zaterdag 19 september 2020

De 15 meest gênante vragen over hardlopen

Waarom je zweet als een otter
Van zwarte teennagels tot hoge nood tijdens het hardlopen, er zijn genoeg gênante situaties die je liever niet aan je vrienden voorlegt. Hardlopen levert je naast alle voordelen ook een aantal gênante situaties op. Daarom legden wij de 15 meest pijnlijke kwesties voor aan deskundigen.

1.Wel of geen seks de avond voor de wedstrijd?
‘Hardlopers zijn een bijgelovig volkje. Wij hebben er een hekel aan om af te wijken van onze routine, zelfs als de liefde om de hoek komt kijken,’ zegt gynaecoloog en hardloopster Julia Levitt. ‘Vanuit fysiologisch standpunt is er echter geen enkele reden om geen seks te hebben op de avond voor een belangrijke wedstrijd.’

Een literatuurstudie naar seks voor de wedstrijd in het Clinical Journal of Sport Medicine toonde geen oorzaken voor slechtere hardloopprestaties. Daarbij moet wel worden aangetekend dat het gemiddelde echtpaar slechts 25-50 calorieën verbrandt tijdens de seks, net zoveel als twee trappen oplopen. Dat slaat geen dramatisch gat in je glycogeenreserves. Als de seks echter uitloopt in een marathonsessie, wat ten koste gaat van je nachtrust, dan kan dit je energieniveau nadelig beïnvloeden. ‘Houd het bij kort en teder. Maak er geen uitputtingsslag van, vlak voor een langdurige inspanning,’ adviseert Levitt.Een korte, tedere vrijsessie kan ook voorkomen dat je de volgende dag last hebt van pijntjes en irritaties, zegt ze. Heftige seks kan de baarmoederhals licht beschadigen. Zeker als de wand van je baarmoeder dun is, kan dit leiden tot irritaties en spontane bloedingen, bij sommige vrouwen ook tijdens lange duurlopen. Op water gebaseerde glijmiddelen kunnen wrijvingsirritaties tegengaan.

2. Hoe kun je schuurplekken voorkomen?
Het schaven van huid op huid of op vochtige kleding kan leiden tot een pijnlijke uitslag die verergerd wordt door vocht en zout. De binnenkant van je armen, dijen, behalijn (vrouwen) en tepels (mannen) zijn kwetsbare plekken. Draag daarom naadloze, vochtafvoerende kleding. Te grote T-shirts krijgen plooien die kunnen leiden tot irritaties; een te strakke beha kan in je huid snijden. Smeer vaseline of een andere crème of plak pleisters op de kwetsbare plekken voordat je gaat hardlopen. En gebruik een vochtinbrengende bodylotion na het douchen. Een droge huid is gevoeliger voor wrijvingsuitslag.

3. Is incontinentie normaal?
Bij vrouwelijke hardlopers komt Incontinentie vaak voor, vooral als ze nog niet zo lang geleden bevallen zijn. Als de spiertjes die je bekken ondersteunen zwakker worden, kan een hoestje al genoeg zijn, aldus sportgynaecoloog Patty Kulpa. ‘Kegeloefeningen helpen de bekkenbodemspieren te versterken en kunnen in de meeste gevallen incontinentie tegengaan,’ zegt ze. Deze spieren kun je voelen als je halverwege het plassen stopt. Om ze te trainen moet je ze ’s ochtends voordat je uit bed stapt tien seconden lang aanspannen. Neem tien seconden rust en span ze opnieuw tien seconden aan. Herhaal dit een paar keer door de dag heen. Als je er echt last van hebt, kun je ook overwegen om te gaan hardlopen met een speciale sporttampon / incontinentie tampon in. Dat kan ook lekkage voorkomen en helpt je spierspanning te behouden.

4. Krijgt je seksleven een boost van hardlopen?
Zowel hardlopers als deskundigen beweren dat hardlopen je uithoudingsvermogen verbetert, en dat geldt niet alleen voor wedstrijdlopen. Veel hardlopers melden dat door de trainingsarbeid ook hun libido is vergroot. ‘Sporten is een krachtig afrodisiacum, zowel voor mannen als vrouwen,’ zegt Tina Penhollow, docent gezondheidspromotie aan de Florida Atlantic University.

Wat is de verklaring voor deze prettige bijwerking? Om te beginnen: zelfvertrouwen. ‘Als je trots bent op jezelf, heeft dit meestal een positief effect op je libido,’ verklaart Levitt. Hardlopen geeft je zelfvertrouwen een boost en onderzoek wijst uit dat mensen die sporten een positiever gevoel over hun lichaam hebben en zich aantrekkelijker en zelfverzekerder in bed voelen.

‘Sportende mensen zitten beter in hun vel,’ zegt sekstherapeut Ian Kerner. ‘Daardoor voelen zij zich vrijer en minder geremd tijdens de seks.’Lichaamsbeweging maakt veel vrouwen ook gevoeliger voor aanrakingen, terwijl mannen aangeven betere orgasmes en seksuele bevrediging te hebben. En natuurlijk zorgt een groot uithoudingsvermogen ook voor langduriger bedprestaties.

5. Is een marathon tijdens de menstruatie een goed idee?
Wij vroegen het drie artsen en geen van drieën zagen ze er een probleem in. Vrouwen liepen immers al hard terwijl ze ongesteld waren, lang voordat er tampons te koop waren. Een beetje bloed is misschien geen prettige aanblik voor je mede-hardlopers, maar die zijn wel wat gewend. Niemand haalt volkomen fris de eindstreep van een marathon. ‘Veel hardlopers verliezen tijdens wedstrijden de controle over hun darmen en blaas en zijn bekend met dit soort ongemakken,’ zegt Holly Benjamin, directeur sportgeneeskunde aan de universiteit van Chicago.

Het belangrijkste nadeel zal elke hardloper, man of vrouw, bekend in de oren klinken. ‘Het menstruatiebloed leidt tot extra vocht in je short of hardlooptights, dit kan tijdens het hardlopen schaafplekken veroorzaken,’ zegt Elizabeth Stevenson-Gargiulo, die blogt op runningthroughpregnancy.com. ‘Zoals elke marathonloper weet, kunnen schaafplekken je wedstrijd verpesten.’

6. Waarom je zweet als een otter
Hyperhidrose, oftewel overmatig zweten, komt voor als de afkoelende functies van het lichaam niet goed werken,’ legt William Roberts, medisch-directeur van de Twin Cities Marathon in Minnesota uit. En dit is niet alleen ’s zomers een probleem. ‘Als je onder winterse omstandigheden droog kunt blijven, heb je minder last van de kou,’ zegt Roberts. Overmatige zweters doen er goed aan om met de huisarts te overleggen of een op aluminiumzouten gebaseerde deodorant of crème wellicht een goed idee is. Als overmatige zweter ben je ook kwetsbaarder voor blaren; Roberts adviseert om daar ook deodorant op te spuiten. Tot slot een waarschuwing: te weinig zweten tijdens zware inspanningen kan leiden tot oververhitting of een hieraan gerelateerde aandoening.

7. Wat is de oorzaak van zwarte teennagels?
Meestal is het een blauwe plek of een bloeding onder de nagel, veroorzaakt door de constante wrijving tussen je schoen en je nagel of het schuiven van je nagel tegen de neus van je schoen. Over het algemeen is het niet pijnlijk en gaat het vanzelf over als je trainingsintensiteit afneemt. Een gaatje boren in de nagel om het bloed te laten weglopen, is geen goed idee.

Een andere oorzaak van een donkere teennagel kan een schimmelinfectie zijn. Hierdoor wordt je nagel dikker en donkerder van kleur. Een schimmelinfectie kan worden bestreden met medicijnen, die overigens best zwaar zijn en vaak niet zomaar worden voorgeschreven door de huisarts.

8. Waarom je sportkleding zo stinkt
Volgens onderzoek in Applied and Environmental Microbiology geurt synthetische kleding erger dan katoenen kleding. Belgische onderzoekers lieten 26 proefpersonen een uur lang spinnen op een stationaire fiets. Hun gedragen T-shirts werden gedurende 28 uur bewaard in hermetisch afgesloten zakken. Vervolgens analyseerden de onderzoekers welke bacteriën er aanwezig waren en een ‘geurpanel’ bracht de relatieve stank van elk shirt in kaart. ‘De polyester shirts stonken aanmerkelijk sterker dan de katoenen shirts,’ luidde het oordeel van het panel. Het verschil werd grotendeels bepaald door een groep bacteriën, de zogenoemde micrococci. ‘Die staan bekend om hun enzymatische kwaliteiten om lange-keten-vetzuren, hormonen en aminozuren om te zetten in kleinere, vluchtige stofjes die meestal een vieze geur verspreiden,’ zegt onderzoeker Chris Callewaert. In de 28 uur in de afgesloten zakken waren de micrococci beter in staat om te groeien op de synthetische shirts dan op de katoenen exemplaren.

Vers uitgescheiden zweet heeft nauwelijks geur; pas als micrococci en andere bacteriën aan het werk gaan om de lange-keten-vetzuren in het zweet af te breken, komt de stank vrij.

In het onwaarschijnlijke geval dat jij je shirt niet na elke training in de was gooit, kun je hem het beste toch even onder de kraan houden om het zweet eruit te spoelen. Zo voorkom je dat bacteriën hun smerige geur verspreiden. Katoen wordt niet aangeraden vanwege de gebrekkige vochtafvoer van de stof.

9. Blaren aan je voeten doorprikken, of niet?
‘Dit is waarschijnlijk de nummer-1 hardlopersblessure,’ zegt podoloog en meervoudig marathonloper Paul Langer. Deze vloeistofhoudende blaasjes worden veroorzaakt door wrijving, vochtophoping (zweetvoeten of natte ondergrond) of schoenen die te klein, te groot of te strak gestrikt zijn. ‘Blaren die kleiner zijn dan een halve centimeter in doorsnee kun je negeren, want die zijn meestal niet pijnlijk,’ zegt dermatoloog Gregory Papadeas. Maar grotere blaren mag je gerust doorprikken, vooral als ze pijn doen. Prik met een steriele naald in de zijkant van de blaar en duw het vocht eruit. Verwijder het velletje niet; smeer er wat anti-infectiezalf op en doe er zo nodig een verbandje omheen.

10. Wat te doen bij bloed in je plas?
‘Als je langdurig hardloopt, kunnen de cellen in je nieren wat gaan lekken en bloeden,’ verklaart Lewis Maharam, medisch-directeur bij de New York Road Runners, de organisatie achter de New York Marathon. ‘De blaas kan tijdens het hardlopen ook licht te lijden hebben.’ Er wordt echter geen schade aangericht waar je je druk over hoeft te maken, tenzij je twee dagen na een wedstrijd nog steeds donkere urine hebt. Dan is het raadzaam om de dokter te raadplegen.

11.Hoe kom ik van mijn voetschimmel af?
Deze schimmelinfectie resulteert in een droge, schilferige, rode huid tussen de tenen en dat geeft een jeukend of branderig gevoel. Het ziet er echter vaak erger uit dan het is. De schimmel gedijt vooral in warme, vochtige plekken, zoals de binnenkant van je sokken. Draag dus lichte, vochtafvoerende sokken, liefst van synthetisch materiaal. Doe na je looptraining je schoenen en sokken meteen uit en trek droge sokken en schoenen aan voordat je opnieuw de deur uitgaat. Laat je zweterige sokken niet in je sporttas zitten, maar gooi ze meteen in de was. Ten slotte kun je anti-schimmelpoeder op je voeten strooien voordat je gaat lopen.

Behandel je voetschimmel minstens vier weken lang met een anti-schimmelcrème, zelfs als het halverwege al lijkt dat de symptomen weg zijn, om er zeker van te zijn dat de infectie echt weg is. Om van de jeuk af te komen, kun je je voeten 10 minuten in lauwwarm water met appelazijn weken (azijn heeft ook schimmelwerende kwaliteiten). Blijft de voetschimmel hardnekkig, ga dan langs een dermatoloog. Die kan je zwaardere medicatie voorschrijven.

12. Krimpende borsten door hardlopen?
Borsten bestaan voor een groot deel uit vetweefsel, zegt Michelle Norris, senior-onderzoeker op de afdeling sportwetenschappen aan de universiteit van Portsmouth. ‘Dus als iemand traint en gezond eet, en dus lichaamsvet verbrandt, is het niet zo’n gekke aanname dat je borsten ook een maatje kleiner worden. De afbraak van lichaamsvet is echter evenredig verdeeld over het hele lichaam, dus je zult het niet direct op een specifieke plek kunnen waarnemen.’

13. Waarom je naar de WC moet tijdens het lopen
Het constante schudden van het lichaam door het hardlopen kan de darmen irriteren. En als al het bloed dat nodig is voor de spijsvertering, in plaats daarvan naar de benen wordt omgeleid om ervoor te zorgen dat je in een redelijk tempo en in een rechte lijn blijft lopen, kan dat resulteren in buikkrampen. Gastro-enteroloog David Bjorkman is een veteraan met ruim zestig marathons op zijn naam. Hij adviseert om ruim twee uur voor het hardlopen te eten. Cafeïne kan de spijsvertering bespoedigen en kunstmatige zoetstoffen die vaak gevonden worden in energierepen, kunnen maag- en darmproblemen veroorzaken. Hoewel het geen goed idee is om een volkorenmuffin te eten voor een wedstrijd, raadt Bjorkman aan om meer vezels in je dagelijkse dieet te verwerken (tot zo’n 20 gram per dag).

‘Vezels bevorderen een regelmatige stofwisseling,’ zegt hij. ‘Je kunt er je spijsvertering als een horloge mee afstellen, zodat je op een handig tijdstip voor de wedstrijd naar de wc moet.’ Als niets werkt, kun je altijd nog overwegen om vrij verkrijgbare diarreeremmers te slikken voordat je gaat hardlopen.

14. Waarom last van winderigheid tijdens het lopen?
Winderigheid door het hardlopen heeft meerdere oorzaken, zegt Niket Sonpal, klinisch assistent-professor aan het Touro College of Osteopathic Medicine in New York. De eerste is je verhoogde ademhaling. ‘Extra lucht belandt in je spijsverteringskanaal en kan er maar op een manier uit; via de achterkant,’ legt hij uit.

De tweede oorzaak is dat ‘door aerobische inspanningen voedsel sneller wordt verteerd, waardoor gassen sneller worden uitgestoten.’ Hoewel je ongelukkige ontsnappingen nooit helemaal kunt voorkomen, zijn er een paar maatregelen waarmee je ze in ieder geval kunt afremmen. ‘Vermijd voor het hardlopen gasproducerend voedsel als tarwe, maïs, linzen en aardappelen en vooral groenten als broccoli, bloemkool en andere koolsoorten,’ zegt Sonpal. Koolzuurhoudend water kun je ook het beste vermijden. Focus tijdens het hardlopen op je ademhaling: adem in door je neus en adem uit door je mond. ‘Op deze manier slik je minder lucht in, die er daarna weer uit moet.’

En bedenk ten slotte dat winden een deel van het leven zijn waar je je het beste bij kunt neerleggen, of dat nu op de baan is, op de loopband of in de yogastudio. ‘Winden proberen binnen te houden kan leiden tot een opgeblazen gevoel en kramp,’ zegt Sonpal. ‘Volg de wijze woorden van de liefdevolle Shrek: Beter erbuiten dan erin!’

15. Waarom hardlopen pijnlijk kan zijn aan de borsten?
a.Het lichaam is niet borstvriendelijk.
‘En dat terwijl ze behoorlijk zwaar kunnen zijn,’ zegt Andrea Cheville, onderzoeker sportgeneeskunde aan de Amerikaanse Mayo Clinic. ‘Er is maar weinig dat ze stabiel en op hun plaats houdt. Ze hebben nauwelijks ondersteuning, maar wel pijnreceptoren. Hierdoor kunnen ze behoorlijk pijnlijk zijn.

b.Zijn nogal beweeglijk.
Michelle Norris bestudeert de beweging van borsten en test verschillende borstondersteuningsproducten in een laboratorium aan de universiteit van Portsmouth. Hiervoor laten zij en haar collega’s vrouwelijke proefpersonen topless hardlopen op een loopband, en vervolgens in beha’s met een lage of een hoge ondersteuningsfactor. Ze gebruiken 3D-bewegingscamera’s om de beweging van de borsten nauwgezet vast te leggen. Borsten bewegen in een 8-vormig patroon, dus niet alleen naar boven en naar beneden, zoals veel hardlopers denken, maar ook naar buiten en naar binnen en naar voren en naar achteren. ‘De borst bestaat voor een groot deel uit vetweefsel, het is geen spier,’ verklaart Norris. Het is geen stevige structuur en beweegt de kanten op die wij ook bewegen.’ (bron)

Geen opmerkingen: