zondag 29 september 2024

Ter Horst kiest nu voor de lange survivalrun

Survivalatleet Twan ter Horst

Met de survival van Udenhout vorig weekeinde is het survivalseizoen voor de meeste atleten weer in gang geschoten. Twan ter Horst uit Aalten maakte deze zomer de overstap van de middellange run naar de langste afstand. Alsof de survival nog niet voldoende intensief is, bereidt de Aaltenaar zich ook voor op de marathon van Eindhoven over een paar weken. Ter Horst over trainen, uitrusten, de survival en de uitdaging in Brabant.

Het is midden in de week als de 22-jarige Ter Horst tussen zijn werk en alle trainingen door een moment heeft om een blik te werpen op het survivalseizoen. Het wordt voor hem een ander seizoen dan vorig jaar, omdat hij van klasse is veranderd. “Twee jaar geleden deed ik ook de lange survivalrun (LSR, RA), maar dat was vaak heel eenzaam. Daarom stapte ik over naar de middellange run. Daar loop je vaak met de concurrenten, is het naast spannend ook nog eens gezellig.”

LSR

Toch koos de Aaltenaar deze zomer weer voor de LSR. “Dat komt omdat ik me naast het survivallen ook voorbereid op de marathon van Eindhoven op 13 oktober”, stelt Ter Horst. “Daarvoor train ik veel op het lopen, maak ik veel kilometers. Dat komt me dan op de lange run ook van pas.”

De trainingen gaan alle kanten op vanuit Aalten, stelt de survivalatleet. “Soms loop ik richting Woold, soms richting Varsseveld of Dinxperlo, soms Bredevoort en af en toe duik ik ook Duitsland in. Ik loop tegenwoordig meer dan 100 kilometer in de week.”

In het seizoen staan verschillende survivals voor Ter Horst met rood omcirkeld in de agenda. “Dat is natuurlijk Beltrum, de afsluiter in Harreveld is mooi, Udenhout had een zware survival en ook gaan we nog een weekeinde naar Adegem in België”, somt Ter Horst moeiteloos op.

Udenhout

De survival in Udenhout was een zware. “In Udenhout hebben ze niet alleen een lange run, in de slotfase moet je ook nog eens houthakken. Daar heb je echt nog energie voor nodig, want anders breekt je dat echt op. Deze keer ging dat me goed af, net zoals de eindhindernis. Thom van Cappellen heeft gewonnen, maar voor mijn gevoel zat ik er niet heel ver achter.”

Mentaal

Bang was hij niet voor de vele kilometers. “Nee, maar de lange run is veel meer een mentale uitdaging.”

Tot misschien wel zijn eigen verbazing eindigde Ter Horst in Udenhout als tweede. “Dit is de eerste keer dat ik überhaupt op het podium sta bij de LSR. Het ging hartstikke goed, met name die lange loopstukken.”

De Aaltenaar was alert over wat er achter hem gebeurde. “Dat hield ik goed in de gaten, maar ik zat ruim in de tijd. Dit was echt heel gaaf. Daarna kon ik met een gerust hart naar het Volksfeest in Aalten.”

Ter Horst was overigens niet de enige Aaltenaar die in Brabant in actie kwam. De gemeente Aalten was met vijf deelnemers hofleverancier aan de LSR. Tom Broeze werd zeventiende, Twan Hulzink 39ste en Jesse Weenk 65ste. Emma Nijenhuis uit Dinxperlo legde bij de vrouwen beslag op de derde plaats.

Marathon

Na Udenhout gaat de focus meteen weer op de volgende wedstrijd. Voor Ter Horst wordt Eindhoven namelijk zijn tweede marathon. “Toen ik 19 jaar was, liep ik in Amsterdam mijn eerste marathon in 2 uur en 56 minuten. Daar haalde ik mijn streven om onder de drie uur te blijven.”

Ter Horsts’ grootste angst is geblesseerd raken. “Doseren is voor mij wel eens lastig. Ik houd wel rekening met mijn rust en met mijn voeding. Soms drink ik ook wel een paar biertjes, maar dan houd ik altijd wel rekening met de volgende dag, wat er voor trainingen op de agenda staan. Met al die trainingen loop je natuurlijk een risico op blessures, maar zolang het goed gaat, gaat het goed.””

In het dagelijks leven is Ter Horst in opleiding voor anathesie-medewerker in het ziekenhuis. “Dat is best pittig en intensief. Voordeel is wel dat ik mijn trainingen goed kan plannen.”

Zijn doel is om in Eindhoven onder de 2 uur en 45 minuten te lopen. “Aanvankelijk wilde ik in Berlijn lopen, maar daarvoor werd ik niet ingeloot. Vanuit verhalen van anderen blijkt Eindhoven ook een mooie marathon te zijn. Het grappige is dat je in Berlijn altijd mag starten als je een tijd hebt die sneller is dan 2.45 uur. Mocht me dit dus lukken in Eindhoven, dan heb ik een gegarandeerde plaats voor Berlijn te pakken in de toekomst.”

Zondagmorgen

De meeste looptrainingen werkt hij alleen af, op zondagmorgen heeft Ter Horst altijd een lange duurloop met andere atleten die ook in Eindhoven of Berlijn in actie komen. ,,Dat is een groep die is geformeerd door Mark te Brake uit Aalten. Hij begeleidt ons allemaal met zijn loopschema’s, hij is zelf ook een goed atleet.”

Ondanks de marathonambities draait hij ook twee keer in de week gewoon zijn survivaltraining bij zijn club Try Out in Dinxperlo. “Daar houdt Mark goed rekening mee. Het is niet dat hij dan een training voor de survival van mij schrapt, maar hij laat me dan voorafgaand aan de survivaltraining bijvoorbeeld 60 minuten lopen. Ik train veel op tijd, en niet zozeer op afstand.”

Ter Horst heeft het gevoel mooi op schema te zitten. “Mijn marathontempo is drie minuut en 55 seconden per kilometer. Dat lukt me in de trainingen goed. Recent liep ik een 10 en 5 kilometer. De tijden van 34,30 minuten en 16,07 minuten bij de Kramp Run geven me aan dat ik mooi op schema zit en geven mij goede moed om dit vol te houden.” (bron)

Geen opmerkingen: