donderdag 30 september 2021
dinsdag 28 september 2021
Vijf tips voor een goede energiebalans
Een goede energiebalans zorgt ervoor dat je voldoende energie hebt tijdens het hardlopen |
Een goede energiebalans
betekent dat je evenveel energie gebruikt als dat je inneemt. Zo blijf je op
een stabiel gewicht. Wil je afvallen? Dit gebeurt bij voorkeur alleen onder
begeleiding van een (sport)diëtist. Ook zorgt een goede energiebalans ervoor
dat je voldoende energie hebt tijdens het hardlopen, herstel je sneller en
verlaag je de kans op blessures. Wij zetten vijf voordelen van een goede
energiebalans voor je op een rij!
1. Nooit meer te weinig eten
Het kan zijn dat je voor een
training te weinig eet. Het gevolg is dat je het laatste deel van de training
niet meer lekker loopt omdat je geen energie meer hebt. Eet je te weinig na je
training? Dan kun je ongewild afvallen, omdat je je gebruikte energie niet goed
aanvult.
2. Nooit meer te veel eten
Het kan gebeuren dat je voor
een training te veel eet. Het gevolg is dat je met een te volle buik gaat sporten,
waardoor je last kan krijgen van maagdarmproblemen. Eet je te veel na je
training? Dan bestaat de kans dat je aankomt, terwijl je dat niet wilt.
3. Je voedingsplan laat je
nooit in de steek
Na een zware inspanning kan je
lichaam je een beetje in de steek laten. Het is dan lastiger inschatten hoeveel
je moet eten. Via Jumbo Foodcoach kun je gebruik maken van een persoonlijk
voedingsplan die je precies vertelt wat je op dat moment nodig hebt.
4. Sneller herstel
Tijdens een inspanning gebruik
je energie. Als je die gebruikte energie na je inspanning weer aanvult, herstel
je sneller en ben je fitter voor je volgende training. Zo verhoog je je
trainingsrendement.
5. Meer weerstand en minder
kans op blessures
Wanneer je energiebalans op
orde is, ben je fysiek en mentaal fitter. Ook houd je je weerstand beter op
peil en verklein je de kans op blessures. (bron)
zondag 26 september 2021
Knappe prestatie Cindy Brusse bij Ironman 70.3 West-Friesland
Cindy Brusse |
1 maand geleden kreeg ik het idee om misschien wel aan een halve triatlon te gaan meedoen. Het leek me een mooie afsluiter van het seizoen en ik had best consistent getraind en dan met name op het fietsen. Het zwemmen deed ik meestal (1 a) 2x per week en is goed genoeg om 30 min over 1.9 km te doen. Alleen het lopen....dat deed ik minder. Door intensief fietsen had ik hier weinig zin in en verder was ik tijdelijk ook niet erg gemotiveerd voor dit onderdeel.
Met nog 3 weken trainen met weekomvang van 12 a 13 uren en daarna een taperw eek zag ik het wel zitten. Dus op 4 september heb ik me ingeschreven voor jawel 341 euro! Waarom betaal je zoveel voor een wedstrijd zul je denken? Ten eerste omdat de 2 vorige IM 70.3 races te Mallorca en Finland me goed zijn bevallen: super mooie events, geweldig parcours, goed geregeld en heel leuk om tegen internationale atleten te racen. Ten tweede wat Bibian Mental voor haar dood de Nederlanders adviseerde is me goed bijgebleven: Gebruik je geld om mooie herinneringen maken ipv in spullen te steken. Dus zo gezegd, zo gedaan!
De herinnering is mooi en begint bij het overnachtingsadres de nacht voor de wedstrijd bij een vriend van Dennis aan de rand van Monnickendam aan het water. We waren er nog nooit geweest en was het gezellig! Na de lunch gingen Dennis en Rinse vanaf zijn huis een boottocht met bier maken en ik ging in Hoorn m’n registratie spullen halen en vervolgens mijn fiets stallen in het parc fermee. Daarna terug bij Rinse en Simone aan de borrel. Simone ging ervan uit dat ik de witte wijn zou afslaan. Echter mijn hoop op een goede wedstrijd was volledig van de baan omdat ik me vanaf woensdag niet fit voelde. Lees: heel erg moe, energielevel van niks, 30 min joggen al teveel (vrijdag nog ff geprobeerd op 6 min/km en ik wilde steeds gaan wandelen, maar dat mocht niet van mezelf) een bijna snotneus en als klap op de vuurpijl zaterdagochtend waterdunne diarree. Op vrijdag een patiënt met diarree onderzocht en steeds flink de handen gedesinfecteerd. Zou dat virus dan ook al in aerosolen ronddwalen? Anyway, 2 witte wijntjes gingen er goed in tezamen met heerlijke borrelhapjes. Oh ja, er moest ook nog gegeten worden. Wilden we echt pasta eten of was kip en worst op de BBQ met grilgroenten, salade etc ook een optie? Dat laatste werd het met ook nog een heerlijk ijsdessert. Met een goed gevulde buik en ontspannen mindset ging ik naar bed.
Na een goede nacht werd ik zondag fit wakker! Om 8.30 kwam ik bij de zwemstart. Wat een sfeer en gezelligheid daar zo in het haventje! Om 9.00 klonk het startschot en gingen elke 5 seconden drie atleten te water. Van te voren kon je je opstellen in startvakken op geschatte zwemtijd. Dit om over elkaar heen zwemmen te voorkomen. Nadat we het rustige water in het haventje uit zwommen werden we verrast door de flinke golfslag op het open water. Het ging me goed af en passeerde diverse atleten. Ik had wel het idee dat het geen toptijd ging worden met die golven, maar dat viel erg mee! In 29 minuten stond ik weer op de kant.
Ik racete door het parc fermee, waar het gras inmiddels glad was geworden doordat het was gaan regenen en ik ging in de hoek van het voetbalveld op mijn plaat. Snel opgestaan en op volle snelheid weer verder! Hup de fiets op en in de regen ging het feest verder. De bochten werden wel wat eng door mogelijke gladheid. Dus rustig aan erdoor heen gegaan. Ik ging lekker fietsen, waarbij de hartslag te hoog was om het 3 uren vol te houden. Dus keek ik er maar niet meer naar en bleef lekker doortrappen en daarbij regelmatig kerosine drank en water tot me nemend. De vaart zat er onwaarschijnlijk goed in. Waar de afgelopen 4 dagen het energielevel LOW was, bleek op D-day de batterij prima opgeladen!
Een paar keer liep het parcours dwars door een pittoreske dorp. In de hobbelige klinker straatjes was de support goed! Vele families maakten er een feestje van. Het was ook wel even een lekkere break van het op het stuur liggen en malen met die trappers. En daarna weer blij het asfalt weer op te gaan. Na 60 km kwam er wat ongemak....ik leek een volle blaas te krijgen. Hoe kan dat nu? Nog nooit meegemaakt in een wedstrijd! Het ongemak nam in de volgende 20km verder toe en ik moest denken aan een supporters bord: “smile if you ever peed on your bike”. En dacht ook: hoe dan? Anyway, na 90 km mocht ik van de fiets! Met een gemiddelde van 33.7km/u en 174W en tijd van 2.41 u was ik superblij!
Na weer een vlotte wissel ditmaal zonder sliding begon het looponderdeel strammig, maar met een mooie snelheid van 4.37/km. Vervolgens iets gas terug en een tempo gevonden wat lang vol te houden zou moeten zijn. Tja, dat hoop je dan maar..... Na 7 km begon het allemaal al wat minder fijn aan te voelen, maar ik bleef nog onder de 5min/km met 48 min na 10 km. Helaas werd het steeds ongemakkelijker en kreeg ik ook nog een zere rechter voetzool. Na 14km begonnen de kilometertijden op te lopen. En waar het de eerste 2 van in totaal 4 rondes super was om door het pittoreske Hoorn met straten van onregelmatige mini-klinkertjes maar vooral vele toeschouwers te hollen, werd het toch steeds lastiger om dan een lach op mijn gezicht te krijgen. En dat ondanks de vele aanmoedigen van mensen die riepen dat mijn mintgroene kleurige Hawaii pakje de mooiste was en dat ook elke ronde bleven herhalen. Het tweede deel van elke ronde ging over rustige en geasfalteerde wegen langs het meer. Dat was wel fijn.
Ik bleek in de Ironman app de uiteindelijke nummer 1 in mijn agegroup, een Duitse dame, op 20 sec te naderen bij een tussentijdse meting. Maar helaas...met 5 x een kilometertijd van 5.25/min verprutste ik de kans op de overwinning. Na 5.05 uur kwam ik als 2e in de agegroup F45-49 over de finish en kon geen stap meer zetten. 2 vrijwilligers hebben me naar een stoel geholpen en zorgden voor wat te drinken. Mijn doel een tijd onder de 5.12 uur had ik gehaald. Nu is het afwachten op de 2e plek genoeg is voor een slot voor het WK agegroupers volgend jaar oktober te St George Utah, USA. Mocht de Duitse dame deze niet accepteren dan rolt hij door naar mij. Afwachten dus! Komende week volgt dat per mail.
Cindy Brusse
Sportmedisch onderzoek: laat je lichaam controleren
Niet iedereen hoeft zich te laten keuren voordat hij gaat sporten, in sommige gevallen kan het echter wel verstandig zijn om dit te doen |
Sportkeuring versus sportmedisch onderzoek
Ook als je een pijntje of een lichte blessure hebt kan het verstandig zijn er naar te laten kijken voordat het uitgroeit tot een chronische blessure. Natuurlijk kan je ook gewoon nieuwsgierig zijn naar hoe je er voor staat, en wil je zo goed mogelijk geïnformeerd je sport bedrijven.
zaterdag 25 september 2021
Pieterpad 1e etappe: Pieterburen-Winsum
Ons prachtige verblijf aan het Warffurmermaar |
Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand wandelroute van Nederland. Het pad loopt van Pieterburen aan de Noord-Groningse Waddenkust naar de Sint-Pietersberg in Zuid Limburg en slingert daarbij door een groot aantal verschillende landschappen, afwisselende natuur en gebieden met een uiteenlopende cultuurhistorie. De bijna 500 kilometer van het Pieterpad gaan over de kleinste wegen en paden en is zoveel mogelijk onverhard. We proberen in een aantal jaren de 26 etappes van het Pieterpad te volbrengen.
Buitencode: ruimte voor elkaar, sportief gebaar
Als iedereen de Buitencode respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur Als hardloper ben je niet de
enige die graag van de natuur geniet. Je zal de paden moeten delen met
fietsers, mountainbikers, wandelaars en ruiters te paard. Om elkaar de ruimte
te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen de code
respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur. Ruimte voor
elkaar, sportief gebaar. 5x regels van de Buitencode De Buitencode bestaat uit vijf
simpele regels: Respecteer de natuur Maak geen lawaai en neem je
afval mee Houd je aan de toegangsregels Check de toegangsborden en
blijf op de voor jou bestemde paden. Geef elkaar de ruimte Maak plaats voor een ander en minder
vaart bij drukte. Wees vriendelijk Groet elkaar vriendelijk en
heb begrip voor de natuurbeleving van de ander. Spreek elkaar aan Spreek een ander vriendelijk
en respectvol aan op zijn of haar gedrag. Over de Buitencode De Buitencode is een gezamenlijk
initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie,
KNHS, KWBN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU. (bron) |
vrijdag 24 september 2021
Pieterpad proloog: richting de Waddenzee
Adrie, Theo, Geert en Ina |
Proloog: richting de Waddenzee - vrijdag 24 september 2021 - 10 km
Vandaag gaan we beginnen aan het Pieterpad, een reis die misschien wel jaren kan duren. Het pad bestaat uit 26 etappes van minimaal 12 en maximaal 24 kilometer. We kiezen er voor om ook de proloog te gaan lopen, je kunt deze wandeling beschouwen als een opwarmertje. De route maakt geen onderdeel uit van het Pieterpad zelf, en is in de gids slechts opgenomen als een suggestie. Na een kop koffie op het terras van hotel Waddengenot, vertrekken we rond de klok van 12.30 uur en lopen we met Theo en Adrie in de richting van de Waddenzee, bijna het noordelijkste puntje van Nederland op het vaste land.
De proloog volgt de markering van het Nederlands Kustpad richting Oudedijk en Kaakhorn. Grote en weidse akkers liggen er verlaten bij en op de omgewoelde zeeklei liggen restanten van de laatste uien- en aardappeloogsten. We komen na enkele kilometers in het plaatsje Westernieland. Grote schuren achter statige woonhuizen laten zien dat de Groningers hier altijd al groot boerden. We lopen verder op een lange rechte weg naar de Linthorst-Homanpolder en nemen bij de ingang van de polder even een pauze bij een monument. Het blijkt dat de zeedijk grotendeels is aangelegd door werklozen in het kader van de werkverschaffing. Dertien van deze werkers vonden de dood, toen de bus waarmee zij naar het station werden gebracht onder de trein bij Ranum kwam. Op het monument staat nog een veertiende naam van iemand die onder het werkspoorlocomotiefje op de dijk kwam.
Een afslag verder gaat de weg omhoog naar de dijk toe. De polder lijkt leeg en recht maar de vergezichten zijn fantastisch, het is haast alsof je in een kunstwerk loopt. De zon komt er ook steeds meer door en de wind heeft hier vrij spel, maar het is heerlijk weer. We lopen tussen de kwelders, die begraasd worden door paarden en runderen, en de dijk, begraasd door schapen, door. Bij het metalen beeld van een wadloper die tot zijn middel door de zee waadt, voert de route landinwaarts opnieuw langs immense akkers voorbij de oude zeedijk en nog meer boerenland terug naar Pieterburen. De Groningse boeren zijn met trekkers aan het werk om het land om te ploegen. Ze worden achtervolgd door een grote groep landende en weer opvliegende zeemeeuwen.
Na ongeveer 10 kilometer komen we weer op de Hoofdstraat van Pieterburen en gaan nog even naar het bezoekerscentrum Waddenkust. De vrijwilliger achter de balie vraagt waar we vandaan komen en hij kent zelfs nog iemand bij ons uit het dorp, de wereld is klein. Vanaf hier moeten we nog ongeveer 200 meter naar ons vertrekpunt lopen en worden op het einde van de tocht zelfs muzikaal onthaald door Jannes, die hier live staat te zingen. Een mooi begin van ons Pieterpad avontuur.
Klik op de link voor enkele foto's
fotoalbumHet beeld van de wadloper
Route 80: Kotten, Ratum en Vosseveld
Verlaat de parkeerplaats van het restaurant en ga RA op de Vosseveldseweg. Volg vanaf daar de bordjes met de groene voetstap.
donderdag 23 september 2021
Winterswijkse berg weer strijdtoneel van hardlopers
Mark te Brake uit Aalten was de laatste
winnaar van de Bergrun in augustus 2019 WINTERSWIJK
- De voormalige vuilnisbelt aan de Eekelerweg in Winterswijk is op zondag 17
oktober weer het strijdtoneel van de Bergrun van Archeus. De 17e editie kent
met ingang van dit jaar een nieuwe sponsor Sorba, specialist in gevelbouw,
interieurbouw en afbouwprojecten in de infrastructuur. De
Bergrun werd eerder altijd in augustus gehouden, maar door de steeds hogere
zomertemperaturen is het evenement verplaatst naar het najaar. Voor Archeus is het na bijna twee jaar
coronastop de eerste prestatieloop sinds de KroeseWeverscross van januari 2020.
De
Sorba Bergrun is inmiddels befaamd door het uitdagende parcours over de 23
meter hoge bult achter vrijetijdsmarkt Obelink. De prestatieloop is daarmee een
unieke beproeving voor zowel recreanten als wedstrijdlopers, die normaal hun
rondjes op het vlakke afwerken. De kortere run over ruim 3 kilometer telt twee
beklimmingen en is goed te doen voor de gemiddelde recreant. De lange run telt
vijf beklimmingen. De jeugd tot en met 12 jaar gaat één keer de berg af en weer
op. Programma
Sorba Bergrun, zondag 17 oktober 2021 10.00
uur 1,6 km voor kinderen (t/m 12 jaar) (één beklimming) 10.45
uur 3,1 km (twee beklimmingen) 11.45
uur 7,6 km (vijf beklimmingen) Voorinschrijven
kan tot donderdag 14 oktober 23.00 uur via av-archeus.nl of
inschrijven.nl. Bij na-inschrijven ter
plekke kan uitsluitend met pin worden betaald, niet contant! Kosten 1,6 km en
3,1 km 4,00 euro, voor de 7,6 km 6,00 euro. Start
en finish zijn bovenop de oude vuilnisbelt aan de Eekelerweg. Er is geen
omkleedgelegenheid op deze locatie. Parkeren kan op de extra parkeerplaats van
Obelink aan de Eekelerweg. Toegang via de afslag Obelink aan de Misterweg. Volg
dan de borden. Deelnemers
dienen de op dat moment nog geldende corona-voorschriften in acht te nemen. De
organisatie verwijst voor de actuele maatregelen naar www.av-archeus.nl |
woensdag 22 september 2021
Hoe word je sneller?
Je moet meer trainingskilometers maken |
Elke hardloper weet dat de
loopsnelheid afneemt als de af te leggen afstand groter is. Als een sprinter
sneller wil worden om de 100 meter in minder tijd af te leggen, dan moet hij of
zij veel snelheidstraining doen, naast kracht- en techniektraining. Voor
sprinters is het belangrijk om de maximale snelheid te verbeteren. Anders
gezegd, hun snelheidsplafond moet omhoog. Maar hoe word je als hardloper
sneller?
Hardlopers die zich richten op
langere afstanden, zoals 5 of meer kilometer, vinden het natuurlijk ook fijn
als hun snelheid op die afstanden toeneemt, en persoonlijke records worden
verbeterd. We hebben dan wel te maken met een andere vorm van snelheid dan die
van de sprinter. Voor een snelle 5 kilometer is iemands snelheidsplafond
namelijk niet de beperkende factor.
Midden- en langeafstandlopers
hebben de snelheid waarmee ze die afstanden graag zouden willen lopen namelijk
al in huis. Het probleem is: hoe houd je die snelheid lang genoeg vol?
Snelheidstraining is voor deze hardlopers erop gericht de volhoudtijd te
vergroten, en dat lukt vooral … door het uithoudingsvermogen te verbeteren.
Het uithoudingsvermogen
verbeteren
Je moet meer
trainingskilometers maken. Voeg een training toe aan je weekprogramma en
verleng trainingen waaronder de lange rustige duurloop. Uiteraard met kleine
stapjes. Daarnaast moet je aandacht besteden aan trainingen met hogere
intensiteit, zoals intervaltraining, tempolopen en heuveltraining. Zo leert je
lichaam vanzelf efficiënter met energie omgaan, waardoor je een bepaald tempo
langere tijd kunt volhouden.
De effectiviteit van deze
aanpak wordt zichtbaar bij lopers die in training zijn voor de marathon. Zij
lopen nogal eens persoonlijke records op de kortere afstanden. Dit komt niet
doordat hun snelheidsplafond is gestegen (die kan juist wat zakken door de vele
langzame trainingen), maar doordat hun volhoudtijd van een bepaalde snelheid is
toegenomen. Het tempo dat de loper eerst 3 kilometer lang kon volhouden, houdt
hij of zij nu 5 kilometer lang vol. Als je na een periode van training – een
half of een heel jaar – een 10 km gaat lopen, zal je waarschijnlijk merken dat
je die afstand met dezelfde snelheid kunt lopen waarmee je voor die tijd de 5
kilometer liep. (bron)
dinsdag 21 september 2021
A'j plat kunt praoten moj't neet laoten - deel 6
‘t Löp zoas ’t löp
Op aodem kommen.
I-j heurt wal 's zeggen “maak ow 's drok!” dan bedoelt ze neet, da'j hard an 't wark mot, maor da’j 't effen mot laoten gebeuren. Ze neumt 't ok wal op aodem kommen.
Tiedens het hardlopen ku-j good op aodem kommen. I-j begint heel rusteg te dribbelen en holdt ow allene maor bezeg met 't oetaodemen. Van owe mond maak i-j een “brevenbusje” via de spleet tussen de lippen blaos i-j actief aodem oet. De oetaodeming zo lange meugelek verlengen. A'j inaodemt lao'j 't lichaam 't zelf doon. Bi-j dizze manier van aodemen, kump de zuurstof depe in ow boek. 't Lichaam is zo slim, dat 't zorgt veur een goeie verholding tussen zuurstof en 't uut te blaozen koolzuur. A’j gaot versnellen of vertragen dan past 't lichaam 't antal aodemhalingen per minuut vanzelf an.
’t Veurdeel van hardlopen is dat dizze manier van veurtbewegen en ’t prakkizeren neet good samen gaot. Ik heb de ervaring dat nao unze trainingen mensen misschien wat vermoeid bunt, maor een stuk meer ontspannen. An 't begin van de training heur ik meer ovver wark praoten dan nao afloop.
Gezond older worden hef veur 'n deel te maken met anleg, maor veur 'n groter deel met ow laevenswieze. Verantwoord etten, oppassen met genotsmiddelen, ontspanning en genog bewaegen bunt bekende uutgangspunten. Twee van bovvenstaonde andachtspunten zit in verantwoord hardlopen.
Hol ow good! Henk@lg-zandloper.nl
maandag 20 september 2021
Inschrijving gestart voor JUMBO Halve Marathon Doetinchem op 31 oktober
vrijdag 17 september 2021
Geweldig nieuws voor hardlopers, marathon van Rotterdam gaat door
De veertigste editie van de Marathon van Rotterdam op zondag 24 oktober gaat door |
Jubelstemming donderdag op het
kantoor van de Rotterdam Marathon. De veertigste editie op zondag 24 oktober
gaat door, vertelde burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad. "Dit is
het nieuws waar we op hebben gewacht", reageert directeur Mario Kadiks
verheugd.
"We hebben hier lang,
heel lang op gewacht. We zijn blij dat er nu groen licht is. Het gaat eindelijk
weer gebeuren", vervolgt Kadiks. "Het is fantastisch nieuws voor de
lopers. Die hebben zich hier op verheugd. En niet alleen de lopers, maar ook
andere betrokkenen en veel Rotterdammers."
De organisatie is altijd in
gesprek gebleven met de gemeente Rotterdam sinds corona in het voorjaar van
2020 het hardloopevenement onmogelijk maakten. Kadiks: "Het zag er
natuurlijk goed uit toen het Kabinet bekend maakte om de 1,5 meter-maatregel
per 25 september af te schaffen."
De definitieve afspraken over de marathon moeten nog worden gemaakt. "We gaan nog alle details met de gemeente doornemen voor een veilig verloop. Wat betreft de beperkende maatregelen ligt de focus vooral op de toeschouwers op de Coolsingel. Daar komen we later op terug", aldus Kadiks, die tijdens de veertigste editie afscheid neemt.
Hoe groot de ingrepen gaan
worden voor het publiek is nog niet duidelijk. "Maar ik was ook niet van
plan om allerlei mensen te gaan testen. Dat is mijn inzet niet",
benadrukte Aboutaleb donderdag. De burgemeester tekende hierbij aan dat er wat
corona betreft geen gekke of onverwachte veranderingen moeten gebeuren. (bron)
dinsdag 14 september 2021
Mooie resultaten van: In Stap en Draf
Katja, Maroeska, Judith en Claudia |
Sinds een paar jaar train ik een damesgroepje in Lievelde. Tijdens de carnaval in Beltrum werd ik hiervoor gevraagd nadat ik genoeg bier had gehad. Ik kon toen geen nee meer zeggen en zo ontstond er een hardloop groepje genaamd: In Stap en Draf. Nu bijna 3 jaar later trainen we nog steeds 1 keer in de week op de maandagavond. De dames zijn rond de 50 en komen trouw trainen. Als er oefeningen gedaan moeten worden dan kraakt het aan alle kanten er er wordt veel gekreund en gesteund. Dus de oefeningen zijn zeker goed voor de dames. Helaas zijn de dames ook erg druk met andere hobby's en hebben ze vaak maar 1 keer in de week tijd van trainen. Dus voor zichzelf lopen komt er vaak niet van. Dat is niet te zien hoor haha.
Toen ik zag dat er een 5 km op de baan zou worden gelopen, gooide ik dit in ons Whatsapp groepje. Judith appte mij met de vraag: zou ik dat kunnen? Jazeker kun jij dat. Maroeska en Claudia meldden zich ook aan. Vol goede moed trokken we vanavond naar Aalten. Claudia, normaal gesproken prōt ze de hele weg aan ene Wieze deur, nu werd ze toch wel wat stilletjes in de auto. Gezonde spanning zal het geweest zijn. Bij Judith zag ik angst en vooral paniek in haar ogen. Ik dacht niks zeggen, want haar angst en paniek gaat waarheid worden. Maroeska, de nuchterheid zelve, sprak Judith en Claudia moed in. Gewoon je eigen tempo lopen en niet naar anderen kijken. Wat mooi toch. Echte team spirit.
19:30 uur het startschot. En daar gingen de dames. Claudia en Maroeska gingen te hard van start. Dat gaan ze voelen dacht ik nog, maar ze herstelden zich snel. Judith had het zwaar en ik besloot bij haar te blijven lopen om haar erdoorheen te loodsen. Onderweg hoorde ik Judith een paar keer zuchten en poeh poeh roepen. Kom op doorgaan Judith, je doet het hartstikke goed. Claudia en Maroeska haalden ons een paar keer in. Ze liepen goed. De andere deelnemers hebben ons 10 keer gelapt, maar dat kan de pret niet drukken. Claudia eindigde in 27:13, Maroeska in 30:45 en Judith in: 34:21 minuten.
Ik ben een trotse trainster. Mooi om jezelf te testen na de Corona. De terugweg in de auto hadden ze weer praatjes en waren ze trots op de prestaties. Bedankt Ava en op naar meer wedstrijdjes.
Groeten Katja Demkes, trainster In Stap en Draf
Bloedsnelle baanwedstrijd AVA'70
Onbekend talent uit de stal van Katja Demkes |
Op dinsdag 14 september vond op de fonkelnieuwe atletiekbaan van AVA`70 de allereerste serieuze wedstrijd plaats. Er was gekozen voor de 5 kilometer en bij de voorinschrijving werd al direct duidelijk, dat het wel eens hard zou kunnen gaan, want er hadden zich een flink aantal kopstukken als deelnemer aangemeld. De omstandigheden waren buitengewoon ideaal: 23 graden, een licht zuchtje wind, een luchtdruk van 1013 hectopascal en een UV-index van 1… dat is werkelijk perfect om te knallen.
Om half 8 stond een ijzersterk peloton aan de startstreep en het was een mooie mix van jeugdig talent en ervaren rotten. Ook Marco van Rijs en Bart Wesselink waren lichtelijk gespannen, maar wel volledig klaar voor de tijdregistratie. Gelijk na het startsignaal brandde de strijd los over 16 ronden en 200 meter. Stan Prinsen toonde zich gretig en nam de koppositie al snel in handen. In een fraaie, karakteristieke stijl liep de AVA-jaan solo naar een ijzersterke finishtijd van 16 minuten en 53 seconden. Achter hem liep Mark Schreurs, die vroeger iets met wielrennen had, maar tegenwoordig ook zijn hardlooptalenten toont. Een fraaie tweede plek in 17,51 minuten is natuurlijk een prachtige tijd, waar je mee thuis kunt komen. De strijd om plek 3 was er eentje om van te smullen. Een drietal AVA`70-atleten knokte voor deze eervolle vermelding en een heuse eindsprint bepaalde uiteindelijk de uitslag. Matthijs Boom, de nieuweling in de A-selectie toonde zich de sterkste van het trio en klokte 18,11 minuten, waarbij hij concurrent Björn Rossel een tel voorbleef en Michiel Wellink zelfs 2 seconden.
Het deelnemersveld kende een aantal bekende namen bij de Dames, maar ook onbekend talent, dat afkomstig bleek te zijn uit de stal van het Katja Demkes Running Team. Uiteraard prachtig dat zij zich lieten uitdagen voor de doordeweekse baanwedstrijd van AVA`70. Eva Groot Kormelink ging als favoriet van start en maakte deze status meer dan waar. In een vloeiende cadans liep ze op overtuigende wijze naar de winst in een ijzersterke eindtijd van 19, 43 minuten. Sanne ten Have leverde ook een hele mooie prestatie en bleef nog het dichtst in de buurt van de winnares. Haar eindtijd was 21,15 minuten en dat is een prima tijd, waar zeker ook perspectief in zit voor de toekomst. Alleskunner Evelien Hillen trok na de 30 kilometer-loop van Vorden weer gewoon weer de hardloopkicks aan en stiefelde naar een verdienstelijke derde plaats. Daar kon ze overigens niet zo erg lang bij stilstaan, want Evelien had ook nog kantinedienst, dus spoedde zij zich na afloop van de race snel naar het clubhuis.
De 5
kilometerrace op de atletiekbaan bij AVA`70 leverde deze mooie dinsdagavond
prachtige strijd, bloedsnelle eindtijden en bovenal sterke winnaars op. Van de
32 deelnemers lukte het maar liefst 16 atleten om onder de magische 20
minutengrens te lopen. Bij de finish stonden dan ook louter tevreden, hevig
transpirerende dravers uit te hijgen na hun inspanning, vergezeld van trotse
trainers, coaches en ouders. Mooi dat dit weer kan…..(FR)
Uitslagen van de 5.000 meter bij AVA'70 in Aalten
Tijdwaarnemer Marco van Rijs en supporter Johan Assink zien dat alles goed verloopt Klik op de link voor de uitslagen van dinsdagavond uitslagen rondetijden site organisatie
|
zondag 12 september 2021
Vorden 34e Achtkastelenloop - 30 km - 2:55:15 uur - 32e plaats M55
De 30 kilometer zitten er weer op |
In de tussenliggende periode heb ik verschillende virtuele wedstrijdjes gelopen. Ook aan 'Aprils prachtige prijzenloop', prima opgezet en georganiseerd door neef Rinke, was ik één van de deelnemers. Wat mij toen opviel was dat ik het moeilijk vindt om alleen op een mooi tempo te kunnen lopen en de kilometers lijken voor mijn gevoel ook langer! De trainingen verliepen verder zonder blessures, al gaat het allemaal een stukje rustiger dan enkele jaren geleden. Ik kan me er gelukkig goed bij neerleggen.
Na een ritje van ongeveer een half uur met Wim, Arja en gastloper Tom kwamen we mooi op tijd in Vorden aan. De warming-up heb ik er maar bij laten zitten en ik ben fijn op een stoeltje in de schaduw gaan zitten om alles eens rustig te bekijken. Mijn doel was om ongeveer rond de 3 uur te eindigen, dan houdt ik in ieder geval er nog wat achter me. De start was om 12.15 uur en daar maakte ik me voorafgaand aan de wedstrijd wel wat zorgen over. Je loopt bijna op het heetst van de dag en was ik liever 's morgens om 10.00 uur al van start gegaan. Achteraf viel het gelukkig mee en was het prima loopweer.
In de eerste kilometer kwamen de pacers van de 5.45 min per kilometer me voorbij en heb ik nog even de gedachte gehad om met hun mee te gaan. Gelukkig ben ik mijn eigen tempo blijven lopen en kom ik de eerste 10 kilometer door in bijna 58 minuten. Het loopt nog lekker en ik loop bij Arja en Andre in de buurt. Laatstgenoemde besluit om wat te versnellen en hij loopt erg gemakkelijk bij ons weg. Bijna op de helft moet Arja een sanitaire stop en loop ik alleen verder. Over kilometer 10 naar 20 doe ik ruim 58 minuten en het loopt nog steeds goed.
Grote stukken van het parcours ken ik nog weer van vorig jaar en na een kilometer of 25 ga ik zelfs nog atleten aan het inhalen. Zo heel moeilijk was dit ook niet omdat ze aan het wandelen waren, waarschijnlijk iets te snel gestart of niet genoeg kilometers in de benen. Als ik het dorp Vorden weer inloop is bij mij het beste er ook wel vanaf en ook de laatste 10 kilometers gaan weer in ruim 58 minuten. Mooi constant gelopen en met een tevreden, voldaan en moe gevoel ga ik over de finish. Als ik blessurevrij blijf hoop ik in Rotterdam rond de 4.15 uur te kunnen gaan finishen, we zullen het zien!