woensdag 9 mei 2018

Samen is leuker dan alleen

Samen is leuker dan alleen
Hardlopen is een sport die je bij uitstek alleen kunt doen. Maar is dat wel leuk? Is het niet gezelliger en zelfs beter om het samen met anderen te doen? Iedereen maakt die keus voor zichzelf, maar het is onomstotelijk dat het in ieder geval een aantal voordelen heeft om met elkaar te lopen.

Samen lopen maakt de sport nu eenmaal socialer. En is een goede motivator om door te gaan en vooral niet te stoppen. Als je samen met iemand loopt, of dat nu een familielid, vriend of kennis is, wil je diegene minder snel teleurstellen. Dat betekent dus dat je minder snel een training overslaat, omdat je de ander niet wilt laten wachten. Niet voor niets wordt gezegd dat iemand anders teleurstellen vaak erger is dan jezelf teleurstellen. Overigens betekent dat dus niet alleen dat je minder snel een training zult overslaan, maar ook dat je minder snel geneigd bent om tijdens het lopen je tempo omlaag te gooien of de laatste paar kilometer over te slaan. Een mooie win-winsituatie dus.

Dat betekent dus ook dat je jezelf makkelijker verbetert wanneer je met een ander loopt. Want met wie je ook loopt, je zult al snel de drang hebben om niet voor diegene onder te doen. En laten we eerlijk zijn: met een gezonde dosis vriendschappelijke concurrentie is niks mis. Vergis je niet, want ook de ander zal dat gevoel hebben. Voor je het weet boeken jullie allebei grote vooruitgang.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat je gezamenlijke trainingen al snel gevarieerder zullen zijn dan wanneer je alleen loopt. Je bekijkt per dag met elkaar wat een mooie trainingsvorm is en zult langere duurlopen zodoende sneller afwisselen met snelheids- en intervaltrainingen. Je maakt het je gemakkelijker om jezelf uit te dagen, maar tegelijkertijd ook om een stapje terug te doen wanneer dat nodig is. En die ander waarmee je loopt, kan je daar altijd bij helpen.

Als je met een ander samenloopt, betekent dat ook dat je tijdens het trainen lekker kunt praten. Daardoor geniet je vaak meer van een training en loop je makkelijker en vaak ook verder dan wanneer je in je eentje zou trainen. Je hebt tenslotte afleiding en daardoor minder kans om te denken aan vermoeidheid en eventuele pijntjes. In plaats van alleen maar met je doelstellingen bezig te zijn, en de stress die daar soms bij komt kijken, zorgt de ander voor meer plezier tijdens het lopen. (bron)

Geen opmerkingen: