Onderzoek laat zien dat ook rooibosthee interessant kan zijn voor atleten |
Van groene en gewone thee is ondertussen bekend dat het door de flavonoïden gunstige effecten heeft op de gezondheid door ondersteuning van de weerstand. Groene thee stimuleert bovendien de vetverbranding en kan zo een bijdrage leveren aan gewichtsverlies. Onderzoek laat nu zien dat ook rooibosthee, een kruidenthee (oorspronkelijke naam Aspalathus linearis) getrokken van naaldjes, interessant kan zijn voor atleten
Redbush afgeleid van rood bos
Het verhaal gaat dat in het
Zuid-Afrikaanse Cedarbergen in de achttiende eeuw de eerste rooibosplanten
werden ontdekt en gebruikt om thee van de te zetten. Al rond 1930 ging Dr.
Peter le Fras Nortier, een zeer bekende medicus, ervan uit dat rooibosthee
gunstige effecten heeft op de gezondheid. Sindsdien wordt de plant in het
gebied gekweekt en geëxporteerd over de hele wereld. Recent onderzoek
ondersteunt de bevinden van Le Fras Nortier.
Rooibosthee; een bron van
mineralen
Rooibosthee bevat een heel
scala aan verschillende mineralen. In hoeverre je deze ook daadwerkelijk
opneemt is afhankelijk van de bereidingswijze. Een kopje thee, kort getrokken
van een éénkopszakje zal weinig van de mineralen bevatten. Trek je de thee
langer of gebruik je (nog beter) losse thee dan stijgt de hoeveelheid mineralen
die je inneemt aanzienlijk. Het gaat met name om ijzer, magnesium, fosfor,
natrium, chloor, kalium en vitamine C. Bevat gewone en groene thee cafeïne,
rooibosthee is geheel cafeïnevrij waardoor je het zonder problemen voor het
slapen kunt drinken. Ook is het gehalte aan tannine (wat zorgt voor de wat
bittere smaak van thee) bij rooibosthee een stuk lager.
Minder lichamelijke stress
Tijdens inspanning maakt je
lichaam vrije radicalen aan. De anti-oxidanten in je lichaam maken deze vrije
radicalen onschadelijk. Anti-oxidanten worden deels zelf door het lichaam
geproduceerd en krijg je deels binnen door bepaalde voedingsmiddelen
(tomatenpuree, knoflook, blauwe bessen) Rooibosthee bevat net als andere
soorten thee belangrijke anti-oxidanten (zogenaamde flavonoïden) die de vrije
radicalen te lijf kunnen gaan. Het drinken van 6 kopjes rooibosthee gedurende 6
weken kan de werking van de anti-oxidanten (de mate waarin het lichaam de vrije
radicalen onschadelijk kan maken) met ruim 12% doen toenemen. Rooibosthee zou
een groter effect hebben dan andere soorten thee door de soort van flavonoïden
(aspalathine en nothofagine).
Meer lucht door een kopje thee
Behalve een sterke
anti-oxidatieve werking liet hetzelfde onderzoek zien dat de veertig
proefpersonen na zes weken rooibosthee een 18% lager (slecht) LDL-cholesterol
(van 4.6 naar 3.9 mol/L) en een 25% toegenomen (goed) HDL-cholesterol (van 0.9
naar 1.2 mol/L) hadden. Ook was er sprake van een verbetering van de lever- en
nierfuncties. En, hoewel nog enkel onderzocht bij dieren, zijn er aanwijzingen
dat de anti-oxidanten in rooibosthee (met name chrysoeriol) werken als
bronchodilator waardoor de spieren van de bronchiën zich ontspannen en er meer
lucht de longen in kan stromen.
Rooibosthee en ijzeropname
Loop je het risico op een laag ijzergehalte dan moet je oppassen met (groene) thee. Thee remt namelijk de opname van ijzer uit de voeding of uit supplementen. In vergelijking met gewone thee heeft rooibos minder nadelig effect op de opname. Wordt er na het drinken van water bijna 10% van een ijzersupplement door het lichaam opgenomen, na het drinken van rooibosthee is dit nog steeds 7.3%. Bij thee gaat het slechts om iets meer dan 1.5%. Het ijzer dat van nature in rooibosthee aanwezig verklaard mogelijk het verschil tussen gewone en rooibosthee. (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten