Zijn bananen nu dikmakers of fijne sportieve, hapklare brokken? |
Onrijpe bananen zijn
zetmeelrijk en bevatten nog niet zo veel suiker. In rijpe bananen is nagenoeg
al het zetmeel omgezet in suiker. Dat is duidelijk te proeven.
Het voordeel van de
aanwezigheid van meerdere soorten koolhydraten is dat de aanvoer van energie
vanuit je darmen naar het bloed en je spieren langdurig en gelijkmatig is.
Als eerste wordt het snel
vrijkomende glucose in je bloed opgenomen. Daarna volgt beetje bij beetje de
suiker die na vertering van het zetmeel uit de banaan vrijkomt. Tot slot volgt
de druivensuiker, die door een chemische omzetting in het lichaam uit de
fructose in de banaan afkomstig is.
Koolhydraten in bananen
Dat je van banaan eten dik
wordt is een fabeltje. Een portie banaan van 100 gram bevat 90 kilocalorieën en
20 gram koolhydraten. Een gemiddelde reep van 60 gram levert je maar liefst 270
kilocalorieën, drie keer zo veel.
Dit zegt de kleur van een
banaan
Zo weet je wat je aan je
banaan hebt; het percentage suiker dat je ter beschikking staat om te presteren
die hoort bij de kleur van je banaan:
0% - zeer groen
3 – 6,5% - groen
15-19% - geelgroen
19-20% - geel
22,4% - geel met bruine
stippen (bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten