zaterdag 15 januari 2022

Vier factoren die je aan het lopen houden

Een goede reden om vandaag aan de slag te gaan

Hoe zorg je nu dat een goed begin van het hardloopjaar niet alleen het halve werk is, maar een basis voor het hele werk? Vier ingrediënten die je helpen jouw looproutine duurzaam te maken. Natuurlijk is er niks mis met goede voornemens voor een nieuw jaar. Tenminste niet als die voornemens in het begin van dat nieuwe jaar worden omgezet in daden. Dan heb je een begin, een goed begin! Hoe zorg je nu dat zo’n begin niet alleen het halve werk is, maar een basis voor het hele werk? Vier ingrediënten die je helpen jouw looproutine duurzaam te maken.

Een doel

Zet een stip aan de horizon. We hebben in het leven allemaal een beetje richting nodig. Lekker een beetje lopen is heerlijk, maar voor de langere termijn is het prettig om ook ergens heen te lopen; een stip aan de horizon zetten. Als je al wat meer loopervaring hebt, kan dat bijvoorbeeld een marathon zijn. Maar begin je net of ben je er een tijd uit geweest, dan is zo’n doel nogal veel en daardoor misschien veel te ver weg. Het is goed om een behapbaar doel te kiezen en een doel dat ook in de tijd niet heel ver weg ligt. Anders loert het gevaar dat je weken- of maandenlang kunt denken: morgen begin ik. Voor beginners en herintreders: kies een wedstrijd over 5 of 10 kilometer over een week of tien. Dat geeft je een goede reden om vandaag aan de slag te gaan.

Een plan

Zonder plan bestaat de kans dat een doel geen realiteit wordt. Hoe vaak per week ga je lopen, wat doe je tijdens die loopjes en wanneer doe je ze? Als je plan is ‘ik kijk na werk even of ik dan ga lopen’, schiet het hardlopen er nogal eens bij in. Als je zondagavond al weet op welke tijden je de komende week welke training doet, is het veel duidelijker wat je te doen staat. Dit maakt het ook makkelijker op momenten dat je er niet zo’n zin in hebt. ‘Vandaag staat dit me te doen, even doorbijten en afvinken.’ Hoe minder je met jezelf in gesprek hoeft te gaan over al dan niet lopen, een rustig duurloopje of toch die intervaltraining en nu of toch vanavond gaan, hoe meer je loopt. Daarnaast geeft een plan in de vorm van een trainingsschema ook kleur aan je trainingen. Als het goed is weet je altijd waar je het die training voor doet. Ook is er de afwisseling in korte en langere trainingen en snelle of langzame. Bovendien zie je – als het goed is – de progressie naarmate je verder in je schema komt.

Begeleiding

Sluit je aan bij een vereniging of een loopgroep! Of bij een sportschool die begeleid hardlopen aanbiedt. De ervaring leert dat je tijdens begeleide trainingen dingen doet die je in je eentje niet zou doen. Je loopt die intervals net wat beter als er aan het eind iemand met een stopwatch staat die je nog even aanmoedigt. Ook hoef je over de inhoud van de training niet te veel na te denken; instappen en gaan! Een trainer kan je ook nog eens helpen met tips over looptechniek of andere praktische zaken die bij het hardlopen komen kijken. En als je denkt dat je niet goed of niet snel genoeg bent voor een atletiekclub of een loopgroep, kunnen we je geruststellen. Clubs bieden vaak op verschillende niveaus training aan, voor elk wat wils.

Steun

Mocht je nu geen trek hebben in je aansluiten bij een groep of vereniging, zoek dan een loopmaatje. Iemand met wie je een keer of vaker per week een eind gaat lopen. Of iemand met wie je samen de wat pittiger trainingen kunt afwerken. Dat kan gezellig zijn, dat kan motiverend werken, maar het fungeert ook als een mooi stok achter de deur. In bed blijven liggen of op de bank blijven hangen is immers geen optie als er iemand in hardloopkloffie op je staat te wachten. Als je ook nog eens naar hetzelfde doel kan trainen, wordt het samen lopen helemaal waardevol. (bron) 

Geen opmerkingen: