maandag 13 april 2020

Dit is de waarheid over water drinken

De hoeveelheid water die je per dag nodig hebt verschilt per persoon
Water drinken is goed voor je. Althans dat wordt vaak gezegd. Vooral als je sport. Toch vraag je je af of je het wel goed doet als je te vaak naar de wc gaat. Hoeveel water is teveel, wat zegt de kleur van je urine over je vochtinname, en is dorst wel een goede indicatie dat je vocht nodig hebt? Hieronder acht mythes over je vochthuishouding en in hoeverre deze waar zijn.

Drink acht glazen water per dag
De waarheid: De hoeveelheid water die je per dag nodig hebt verschilt per persoon. Het Voedingscentrum geeft als richtlijn 1,5 tot 2 liter water per dag. Het hoeft niet alleen water te zijn, alle dranken tellen mee. Neem wel dranken zonder toegevoegde suikers of alcohol. Koffie, thee en melk tellen dus ook mee. Als je dorst hebt, is het een teken dat je al te weinig hebt gedronken. De dorstprikkel komt pas vrij laat door. Bij intensief trainen verdwijnt het signaal soms helemaal. Drink daarom van te voren genoeg water. Houdt er rekening mee dat je nieren 0,7 tot 1 liter water per uur kunnen verwerken. De kleur van je urine is daarvoor een betere graadmeter.

Je urine moet helder zijn
De waarheid: Heldere urine is een beetje overdreven. De kleur van de urine moet licht geel zijn, net als (citroen) limonade. Als de kleur helder is, betekent het dat je tot de rand vol zit. Wanneer je urine de kleur heeft van appelsap of donkerder en zelfs ruikt, dan moet je even bijtanken.
.
Van cafeïne droog je uit
De waarheid: Cafeïne geeft je een boost maar zorgt er tegelijkertijd voor dat je iets meer moet plassen. Volgens dr. Yeargin (expert op het gebied van hydratatie en hyperthermie onder kinderen en tieners van de universiteit van South Carolina) bleek uit recent onderzoek dat 250 tot 300 milligram cafeïne (ongeveer twee koppen koffie) er pas na ongeveer 3 uur voor zorgt dat je iets meer urineert. Het onderzoek liet ook zien dat sporten dit effect teniet doet. Als je binnen één tot twee uur na je kop koffie gaat hardlopen, plas je niet meer uit dan normaal. Wanneer je sport gaat de energie in het lichaam naar je spieren waardoor je organen inactiever zijn. Maak je geen zorgen als je elke dag een koffie verkeerd drinkt. Het effect op je lichaam en prestaties zal minimaal zijn omdat je er al aan gewend bent.

Dorst is geen goede richtlijn
De waarheid: Dorst is zeker een goede graadmeter. Sommige experts vragen zich alleen wel af of dit je enige richtlijn moet zijn. Eén andere methode is jezelf wegen voor én na een lange duurloop. Dan weet je hoeveel vocht je in kilo’s hebt uitgezweet.

Water is het beste om gehydrateerd te blijven
De waarheid: Ondanks dat water een goede manier is om gehydrateerd te blijven is het niet altijd de beste keuze. Water is genoeg voor een rustige loop van een uur op een koele dag. Op een warme zomerochtend waarbij je veel zweet en zout verliest moet je ook wat natrium innemen. Zout helpt je lichaam om water vast te houden. Sportdrankjes of water waaraan elektrolyten zijn toegevoegd zijn dan een betere optie. Dit soort drankjes kun je het beste tijdens je loop drinken. Als je zo'n drankje voor je training drinkt, plas je alles wat je niet nodig hebt gelijk uit.

Je kan nooit te veel water drinken
De waarheid: Van teveel water kan je watervergiftiging oplopen (waterintoxicatie/hyponatriaemie). Watervergiftiging ontstaat wanneer er teveel water en te weinig elektrolyten worden ingenomen. Minder dan één procent van de marathonlopers ontwikkelt symptomen van watervergiftiging. Sommige groepen zijn er gevoeliger voor, zoals mensen die langer dan vier uur over een marathon doen en mensen die een groot gedeelte in koudere weersomstandigheden wandelen of hardlopen (je zweet niet zo intens als op warmere dagen). De beste manier om watervergiftiging te voorkomen is om af te gaan op je natuurlijke graadmeter: dorst.

Veel water drinken is een goede manier om te ‘ontgiften’
De waarheid: Er is geen bewijs dat veel water drinken je lichaam reinigt. Teveel water kan juist het vermogen van de nieren om bloed te zuiveren lichtelijk beschadigen.

Veel water drinken verlaagt je risico op hyperthermie
De waarheid: Hyperthermie is levensgevaarlijk. Je lichaamstemperatuur stijgt ongecontroleerd door een verstoring van de balans tussen warmteproductie en warmteverlies. Als je uitgedroogd bent, ben je er gevoeliger voor. Er zijn meerdere factoren die meespelen bij hyperthermie: je lichaamsgrootte, de intensiteit van lichaamsbeweging, fitheid en leeftijd maar ook luchtvochtigheid en het weer kunnen van invloed zijn. Genoeg water drinken kan je risico verlagen, maar let ook op andere factoren. (bron)

Geen opmerkingen: