vrijdag 27 juni 2025

Drie tips om tóch langzamer te lopen

Rustige duurlopen zijn de basis

Zo langzaam kan ik niet lopen! Tot die constatering komt menig hardloper die probeert zich te houden aan de opdracht van een trainer of vanuit een schema om te lopen op een laag tempo, een lage hartslag of een bescheiden wattage. Hoe zit dat nu met dat langzame lopen en hoe pak je het aan?

Waar zijn zijn rustige duurlopen goed voor?

Rustige duurlopen zijn de basis van alle hardlooptraining (sprinten niet meegerekend), het fundament onder de training. Als je kijkt naar het totaal aantal kilometers in een trainingsweek zal 75 tot 80 procent van die kilometers in duurlopen zitten. Over het algemeen op intensiteit die we als rustig of easy bestempelen. Waarom deze vorm van training zo belangrijk is? Dit zijn de veranderingen die in je lichaam plaatsvinden als gevolg van duurtraining:

-verhoging van het bloedvolume

-verhoging van het slagvolume

-hemoglobine/myoglobine gaan omhoog (deze eiwitten helpen bij het zuurstoftransport)

-verbetering doorbloeding/capillarisatie* spiercellen

-verhoging aantal mitochondriën

De reden dat het lopers niet lukt of dat ze het frustreert omdat het niet hard genoeg gaat, is simpelweg dat ze dan nog niet voldoende getraind zijn. Hoe fitter je bent, hoe makkelijker het is om ‘langzaam’ te lopen. Hier zijn drie tips die je kunt gebruiken om lekker langzaam te lopen.

Wandel een minuut

Mocht die hartslag nu toch steeds heel irritant tot boven je vastgestelde doel reiken, terwijl je denkt dat je niet langzamer kunt zonder dat het wandelen wordt: wandel gewoon een minuut. Heus, het helpt heus je duurloop niet om zeep en het is een effectieve manier om weer in de juiste hartslagzone te belanden. We weten, voor veel hardlopers voelt een stukje wandelen als een doodzonde, maar dat is natuurlijk onzin. Als je bedenkt dat trainen in de juiste zone je uiteindelijk verder helpt, is dat gemiddelde tempo op Strava totaal onbelangrijk, toch? En nu Strava is genoemd; even stil staan om een foto te maken, is ook een optie.

Loop samen met iemand die langzamer is

Zoals met veel dingen in het leven, wordt iets dat je lastig vindt makkelijker als je aandacht wordt afgeleid. Zo blijkt het een stuk makkelijker te zijn om op een rustig tempo te lopen als je met iemand loopt die wat langzamer is dan jij. Je maakt een praatje, de kilometers gaan haast ongemerkt voorbij en je loopt ook nog eens op de juiste, lage intensiteit.

Vind de uitdaging én voldoening in het langzame lopen

Het is een groot genoegen als je een pittige intervaltraining afwerkt en de voorgenomen tempo’s haalt. Dat gevoel van voldoening kun je ook zoeken in een loopje in de laagste intensiteitszone. Je kunt zeker ook trots op jezelf zijn als je je niet hebt laten verleiden om toch harder te lopen dan de bedoeling was, om toch dat tempo, dat wattage of die hartslag die in je schema staat aan te houden. Dat is net zo goed een onderdeel van je training. Geloof ons, loop je die rustige duurlopen ook echt rustig, dan ben je frisser voor je snelle trainingen en je zult merken dat je steeds iets rapper kunt lopen op die lage hartslag of dat bescheiden wattage. Het werkt! (bron)

Geen opmerkingen: