dinsdag 12 juli 2022

Hardlooptermen

Hoe hoger de VO2max, hoe beter je conditie is
Als je net begint met hardlopen, word je overspoelt met onbekend hardloopjargon. Je begrijpt misschien maar de helft van wat er op de atletiekbaan wordt gezegd of wat je online leest. Laat je daar niet door weerhouden, met dit overzicht maken we je wegwijs in de hardloopwereld!

In het begin is alles wennen: je nieuwe hardloopschoenen, de aanwijzingen van een trainer en de spierpijn die je voelt in spieren waarvan je niet eens wist dat je ze had. Maar ook het taalgebruik zal in het begin regelmatig vragen oproepen. Daarom vind je hieronder een overzicht van veelgebruikte hardlooptermen, dan begrijp jij volgende keer óók wat er wordt bedoeld.

Duurloop

De duurloop is een training waarbij je jouw duurvermogen traint. Je loopt continu op hetzelfde tempo. Het gaat erom dat je het lange tijd volhoudt, dus je tempo moet niet te hoog zijn. Kies voor een ‘praattempo’: een tempo waarop je nog in staat bent om een gesprek te voeren.

Herstelloop

Dit is een zeer rustige training. Je loopt wel, maar zo rustig dat het bijna geen energie kost. Een herstelloop doe je meestal na een zware training of een wedstrijd. Het is een vorm van actief herstel, waardoor afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd.

Interval / fartlek

Een interval- of fartlektraining bestaat uit tempowisselingen, waarbij je varieert met afstand en snelheid. Je wisselt een vlot tempo af met een rustig dribbeltempo, dat je gebruikt om weer op adem te komen. Hoe hard je de vlotte tempo’s loopt, hangt af van de lengte van het stuk (hoe korter, hoe hoger je tempo zal zijn) en hoe je je op dat moment voelt (heb je een goede dag dan kun je vol gas, heb je een slechte dag dan doe je het wat rustiger aan). Aangezien je niet slechts één tempo loopt, is het van belang dat je je krachten goed verdeelt. Deze training biedt veel variatie en is een goede manier om je conditie en snelheid te verbeteren.

Taperen

Dit doe je in aanloop naar een wedstrijd. Taperen betekent dat je wat gas terugneemt in je trainingen. Met name bij een (halve) marathon is dit belangrijk. Afhankelijk van de wedstrijd die je loopt, train je de laatste één tot twee weken minder intensief. Zo zorg je dat je uitgerust aan de start van de wedstrijd verschijnt. Klaar om een topprestatie te leveren!

Pronatie

Pronatie is de manier waarop je voet kantelt tijdens de landing. Dit is onderdeel van de natuurlijke loopbeweging en helpt om schokken op te vangen tijdens het hardlopen. Bij een neutraal pronatiepatroon land je op de buitenkant van je hiel en rol je jouw voet af naar je grote teen. Onderpronatie betekent dat je voet niet veel kantelt, waardoor de schokken minder goed verdeeld worden en demping in je hardloopschoen extra belangrijk is. Bij overpronatie kantelt je voet juist veel en kun je extra ondersteuning en stabiliteit gebruiken. Het pronatiepatroon verschilt per persoon, belangrijk is dat je schoenen draagt die bij jouw manier van hardlopen past.

Runner's High

Hoe meer je de smaak te pakken hebt, hoe groter de kans op een ‘runner’s high’. Dit gelukzalige gevoel ervaar je zodra je in een flow terechtkomt tijdens het hardlopen. Op dit punt kost hardlopen geen inspanning, maar levert het juist ontspanning. Het lopen gaat automatisch, je ademhaling heb je onder controle en het voelt alsof je zweeft. Dan is hardlopen pas écht genieten!

Verzuring

Een pijnlijk en zwaar gevoel in je benen. Je kunt je benen haast niet meer optillen om nog een stap te zetten. Als je dat voelt, ben je behoorlijk diep gegaan. Je benen zijn verzuurd – er wordt zoveel melkzuur in je lichaam geproduceerd dat je het niet meer kunt verwerken.

Loopscholing

De loopscholing is vaak onderdeel van de warming-up. Het zijn oefeningen waarmee je gericht jouw looptechniek kunt verbeteren. De focus ligt op specifieke onderdelen van de loopbeweging, die na verloop van tijd vanzelf in jouw looppatroon slijten.

VO2max

Voor sommige hardlopers zijn het vooral de cijfers die tellen. En dan met name de VO2max: de belangrijkste graadmeter over hoe het met jouw conditie is gesteld. De VO2max meet de maximale hoeveelheid zuurstof die je per minuut kunt opnemen. Dit laat zien hoe efficiënt je lichaam zuurstof gebruikt om energie te leveren. Hoe hoger de VO2max, hoe beter je conditie is.

Haas / pacer

Hardlopers die serieuze ambities hebben en een scherpe tijd willen neerzetten tijdens een wedstrijd, zullen proberen een ‘haas’ te regelen. Dit is een andere hardloper die het beoogde tempo zal lopen, zodat je alleen nog hoeft te volgen. Het voordeel: je loopt een gelijkmatig tempo (wat minder energie kost) en hoeft geen ingewikkeld wedstrijdplan te maken. Gewoon volgen! (bron)

Geen opmerkingen: