donderdag 30 april 2009

Verslag van de Koninginneloop in Aalten

Trots laat Tommy zijn medaille zien!
Klik op de link voor het album


Eric Demkes snelste in Aalten
…..
De traditionele Koninginneloop in Aalten kende een goede deelname onder mooie weersomstandigheden. Als eerste werden de jongens op de 800m weggeschoten door burgemeester Berghoef. Joost te Paske won van kop af aan. Noah Dijkslag wist na de helft nog een plaatsje op te schijven en werd zo namens AVA’70 fraai tweede, net voor Harm Gelderblom, vorig jaar nog vierde. Bij de meisjes was er een spannende eindsprint met vijf atleten binnen zes seconden. Mirthe Stronks toonde zich de snelste voor Romy van Rijs en Hanne ter Hedde. Mark te Brake verdedigde met succes zijn overwinning van vorig jaar, door in de tweede ronde stevig door te trekken en zo zijn clubgenoten van AVA’70, Kevin Kugathasan en Bram Tolkamp achter zich te laten. Bij de meisjes was het stuivertje wisselen tussen Louise Rensink en Ilse Wassink. Met een laatste krachtsinspanning kon Rensink op de Markt het zege gebaar maken. Wassink werd tweede en Munah Bulsink pakte de derde plaats.
…..
Bij de heren op de 4,8km vormde zich al snel een kopgroep van drie AVA’70 atleten. De veteranen Eric Demkes en Gerrit Dijkslag trokken er samen met de jeugdige Arjan Weijenborg al in de eerste ronde van tussen om zo de podiumplaatsen te verdelen. Halverwege bleek voor 12-voudige winnaar Gerrit Dijkslag het tempo te hoog en gingen Demkes en Weijenborg samen verder. Terwijl Demkes het meeste kopwerk deed, probeerde Weijenborg uit alle macht bij te blijven. In de laatste ronde ontspon zich een spannend tweegevecht waarbij niemand de kop wilde nemen. Als in elke ronde versnelde Eric Demkes ook in de zesde ronde op het bultje bij Elim en dit bleek voldoende voor zijn vierde Oranje zege in Aalten. Kort daarachter werd Arjan Weijenborg tweede.
…..
Bij de dames was er een solo overwinning voor Ingrid van Zolingen. AVA’70 atlete van Zolingen liep in een goed tempo bij haar concurrentes weg en boekte zo één van haar mooiste zeges in haar nog jonge atletiek carriëre. Tracy Texwell was tevreden met haar tweede plaats. Evelien Hillen werd keurig derde en mocht samen met van Zolingen en Texwell het erepodium op.
…..
Door de verplaatsing van de Koninginneloop in Lichtenvoorde naar een latere datum was er op de langste afstand iets meer deelname van buiten Aalten, hoewel deze afstand vooral veel strijd van AVA’70 atleten liet zien. De kortere afstanden kennen heel veel deelname met aparte starts voor de jongens en meisjes. Het zeer vele publiek op de Markt en in de rest van het centrum van Aalten maakt dit een zeer gezellige loop, maar door het vele valse plat wel een last.
….
Uitslagen mannen 4,8km: 1-Eric Demkes (AVA’70), 15:59 2-Arjan Weijenborg (AVA’70) 16:01, 3-Gerrit Dijkslag (AVA’70) 16:45, 4-Arthur Bonnenkamp (Argo) 17:03, 4-Stefan Scanu (Argo) 17:26. 

1600m: 1-Mark te Brake (AVA’70) 5:16, 2-Kevin Kugathasan (AVA’70) 5:22, 3-Bram Tolkamp (AVA’70) 5:29, 4-Sergio Griffioen 5:42, 5-Tim te Brake (AVA’70) 5:51. 

800m: 1-Joost te Brake 3:00, 2-Noah Dijkslag (AVA’70) 3:02, 3-Harm Gelderblom 3:07, 4-Sjoerd Freriks 3:09, 5-Mark Jansink 3:11.

Vrouwen 4,8km: 1-Ingrid van Zolingen (AVA’70) 21:24, 2-Tracy Texwell 22:08, 3-Evelien Hillen (AVA’70) 22:58, 4-Christel te Lindert (AVA’70) 27:14. 

1600m: Louise Rensink 6:18, 2-Ilse Wassink 6:40, 3-Munah Bulsink 6:51, 4-Mylja Jansen (AVA’70) 7:02, 5-Mabel Bassey 7:09. 

800m: 1-Mirthe Stronks 3:27, 2-Romy van Rijs (AVA’70) 3:28, 3-Hanne ter Hedde 3:29, 4-Perla Griffioen (AVA’70) 3:31, Danique Oplaar 3:33.
…..
…..
Als verkeersregelaar aan het werk

woensdag 29 april 2009

Uit de oude doos Koninginneloop Aalten 1979




De start van de Koninginneloop op de Markt in Aalten  in 1979?
Morgen is het weer Koninginnedag. Dit keer een ongeveer 30 jaar oude foto van de Koninginneloop in Aalten. De foto is waarschijnlijk in 1979 genomen.

Wie kan er een antwoord op de volgende vragen geven?

-Wie weet in welk jaar de eerste Koninginneloop in Aalten werd gehouden?

-Wie herkent er atleten op deze foto?

-Wie weet exact in welk jaar deze foto genomen is?

-De huidige ronde is er vanaf het jaar 2005? Heeft het vorige rondje (voor 2005) vanaf het begin van de Koninginneloop vanaf de Markt, langs de Rabobank, de Pol en cafe Schiller gelopen of is er ook nog een andere ronde geweest?

dinsdag 28 april 2009

Zwart gat


Als fanatiek hardloper komt er een moment dat je, al dan niet gedwongen, het wat rustiger aan moet doen. Veel sporters en waarschijnlijk ook de "gewone" mensen worden dan gevraagd "Wat ga je dan doen in je vrije tijd?" Het komt geregeld voor dat men dan in het zogenaamde zwarte gat valt. Gelukkig heb ik hier geen last van en kan ik mijn vrije tijd goed benutten. Zoals sommigen wel weten ben ik een fervent tuinliefhebber. Niet een doorsnee tuin, maar iets speciaals. Al ruim 20 jaar ben ik geïnteresseerd in rotstuinen en de daarbij behorende rotsplanten. Om die reden ben ik ook lid van de Nederlandse Rotsplanten Vereniging. Hier begin je aan, zonder dat je weet waar het eindigt, ook hier komt een verslaving om de hoek kijken.
…..
Een groot gedeelte van de tuin bestaat uit tufsteen, dit is een zachte soort steen waarin gemakkelijk planten kunnen groeien. De planten die in de tuin staan koop ik meestal bij gespecialiseerde kwekers. Ben daarom zo'n tien keer per jaar te vinden in en rondom de Botanische Tuinen in Utrecht. Als het niet is om planten te kopen, dan wel om lezingen bij te wonen, om zodoende op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Door het veranderende klimaat is het kweken van bijzondere planten in een ander daglicht komen te staan. Wat 10 jaar geleden voor onmogelijk werd gehouden, is nu gemakkelijker te kweken.
…..
Net als in de modewereld zijn er ook in "onze" wereld nieuwe trends. Een ervan is het kweken van planten in turfblokken, ja dat wat vroeger gebruikt werd voor de kachel. Veel orchideeën, gentianen, en andere bijzonderheden groeien hier goed in. Ik wilde niet achterblijven en heb inmiddels al heel wat turfblokken in de tuin liggen. Daarnaast hou ik me bezig met het vermeerderen van rotsplanten door middel van zaaien en/of stekken. Krijg één keer per jaar een zaadlijst opgestuurd vanuit Engeland-Canada-Nederland, en kan dan een keuze maken. Meestal zaai ik het verkregen zaad in januari, februari in de hoop dat er wat moois ontkiemt. Zit nu drie jaar in een zaaddistributiecommissie die er voor zorgt dat al het gewonnen zaad op een verantwoorde manier verwerkt wordt. Zodra dit gebeurd is wordt het verpakt en daarna verstuurd naar de degene die wat besteld heeft. Kortom een bewerkelijke procedure. De kunst van het kweken van rotsplanten is om ze in de natuurlijke staat op te laten groeien, dus wat klein is moet ook klein blijven. Niet zoals bij de "gewone" plant door goed te bemesten, maar zoals bij mijn planten die de voeding uit bijvoorbeeld de stenen halen (kalk). Verder probeer ik me ook nog bezig te houden met bijzondere vaste planten, voor mij geldt, het kan niet bijzonder genoeg zijn. Hoor nog weleens de vraag, is je tuin dan nooit af? Nee, zeg ik dan. Je blijft bezig en dat is maar goed ook.
…..
Nieuwsgierig geworden ?? Op zaterdag 2 mei 2009 is de tuin te bezichtigen en wel van 10.00 uur tot 16.30 uur. Je krijgt dan de gelegenheid om alles wat dan bloeit en groeit te bekijken. Daarnaast probeer ik de vragen te beantwoorden, verder is er voldoende literatuur aanwezig. Dus durf het eens aan, de koffie is klaar en/of een hapje/drankje is er ook.
…..
Groeten, Theo Stronks



zaterdag 25 april 2009

Veerbeek wordt directeur Zevenheuvelenloop

Oud AVA’70 lid Ronald Veerbeek wordt de nieuwe directeur van de Zevenheuvelenloop
Na 25 edities van de Zevenheuvelenloop kiest Henk Stevens (57), organisator van de Fortis Zevenheuvelenloop en Marikenloop, ervoor om enkele flinke stappen terug te doen. Hij stopt per 1 juli als directeur en voorzitter van de Stichting Zevenheuvelenloop. Wel blijft hij aan als bestuurslid van deze Stichting die haar evenementen zal blijven organiseren met speciale aandacht voor kwaliteit, innovatie, duurzaamheid en aansprekende prestaties. Voor de Fortis Zevenheuvelenloop en Marikenloop schrijven zich jaarlijks in totaal meer dan 40.000 lopers in. Bij de Stichting zijn zes professionals werkzaam en zijn jaarlijks ongeveer 1000 vrijwilligers actief.

Nieuwe directeur

Ronald Veerbeek (34) volgt Henk Stevens per 1 juli op als directeur. Veerbeek is sinds 1998 werkzaam bij de Atletiekunie. De laatste jaren was hij als manager Topevenementen verantwoordelijk voor de organisatie van alle Nederlandse en in Nederland georganiseerde Internationale atletiekkampioenschappen, zoals bijvoorbeeld het EK Cross in 2005 in Tilburg. Hier voltooide hij in 1998 de opleiding Sport, Economie en Communicatie (SPECO) aan de Fontys Hogeschool. Veerbeek is woonachtig in Nijmegen en een enthousiast hardloper. Hij heeft acht keer deelgenomen aan de Zevenheuvelenloop. Zijn beste tijd is 51.08.

Na 25 jaar plaats maken voor anderen

Het vorig jaar beleefde de Zevenheuvelenloop zijn 25e editie. Het was voor Henk Stevens om uiteenlopende redenen een meer dan gedenkwaardige editie. In het voorjaar kreeg hij totaal onverwacht hartklachten. Dat legde een zware hypotheek op de jubileumeditie die nog moest komen. Na nieuwe gezondheidsklachten rond het evenement besloten bestuur en Henk Stevens versneld te gaan werken aan zijn opvolging. Ton van Lieshout (54), evenals Stevens al 25 jaar als bestuurslid verbonden aan de Zevenheuvelenloop, zal het voorzitterschap van de Stichting op zich nemen. Stevens blijft als bestuurslid verantwoordelijk voor zaken als sponsoring, communicatie, goede doelen en duurzaamheid.

Zeven belangrijkste jaren

De afgelopen 25 jaar is er een heleboel gebeurd en tot stand gebracht. Hieronder een overzicht van de -volgens Henk Stevens- belangrijkste zeven jaren.

- 1984 Eerste Zevenheuvelenloop. Motto vanaf het begin: Mooiste parcours van Nederland
- 1990 Unieke deal met NS om lopers zoveel mogelijk met de trein te laten reizen naar het nu ook Schoonste parcours van Nederland. In 2008 maakten zon 15.000 lopers gebruik van het combi-kaartje: een treinretour gekoppeld aan het startnummer.
- 1992 Parcours wordt opgeschoven naar het Centraal Station om de vele railrunners tegemoet te komen. De Zevenheuvelenloop wordt daarmee ook een stadsevenement. Start vruchtbare en duurzame samenwerking met Jos Hermens Global Sports Communication.
- 1993 Uitvinding van het inmiddels wereldwijd toegepaste ChampionChip-tijdregistratie-systeem. Khalid Skah aan de start zorgt voor landelijke doorbraak Zevenheuvelenloop. Organisatie krijgt EKO-keurmerk en onderscheiding van VARA Vroege Vogels TV.
- 2001 Felix Limo verpulvert het wereldrecord op de 15 km. Tot op heden is de Zevenheuvelenloop 's werelds snelste 15 km wegwedstrijd.
- 2003 De Stichting Zevenheuvelenloop organiseert de eerste Marikenloop die meteen de grootste ladiesrun van Nederland is.
- 2008 Haile Gebrselassie luistert jubileumgala op. Kenenisa Bekele staat aan de start van de 25e editie die haar 250.000e finisher verwelkomt.

donderdag 23 april 2009

Training in Bredevoort en Corle

Weer terug in boekenstad Bredevoort
Op een vrije middag kun je van alles doen maar je kunt deze ook goed benutten door met een paar mensen een eindje te gaan lopen. ‘s Morgens hebben we gezamenlijk wat afgesproken en even na één uur loop ik in de richting van boekenstad Bredevoort. Als ik bij het huis van Marco kom is Ingrid al aanwezig. We besluiten om vanaf het centrum richting het Klooster te lopen en we zijn niet de enige die sportief bezig zijn. We komen ook fietsers en wandelaars met rugzak tegen. De eerste wie ik daar echter tegen kom is de befaamde monnik en aan zijn gezichtsuitdrukking te zien herkent hij mij nog weer. Bij de 12 Apostelen zien we dat de ingekerfde namen door de jaren heen vergroeid zijn in de bomen maar van mijn medeatleet hoor ik dat de naam Marco maar liefst 18 keer op een boom ingekerfd staat. Ik neem het maar voor lief aan en we lopen langzaam verder.

In de verte ligt het open landschap van Corle voor ons. Via Cafe De Woord komen we bij het Nationaal Lindearboreum. Dit project omvat ‘s-werelds grootste collectie Lindebomen(Tilia’s). We nemen hier even de tijd en lezen dat op dit terrein vrijwel alle soorten inheemse Tilia’s vertegenwoordigd zijn waardoor behoud van zowel soorten als groeivormen voor de toekomst verzekerd is. Het terrein kent verder een unieke flora en fauna. We lopen verder en komen bij de Meenkmolen in Miste. Het zicht van deze achtkantige Beltmolen uit 1851 wordt jammergenoeg enigzins beperkt door het maalderij gebouw dat net naast de molen staat. We steken de grote weg over en slaan linksaf in de richting van Winterswijk. Direct erna gaan we rechtsaf het zandpad in en even later staan we voor de Zwanenbroekweg. Doordat hier de laatste tijd ontzettend veel bomen gekapt zijn, kun je tegenwoordig een aardig eind weg kijken waardoor de weg nog langer lijkt dan hij al is.

Rond half drie zijn we weer in Bredevoort. Deze vestingstad had ooit ruim 20 kanonnen en nu komen we bij het enige kanon dat het stadje nog bezit. De loop van dit kanon is gegoten met de gietmallen van het V.O.C. schip De Batavia. Op enkele hoogtijdagen in het jaar vinden hier nog saluutschoten mee plaats door de Bredevoortse kanonniers. Vandaag wordt er wat anders met het kanon gedaan! Het einde van de tocht is bij de Grote Gracht, van hieruit heb je een mooi uitzicht op het theehuisje in de tuin van verzorgingstehuis Sint Bernardus. We wandelen terug naar Marco’s huis en praten, onder het genot van een heerlijk drankje, nog even na over deze schitterende middag. Als ik weer thuis ben heb ik er bijna 20 kilometer opzitten. Marco en Ingrid bedankt!

Klik op de link voor een aantal foto’s

fotoalbum

gelopen rondje (als je op de 3e foto in het album kijkt dan hebben we de volgende knooppunten gelopen 45-17-12-13-18-23-47-45)
Na afloop van het rondje was het tijd voor een heerlijk drankje
Marco, Ingrid en Geert

Uit de oude doos Marathon van Enschede 1991

Jos Sasse loopt in de slipstream van zijn twee persoonlijke "hazen", Marti ten Kate en Kim Reynierse

Jos Sasse redt het niet, atleet uit Harreveld kan zich in Enschede niet plaatsen voor WK in Tokio

De laatste Enschedese Marathon, volgens de oude tweejaarlijkse formule, eindigde in de stromende regen in een dubbele Oosteuropese overwinning. In de 23e editie (15-06-91) van de oudste Nederlandse Marathon, die in 1947 het levenslicht zag, zegevierden de Rus Sergei Prorokov (2.15.04) en de Poolse Ceslawa Mentlewicz (2.41.48).
Vanaf komend jaar zal de Marathon van Enschede op een nieuw parcours worden gelopen. Op het traditionele traject van het Diekman-Stadion naar Haaksbergen en terug zal de man van de streek, Marti ten Kate, met zijn winnende tijd van 2.10.57 van 1989 recordhouder blijven. De beste Nederlandse afstandsloper van het moment maakte weer een sterke indruk. Ten Kate en de Zeeuw Kim Reynierse wilden Achterhoeker Jos Sasse alle steun verlenen in zijn poging alsnog de limiet van 2.12.00 voor Tokio te halen.

Vrijwel direct na de start in het Diekman-Stadion was het drietal op kop van het veld te vinden. Het tempo van de hazen lag echter te hoog voor de timmerman uit Harreveld. Het trio werd na bijna tien kilometer ingelopen door een grote groep volgers en nog geen duizend meter verder moest Sasse zelfs lossen. Op weg naar het keerpunt in Haaksbergen kwam Sasse dankzij de steun van Ten Kate echter weer sterk terug.

"De steun van het publiek in Haaksbergen was geweldig", vertelde Sasse na afloop. "Ik ben toen echter te overmoedig geweest en moest daarvoor later duur betalen". Sasse eindigde als achtste in 2.17.44.
…..
Klik op het artikel voor het hele overzicht
…..

woensdag 15 april 2009

Lievelingsrondje Aalten: De tijd heeft stilgestaan

Heerlijk weer om het favoriete trainingsrondje te lopen
Enkele jaren terug (in 2006) stond er een artikel in dagblad De Gelderlander over het favoriete trainingsrondje van de Aaltense hardloopster Karin Stronks. Dit stukje uit de krant kreeg ik pas geleden nog weer in handen en het leek me leuk om dit rondje zelf eens te gaan lopen.


Vandaag is het zover en rond de klok van half elf s’morgens trek ik mijn hardloopschoenen aan en loop naar het startpunt van deze route bij cafe ‘t Noorden. Het is schitterend weer en overal waar ik op de route kom heb ik al wel eens gelopen maar dat maakt me niet uit. Het is inderdaad een prachtig rondje, waarvan de gehele route hooguit een kilometer of drie van het centrum van Aalten ligt. Het rondje heeft veel zand- en bospaden en er staan enkele mooie huizen langs de route.

De ronde heeft een lengte van ongeveer 10 kilometer en als je tijd hebt moet je de route zelf ook eens gaan lopen. Rond de middag ben ik weer thuis en heb ik er weer een lekkere rustig duurloopje opzitten.

een aantal foto’s van het rondje
Het krantenartikel (rechtsaf verharde weg in - Bruninkweg - moet linksaf zijn)

maandag 13 april 2009

Hengelo (O) Halve van Hengelo 5 km – 18,52 min – 17e Plaats

Samen met atleet en fotograaf Marti ten Kate op de foto

Ik heb lang getwijfeld waar ik in het Paasweekend een wedstrijd zal lopen want Neede en Kilder zijn leuke wedstrijden maar dit keer kies ik voor Hengelo. Ik heb deze wedstrijd nog nooit eerder gelopen en hij telt mee voor het Chat’n'Run Circuit.

Als ik er naar toe rij is de wereld nog in nevelen gehuld of is het de laaghangende rook van de Paasvuren die nog over de wegen hangt? Bij aankomst kom ik direct al een aantal bekenden (Dick, Denis, Maarten, Jan, Albert en Bertus) tegen en met enkelen hiervan lopen we enkele kilometers in.

De start van de vijf kilometer is in het Fanny Blankers Koen Stadion en na een driekwart ronde op de baan, lopen we aan de achterkant het stadion uit. Een groot gedeelte van het parcours loopt langs de spoorlijn en over zandpaden waarop het nodige grind ligt. Niet het fijnste gedeelte om op te lopen. Na het keerpunt tel ik dat ik ongeveer op een 15e plaats loop en even later kom ik Denis tegen. Na een wederzijdse begroeting vervolgen we ieder onze eigen weg en lopen we bijna hetzelfde gedeelte terug. Ik wordt ingehaald door twee lopers van de 10 kilometer die een kwartier eerder gestart zijn en in de verte hoor ik aan de speaker in het FBK Stadion dat de eerste lopers van de 5 kilometer alweer op de baan zijn. Hier moet ik nog even flink aanzetten om onder de 19 minuten te blijven maar het lukt, al kost het me wel steeds meer moeite!



vrijdag 10 april 2009

Uit de oude doos Paasveldloop in Neede 1972

De latere winnaar van de Needse Paasveldloop, Wim Pasman uit Lochem(nummer 120) hier aan de kop van de eerste groep. Pasman zou deze positie niet meer afstaan

De zaterdag voor Pasen staat in Neede al bijna veertig jaar de Veldloop op de hardloopkalender. In 1972 werd deze loop voor de tweede keer gehouden en gewonnen door Wim Pasman uit Lochem. Hij nam na het startsein resoluut de kop van het peloton en ondanks de vele aanvallen op zijn leidende positie door onder meer Kiens, van Hazen en Postuma, bleef hij overeind in deze afmattende slijtageslag en passeerde als glorieus winnaar na 20,06 minuten de eindstreep, op luttelende seconden gevolgd door zijn belagers.

Maar liefst 400 deelnemers hebben gezorgd voor een sportieve strijd op een pracht parcours in de Needese Berg. Een sterk meelevend en in grote getale opgekomen publiek dat langs het hele parcours stond opgesteld zorgde voor een goede sfeer. Het parkoers leidde de deelnemers door diepe leemkuilen, langs steile wanden en door natte klei glibberige bospaadjes waar bomen en struikgewas zorgden voor gunstige mogelijkheden voor het plaatsen van demarrages. Veelvuldig werd hier dan ook van gebruik gemaakt. Er was sprake van veel uitlooppogingen maar evenzoveel keren werden deze teniet gedaan.

Bij de junioren won T.Luttikhold(Tonnie?) uit Haaksbergen en bij de Veteranen W.Harbers(Wim?) uit Aalten. Voor Jan Raben was het zijn eerste wedstrijd als KNAU lid en hij sloot deze af met een verdienstelijke 17e plaats.


donderdag 9 april 2009

Marathonanalyse van de atleten van AVA’70

Marathonanalyse van de atleten van AVA’70
Afgelopen weekend meegedaan aan de Marathon Rotterdam? De organisatie heeft sinds vorig jaar een nieuw tool op hun site om je marathon te analyseren. Hoe werkt Mijn Marathon Analyse? De analyses worden gemaakt op basis van de netto tijden uit het tijdwaarnemings systeem.


Mijn Marathon Analyse is een online simulatie systeem dat in samenwerking met Smart Position is ontwikkeld om lopers meer inzicht in hun persoonlijke prestaties te geven. Alle loopgegevens van de deelnemers aan de Fortis Marathon Rotterdam zijn in het systeem geladen, waardoor je op een geweldige manier prestaties kunt bekijken, analyseren en vergelijken. Je bepaalt je eigen wedstrijd, want je selecteert zelf de lopers en de snelheid. Je kunt bijvoorbeeld je gegevens met die van een vriend of buurvrouw vergelijken, maar ook met de winnaar. De samengestelde wedstrijd kan worden doorgestuurd per email om aan familie en vrienden te laten zien.

De wedstrijd wordt op verschillende grafische manieren weergegeven, waardoor het overzicht op de wedstrijd optimaal is. Op het kaartje zie je waar de lopers zich op het parcours bevinden. In de snelheidsgrafiek is te bekijken hoe snel je op welk punt hebt gelopen. En in de afstandsgrafiek wordt op een overzichtelijke manier aangegeven waar de lopers zich ten opzichte van elkaar bevinden.

Op de site van Marathon Rotterdam lezen we:Welkom bij Mijn Marathon Analyse, het online analyse systeem van Fortis Marathon Rotterdam. Dit unieke concept is speciaal ontwikkeld om lopers meer inzicht in hun persoonlijke prestaties te geven.

Bediening en gebruik

Meer informatie over de bediening en het gebruik van Mijn Marathon Analyse kun je vinden in de handleiding. Deze kun je downloaden via links op de site van Rotterdam Marathon.

Als je al deze informatie toepast op mijn zes clubgenoten (Wim, Gerrit, Katja, Heidie, Esther en Anke) van atletiekvereniging AVA’70 die de Marathon van Rotterdam gelopen hebben, dan krijg je, als je op Race Simulator klikt, het volgende resultaat. Erg mooi om te zien waar de één op de ander is uitgelopen en wat hun snelheid is.

Race Simulator (op start race klikken, kijk naar de kleur van de atleet)
…..

dinsdag 7 april 2009

Training in Ketelhaven

Ketelhaven.....
Ergens tussen de plaatsen Kampen en Dronten, in het Oostelijke deel van de provincie Flevoland, ligt het natuurgebied het Roggebotzand. In deze boswachterij, die in bezit is van Staatsbosbeheer, is een vogelrijk loof- en naaldbossen gebied aangelegd op een oude zandbank van de voormalige Zuiderzee en de eerste aanplant dateert van 1957. Het is een ideaal gebied om een heerlijke rustige training te maken en onderweg wat foto’s te schieten.


Even verderop ligt het dorpje Ketelhaven met zijn mooie jachthaven. Het is een geschikt vertrekpunt voor tochten op het IJsselmeer, Markermeer of de Waddenzee. Bovendien voeren van hieruit verschillende vaarwegen het binnenland in. Voormalige Zuiderzeestadjes als Kampen, Elburg, Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis zijn gemakkelijk per schip bereikbaar. Ik begeef me maar niet op het water en verken de haven al lopend om daarna nog een stukje over de dijk richting Lelystad te gaan. Als de training erop zit heb ik ongeveer 11 kilometer gelopen.

Klik op de link voor de foto’s

fotoalbum
.....met zijn mooie jachthaven

zondag 5 april 2009

Marathon Rotterdam 5 km – 18,48 min – 15e Plaats

Net voordat we de Coolsingel weer opdraaien staat Jet te fotograferen

Even na tien uur staan Theo, Henk, Wim, Jan en ik in sportkleding gereed om mee te doen aan de kortere afstanden van de Marathon van Rotterdam. We besluiten om niet terug te gaan naar de kleedruimte en lopen dus in onze wedstrijdkleding naar buiten. Daar is het nog erg fris en na een eindje lopen, warmen we ons wat op in een Rotterdams politiebureau. We kunnen hier prima zitten en zo kom je ook nog eens ergens.

Ruim een half uur voor het begin van mijn wedstrijd sta ik in het startvak en na een poosje begint Lee Towers "you’ll never walk alone" te zingen. Even later als de Marathonners op weg zijn richting de Eramusbrug wordt het hek van de tien kilometer lopers losgezet en mogen deze naar de startstreep gaan. Het zonnetje begint ondertussen al lekker te schijnen maar ik bedenk me dat ik hier ook een tijd in de stromende regen kan staan om mee te doen aan een vijf kilometer loop. Gelukkig is dit nu niet het geval.

Eindelijk is het onze beurt, veel jeugdige lopers staan vooraan en meteen na de start is het al raak. Een fikse valpartij aan mijn rechterzijde maar gelukkig heb ik daar geen last van. Wel is het een beetje duwen en trekken om goed weg te komen maar na zo’n honderd meter kan ik mijn eigen tempo gaan lopen. De twee kilometer staat aangegeven en deze kom ik door in 7,14 minuten. Een eindje verder zie ik in de verte de Kubus woningen alweer liggen en als we deze even later gepasseerd zijn lopen we al in de laatste kilometer. Petra, Johan, Maarten en Jet staan me hier nog toe te schreeuwen en het mooiste gedeelte van de wedstrijd gaat komen als we de Coolsingel op draaien. Er staan al vrij veel mensen achter de dranghekken maar het is nog een knap eind lopen naar de finish, zeker als je zoals de meeste atleten er al bijna een Marathon op hebt zitten. Maar je wordt hier gedragen door het publiek!

Als ik bij de omkleedruimte terug kom wordt me gevraagd of het niet ging en of ik uitgestapt ben. Ik mompel maar wat want de ruimte is alleen bedoeld voor Marathonners en even later heb ik de douches helemaal voor mij alleen. In de uitslagen kom ik niet voor omdat ik me pas op het allerlaatste moment heb ingeschreven en je dan geen chip meer toegewezen krijgt. Als ik mijn tijd erbij zet zou ik op de 15e plaats zijn geëindigd, niet gek op 1.342 atleten die wel in de 5 kilometer uitslag vermeld staan.








De laatste meters.....

Foto’s van de 29e Marathon van Rotterdam

Van links naar rechts: Esther Wensink M. 4:18:46, Gerrit Heersink M. 3:37:48, Jan Rademaker 10 km. 43:15, Geert Wevers 5 km. 18:48, Katja Demkes M. 3:59:46, Theo Stronks 10 km. 42:52, Heidie Jentink M. 4:04:10, Wim Rensink 10 km. 42:32, Henk Mengers 10 km. 40:58 en Wim Tijs M. 3:35:20. Op de foto ontbreekt Anke Korten, zij liep haar eerste Marathon in 4:28:41.


Klik op de link voor het album

fotoalbum (foto’s Jet en Geert)

Vandaag gelukkig een ontspannende Heidie Jentink, één kilometer voor de streep!


vrijdag 3 april 2009

Aankondiging van de 29e Marathon van Rotterdam

Mijn startbewijs
Op het laatste moment heb ik gisteren via Gerrit Heersink nog een startbewijs voor de 5 kilometer kunnen bemachtigen. Zo kan ik het kijken naar de Marathon mooi combineren met het zelf lopen. Bedankt Gerrit en ik wens iedereen veel succes morgen! We vertrekken om 7.45 uur bij de atletiekbaan van AVA’70.
…..
De weersverwachtingen voor zondag 5 april 2009 zijn zo gunstig, dat wedstrijddirecteur Mario Kadiks een historische race in het verschiet ziet liggen bij de 29e marathon van Rotterdam. Ondanks de afmelding van de zieke William Kipsang, de winnaar van vorig jaar in een parkoersrecord van 2.05.49, ziet Kadiks in het overgebleven startveld voldoende mogelijkheden voor een nieuw parkoersrecord.

,,Met zeven lopers die tijden onder de 2 uur en 8 minuten hebben staan, vier van hen zelfs onder de 2.07 en een onder de 2.06, hebben we een topveld, keek Kadiks donderdag vooruit naar de klassieke race over 42 kilometer en 195 meter.

Het weer zat de afgelopen jaren niet mee in Rotterdam. ,,Voor zondag lijkt het bijna ideaal. Windkracht 2 en 12 graden. Het kan een historische race worden. We willen de lijn van tijden in de 2 uur en 5 minuten de komende jaren doortrekken en tot de top vier van de marathonwereld blijven behoren, aldus Kadiks.

Voornaamste kandidaat om het parkoersrecord scherper te stellen is de Keniaan James Kwambai, die vorig jaar in Berlijn tijdens de wereldrecordrace van Haile Gebrselassie als tweede finishte in 2.05.36. Kwambai liep in 2006 als  in Rotterdam. ,,Ik ken een groot deel van het parkoers. Dat is een voordeel, zei de 26-jarige favoriet.
…..
…..
…..
Als je op deze link klikt en (de juiste versie van) Google Earth hebt geïnstalleerd opent het 3D-parcours zich.
…..