zondag 9 juni 2019

Loopwondertje Celine (6) laat alle vrouwen achter zich

Celine Struijvé uit Doorwerth is op weg naar de eindzege in de Wodanrun over de Ginkelse hei (foto Gert Budding)
Doorwerth - Een deelnemersveld van tientallen volwassen hardlopers is afgelopen zondag in een wedstrijd over vijf kilometer volledig afgetroefd door de zesjarige Celine Struijvé uit Doorwerth.

Het meisje finishte in de tweede editie van de Wodanrun rond de Ginkelse Hei als eerste vrouwelijke runner; ze liet 34 mannen en 44 vrouwen achter zich. „Celine heeft een Afrikaanse loopstijl”, zegt haar vader Edward. „Ze loopt sierlijk, efficiënt en nauwelijks belastend. Dat is haar kracht.”

Organisatie, toeschouwers en kenners noemen het meisje méér dan een supertalent, een loopwonder. Ze heeft ook al vaker onwaarschijnlijk goed gepresteerd in hardloopwedstrijden tegen zeer ervaren lopers. Vorige maand nog eindigde ze als tweede bij de Stuwwalloop in Oosterbeek.

Celine is volgens haar ouders heel serieus bezig met de sport. „Onze dochter is enthousiast geworden nadat we aan een paar gezinsloopjes hadden meegedaan. Maar nu is ze als een echte prof met de sport bezig. Ook al is Celine nog zo jong, ze bereidt zich bloedserieus voor op een wedstrijd. Legt haar kleding en schoenen de avond tevoren klaar. Vertrekt op tijd naar de wedstrijd, loopt goed in, rekt haar spieren en verkent het parcours. Net zoals profs dat doen.”

Nadat ze zondagmiddag als winnaar was gefinisht bij het clubhuis van voetbalvereniging Wodanseck, bleef ze achter de eindstreep wachten op haar moeder, met wie ze gelijktijdig was gestart. De kleine Celine had een tijd neergezet van 23,10 minuten. Moira Henninga werd tweede op een dikke minuut achterstand en het Doorwerthse loopwonder was ruim vijf minuten vóór haar moeder binnen.

Moeder Jacqueline en vader Edward trachten de prestaties van de kleine Celine te temperen en te relativeren, maar zijn er door professionals op gewezen dat hun kleine meisje mondiale tijden loopt. „Ze besteedt veel tijd aan hardlopen, maar ze speelt ook graag buiten met haar vriendinnetjes. Daar heeft ze immers ook de leeftijd nog voor”, aldus Struijvé.

Het talentje van nog geen drie turven hoog mag dan buitengewone prestaties neerzetten en recordtijden lopen, atletiekverenigingen kunnen haar nog niet als lid inschrijven. Vader Edward: „Daar moet ze nog even op wachten. Onze dochter is te jong en moet dus nog een paar jaar wachten. Bovendien is er méér dan hardlopen. Tennissen, gymnastiek en zwemmen vindt ze ook leuk.” (bron)
Vader Edward begeleidt Celine op de fiets

Geen opmerkingen: