donderdag 28 juli 2022

Het Reckense Markepad in Oldenkotte

De Piepermolen met zijn prachtige dahliatuin

De klompenpaden in het midden en oosten van Nederland mag ik altijd graag lopen. Vandaag staat het Reckense Markepad op mijn lijstje, dat begint op de grens met Duitsland, bij de oude grensovergang in Oldenkotte. Je proeft hier het verhaal van twee ‘werelden’. Twee slagbomen, twee douanekantoren, twee douanehuizen, twee talen, twee cafés, twee … Van elk een Duitse en een Nederlandse variant aan beide zijden van de grens. Ze hebben één ding gemeen: het gemeenschappelijke verhaal. De oude grenssteen uit 1766 is gemaakt van Bentheimer zandsteen met hierop het wapen van het hertogdom Gelre en het bisdom Münster. In de kleine grenswinkel herinnert de sfeer aan vroeger tijden.

Dit keer loop ik de route met de wijzers van de klok mee en blijf vandaag op het Nederlandse grondgebied. Het Reckense Markepad is, van beide kanten, goed bewegwijzerd. Beeldbepalend in het begin is de Berkel, die hier ons land binnenstroomt. Na een paar kilometer steek ik met een trekpontje de rivier over en loop aan de andere kant van het water verder, een prachtig gebied.

Bij de Piepermolen uit 1796 staat de dahliatuin in volle bloei: een kleurrijk gezicht. De Molen van Pieper is een windmolen gebouwd in 1796. Nadat in 1940 het wiekenkruis tijdens een storm van de molen brak, is de romp gedurende dertig jaar in een steeds meer vervallen staat geraakt. In 1970 werd de Piepermolen echter gerestaureerd. De naam ontleent de molen aan de familienaam van de eigenaars tussen 1907 en 1965. De molen is ingericht met twee koppels maalstenen, waarmee tegenwoordig op vrijwillige basis veevoer wordt gemalen. De molen is op zaterdagmiddagen gratis te bezoeken. Om het jaar ligt hier de dahliatuin, een verwijzing naar het prachtige Rekkense bloemencorso dat elk jaar rond eind augustus door de straten rijdt.

Via wat slootkanten kom ik op het vroegere terrein van de Rekkense inrichtingen. Van oudsher waren de Rekkense Inrichtingen een begrip, aanvankelijk gesticht voor de behandeling van mannen die ter beschikking van de regering (TBR) waren gesteld. Later kwamen daar ook andere doelgroepen bij, zoals moeilijk opvoedbare kinderen en alcohol- en drugsverslaafden. In Rekken sprak men dan ook van 'de Kolonie' als de inrichting werd bedoeld, het gebouwencomplex staat sinds 2014 leeg.

Dominee Dr. W.L. Slot jr. en bankier E. René van Ouwenaller waren de oprichters in 1910 van deze inrichting. De Hilversumse architect C. de Groot ontwierp het plan voor de paviljoens. De eerste steenlegging was op 30 juni 1913, paviljoen De Haar. Het totaal aan gebouwen werd een dorp op zichzelf. Er was een boerderij met vee, een grote tuinderij, een centrale keuken, een kerk, woningen voor beambten, een ambachtsschool, een nijverheidsschool, een begraafplaats en een zwembad. In het verleden heb ik hier nog enkele wedstrijden gelopen maar met het sluiten van de voormalige tbs-kliniek werden er ook geen wedstrijden meer gehouden.

Klik op de link voor een aantal foto’s

fotoalbum

Met het trekpontje steek ik de rivier de Berkel over

Geen opmerkingen: