maandag 30 augustus 2021

Beginnersclinic AVA'70 weer van start

Alle deelnemers staan rustig te wachten op de start van hun nieuwe hardloopavontuur
Na een gedwongen pauze van ruim 1,5 jaar vanwege het coronavirus, was het dan maandag 30 augustus jl. dan eindelijk weer zover….. Er kon gestart worden met een nieuwe hardloopclinic voor beginners bij AVA`70. Aan de tafels zaten en stonden 17 deelnemers rustig te wachten op de start van hun (nieuwe) hardloopavontuur. Een enkeling keek toch wel wat gespannen, maar na het kennismakingspraatje, trok ook dit snel bij. 

Er volgde een korte uitleg over hetgeen er de komende weken op het programma staat. Behalve een tiental baantrainingen op de maandagavond, wordt er ook twee keer op zaterdag uitgeweken naar een locatie elders, te weten de Ringkamp en het Romienendal. Daarnaast wordt er ook aandacht besteedt aan kleding, schoeisel, voeding en andere relevante zaken, die voor hardlopers belangrijk zijn. Toen werd het de hoogste tijd voor de atleten om in actie te komen. Er werd een volledige training afgewerkt, bestaande uit een warming-up, loopscholing en een cooling down. Al snel werd duidelijk dat de groep bestond uit een mooie mix, bestaande uit aantal herintreders en starters. Om alle lopers voldoende aandacht te geven, worden er een tweetal ervaren trainers ingezet, namelijk Geert Kip en Marco van Rijs.

Om de beginnende hardlopers een beetje op weg te helpen krijgen ze een schema mee, dat in eigen omgeving gevolgd kan worden. Als extra service nodigde trainer van Rijs de beginnende sportievelingen op woensdag wederom uit bij het complex van AVA`70 voor een extra training, die op het schema stond aangegeven.

Het doel van de trainers is en blijft, om er voor te zorgen dat alle deelnemers aan het einde van de cursus in staat zijn om 5 kilometer hardlopend af te leggen. En daarin ligt een mooie uitdaging voor lopers èn trainers! (FR) 

zondag 29 augustus 2021

Foto's en uitslagen van het NK 10 kilometer in Hem

Mark te Brake

Op zondagochtend 29 augustus kwamen Nederlands snelste lopers naar Hem voor het Nederlands kampioenschap 10 kilometer 2021. Er was een snel en aantrekkelijk parcours uitgezet rondom Hem en Venhuizen, waarbij de lopers ook over de West-Friese Omringdijk, langs het Markermeer kwamen.

Klik op de link voor de foto's van Rob Jansen


site organisatie

NK Zilver voor estafette-jongens AVA'70

Zilver op NK voor Ruben, Sven, Tim en Jop

De Nederlandse kampioenschappen voor C-junioren (Nationale C-spelen) zijn voor een handvol atleten van Ava’70 heel succesvol verlopen. In onze hoofdstad komen op zaterdag Esmee Holstein en Tim Houwers in actie. Esmee is een verdraaid goede hoogspringster, dit bewees ze in het verleden al geregeld. Het hoogtepunt was een heel verrassende bronzen medaille op de NK indoor voor C-junioren in 2020. De omstandigheden voor het hoogspringen zijn in Amsterdam bar en boos. De wind steekt behoorlijk de kop op en af en toe valt de lat naar beneden zonder dat er een atleet in de buurt is. Esmee komt ondanks deze pittige omstandigheden dicht bij haar record in de buurt. Ze springt naar een mooie hoogte van 1.45 meter, er zat gewoon even niks meer in. Esmee en haar trainer Mick kijken tevreden terug op de wedstrijd en het optreden op zo’n groot toernooi is al een overwinning op zich. Tim Houwers staat met zijn gloednieuwe spikes aan het vertrek van de 1500m. In de, op papier, sterkst bezette serie neemt hij het op tegen de snelste jongens van Nederland. Tim traint tegenwoordig ook wekelijks op Papendal en hij blijft maar stappen maken. Na een zware race, die niet alleen hard gemaakt wordt door de concurrentie maar ook door de wind, finisht Tim in 4.35,64. Een mooi persoonlijke record en elfde van Nederland. Tekend voor de geweldige mentaliteit van Tim is de ontevredenheid direct naar zijn wedstrijd. Als hij later beseft dat hij nog nooit zo hard heeft gelopen en tot de subtop van Nederland behoort, maakt de ontevredenheid al snel plaats voor blijdschap, iets wat een dag later nog een vervolg krijgt…..

Op zondag is het de beurt aan Ruben Jansen en Sven Meinen (beide 800m) en de jongens van de 4x100m. Ruben en Sven starten in de vierde en snelste serie. Sven vertrekt vanuit de buitenste banen en wordt door de tegenstanders niet in de groep toegelaten, hij moet vechten voor zijn plekje en maakt daardoor wat extra meters. Ook dit hoort bij de 800 meter. Ruben kan vanuit de binnenste baan direct mee in het geweld. 300 meter van de finish gaat de gaskraan helemaal open en lopen de benen bij iedereen volledig vol met melkzuur. Toch kunnen Ruben en Sven hun wagonnetje aanhaken. Ruben wordt in 2..09,67 minuten knap negende en Sven komt als twaalfde over de finish in 2.11,33 minuten. Een ongekend knappe prestatie van dit talentvolle duo.

Met pijn in de poten beginnen Ruben en Sven aan de voorbereiding op het slotstuk van het weekend, de 4x100m estafette. Ook Tim Houwers mag weer komen opdraven en het viertal wordt gecompleteerd door het sierpaard van onze vereniging, Jop Hoftijzer. De jongens zijn gebrand op een prachtige klassering en hebben tevens het clubrecord uit 2004 in hun achterhoofd. Ze staan strakker dan de gemiddelde bezoeker van het Amsterdam Dance Event maar och, wat hebben ze er zin in. TIm neemt de start voor zijn rekening. Na het startschot vliegt hij uit het blok. Met zijn kenmerkende hoge pasritme neemt hij direct de loper voor hem te grazen en geeft het stokje in één vloeiende beweging door aan de langste van het stel, Ruben Jansen. Als hij eenmaal op gang is kun je Usain Bolt heten, maar ook die haalt hem niet meer terug. Met een noodgang stormt hij af op Sven Meinen. Svenj is blijkbaar niet helemaal tevreden over zijn geweldige 800m en neemt voor zichzelf wraak op deze estafette. Je weet niet wat je ziet. Hij gaat zo hard dat het kunststof onder hem begint te roken. De slotloper staat al klaar. “Ja” roept Sven en Jop slingert zijn motor aan. Met de precisie van een Zwitsers uurwerk slaat Sven het stokje bij Jop in zijn handen. In een perfecte stijl, waar heel de tribune met open mond naar zit te kijken, klaart Jop het klusje. Het viertal komt als tweede over de streep! Zilver! Wat een ongekend resultaat. En laten we dan ook nog even naar de klok kijken: 48,95 seconden, ruim anderhalve seconden onder de oude toptijd uit 2004. De blijdschap is onbeschrijflijk. Een fantastisch resultaat voor het kwartet dat er zo keihard voor heeft gewerkt, dik verdiend. Een prachtige afsluiter van een piekfijn weekend. (EW)

Wereldrecord Yalemzerf Yehualaw op halve marathon

Yalemzerf Yehualaw

De 22-jarige Ethiopische atlete Yalemzerf Yehualaw heeft in de Noord-Ierse plaats Larne het wereldrecord op de halve marathon bij de vrouwen verbeterd. Ze is de eerste atlete die onder de 64 minuten is gedoken.

Yehualaw liet de klok na 21,1 kilometer stilstaan op 1.03.43 en haalde daarmee 19 seconden af van de oude toptijd van de Keniaanse Ruth Chepngetich, die in april in Istanbul het record op 1.04.02 had gezet.

De Nederlandse atleten Roy Hoornweg en Mohamed Ali waren tijdens de recordrace de gangmakers van Yehualaw. Zij loodsten haar naar de vereiste tussentijden op het vlakke parcours. „Voor mij is dit een droom die uitkomt. Ik heb twee keer eerder geprobeerd het wereldrecord te verbeteren en toen lukte het niet, ik ben heel blij dat het nu wel is gelukt”, zei Yehualaw, die deel uitmaakt van Global Sports van atletenmanager Jos Hermens.

Yehualaw won vorig jaar oktober brons op de WK halve marathon. Ze wist zich echter niet te plaatsen voor de 10.000 meter bij de Olympische Spelen in Tokio. (bron)

Aankondiging van de 7e Schützenfestlauf in Ellewick(D)

Net voor de start van de laatste Schützenfestlauf in 2019

Op zaterdag 11 september staat de Schützenfestlauf in Ellewick(D) weer op het programma. De Schützenfestlauf kenmerkt zich door de familiaire sfeer en de uitstekende organisatie. Een race voor kleine en grote atleten. De laatste keer stonden er rond de 400 deelnemers aan de start van de vier loopafstanden.

Op 14.45 uur valt het startschot voor de 'kleintjes', die hun mini marathon ronde van 421 meter gaan afleggen. Hier telt de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen en vaak begeleiden de ouders hun kinderen. Vanaf 15:15 uur gaan de pupillen op de 1.5 kilometer van start. .

Vanaf 15.45 uur begint het hoofdnummer van 10 kilometer. In totaal moeten 4 rondes van 2,5 kilometer worden afgelegd op een officieel gemeten parcours. De 5 kilometer lopers, met de start om 17.00 uur, moeten 2 ronden door het prachtig versierde dorpje van Ellewick. 

De start en finish is op de speelplaats van de school in Ellewick.

Programma en kosten zaterdag 11 september:

14.45 uur: 421 meter - 1 euro

15.15 uur: 1.5 kilometer - 3 euro

15.45 uur: 10 kilometer - 6 euro

17.00 uur:   5 kilometer - 6 euro

Klik voor meer informatie op onderstaande links

inschrijven

deelnemers

site organisatie

zaterdag 28 augustus 2021

Pfixx Solar Montferland Run 2021 gaat niet door

De 25e editie is verschoven naar 4 december 2022

De 25e editie van de Pfixx Solar Montferland Run die op 5 december zou plaatsvinden, zal dit jaar niet doorgaan. Vanwege onverwachte en onzekere factoren heeft het bestuur van de Stichting Montferland Run besloten het evenement in en rond ’s-Heerenberg een jaar door te schuiven.

In 2020 werd de organisatie ook al genoodzaakt het hardloopevenement af te lasten na de toenemende besmettingscijfers rond het coronavirus in het najaar. Het was niet mogelijk de veiligheid omtrent de gezondheid van de deelnemers, vrijwilligers, het publiek, sponsors, partners en alle andere betrokkenen te garanderen. Uiteindelijk mochten in december vanuit de overheid ook geen evenementen meer plaatsvinden.

De onzekerheid rond de ontwikkeling van het coronavirus, de daaraan gekoppelde hoeveelheid veiligheidsmaatregelen en vele extra werkzaamheden, is voor de organisatie één van de redenen om dit jaar in vroeg stadium te besluiten het evenement een jaar door te schuiven.

Een klein team van uitsluitend vrijwilligers was jaren in staat het organisatorisch deel van het hardloopevenement met zijn huidige omvang en uitstraling neer te zetten. Het wegvallen van een belangrijke schakel binnen het team is er mede de reden van dat de Stichting Montferland Run het komend jaar zal gebruiken om op zoek te gaan naar een andere organisatiestructuur om zo de continuïteit voor de toekomst te kunnen waarborgen.

Helaas was de structurele subsidie voor de Montferland Run ook een onderdeel van het pakket aan bezuinigingsmaatregelen die de gemeenteraad begin dit jaar heeft vastgesteld. Momenteel wordt er gekeken naar een alternatieve, meerjarige oplossing voor de komende jaren. Om een waardige jubileumeditie neer te zetten is besloten om het evenement te verplaatsen naar zondag 4 december 2022. (bron)

vrijdag 27 augustus 2021

Diederik Verbakel: Kleurrijk Avajaan

Diederik Verbakel, artistiek talent

De afgelopen corona-periode verschenen er maar weinig berichten over succesvolle clubgenoten in de media. Wedstrijden waren er immers niet, dus ook geen podiumplekken. Toch was er een AVA-jaan die wel degelijk volop in de schijnwerpers stond. Regionale kranten en grote landelijke dagbladen plaatsten hele pagina`s over Diederik Verbakel. Het ging in de artikelen niet zozeer over de sportieve prestaties van de fanatieke loper uit de B-selectie. Nee, DIED is een artistiek talent en verrast de wereld met ontwerpen van bijzonder kleurrijke kleding, die ook nog eens op een opvallende wijze wordt gepresenteerd.

Een portret over de goedlachse en hardlopende “modekoning van Aalten”……..

Schets even je (werk)carrière in vogelvlucht, voor de leden die je nog niet kennen?

Hier in het kort mijn fashion life! In 1999 studeerde ik samen met Marieke Holthuis (mijn best friend) af op de Hogeschool voor de kunsten Arnhem Modevormgeving. Met mijn eindexamen collectie won ik de Frans Molenaar Couture Award 2000. De collectie  werd gespot door een Italiaanse headhunter en vervolgens kreeg ik samen met Marieke een baan aangeboden in Italie bij het jeansmerk DIESEL. In totaal woonde en werkten wij er 10 jaar. Na deze 10 jaar besloten we een wereldreis te maken en onze eigen ontwerpstudio en merk op te zetten in Aalten. Ons merk en studio bestaan nu ook alweer ruim 11 jaar, waarbij we werken voor verschillende bedrijven in Italie en China. Daarnaast runnen we ons label en hebben een eigen webshop *DIED* Dit alles vanuit ons mooie pand Landstraat 10: beneden in het pand zit onze ontwerp studio en wij wonen boven.

Onze kleurrijke collectie kunst, kleding en kussens verkopen we van New York tot Japan en natuurlijk ook gewoon aan klanten in Aalten!

Nog even ter uitleg, omdat de meeste mensen zich dit afvragen….. Marieke en ik woonden in Arnhem in hetzelfde studentenhuis. Ik zat eigenlijk altijd bij Marieke in haar keuken, want ze maakt al jaren heerlijke gerechten.

We zijn geen stel, ik ben zo gay als papagaai en Marieke heeft een leuke vriend! Maar aangezien het samenwonen al jaren zo goed bevalt is het onze success-formule geworden.  Marieke kookt inmiddels echt de sterren van de hemel, want is ook officieel geslaagd voor haar diploma als zelfstandig kok! Vind je het leuk haar bijzondere kookkunsten te volgen dat kan op www.instagram.com/cucinamary  

Zie je het trainen bij AVA`70 als ontspanning of inspanning?

Het trainen is voor mij een heerlijk moment om even niet aan mode en het werk te denken, dus voelt het voor mij als een ontspanning!

Zie je overeenkomsten tussen het werken in de modewereld en hardlopen?

Het is voor hardlopen belangrijk om met regelmaat te trainen, en dit geldt ook voor mode. Je moet je ogen getraind houden om de trends niet te missen.

Welk doel heb je met hardlopen voor ogen?

Ik vind het heerlijk om fit te blijven op deze manier, ik combineer crossfit met hardlopen en dit werkt perfect voor mij.

Wat is tot nu toe je mooiste belevenis met hardlopen?

De marathon van Rotterdam was toch wel een mooie ervaring qua hardlopen. Ik had wel de pech dat ik voor werk net met een jetlag uit China aan de marathon begon samen met mijn broer Ewoud. Ik moest uiteindelijk afhaken op de 30 km. IK WAS KAPOT!

Opvallend detail: het kleurenpalet bij je mode, zien we niet terug in je hardloopkleding?

Klopt! Ik ben eigenlijk een saaie mus.

Heb je nog bepaalde hardloopdoelen op termijn?

Ik heb mijzelf weer ingeschreven voor de DAM tot DAM loop op zondag 19 september a.s. Een erg leuke route met een lengte van 10 Engelse Mijl, dus daar ga ik mij weer fit voor trainen! Even de corona kilo’s eraf!

Ben je de coronatijd goed doorgekomen?

Doordat ik veel internationaal werk doe, viel bij ons al snel alles stil qua mode opdrachten. Eerst het werk uit China daarna Italië…Veel bedrijven zaten in zwaar weer vanwege de corona. En wij zijn qua externe werkers gemakkelijk weg te snijden uit de budgetten.

Maar hierdoor kwam er tijd voor allemaal bijzondere kunstprojecten en meer tijd voor onze eigen webshop www.diedshop.com  Het werd zo’n succes dat we op deze manier blijven doorgaan! De opdrachten voor ons consultancy werk lopen inmiddels ook weer. 

Wil je verder nog iets kwijt?

Dat Marco van Rijs de beste trainer is! Marco van Rijs for President!

En als je mij en al mijn kunstprojecten wilt volgen dan kan dit hier: www.instagram.com/diederik_verbakel (FR)

donderdag 26 augustus 2021

6 belangrijke regels voor je marathontraining

Voor de marathonvoorbereiding bestaat geen standaard plan, een paar belangrijke aanbevelingen zijn er wel.

Wat de beste manier is om te trainen voor een marathon? Volgens een eerder onderzoek onder 93 topmarathonlopers bestaat die niet. Als je echter kijkt naar de gemeenschappelijke ervaringen van álle marathonlopers, dan blijken er toch enkele terugkerende, alles overstijgende principes te bestaan. Dit zijn ze:

Loop net voldoende

Het meest gegeven advies is: let vooral op je gezondheid. Keihard trainen zet geen zoden aan de dijk als je daardoor ziek of geblesseerd raakt. Het is beter om iets minder getraind, maar sterk en gretig aan de startlijn te verschijnen, dan overtraind. Jouw taak is het vinden van die delicate balans.

Loop lange afstanden

Kilometers maken, daar ontkom je niet aan. Je lichaam moet wennen aan urenlang achter elkaar lopen. De meeste deskundigen adviseren om in je langste duurloop 2,5 tot 3 uur vol te houden. Ook als je hard wilt trainen geldt: langer heeft geen zin.

Eet koolhydraten

Om goed van elke loop te herstellen en gezond te blijven, moet je je lichaam op een efficiënte wijze voorzien van brandstof. Dit betekent dat je tijdens zware trainingen en wedstrijden voldoende koolhydraten tot je neemt. En dat je na je training een fikse dosis koolhydraten en voldoende eiwitten consumeert. Hiermee vul je het glycogeenniveau (brandstof) in je beenspieren snel aan. De eiwitten bevorderen het herstel van je spierweefsel.

IJzer

Je hoeft niet per se een carnivoor te zijn om een goede marathon te lopen, maar dan moet je wel zorgen voor een alternatieve bron van ijzer (volkorenbrood, bonen, broccoli). Dit mineraal wordt namelijk bij het zwoegen en zweten in grote mate afgevoerd. Ga op zoek naar voeding die een combinatie van ijzer en vitamine C bevat. Dat laatste stofje zorgt ervoor dat het ijzer beter door je lichaam wordt opgenomen.

Twee of drie rustweken

Veel hardlopers hebben er een hekel aan: om de zoveel tijd een stapje terug doen. Toch zorgt een periode van drie weken, waarin je gestaag minder traint, voor een toename van geschikt spierweefsel. Dit is ideaal voor je laatste weken voor de marathonstart.

Train ook op je marathontempo

Je schema zou een aantal trainingen op marathonsnelheid moeten bevatten. Bijvoorbeeld: een warming-up van 3 kilometer, daarna twee à drie kwartier in een tempo dat 40 seconden boven je marathontempo ligt, nog eens twee à drie kwartier in een tempo van 20 seconden boven je marathontempo en sluit af met twee à drie kwartier in je marathontempo. (bron)

woensdag 25 augustus 2021

Muggen hebben een voorkeur voor hardlopers

Hardlopers produceren stoffen die muggen aantrekken. Lees hier welke dat zijn en wat je tegen de jeuk kunt doen

Ben jij altijd de pisang en zit je ieder jaar weer onder de muggenbulten? Helaas is dat de prijs die je betaalt als hardloper, want het lichaam van een sporter is als een 5-sterrenrestaurant voor een mug. Muggen worden namelijk aangetrokken door koolstofdioxide en actieve mensen produceren veel meer koolstofdioxide dan bankhangers.

Ons metabolisme tijdens het hardlopen is aanzienlijk verhoogd en er wordt wel drie tot vier keer meer koolstofdioxide geproduceerd dan wanneer je stilzit. Daarnaast heeft een opgewarmd lichaam een hogere melkzuurproductie, wat van jou een aantrekkelijk hapje maakt voor deze zoemende bloedzuiger. Word je helemaal gek van de muggenbulten en wil je een oplossing tegen de jeuk? We geven je een paar tips die de jeuk kunnen verzachten:

Tips tegen jeuk van muggenbulten:

Tip 1: Koel je muggenbult

Koel je bult direct met een icepack en laat dit ongeveer 20 minuten op je huid liggen. IJs maakt de huid tijdelijk gevoelloos, waardoor je minder last hebt van de jeuk. Daarnaast laat het de zwelling afnemen, zodat die bult niet uitgroeit tot een tweede Himalaya-gebergte.

Tip 2: Zuur doet wonderen voor je muggenbult

Een plakje citroen of wat natuurazijn op je muggenbult doet wonderen. Op deze manier verzacht je de jeuk.

Tip 3: Verminder de jeuk met zout

Meng een eetlepel zout met 500 ml water. Breng het goedje voorzichtig aan op de muggenbeet en laat het enkele minuten inwerken. Spoel het weg met wat warm water en voilá, de jeuk is aanzienlijk minder.

Tip 4: Blijf van je muggenbult af

Dit is de belangrijkste tip van allemaal - ga absoluut niet krabben. Dit verergert de jeuk alleen maar.

5 grappige weetjes over muggen

-Wist je dat alleen vrouwelijke muggen steken? Zij steken om zich te voeden met je bloed. De proteïne en andere stoffen zijn essentieel voor muggen om hun eitjes te produceren en te ontwikkelen.

-Wist je dat muggen de dodelijkste dieren ter wereld zijn? Ze verspreiden namelijk ziektes waar mensen aan dood kunnen gaan, zoals malaria.

-Wist je dat als jij en een mug zouden deelnemen aan een zogeheten drinking contest, de mug – in relatieve aantallen - by far zou winnen? Onderzoek heeft uitgewezen dat muggen in staat zijn om drie keer (!) hun eigen lichaamsgewicht aan bloed te drinken.

-Wist je dat muggen geen sprinters zijn? Een mug vliegt in vergelijking met andere insecten als vliegen en wespen behoorlijk traag. Naar schatting vliegt een mug op een topsnelheid van 1,6 tot 2,4 km/h.

-Wist je dat muggen kunnen dansen? Voor het paren voeren muggen een soort dans uit, waarbij ze hun vleugels om de beurt bewegen als een soort vraag- en antwoordspel. (bron)

dinsdag 24 augustus 2021

Route 79: Bredevoort: Walfortbos en de Haart

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd regelmatig een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 79e route uit deze serie: Deze tocht is op zondag 22 augustus 2021 door het Kulturhus Bredevoort uitgezet.
Route 79: Een route door het Walfortbos en door de buurtschap de Haart
Afstand: 9.1 kilometer
Start: Restaurant het Grachthuys Kruittorenstraat 1 - 7126 BH Bredevoort
Bewegwijzerd: Nee
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 24 augustus 2021
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Aalten

01. Bij ’t Grachthuys pad langs de Grote Gracht volgen
02. Einde pad RA (Bolwerkweg)
03. LA Tolhuisweg
04. RA Schulenkampweg
05. 1e zandweg LA Hollenberg
06. Voorrangsweg oversteken RD bospad naar boven nemen
07. RA bospad aanhouden en loop het bruggetje over
08. Bij grote pad door Walfortbos RA
09. LA (Walfortlaan)
10. Direct RA Oostermanweg
11. Doorgaande zandweg blijven volgen (dus niet de doodlopende weg ingaan)
12. Voorrangsweg oversteken en direct LA Vrijerslaantje
13. LA Nannielaantje
14. Einde pad LA (Haartsestraat)
15. RA pad over tennispark
16. Einde LA pad langs beek en brug over de beek
17. LA pad richting viaduct en spoorbaan
18. Pad langs spoor blijven volgen
19. Bij hekken LA richting restaurant Karpermeer (mogelijkheid voor pauze)
20. RD Eskesweg
21. 1e zandpad RA (Spoordijk)
22. Einde zandpad LA (Stationsweg)
23. RA pad door bos volgen, komt weer uit op Stationsweg
24. LA Eskesweg
25. RA Walfortlaan
26. 1e pad RA 'Havezathe ’t Walfort'
27. 1e pad RA , beek oversteken
28. Einde pad LA naar verharde weg (Stationsweg)
29. Voorrangsweg oversteken
30. RD brug oversteken
31. RA Bastionstraat
32. LA Veldkamppad
33. RA paadje omhoog naar de molen
34. LA richting Ambthuis
35. RD Ambthuiswal
36. 3e straatje LA Hozenstraat
37. Direct RA vervolg Hozenstraat
38. LA richting ’t Zand
39. RA Kruittorenstraat
40. LA ‘t Grachthuys

zondag 22 augustus 2021

Schitterend weekend AVA'70 jeugd op Texel

De AVA'70 jeugd op het strand van Texel

Na vele uren van voorbereiding was het op vrijdag 20 augustus dan eindelijk zover: AVA meets Texel 2021. Het jaarlijkse uitje van de AVA`70-junioren naar de Wadden is - ondanks corona - dit jaar niet extra bijzonder, maar ook weer wel. Dit jaar is namelijk de vijfde editie én de organisatie van het kamp doet het voor het eerst van A tot Z helemaal zelf.

Rond half 10 trapt buschauffeur Frank het gaspedaal van de bus diep in voor het grootse avontuur en met een lekker tempo wordt het gezelschap feilloos naar de Teso gereden.

Tijdens die rit in de bus worden er tal van gesprekken gevoerd en vooral veel gelachen. Het gezelschap, een schitterende mix van jeugdig AVA-talent tussen de 11 en 15 jaar, is klaar voor een prachtig weekend op Texel en ook best wel benieuwd wat de organisatie dit jaar voor programma in elkaar heeft getimmerd. Even na 13.00 uur reed de bus Texel op en zette linea recta koers richting het strand waar er de mogelijkheid was om de frisse zeelucht op te snuiven. Van deze gelegenheid werd door de AVA-janen ruimschoots gebruik gemaakt. Daarna vertrok het gezelschap richting groepsaccommodatie “Zwaluwhof” in de Koog, waar het inkwartieren even voor de nodige (gezellige) chaos zorgde. Toen de rust was wedergekeerd stond er wederom een bezoek aan het strand en de zee op het programma, maar nu met zwemkleding. Na het nodige vertier kregen de kids lekkere pannekoeken voorgeschoteld en werd de eerste dag afgesloten met een buitengewoon gezellig kampvuur.

De wekker liep zaterdagochtend al vroeg af, want een nieuwe expeditie volgde. Op de nuchtere maag en gehuld in een stoer kampshirt startte om exact 08.03 uur een duurloop van een kleine 6 kilometer. Uiteraard werd er voor gezorgd dat iedereen de eindstreep haalde, maar dat viel voor menigeen nog niet zo hard mee. Bij terugkomst kon er worden aangeschoven voor het ontbijt en dat was niet aan dovemans oren gericht, want het hardlopen had gezorgd voor de nodige trek. Daarna kreeg het peloton een uurtje of wat voor zichzelf en dat zorgde voor veel sport- en spelactiviteiten rondom het complex: een potje tafeltennis hier, een voetbalwedstrijdje daar. Maar ook tijdens deze uurtjes nam het schitterende geluid van plezier hebbende kinderen de boventoon. Nadat de lunch was genuttigd stond er een nieuwe uitdaging te wachten, waar – tot het moment van vertrek – niemand van wist. Op het strand van De Koog lagen dik 20 pakken en planken klaar voor een heuse surf-les op zee. Terwijl de eerste groep al wiebelend en vooral vallend de golven trotseerde, vermaakte de rest zich met de verschillende strandactiviteiten. Na 1,5 uur werd er gewisseld, zodat iedereen de kans kreeg om te proeven aan het surfen, dat op het oog niet zo moeilijk lijkt, maar in werkelijkheid toch wel flink wat oefening vraagt. Na deze prachtige middag met mooie ervaringen en mooie beelden was het de hoogste tijd om de barbecue aan te steken. De hongerige magen moesten immers wel weer gevuld worden, dus werd het vlees op de barbecue gegooid en namen Erwin en Diederik de taak op zich om 55 hongerige magen goed te vullen. Met resultaat overigens.

Opnieuw werd, toen de avond viel op het Waddeneiland, het kampvuur aangestoken, werd het spel "Weerwolven" van avond 1 ingeruild voor gitaren en zang en kwam er langzamerhand een einde aan een prachtige tweede dag.

Na een korte nacht werd het Aaltense gezelschap zondagochtend wakker en leek het er even op dat regen de grote spelbreker zou gaan worden, maar niets bleek minder waar, want AVA meets Texel is niet compleet zonder een fikse regenbui. Na het laatste ontbijt van het weekend werd opnieuw de hardloopkleding aangetrokken en werd er koers gezet richting de duinen, waar een heuse wedstrijd op het programma stond. De plensbuien hadden er echter voor gezorgd dat het parcours iets verlegd moest worden, maar daar maakte wedstrijdleider Michiel Wellink zich geen zorgen om. Één ronde was 3,5 kilometer en er kon gekozen worden om dit 1 of 2 keer af te leggen. Het was natuurlijk ploeteren geblazen, want de omstandigheden waren verre van ideaal. Toch weerden de jongelingen zich bijzonder dapper en iedereen kwam moe, maar zeker ook voldaan bij de eindstreep aan. Terug bij de groepsaccommodatie stond er een uitstekende lunch klaar en er werd flink gestapeld. Hierna werden de koffers gepakt, de boel opgeruimd en schoongemaakt en was het helaas tijd voor de terugreis. Omdat de oversteek nog een poosje op zich liet wachten werd er besloten om als afsluiting nog een strandwandeling te maken, alvorens er weer koers werd gezet richting de Achterhoek ging. Even over 21.00 uur draaide de bus bij AVA`70 de parkeerplaats op, waar inmiddels alle ouders zich hadden verzameld om de kids te begroeten en mee te nemen naar huis.

AVA meets Texel 2021 wordt bestempeld als één van de mooiste weekenden van de afgelopen 5 jaar en zal een bijzondere herinnering blijven. De AVA`70-junioren hebben met elkaar als groep aan prachtig avontuur beleefd, waar ze nog lang van kunnen nagenieten. Er wordt nu al reikhalzend uitgekeken naar de editie van 2022 en dat zegt meer dan genoeg! (FR)

Loop je volgende marathon met de 10-10-10-methode

Het verdelen van je race in drie afzonderlijke segmenten kan je sneller maken

Er is heel veel gezegd en geschreven over de training voor een marathon. Zoveel zelfs, dat je daardoor misschien een ander belangrijk element over het hoofd ziet: Hoe op de wedstrijddag het juiste tempo aan te houden. De toplopers houden zich vaak in tot ze nabij het 28-32 km punt komen. Dan begint voor hen de daadwerkelijke race en gaan ze heel diep voor de laatste 10 km. Voor hen is de marathon ’a twenty mile run and a ten k race’.

Iedereen die ooit een marathon heeft gelopen, zal anderen adviseren om niet te snel te beginnen (maar ja, wie kan zich inhouden na het startschot?), of je vertellen dat je moet proberen om de tweede helft sneller te gaan dan de eerste (maar ja, negative splits zijn gemakkelijker gezegd dan gedaan). Gelukkig is er een manier om je marathon te lijf te gaan en het beste voor het laatst te bewaren. Deze wordt de 10-10-10-methode genoemd.

De 10-10-10 benadering van de marathon houdt in dat je de race over ruim 42 km splitst in drie afzonderlijke secties: de eerste 10 mijl, de tweede 10 mijl en de laatste 10 km. ‘Waar het op neerkomt, is dat je de eerste 10 mijl – dat is 16 km – met je hoofd loopt, de volgende 10 mijl met je training en de laatste 10 km met je hart’, stelt coach Jes Woods. Zij leert deze strategie aan de marathonlopers die ze coacht. Ze licht elk van de drie secties toe.

De eerste 10 mijl

De eerste 10 mijl loop je met je hoofd. Dat betekent: slim zijn, geduld hebben en naar je coach luisteren. ‘Je moet je in de eerste 10 mijl vooral bewust inhouden, en met een snelheid lopen die iets lager ligt dan je beoogde gemiddelde marathontempo’, zegt Woods.

Dat is minder eenvoudig dan het lijkt. Boven elk startvak van een marathon hangt een grote wolk van nerveuze spanning. Het is zeer moeilijk om de rust te bewaren en je eigen ruimte te vinden tussen al die opgewonden hardlopers om je heen. Toch is het belangrijk rustig te beginnen, ook omdat je vermoedelijk een poosje in het startvak hebt staan wachten. De rustige start geeft je lichaam gelegenheid om goed op te warmen en zich in te stellen op wat gaat komen.

‘Je bent in dit eerste deel strategisch behoudend om ervoor te zorgen (of er zo goed mogelijk voor te zorgen) dat je niet te snel begint. Daarmee voorkom je een voortijdige, langzame ineenstorting’, zegt Woods.

De volgende 10 mijl

De tweede 10 mijl loop je op vertrouwen in je training. Woods legt uit dat in die fase je lichaam doet waarvoor het is getraind. ‘In dit deel loop je het streeftempo dat je voor ogen hebt, steady als een metronoom. Laat je opgaan in met ritme van je passen en kom zo tot rust.’ Je lichaam voelt zich thuis in dit tempo, dit is wat je hebt getraind.

Aan het begin van dit tweede segment mag je verwachten dat je benen goed aanvoelen. Je hebt tenslotte nog maar 16 km gelopen in een tempo dat iets lager ligt dan het marathontempo waarin je hebt getraind. Druk het gaspedaal dus met een gerust hart ietsjes verder in totdat je het juiste, vertrouwde tempo te pakken hebt. ‘Mentaal hoef je nu ‘slechts’ 10 mijl hard te lopen in het marathontempo. Dat is te overzien’, zegt Woods. Je kunt in dit deel eventuele psychologische trucs inzetten, zoals zelfspraak en gerichte aandacht, om door deze middenfase van de marathon te raken.

De laatste 10K

De laatste 10 km loop je met je hart. Je leeuwenhart. Nu mag de rem er af en begint de strijd met de vermoeidheid en de klok. Woods stelt: ‘De kracht om diep te gaan komt niet uit je spieren, maar uit je hart. Wat heb je er voor over; hoe graag wil je het?’

De laatste kilometers moeten volgens deze methode de sterkste zijn. ‘Dit is jouw tijd om te versnellen en alle lopers die op dit stuk de rekening van hun snelle start gepresenteerd krijgen, op te vegen’. Volgens Woods is er geen cooler gevoel dan in het laatste deel van je marathon de andere hardlopers één voor één voorbij te lopen. Als je geduld hebt gehad (tijdens die eerste 10 mijl) en het plan hebt gevolgd (tijdens de volgende 10 mijl), krijg je in dit laatste deel de beloning.

De 10-10-10-methode in de training

Je kunt deze indeling heel goed oefenen tijdens je lange duurlopen. Dit is een goede manier om je lichaam voor te bereiden op de dag van de wedstrijd. ‘Eén keer per maand moet je in de lange duurloop een aantal kilometers opnemen in het streeftempo van de marathon’, adviseert Woods. Bijvoorbeeld: loop 16 km rustig, en aansluitend 8 km in het marathontempo. ‘De lange duurlopen moeten altijd langzaam beginnen en geleidelijk sneller gaan’, zegt ze. Zo leer je geduldig te zijn, je thuis te voelen in dat tempo, en om sterk te eindigen.

In de voorbereiding op de marathon is het goed om wat snelheidswerk te doen. De meeste trainingsschema’s voor de marathon bevatten een ​​of twee snelheidstrainingen per week. Woods stelt voor om intervaltraining met herhalingen over 800 meter te doen. ‘Loop dan steeds de eerste 400 meter in het marathontempo, versnel dan om de tweede 400 meter in je 10 km wedstrijdsnelheid te lopen. ‘Die drastische versnelling gaat je helpen om door te blijven lopen met vermoeide benen.’ (bron)

zaterdag 21 augustus 2021

Atag sponsort nieuw energieproject AVA'70

AVA'70, klaar voor de toekomst!

AVA`70 is er veel aangelegen, om zo bewust mogelijk met energie om te gaan. Zo zijn er enkele jaren geleden al 60 (!) zonnepanelen geplaatst op het dak van het clubgebouw. Daarnaast hangen er in de kantine energiezuinige lampen, wordt er gebruik gemaakt van waterbesparende douchekoppen en zorgen armaturen met LED-lampen voor een uitstekende verlichting van de baan. Met name de plaatsing van de zonnepanelen blijken zeer lucratief te zijn, want ze leveren ruim meer energie op dan er verbruikt wordt. Dit overschot kan worden terug geleverd, maar het bestuur van AVA`70 heeft voor een andere constructie gekozen. Het energie-overschot zal benut gaan worden door de plaatsing van een warmtepomp boiler. 

ATAG Verwarming in Lichtenvoorde werd bij dit project betrokken en samen werd er gekeken naar een duurzame oplossing. Zo zal er een nieuwe CV-ketel worden geplaatst, komen er twee nieuwe voorraadvaten met een totale capaciteit van ruim 500 liter en tenslotte ook een warmtepomp boiler. Dit zal de club jaarlijks een besparing opleveren van ongeveer 800 euro. Mede door een forse financiële injectie van ATAG kan AVA`70 deze nieuwste energiebezuiniging uitvoeren en is de vereniging op dit gebied ook binnenkort helemaal klaar voor de toekomst. (FR)

vrijdag 20 augustus 2021

Laatste loopje met Rob Berkelder op zijn vrije woensdag

Prachtig zitten aan het water bij het Karpermeer

Ruim negen jaar hebben Rob Berkelder en ik samen verschillende tochtjes gelopen. Dit gebeurde altijd één keer per maand op zijn vrije woensdag. De ene maand bleven we in Aalten en de andere maand liepen we in een plaats ergens anders in de Achterhoek of net over de grens in Duitsland. Soms liepen er ook anderen mee. Per 1 september heeft Rob echter ander werk gekregen waardoor hij ook op de woensdagen moet werken. 

Afgelopen week hebben we deze prachtige periode afgesloten. De laatste tocht ging, via het Walfortbos, in de richting van Bredevoort. Na een ronde om de Slingeplas werd restaurant Bertram opgezocht voor een koffiepauze. In Aalten aangekomen hadden we onze laatste 10 kilometer er op zitten. Na een snelle douche hebben we nog heerlijk een paar uur op het terras aan het water bij restaurant het Karpermeer gezeten. Rob bedankt voor deze ontzettend leuke periode.

Basiscursus hardlopen in Lintelo

De start is dinsdagavond 31 augustus

Beginnen met hardlopen? Eind augustus starten we, onder bezielende leiding van Henk en Eugenie, een basiscursus voor de beginnende hardloper. In een mooie landelijke omgeving maak je in 8 weken kennis met het plezier en de ontspanning van de hardloopsport. Gedurende deze cursus is er aandacht voor techniek, blessurepreventie, ademhaling enz.

Start: Dinsdagavond 31 Augustus 2021

Vanuit: Kulturhus, Schooldijk 23, 7122LX  Aalten-Lintelo

Training: 8 dinsdagavonden van 19.00 – 20.15 uur

Kosten: € 50,-- voor gehele cursus

Aansluitend kun je 4 weken gratis meetrainen in één van onze loopgroepen

donderdag 19 augustus 2021

6 tips voor een betere ademhaling tijdens het hardlopen

Tips om de ademhaling perfect onder de knie te krijgen
Ademhalen. Het gaat vanzelf. Je denkt er nauwelijks bij na als je het doet. Maar soms ben je tijdens het hardlopen alleen maar aan het hijgen en puffen. Voor beginners kan in- en uitademen tijdens het hardlopen als een hele opgave voelen. Terwijl ervaren lopers het als een tweede natuur ervaren. Maar ook ervaren lopers kunnen op dit gebied nog veel leren. Wij geven je wat tips hoe jij je ademhaling perfect onder de knie krijgt.

Ga langzamer lopen

Als het voelt alsof je ademhaling te snel gaat of je kan ‘m niet onder controle krijgen dan is je tempo je waarschijnlijk te snel. Je ademhaling is namelijk een goed meetinstrument om te zien of je op een goed tempo loopt. Kan je een gesprek voeren tijdens het lopen? Dan loop je op een tempo wat voor jou goed is. Natuurlijk zal soms je ademhaling wat zwaarder zijn, bijvoorbeeld bij interval of heuveltraining. Maar dit moet niet tijdens de hele training zo doorgaan. Voel je dus alsof je nauwelijks adem kan halen? Vertraag je tempo dan ietsjes.

Gebruik je mond en neus

Sommige mensen denken dat je alleen door je neus moet inademen en door je mond moet uitademen. Maar dit blokkeert je luchtinlaat. Bij het trainen wil je door beide luchtwegen ademen. Dit zal je zuurstofopname optimaliseren.

Concentreer je op je buik

Het is een automatische functie, hoe meer je adem probeert te halen, hoe abnormaler je ademhaling klinkt. Als je begint te hijgen, te puffen en te happen naar adem, heb je waarschijnlijk een oppervlakkige ademhaling. Let hierbij op je buik en adem vanuit je buik in plaats van je ribben. Hierdoor haal je dieper adem en zorg je dat je je buikspieren gebruikt en vanuit je buik ademhaalt.

Loop rechtop

Door rechtop te lopen, zorg je dat je meer lucht in je longen kunt krijgen. Als je loopt, houd je schouders naar achteren en je hoofd omhoog.

Tel je stappen tijdens je hardlooptraining

Voor een normale training valt een natuurlijke ademhalingspatroon samen met de voetstappen. Twee stappen op de inademing, twee stappen op de uitademing. Vind daar je eigen patroon in. Als het niet samenvalt met de voetstappen, ga je te snel.

Ga ermee door

Omdat zuurstof van cruciaal belang is voor je prestaties, is het voor alle lopers van alle niveaus belangrijk. Het is iets waar je constant rekening mee moet houden. Als je je ademhaling goed herkent tijdens te hard of te langzaam lopen kan je je tempo hierop aanpassen. Waardoor je uiteindelijk ook een betere loper gaat worden. (bron)

maandag 16 augustus 2021

A'j plat kunt praoten moj't neet laoten - deel 5

‘t Löp zoas ’t löp

Mien veurege stuksken had ik af-eslotten met “Hoo 't fysieke en mentale soms wal good en soms wat lasteger met mekare warkt. ”

Unze ademhaling, dus zuurstofopname wordt an-estuurd deur de hersenen. Dit geet automatisch, door heuve wi-j gelukkeg neet bi-j nao te denken.

Sinds wi-j steeds minder fysiek wark doot, is d'r een probleem ontstaone. Uns heufd denkt dat wi-j heel arg drok bunt, maor dit is heel vake zittend wark, “belangriek kantoorwark”. De evolutie is nog neet zo wiet dat e 't verschil tussen fysiek en mentaal wark van te veuren wet.

Dus d’r ontsteet 'n situatie dat 't zuurstof de snelle sukers anstuurt um flink an 't wark te gaon, terwijl wi-j misschien allene maor denkt “wat bun ik toch drok”. I-j könt ow veurstellen dat de balans in 't lichaam verstoord wordt. Tot gevolg da’j ow onrusteg en gehaost gaot veulen.

A’j veur da’j an 't wark gaot, eerst naodenkt ovver de inspanning, dan wet i-j dat dit wark genog hef an de zunege vetverbranding, dan blief i-j in de passende zuurstof- en dus energievoorziening.

De vermoeide held:

'n Veurbeeld:  A’j rusteg op de banke zit, dan he'j an minder dan 10 aodemhalingen per minuut genog. 't Lichaam wordt dan an-estuurd deur de bi-jnao onutputteleke vetveurroad. Opens bedenk i-j ow “ik mot nog dit en nog dat” en opens he’j  meer dan 15 aodemhalingen per minuut neudeg, en vanzelf gao’j naor de beperkte sukerverbranding. Met een paar uur is dizze snelle brandstof op, en dan mo’j um 11 uur wat zeutegheid. An ’t end van de middag en aovend herhaalt dit zich nog 'n kere.

As dit proces lange tied zo anhöldt, rake wi-j langzaam uut-eput. Vake zee ik dat bi-j de perfectionisten onder uns. Ze bunt veur iederene good, allene denk ze wat minder an zichzelf.

Dit neumt ze ok wal Vermoeide Helden!

De volgende kere vertel ik iets ovver hoo’j daor met umme könt gaon en ok wat hardlopen daorin kan betekenen.

Hol ow good!    Henk@lg-zandloper.nl

zondag 15 augustus 2021

Kramp Run in Varsseveld gaat niet door!

Zet 10 september 2022 al vast in je agenda!

Helaas moeten we jullie berichten dat dit jaar de Kramp Run wederom niet doorgaat. De organisatie had goede hoop, maar de voorlopig nog geldende 1,5 meter coronamaatregel maakt het niet mogelijk om een Kramp Run te organiseren.

Degenen die zich hebben ingeschreven ontvangen binnen 4 weken hun inschrijfgeld retour. We kijken er naar uit om er op zaterdag 10 september 2022 een fantastische 10e editie van te maken.

zaterdag 14 augustus 2021

De Olympische atletieksuccessen in beeld

Acht Olympische atletiek medailles bij de Olympische Spelen in Tokio

De Olympische Spelen van Tokio waren allesbehalve normaal. Maar ze zullen voor Nederland vooral de geschiedenis in gaan als de meest succesvolle Spelen ooit. De atletieksuccessen sprongen het meest in het oog met in totaal acht Olympische medailles op de teller!

Nederland eindigt in het medailleklassement op de zevende plaats in Tokio. Dat betekent ook de hoogste klassering ooit. De Nederlandse ploeg laat grote sportlanden als Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje achter zich. Wanneer er wordt gekeken naar het aantal medailles per inwonersaantal staat Nederland zelfs op een tweede plaats, zwemgigant Australië bezet de eerste plaats.

Recordaantal medailles

De acht medailles voor de Nederlandse atleten is eveneens een recordaantal. Het oude record stond op zes en dateerde van 1948 toen de Spelen in Londen werden gehouden.

Fanny Blankers-Koen bezorgde Nederland in 1948 vier gouden medailles en Wim Slijkhuis pakte twee keer brons. Op de vorige Spelen in Rio de Janeiro was er één keer zilver: Dafne Schippers werd tweede op de 200 meter. Dat was toen de eerste Nederlandse atletiekmedaille sinds het goud van Ellen van Langen in 1992.

Het aantal van acht atletiekmedailles is ook op een andere manier bijzonder. Daarmee evenaart de atletiekploeg namelijk het recordaantal Nederlandse medailles in één sport tijdens een editie van de Zomerspelen. In 2000 pakte de zwemploeg ook acht medailles, waarvan vijf goud. Behalve de acht medailles noteerde de atletiekploeg ook nog eens 12 finaleplaatsen plus onnoemelijk veel nationale records en pr’s.

De acht atletiekmedailles in beeld

1. Sifan Hassan

Sifan Hassan schreef historie door een medaille te pakken op drie individuele onderdelen:

Brons op de 1500 meter in een tijd van 3:55.86 minuten

Goud op de 5000 meter in een tijd van 14:36.79 minuten

Goud op de 10.000 meter in een tijd van 29:55.32 minuten

Sinds 1988 lukte het niemand dat te bewerkstelligen.

2. Femke Bol

Ook Femke Bol wist iets te presteren wat nog nooit werd gedaan door een Nederlandse atleet: een medaille winnen op de 400 meter horden (brons) in een Europees record: 52.03 seconden. En dat als 21-jarige debutant!

3. Anouk Vetter

Twee jaar geleden belandde Anouk Vetter in een diep dal. Ze had geen plezier meer in topsport en leek de atletiek vaarwel te zeggen, maar na een periode van rust en reizen hervond ze zichzelf. Na haar Europese titel in Amsterdam (2016) en haar bronzen medaille op het WK van Londen (2017) schreef Vetter in Tokio haar derde medaille op een groot eindtoernooi bij: zilver op de Olympische zevenkamp met een puntentotaal van 6689.

4. Emma Oosterwegel

Als debutante op de Olympische Spelen een medaille winnen is al razend knap, maar een bronzen medaille op de zevenkamp is des te knapper. Emma Oosterwegel noteert 6590 punten in haar Olympische zevenkamp en dat levert haar de bronzen plek op. Nog nooit won Nederland een medaille op de zevenkamp en nu ineens twee. De beste olympische prestatie van een Nederlandse atleet op dit onderdeel - vóór Tokio – was een achtste plaats in Beijing 2008 van Jolanda Keizer. Deze prestatie werd door zowel Oosterwegel als Vetter verpulverd.

5. Abdi Nageeye

Abdi Nageeye trad in de nacht van zaterdag op zondag in de voetsporen van Gerard Nijboer. Gerard Nijboer won in 1980 ook zilver op de olympische marathon in Moskou. Nu, 41 jaar na dato, deed Abdi Nageeye hetzelfde: een zilveren medaille veroveren op de Olympische Spelen. Zijn tijd? 2:09.58 uur.

6. 4x400 estafette ploeg (mannen)

Op de 4x400 meter behaalde TeamNL zelden een olympische finale, laat staan dat er kans was op eremetaal. Maar dit jaar was alles anders: er werd door de mannenploeg vier seconden van het Nederlands record afgesnoept. Nederland finishte als tweede in een nieuw nationaal record van 2:57.18 minuten, achter grootmacht de Verenigde Staten. Een unieke prestatie in Nederland, want op de 4x400 meter werd nog nooit een medaille gewonnen.