Dinant Huurneman |
Grenzen verleggen en je lichaam soms tot het uiterste dwingen. De survivalrun sport is niet voor watjes. Kracht, uithoudingsvermogen, techniek en vooral doorzettingsvermogen zijn bepalende factoren. De fysiek zware duursport kent zijn oorsprong in de Achterhoek. “Het is veelzijdig en boeiend”, zegt Eddy te Woerd. Hij was vijf jaar lang voorzitter van de Survival Bond Nederland (SBN) en is nog steeds nauw betrokken bij de sport.
Hardlopen, klimmen en klauteren over hindernissen, door water en vooral modder. Het zijn de typische kenmerken van de Survivalrun. De Achterhoek vormt de bakermat van de sport. Het organiseren van actieve hindernistochten rond Beltrum resulteerde uiteindelijk in de oprichting van de Survival Bond Nederland, bijna dertig jaar geleden. “De Achterhoekers Jan Maarse en Stef Beunk hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontstaansgeschiedenis”, weet Eddy te Woerd als geen ander. “Jan en Stef deden als krachtsporters mee aan het televisieprogramma ‘Survival of the Fittest’ van de AVRO. Daarna werden ze gevraagd om een vossenspoor te trekken tijdens de slipjacht in Beltrum. Ze renden met een lap vossenurine voor de meute uit door het landschap om zo de honden voor te blijven. Zo is het idee van een survivalrun ontstaan.” In eerste instantie trokken de wedstrijden tientallen deelnemers, inmiddels is dat gegroeid naar 1.000 tot 1.500 deelnemers. De sport is ongekend populair, ook onder de jeugd. “Overal zijn trainingsgroepen actief”, vertelt Eddy te Woerd. “Dan praat ik over de Achterhoek, maar ook elders in het land en in België. De bond telt 14.000 vaste leden, terwijl er zeker 25.000 beoefenaars zijn die het regelmatig doen. We zijn bij NOC/NSF aangesloten en behoren inmiddels getalsmatig tot de 25e sport van het land, terwijl er circa 55 sportbonden zijn aangesloten.”
Verslaving
Survivalrun is vooral interessant voor de complete sporter die van avontuur houdt. Het kent veel variatie en het is goed voor lichaam en geest. Vrijwel alle spiergroepen komen aan bod. Wedstrijden zijn ware spektakelstukken, boeiend voor deelnemers maar zeker ook voor het publiek. Dinant Huurneman (32) doet al jarenlang fanatiek aan survivalrun. De inwoner van Winterswijk noemt de sport een verslaving. “Je zoekt constant je grens op en je gaat er regelmatig overheen. Na de verzuring moet je door, want je kunt veel meer. Daarom is het ook een mentale sport. Afzien hoort erbij. Het geeft mij een enorme kick.” Huurneman is een topper, hij stond de afgelopen negen jaar in de top 3 van het eindklassement. “De onderlinge strijd vind ik heerlijk. Dagen van tevoren ben ik al nerveus, maar na het startschot valt alle spanning weg. Dan is de focus: zo snel mogelijk richting finish.” Door het coronavirus zijn er dit seizoen amper wedstrijden geweest. Huurneman had er sowieso niet bij kunnen zijn. Hij brak tijdens een bedrijfsongeval zijn rug op zes plekken. “Ik ben actief in de boomverzorging en het ging het afgelopen voorjaar gruwelijk mis. Het had nog veel slechter af kunnen lopen. Nu ben ik voorzichtig aan weer in training. Want het volgend seizoen wil ik er wel weer staan.” (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten