zondag 3 mei 2020

Welke kleding is geschikt voor het hardlopen?

Het loont om na te denken over je hardloopoutfit, zodat je zo comfortabel mogelijk kunt bewegen
Veel heb je niet nodig om te beginnen met hardlopen. De grootste investering zal een paar hardloopschoenen zijn. Maar het loont ook om na te denken over de rest van je hardloopoutfit, zodat je zo comfortabel mogelijk kunt bewegen. Wat is goede hardloopkleding?

Materiaal
De meeste hardloopkleding is gemaakt van materialen zoals Polyester en Lycra. Dit zijn lichte stoffen die weinig vocht opnemen. In de meeste sportkleding zijn daarnaast speciale technologieën verwerkt zoals Coolmax, Dri-Fit en Gel-Cool. Deze zorgen voor het afvoeren van zweet en houden je lichaam warm of juist koel. Ventilatieopeningen en mesh panelen dragen bij aan een maximale luchtdoorlatendheid. Het ademend vermogen is van belang, omdat dit ervoor zorgt dat zweet kan verdampen, waardoor je lichaam langer droog blijft. Katoen is niet geschikt om in hard te lopen, omdat dit juist veel vocht opneemt. Je kleding wordt zwaar en gaat aan je lichaam kleven. Dat voelt niet prettig en zorgt ervoor dat je snel afkoelt.

Pasvorm
Het belangrijkste is misschien wel dat hardloopkleding fijn zit. Hoe comfortabeler je je voelt, hoe prettiger je loopt. Aansluitende kleding geeft je meer bewegingsvrijheid tijdens het hardlopen. Qua hardloopbroek, kun je in de zomer kiezen voor een hardloopshort of ¾ legging van technisch materiaal. Bij lagere temperaturen is een tight, een strakke hardloopbroek, voor de meeste lopers onmisbaar. Houd bij je keuze ook rekening met eventuele compressie, reflectie en de aanwezigheid van ritsen en zakjes. Lees meer over de hardloopbroek.

Lagen
Wat bovenkleding betreft, kun je jezelf het best in lagen te kleden. Iedere laag heeft een eigen functie. De eerste, de basis laag, betreft het ondergoed. Goede onderkleding is ademend, sluit aan op de huid en voel je nauwelijks zitten. Snijdende randen kunnen voor schuurplekken zorgen en dat wil je het liefst vermijden. De belangrijkste functie van de tweede laag, een shirt, is het reguleren van de lichaamswarmte. De derde en buitenste kledinglaag, een jack, is jouw schild tegen de elementen: kou, wind, regen en sneeuw.

Sportbeha
Tijdens het hardlopen bewegen je borsten mee met je loopbeweging. Daar doe je niets tegen, hoe netjes je ook loopt. Dat komt doordat je borsten niet uit spieren bestaan. En bedenk je: er is geen enkel lichaamsdeel dat je borsten beschermt. Daarom is een ondersteunende sportbeha zo belangrijk. Sportbeha's zijn gemaakt om je borsten te ondersteunen en zorgen voor meer loopcomfort. Lees meer over sportbeha’s.

Accessoires
Vergeet ook niet om na te denken over eventuele accessoires zoals een pet of zonnebril die je beschermen bij warm weer. Hardloopsokken mogen ook niet ontbreken. Een naadloos ontwerp zorgt voor minder wrijving en draagt bij aan het voorkomen van blaren. Ademend materiaal op de wreef en dempende eigenschappen zorgen voor extra comfort. (bron)

Geen opmerkingen: