maandag 29 juli 2024

Het belang van je armen bij het hardlopen: hoe train je de armzwaai?

Bij het hardlopen is ook de techniek van de armen van belang!

Bij hardlopen is niet alleen de techniek van je benen en romp van belang, maar ook die van je armen. Met de juiste armzwaai bespaar je namelijk energie en beweeg je je gemakkelijker voort. Ook helpt het blessures te voorkomen. Net als je benen, kun je ook je armzwaai trainen.

Het belang van je armen bij het hardlopen

Regelmatig zie je mensen lopen die het bovenlichaam onnodig bewegen. Sommigen kruisen zelfs hun armen over hun borst. Je begrijpt vast dat dit er niet voor zorgt dat ze sneller lopen. In feite verbruiken zij hierdoor meer energie dan een loper die zijn armen en schouders ontspannen houdt, omdat het lichaam een extra inspanning moet leveren om te compenseren. En als je lange afstanden loopt, is energie besparen de sleutel om de laatste kilometers aan te kunnen. Maar ook als jij je PR wilt verbeteren, kan een goede armzwaai je helpen.

Zo verbeter je je armtechniek

Er zijn echter een aantal richtlijnen die we allemaal in gedachten moeten houden als het gaat om de armpositie tijdens het hardlopen.

De schouders

Laten we bovenaan beginnen. De schouders en de nek moeten zo ontspannen mogelijk zijn. Dit zal je helpen om meer ontspannen en met gemak te lopen en eventuele pijn of overbelasting van de spieren in dit gebied te voorkomen.

De ellebogen

Probeer je ellebogen niet te verstijven zijn tijdens het hardlopen. Als dat gebeurt, zullen je onderarm en de biceps daar namelijk onder lijden. Ze hangen niet helemaal dicht tegen het lichaam aan, maar er ook niet te ver vanaf. Het is het beste als je ellebogen in een hoek van 90 graden staan en heen en weer bewegen.

De handen

Wees er ook bewust van hoe je je handen houdt tijdens het lopen. Houd ze niet volledig open, maar ook niet volledig gesloten. De middenweg is de juiste positie: ze zijn half gesloten. Net als bij de schouders, zijn je handen en pols ontspannen om energie te besparen. Een tip: stel je voor dat je een zak chips draagt en die niet wilt pletten of dat je een erwt tussen je duim en wijsvinger houdt.

Geen telgang

En natuurlijk is er een duidelijke synchronisatie tussen benen en armen tijdens het lopen. Zet je een stap met je rechterbeen, dan zwaait je linkerarm vooruit. Je armen lopen ook als het ware.

Draaien van de romp

De romp is het deel van je lichaam dat alle kracht levert om te lopen en verantwoordelijk is voor de zwaartekracht. Daarom is het belangrijk om hem rechtop en verticaal te houden.

Krachttraining

Je benen zijn niet het enige lichaamsdeel dat loopt en daarom ook niet het enige lichaamsdeel dat krachttraining kan gebruiken. Zorg er daarom voor dat je armen deel uitmaken van je krachtroutine, net als je core om elke vorm van rotatie te vermijden. (bron)

Geen opmerkingen: