zondag 25 juli 2010

Training naar de haven van Nieuwpoort (B)

De haven van Nieuwpoort
Op deze zondagmorgen vertrek ik weer vrij vroeg en ik ga nu de andere kant op om de haven van Nieuwpoort te bezoeken. Ik loop een gedeelte van de Freddy Maertens route, de Belg die in 1976 en 1981 wereldkampioen wielrennen wordt. Later in de week zal ik deze route nog fietsen. Als ik zijn ouderlijk huis in Lombardsijde voorbij ben, kom ik langs bistro 't Zwientje. Als je het cafe uitkomt zit er een goede meter tussen de voordeur en de tramrails waar zomers zes keer per uur van beide kanten een tram voorbij komt. Ik vraag me af of het altijd goed is gegaan met de cafegangers die een flinke neut genuttigd hebben.

Als ik even later Nieuwpoort binnenloop kom ik bij het monument van Koning Albert 1, dat werd opgericht als hulde aan alle Belgische frontsoldaten. De plaats, aan de oever van de monding van de IJzer, symboliseert de belangrijke rol die deze stroom heeft gespeeld tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en getuigd van de legendarisch geworden veldslagen in de Westhoek tijdens deze periode. Op het plein voor de vismijn staat een beeld ter nagedachtenis van alle Belgische op zee omgekomen vissers en dat zijn er nog al wat als ik de namen zo lees.

De vissersboten staan op het punt om weer te vertrekken en als ik de Oude Veurnevaart over ga, kom ik in de haven waar veel kapitaal in het water ligt. Ook de appartementjes aan het water zijn hier denk ik niet voor de gewone burger weggelegd. Misschien staat het één wel in verband met het ander. Nieuwpoort zelf is een mooie plaats waar de laatste jaren veel aan gemoderniseerd is en het heeft dan ook een prachtige uitstraling. Via de kustweg kom ik weer bij de achterkant van de camping terecht. Ik haal snel even wat verse broodjes bij de bakker en met een lekkere bak koffie erbij smaken die prima na deze trainingsloop. 

Bistro 't Zwientje, waar vele keren per dag de kusttram langs de voordeur komt

Monument van Koning Albert 1, als hulde aan alle Belgische frontsoldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918)


Geen opmerkingen: