vergroot de kans op onderkoeling, omdat dit het isolerend vermogen van veel soorten kleding negatief beïnvloedt. Zorg dus dat je voldoende isolerende kleding draagt, het liefst in laagjes, en dat het buitenste laagje waterafstotend is. Zo kan zweet verdampen en blijft je lichaam droog. Vocht koelt het lichaam namelijk snel af, zeker wanneer je stopt met hardlopen.

Wat is onderkoeling?

Bij dreigende onderkoeling zal je lichaam proberen de bloedtoevoer naar je huid te beperken, omdat die leidt tot warmteverlies. Het zal proberen de warmteproductie op te voeren, waardoor kippenvel en spierrillingen kunnen ontstaan. Lukt het je lichaam niet om je lichaamstemperatuur op die manier op peil te houden? Dan zal je looptempo snel dalen. Daardoor neemt de warmteproductie nog sneller af. Als je lichaamstemperatuur daalt onder de 35 graden Celsius, ben je onderkoeld. Het is dan belangrijk zo snel mogelijk weer op te warmen, aangezien ernstige onderkoeling tot de dood kan leiden.

Hoe herken je de symptomen?

Het is belangrijk dat je de symptomen van onderkoeling bij jezelf en je eventuele loopmaatje weet te herkennen. Dat begint met kippenvel en spierrillingen, maar kan in een verder gevorderd stadium voor spierkramp, verwardheid, gedragsveranderingen (onverschilligheid of juist agressiviteit) en uiteindelijk spierstijfheid zorgen.

Wat moet je doen?

Herken je bovengenoemde symptomen en vertrouw je het niet? Dan is het zaak zo snel mogelijk een beschutte en warme omgeving op te zoeken. Drink iets warms, neem zo mogelijk een warme douche of warm bad en trek droge, warme kleding aan. Als de onderkoeling niet te ernstig is, helpt dat vaak voldoende. In ernstiger gevallen zal snel deskundige hulp gezocht moeten worden; zeker als het slachtoffer verminderd aanspreekbaar of zelfs bewusteloos is. (bron)

zaterdag 15 januari 2022

Vier factoren die je aan het lopen houden

Een goede reden om vandaag aan de slag te gaan

Hoe zorg je nu dat een goed begin van het hardloopjaar niet alleen het halve werk is, maar een basis voor het hele werk? Vier ingrediënten die je helpen jouw looproutine duurzaam te maken. Natuurlijk is er niks mis met goede voornemens voor een nieuw jaar. Tenminste niet als die voornemens in het begin van dat nieuwe jaar worden omgezet in daden. Dan heb je een begin, een goed begin! Hoe zorg je nu dat zo’n begin niet alleen het halve werk is, maar een basis voor het hele werk? Vier ingrediënten die je helpen jouw looproutine duurzaam te maken.

Een doel

Zet een stip aan de horizon. We hebben in het leven allemaal een beetje richting nodig. Lekker een beetje lopen is heerlijk, maar voor de langere termijn is het prettig om ook ergens heen te lopen; een stip aan de horizon zetten. Als je al wat meer loopervaring hebt, kan dat bijvoorbeeld een marathon zijn. Maar begin je net of ben je er een tijd uit geweest, dan is zo’n doel nogal veel en daardoor misschien veel te ver weg. Het is goed om een behapbaar doel te kiezen en een doel dat ook in de tijd niet heel ver weg ligt. Anders loert het gevaar dat je weken- of maandenlang kunt denken: morgen begin ik. Voor beginners en herintreders: kies een wedstrijd over 5 of 10 kilometer over een week of tien. Dat geeft je een goede reden om vandaag aan de slag te gaan.

Een plan

Zonder plan bestaat de kans dat een doel geen realiteit wordt. Hoe vaak per week ga je lopen, wat doe je tijdens die loopjes en wanneer doe je ze? Als je plan is ‘ik kijk na werk even of ik dan ga lopen’, schiet het hardlopen er nogal eens bij in. Als je zondagavond al weet op welke tijden je de komende week welke training doet, is het veel duidelijker wat je te doen staat. Dit maakt het ook makkelijker op momenten dat je er niet zo’n zin in hebt. ‘Vandaag staat dit me te doen, even doorbijten en afvinken.’ Hoe minder je met jezelf in gesprek hoeft te gaan over al dan niet lopen, een rustig duurloopje of toch die intervaltraining en nu of toch vanavond gaan, hoe meer je loopt. Daarnaast geeft een plan in de vorm van een trainingsschema ook kleur aan je trainingen. Als het goed is weet je altijd waar je het die training voor doet. Ook is er de afwisseling in korte en langere trainingen en snelle of langzame. Bovendien zie je – als het goed is – de progressie naarmate je verder in je schema komt.

Begeleiding

Sluit je aan bij een vereniging of een loopgroep! Of bij een sportschool die begeleid hardlopen aanbiedt. De ervaring leert dat je tijdens begeleide trainingen dingen doet die je in je eentje niet zou doen. Je loopt die intervals net wat beter als er aan het eind iemand met een stopwatch staat die je nog even aanmoedigt. Ook hoef je over de inhoud van de training niet te veel na te denken; instappen en gaan! Een trainer kan je ook nog eens helpen met tips over looptechniek of andere praktische zaken die bij het hardlopen komen kijken. En als je denkt dat je niet goed of niet snel genoeg bent voor een atletiekclub of een loopgroep, kunnen we je geruststellen. Clubs bieden vaak op verschillende niveaus training aan, voor elk wat wils.

Steun

Mocht je nu geen trek hebben in je aansluiten bij een groep of vereniging, zoek dan een loopmaatje. Iemand met wie je een keer of vaker per week een eind gaat lopen. Of iemand met wie je samen de wat pittiger trainingen kunt afwerken. Dat kan gezellig zijn, dat kan motiverend werken, maar het fungeert ook als een mooi stok achter de deur. In bed blijven liggen of op de bank blijven hangen is immers geen optie als er iemand in hardloopkloffie op je staat te wachten. Als je ook nog eens naar hetzelfde doel kan trainen, wordt het samen lopen helemaal waardevol. (bron) 

vrijdag 14 januari 2022

Musketier Vincent Scholten - 'Je krijgt die lach niet van mijn gezicht'

De 5 Musketiers met Vincent Scholten 2e van rechts

'Altijd als ik Sifan Hassan zie hardlopen, moet ik aan hem denken: die blik in de ogen en de absolute wil om te winnen! Daarmee houdt overigens ook direct alle overeenkomst op……'

Iedereen heeft wel eens een trainingsmaatje gehad, die op de één of andere manier op je netvlies is blijven hangen. Soms is het de hardloopkwaliteit of de jaloersmakende stijl. Maar het kan ook het serieuze gesprek zijn, het slappe kleedkamergeouwehoer, een eeuwige blijmakende glimlach op het gezicht of een combinatie hiervan.  Je mist het pas echt, als hij of zij er niet meer is…..

Zaterdag zou ik mijn held uit vroegere tijden weer gaan ontmoeten, tijdens het jaarlijkse rapen van de kerstbomen, waar hij zich ook altijd van zijn beste kant laat zien. Hij zou deel uitmaken van het gerenommeerde team “de musketiers,” dat de onnoemelijk zware missie had gekregen van de organisatie, om het hele Kobus te verlossen van alle dennen, sparren en overig groen. Het is een gezelschap dat je normaliter wel om een boodschap kunt sturen, dus dat zou zeker goed gaan komen. Rond een uurtje of kwart voor tien komt het voertuig met musketiers de plas van Aalbers op rijden met een forse lading kerstgroen en een voor een stappen de matadoren uit. Net op het moment dat je de uitsmijter verwacht, komt er niets meer. Potdomme, wat is dat nou? Blijkt dat hij op het allerlaatste moment heeft afgezegd, vanwege een duister klusje. Buitengewoon opmerkelijk als je bedenkt welk beroep de leider van de Kobusclan in het dagelijks leven op de straat houdt.

De status van mijn held, musketier Vincent Scholten, heeft uiteraard wel een flink deukje opgelopen, maar gelukkig voor hem heeft hij de nodige credits, dus kan hij zich deze uitglijder wel permitteren. De krachtpatser maakte jarenlang deel uit van de B-selectie van Marco van Rijs en liet regelmatig zijn ambities horen dat hij een promotie naar het A-team als ultieme doel had. Altijd mooi, als iemand blaakt van het zelfvertrouwen, maar in feite hoefde je helemaal geen kenner te zijn om tot de conclusie te komen, dat dit een utopie zou zijn en blijven. Met veel elan betrad Scholten ook altijd de kleedkamer en dan kwam er werkelijk wat binnen. Naast het imposante postuur, was het vooral eeuwige lach op zijn smoel, die het meer dan goed deed. En immer die rake begroeting, waarmee hij dikwijls de lachers op zijn hand kreeg. Al pratend maakte Vincent zich dan klaar voor de training, waarbij hij, eenmaal op stoom, zeker niet schroomde om het nodige kopwerk te doen. Vaak tegen het einde van de duurloop liet hij zich dan weer wat afzakken in de groep. Naar eigen zeggen voor het aanhouden van de sociale contacten, maar iedereen wist dan vaak al lang dat hij zich weer wat over de kop had gelopen en het licht corpulente lijf iets begon te protesteren. Nadien zette hij in het clubhuis regelmatig de lijntjes uit, gooide een stuk of wat smeuïge verhalen over tafel en verdween vervolgens richting de thuisbasis. Altijd met die lach op zijn gezicht! Het kan dan ook bijna niet anders, of Scholten moet ooit met John de Bever ergens in Brabant aan een louche bar hebben gestaan en zonder het te hebben geweten, een inspiratie zijn geweest voor deze sympathieke volkszanger. Deze scoorde er immers een knoeperd van een hit mee.

Wat Vinny, zoals hij nog wel eens liefkozend door zijn achterban wordt genoemd, echter vaak bij het hardlopen nekte, was zijn lichte vorm van zelfoverschatting. Het is natuurlijk altijd lovenswaardig als een atleet de grenzen op zoekt en er af en toe overheen gaat, maar je kunt dit ook overdrijven. De noeste buffel kreeg met enige regelmaat te maken met lichamelijk malheur en dit overkwam hem helaas altijd als hij net in bloedvorm was. Tenminste, dat gaf hij dan zelf aan. Een paar weekjes niet hardlopen, wat extra aan de halters sleuren en daar kwam Vincent weer lachend de kleedkamer binnen voor een herstart. Het ging vervolgens een week of wat goed en dan sloeg het noodlot alweer toe. De periode dat we Scholten niet zagen werden helaas steeds langer, maar als de herintreder zich dan weer via de verschillende mediakanalen aankondigde, waren de verwachtingen bij zijn trainingsmaten hoopvol gestemd. Hij was een graag geziene gast en het vermoeden bestaat dat hij dat eigenlijk zelf maar al te goed wist. De drive was ook altijd goed, maar het luisteren naar zijn eigen lichaam des te minder. Had hij zich voorgenomen om een kilometertje of 5 met de minst snelle groep mee te draven, dan ging hij met de voorste club mee voor dik 8 kilometer op tempo. 

Ja, en dan gaat je lichaam wel tegensputteren. Ook als je Vincent Scholten heet. En na de 6e poging om weer terug te keren bij het Elitekorps van trainert Marco van Rijs, werd het akelig stil. Af en toe kwam er nog wel eens een bericht binnen, waarin hij genoemd werd of schreef hij zelf een heerlijk stukje poëzie over zijn ervaringen op de mountainbike, het rond jakkeren in een oude barrel of het bezoek aan een lokale kroeg. En natuurlijk bij het inzamelen van de kerstbomen met zijn vaste maatjes op het Kobus, liet hij zijn smoel zien en zijn stem spreken. Helaas liet hij tot teleurstelling van velen, deze AVA`70-activiteit onlangs aan zich voorbij gaan. Alle hoop is nu gevestigd op de aanstaande voorjaarsclinic, want de berichten zijn binnen gesijpeld dat musketier Vincent Scholten deze mogelijkheid aan zal gaan grijpen om zijn rentree te maken in de hardlooparena. Een hernieuwde kennismaking met zijn trainer, de voorbereidingen die we vast en zeker kunnen volgen via de sociale media en niet te vergeten zijn lachende binnenkomst in de kleedkamer…. Het zou zomaar eens een geweldig hoogtepunt na deze Lock Down-periode kunnen worden! (FR)