maandag 26 oktober 2020

Waarom zelfs fitte mensen buiten adem raken tijdens het traplopen

Traplopen combineert eigenlijk cardio- met krachtsoefeningen
Misschien herken je dit: Je doet push-ups alsof het niets is, rent vijf kilometer aan één stuk door en het krachthonk kent geen geheimen voor jou – maar tóch moet je even stevig naar adem happen als je een trap opgelopen bent. Best confronterend, als je dacht dat het wel snor zat met je conditie. Maar goed nieuws: you're not alone. En gelukkig is het best normaal. Een personal trainer en een cardioloog leggen het uit.

'Dat je buiten adem raakt als je een trap op loopt, betekent niet dat je uit vorm bent', zegt Personal trainer Jordan Syatt. 'Je hartslag wordt hoger en je lichaam krijgt behoefte aan meer zuurstof, vandaar dat je naar adem hapt.' Tenzij je fanatiek traint op de StairMaster in de sportschool of ergens anders aan stair workouts doet, kan zo’n snelle uitbarsting van energie je kortademig maken, zegt ook Nieca Goldberg, cardioloog en directeur van het Joan H. Tisch Center for Women's Health.

Zwaartekracht

Bij het beklimmen van een trap gebruikt het lichaam meer spieren dan bij gewoon lopen. 'Eigenlijk ben je lunges aan het doen, maar dan in de hoogte, waarmee je het dus ook nog eens opneemt tegen de zwaartekracht', zegt Syatt. Die oefening is te vergelijken met fitness op hoog niveau en daarom dus óok een uitdaging voor mensen met een gemiddeld tot goede conditie.

Traplopen combineert dus eigenlijk cardio- met krachtsoefeningen. 'Zelfs als je in topconditie bent, maakt dit je heel snel buiten adem', vult coach Jason Fitzgerald nog aan. De enige oplossing om minder snel buiten adem te zijn, is blijven oefenen. Syatt raad aan om vooral veel aandacht aan je onderlichaam te besteden door squats en lunges te doen. Begin met je eigen lichaamsgewicht en voer het langzaam op door gewichten van 5, 10, 15 of 20 kilo te gebruiken. Na een tijdje kom je zonder problemen die trap op! (bron)

Geen opmerkingen: