woensdag 2 december 2020

Telt koffie mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid water?

Dit zegt een expert er over

Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om zo’n anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. Voor sporters wordt op sportdagen zelfs geadviseerd om tussen de twee en drie liter te drinken.

Tijdens deze grauwe, koude dagen is het echter gebruikelijk om wat vaker warme dranken als thee en koffie te nuttigen. Telt dat mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Dokter Peter van Breusegem vertelt daarover in het Belgische HLN.

Telt koffie mee voor je vochtinname?

Water drinken is gezond. Het ondersteunt het lichaam en zorgt voor een betere doorbloeding. Maar van dranken met theïne (thee) en cafeïne (koffie) wordt vaak gezegd dat ze vochtafdrijvend werken. Dat is echter niet juist, aldus dokter Peter van Breusegem.

‘Het is een populaire misvatting dat thee water afdrijft. Sommige theesoorten kunnen je misschien licht uitdrogen, maar in het algemeen mag je alles wat water bevat meetellen bij de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Van thee, koffie, soep, en fruitsap tot vochthoudende voeding. Zelfs alcohol telt mee, hoewel het natuurlijk beter is om alcohol te vermijden.’

Koffie en thee kun je dus met een gerust hart bij je watersom optellen. Let daarbij wel, een kopje thee is niet gelijk aan een kopje water. Zo is een kop koffie het equivalent van een half kopje water. En een kop thee met cafeïne, telt dan weer voor driekwart van een kop water. Terwijl een kruidentheetje zonder cafeïne wel volledig mag worden meegerekend.

Koffie, iemand?

Mythe ontkracht

Dranken als koffie en thee hebben een plas afdrijvend effect. Dat betekent simpelweg dat de aanmaak van urine in de nieren wordt gestimuleerd. Dat zorgt ervoor dat je vaker naar het toilet moet. Al wil dat niet zeggen dat je meer plast dan er binnen komt: de hoeveelheid water die je lichaam opneemt en weer uit plast blijft in volume hetzelfde. (bron)

Geen opmerkingen: