woensdag 15 april 2015

Oosterend (Terschelling)

Prachtige duinen 
Voor de laatste route op Terschelling gaan we naar Oosterend, de laatste bewoonde plaats aan de andere kant van het eiland. We vertrekken per bus in West-Terschelling, dat ons voor het luttele bedrag van 2 euro helemaal naar de oostkant van het eiland brengt. Een paar haltes na de Groene Weide, het restaurant van de bekende zanger Hessel stappen we uit, eerder deze week hebben we al een uurtje bij hem op het terras gezeten. Het beloofd vandaag wederom een prachtige dag te worden en de zon doet al volop zijn werk.

Nog geen kilometer na de start lopen we het mooie heidegebied in, alleen jammer dat deze nog niet in bloei staat. We gaan in de richting van de duinen, steken deze over en komen op een prachtig strand. Soms heb je echt het idee dat je met zijn tweeën op een onbewoond eiland zit. Rond de middag komen we aan bij het Heartbreak Hotel. De naam zegt het al, Elvis is still alive en wel in Oosterend op Terschelling. Deze strandtent is compleet in vijftiger en zestiger jaren ingericht. Ook de muziek is aan het thema aangepast. Er komt Elvis, Johnny Cash en Chuck Berry uit de boxen. Leuk om aan te horen en het te bekijken.

We zitten aan de rand van het natuurreservaat De Boschplaat, één van de grootste ongerepte natuurgebieden van ons land. Brede stranden, stuivende duinen, uitgestrekte kwelders, duingraslanden en ontelbaar veel vogels duiken voor onze neus op. Het natuurreservaat meet circa 10 bij 5 kilometer en is sinds 1910 in beheer bij Staatsbosbeheer. Het gebied is sinds 1970 voorzien van het Europees diploma voor Natuurbeheer. Zoals de naam al doet vermoeden was het gebied in vroeger tijden een losse zandplaat. De geul tussen beide eilanden (Terschelling en Ameland), het Koggediep, is echter dichtgeslibd. Tussen 1931 en 1937 is het gebied met Terschelling verbonden door de aanleg van een stuifdijk, met een lengte van bijna negen kilometer, die de naam Derk Hoekstra Stuifdijk heeft gekregen. 

Oorspronkelijk was het de bedoeling met de aanleg van die stuifdijk een aanzet te geven tot het scheppen van cultuurland. Uiteindelijk is het gebied tot een van de meeste waardevolle natuurgebieden van Nederland uitgegroeid. Zo'n 65 vogelsoorten broeden op de Boschplaat, die tijdens het broedseizoen dan ook deels niet toegankelijk is. Belangrijke broedlocaties van zilvermeeuw, kleine mantelmeeuw en lepelaar zijn voor het publiek gesloten van 15 maart tot 15 augustus. Een algemeen misverstand over de Boschplaat is dat het gebied vroeger bebost zou zijn geweest. Het tegendeel is het geval. 'Bos' betekent met een oude benaming eenvoudigweg 'verhoging in het landschap' of 'duin'.

Ook hier maken we weer een kleine pauze. In de doorgang van een bunker kunnen we net met zijn beiden zitten en genieten hier volop van de prachtige natuur en de heerlijke zonnestralen. Als we weer verder gaan zie ik ineens de kop van een paard net boven het maaiveld uitkomen. Als we beter kijken lopen er vier en kan ik ze nog vrij rustig op de foto zetten. Na de duinen wordt het allemaal wat drassiger en op sommige paden kunnen we door de nattigheid niet lopen en moeten we een alternatieve weg zoeken. Een half uurtje later staan we voor ongeveer 20 loslopende geiten en direct erna loopt er ook nog een kudde koeien. Een ANWB paddenstoel geeft aan dat we nog 1,1 kilometer van Oosterend afzitten en als de huizen aan de horizon verschijnen duurt het ook niet lang meer dat we weer bij ons vertrekpunt zijn. Hier hebben we nog een half uurtje in de zon gezeten voordat de Arriva bus ons terug brengt naar ons vakantieadres.

Klik op de links voor de foto's

fotoalbum

routebeschrijving
Elvis in het Heartbreak Hotel
Vier loslopende paarden in natuurgebied de Boschplaat
Hier moeten we een alternatieve weg zoeken

Geen opmerkingen: