dinsdag 16 juli 2024

Natuurgebied Kwintelooijen op de Utrechtse Heuvelrug

De trap in het natuurgebied

Kwintelooijen is een natuurgebied dat onderdeel is van de Utrechtse Heuvelrug, gelegen ten zuiden van Veenendaal in de gemeente Rhenen. Tegenwoordig beslaat het gebied in totaal 68 ha en is onder te verdelen in een natuurgedeelte (36 ha) en een recreatiegedeelte (32 ha). Het laatstgenoemde deel bevat vele mogelijkheden voor natuurgerichte en sportieve vormen van recreatie, denk hierbij aan hardlooptrainingen.

Het is een zeer divers gebied vanwege de afwisseling in vegetatiesoorten zoals heide, heischraal grasland, open pioniervegetaties, bloemrijk grasland, moerasvegetatie, naaldbos en loofbos. In 1950 begon men met de ontzanding van het gebied van Kwint en Looijen. De naam ‘Kwintelooijen’ is dan ook afgeleid van deze families die samen een twee onder één kap woning hadden aan de Oude Veensegrindweg. Het doel van de ontzanding was zand winnen voor de aanleg van snelwegen en stadswijken.

Aan het begin van de week is Tom een dag bij ons op bezoek op ons vakantiepark. In de middag vraagt hij of ik nog zin heb om een eindje te lopen en dat heb ik natuurlijk wel. Hij heeft een route van een collega gekregen die er al eens gelopen heeft. De route begint aan de andere kant van de weg bij ons park en direct vanaf het begin zijn er weinig kilometers meer bij, die echt vlak zijn. Nu is klimmen al nooit mijn sterkste kant geweest en ik moet dan ook een aantal keren een eindje wandelen om op adem te komen en mijn hartslag weer wat te laten zakken.

Enkele kilometers voordat we weer bij het park zijn denk ik het ergste wel te hebben gehad maar duikt de bekende trap van natuurgebied Kwintelooijen met 169 treden voor onze neus op. Nadat we boven zijn en een hoogteverschil van 50 meter overbrugt hebben, is een prachtig uitzicht over de Gelderse Vallei ons cadeau. Na het lopen heb ik niet meer zoveel gedaan maar Tom had nog genoeg energie over om met de wielrennersfiets terug naar zijn huis in de stad Utrecht te fietsen.

Geen opmerkingen: