donderdag 4 november 2010

Uit de oude doos Loohuiscross Competitie Aalten 1984

Freddy Gijsberts(64) werd eindwinnaar op de 16 kilometer tijdens de Loohuiscross-competitie in 1984. Half verscholen achter hem Jopie van Dooren, de triomfator op de 10 kilometer. Rechts met nummer 102 Ronnie Gijsberts, die tweede werd in de eindklassering op de 10 kilometer

Freddy Gijsberts van AV ARGO uit Gaanderen mag zonder meer de meest opmerkelijke loper worden genoemd op de Loohuiscross-competitie, die zaterdag onder een schitterend herfstzonnetje werd afgesloten. Nadat hij in de drie voorafgaande afleveringen telkens eerste was geworden op de 16 kilometer loop, eindigde de Doetinchemmer zaterdag op de 6 kilometer als tweede achter Jos Kemperman uit Silvolde. 

De 16 kilometer liet Gijsberts voor wat het was, omdat de drie beste tijden bepalend waren voor de eindklassering. En aangezien hij op de 16 kilometer reeds drie keer had gewonnen, kon hem de eindzege op die afstand niet meer ontgaan. Bovendien spaarde hij zich voor de halve marathon in Wehl. De kracht van Gijsberts tekende zich nog het best af op de derde loop. Toen werd hij niet alleen winnaar op de 16 kilometer, maar bovendien waren zijn tussentijden op de 6 en 10 kilometer nog sneller dan de eindtijden van de winnaars op die afstanden.

De meeste aandacht ging echter uit naar de strijd op de 6 kilometer, daar moest namelijk de beslissing nog vallen. Het ging dan ook hard tegen hard, met in de hoofdrollen Jos Kemperman, J. de Ruiter uit Beek en H. Hummelink van de organiserende vereniging AVA'70. Kemperman, die op de derde loop verstek had laten gaan, moest winnen om nog mee te doen voor de eindzege.

Gedreven door die gedachte werd de Atletico-loper inderdaad eerste en kwam zodoende in punten gelijk met de Ruiter, die vierde werd. Hummelink werd derde waarmee zijn kansen verkeken waren. De totaaltijd van de drie beste resultaten moest nu de doorslag geven, wie er eindwinnaar zou worden en wie tweede. Die optelsom viel in het voordeel uit van de Ruiter. De tweede plaats was derhalve voor Kemperman en Hummelink eindigde als goede derde.

Op de 10 kilometer kon er niet veel meer mis gaan voor van Dooren uit Ulft. Hij moest bij de eerste drie eindigen om Ronnie Gijsberts in het eindklassement voor te blijven. Daarin slaagde hij met glans, want hij won voor de derde opeenvolgende keer, met Gijsberts evenals vorige week op een tweede plaats. Bij de dames op de 6 kilometer toonde Ingrid Jolink uit Gaanderen haar overmacht door voor de vierde keer te winnen.

Geen opmerkingen: