Sommige lopers hebben er een hekel aan, voor andere lopers is fartlek de favoriete training. Doe jij het al?
Fartlek, het spel met de snelheid, wordt vaak voorgesteld als een half uurtje ravotten voor de hardloper. Dat kan, maar dan doe je nog niet genoeg met dit spel. Pak het echt goed aan en je merkt de verbetering van je conditie. Fartlek in je trainingsaanpak, daar kun je echt op bouwen.
Het mooie van fartlek is het ongestructureerde spel in je training. Je gaat hardlopen, versnellen, vertragen, extra inzet heuvel op, of juist heuvel af omdat je je pasritme wilt verhogen. Dit type training kun je uitstekend combineren in je wekelijkse trainingsschema omdat je helemaal vrij bent in de intensiteit. Voel je je een week niet zo fit, dan pas je de lengte en inzet in de fartlek aan. En toch heb je dan het voordeel dat je weer jezelf uitdaagt.
Start niet té snel met Fartlek
Als je genoeg kilometers hebt gemaakt dat je helemaal fit bent, kun je met fartlek beginnen. Pas als je een redelijke basis hebt kun je deze training langer volhouden en haal je er meer plezier uit. Daarom, start niet té vroeg en voer de intensiteit van de snelle of krachtig uitgevoerde kilometers langzaam op.
Altijd erbij
Het mooie van de fartlek, het past prima bij je weekschema. Je hoeft niet een complete training te besteden aan fartlek. Laat het gerust een onderdeel zijn van een duurloop. En 12 kilometer duurloop met daarin een tien minuten uitgevoerd als fartlek geeft je veel voldoening. Zeker als je de duurkilometers daarna ook in een goed tempo uitloopt.
Gouden combinatie bij tapering
De korte vorm van fartlek past ook goed in je periode van tapering. Je brengt in die tijd het aantal kilometers omlaag maar de kilometers die je loopt, worden sneller gelopen. In die aanpak past fartlek. Je maakt je fartlektraining maar wel intensiever, met kortere herstelpauzes en langere snelle stukken.
Tempowisseling, zo makkelijk
Loop in je periode van
tapering minstens 1x in de week in deze vorm. Het helpt je niet alleen aan
snellere benen. Het levert je ook benen op die makkelijker kunnen omgaan met
tempowisselingen. Dat is altijd handig, je kunt dan reageren op concurrenten
maar ook op plotselinge sterke wind. Of die paar klimmetjes in het parcours.
Ben je beginner? Probeer dan in een duurloop 4 snelle stukken te lopen van 30 tot 60 seconden. Ben je een ervaren loper, dan kun je grenzeloos met spelen. Vaak worden korte sessies van bijvoorbeeld een kwartier toegevoegd aan een duurloop. Trainingen die helemaal gericht zijn op fartlek duren ongeveer 30 minuten.
Voorbij je grens
Als je veel duurkilometers maakt, kom je bij een punt waarbij je niet sneller gaat. Het is een van de lastigste punten in hardlopen, voorbij je grens gaan van dat tempo dat je zo makkelijk loopt. Door trainingen te variëren, ja iedere week, kun je die grens langzaam hoger zetten. Door het speelse karakter van fartlek kun je altijd werken aan die grens. Fartlek is echt een trainingsonderdeel waarop je je progressie kan bouwen.
Harder werken aan herstel
Heb je een fartlektraining
gelopen? Denk dan extra aan herstel. Een stevige fartlek, al is het maar een
kwartier bij een andere training, kost veel energie. Wil je de dag erna
hardlopen? Plan dan wat korte of een makkelijke training in. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten