vrijdag 26 april 2024

Geen tijd voor 82 deelnemers aan de halve marathon van Enschede, wel gratis deelname in 2025

Ze worden niet gediskwalificeerd, maar krijgen ook geen eindtijd

742 meter liepen 82 deelnemers aan de halve marathon van Enschede zondag te weinig. Hoewel niet hun schuld, zouden ze volgens de regels eigenlijk gediskwalificeerd moeten worden. Dat worden ze niet, maar ze krijgen ook geen eindtijd.

Directeur Sandra Melief gaat diep door het stof in een bericht dat ze dinsdag naar de 82 onfortuinlijke deelnemers stuurde. ‘Tot onze grote spijt is er tijdens het evenement een uitvoeringsfout opgetreden in het parcours waardoor jij te weinig meters hebt gelopen’, schrijft ze. ‘Wij willen benadrukken dat wij deze kwestie zeer serieus nemen en dat wij de gang van zaken enorm betreuren’.

De ‘uitvoeringsfout’ is op video vastgelegd. Lopers komen van de Lonnekerspoorlaan en steken de Lasondersingel over, om via de busbaan rechtdoor te lopen naar de Hengelosestraat. Helemaal fout. Ze hadden rechtsaf moeten slaan om, tegen de gebruikelijke verkeersrichting in, over de Lasondersingel verder te lopen. Dat de eerste – Martijn Oonk - wél goed loopt, is omdat hij voorafgegaan wordt door twee motorrijders en fietser van de organisatie.

Wat daarna gebeurt is vastgelegd op diverse video’s. Tientallen deelnemers lopen verkeerd. Na enige tijd staan er wel dranghekken, die de lopers de Lasondersingel opsturen. Maar ze lopen in tegenstelling tot wat de bedoeling is de ‘noordbaan’ op.

Oplettende toeschouwer

Een oplettende touwschouwer ziet het misgaan en sjouwt met wat dranghekken, waardoor na 82 deelnemers iedereen weer de juist route volgt. Maar ja, voor die 82 kan nu geen eindtijd worden vastgesteld. Sterker: ze zouden volgens de regels van de Atletiekunie eigenlijk gediskwalificeerd moeten worden, omdat ze te weinig meters hebben gelopen, meldt Melief.

Dat gebeurt dus niet, want het valt die deelnemers niet aan te rekenen dat ze verkeerd liepen. Maar een officiële einduitslag zit er ook niet in. „Theoretisch is dat mogelijk met een rekenkundige formule”, zegt Melief. Die 742 meter schelen de lopers zo’n 2,5 minuut. „Maar het is onmogelijk om te voorspellen hoe de fysieke en mentale gesteldheid van de deelnemer zou zijn geweest vanaf het laatste meetpunt bij de 15 kilometer tot en met de finish”, zegt Melief.

Halve nacht doorgewerkt

Geen eindtijd is een hard gelag voor de lopers van trainer Huub van Langen „Ik heb een halve nacht en dag doorgewerkt om de juiste tijden te reconstrueren”, zegt Van Langen. „Die heb ik vervolgens doorgezet naar de wedstrijdleider.” Officiële tijden gaan het niet worden, zo heeft Van Langen inmiddels begrepen. Wel officieuze. „Ik heb de jongens erover gesproken en zij zijn wel teleurgesteld, maar hebben zich erbij neergelegd”, zegt Van Langen. Volgens Melief kreeg ook zij diverse reacties. „Daar waren ook sympathieke bij”, zegt ze. „Zoals: ‘Ik dacht ook al, wat was ik snel’.”

Knetterhard oordeel

Het oordeel van Van Langen over de organisatie is echter knetterhard. „Het is gebruikelijk dat voorafgaand aan de wedstrijd een parcours eerst helemaal wordt nagereden. En het parcours pas wordt vrijgegeven wanneer geconstateerd wordt dat alles in orde is. Maar dat doen ze in Enschede niet. Dat hebben ze nog nooit gedaan”, zegt hij.

Toch sluit hij af met: „Ik vind dit geen fout.” Geen fout? Van Langen: „Nee, een blunder.” Directeur Melief: „We vinden het vreselijk dat dit is gebeurd. We realiseren ons dat de dag zeer teleurstellend voor je is afgelopen.” De genoegdoening die Melief de 82 lopers biedt, is dat ze volgend jaar gratis mogen deelnemen. (bron)

Geen opmerkingen: