dinsdag 3 maart 2020

Is het verstandig om te trainen met een kater?

Wil je per se trainen, ongeacht de zwaarte van je kater? Doe er dan goed aan om in elk geval voldoende water te drinken om vermoeidheid en spierkrampen te verminderen
Je hebt in de avond de alcohol rijkelijk laten vloeien en de ochtend erna besluit je om met je brakke hoofd in plaats van je lever, je lichaam een optater te geven. In de hoop je kater te verminderen en de alcohol er uit te ‘zweten’, stap je vol goede moed naar buiten. Is een training na een avond alcohol eigenlijk goed voor je en wat doet het met je lichaam?

Alcoholafbraak
Allereerst moet de mythe ‘alcohol eruit zweten’ worden ontkracht. Lichaamsbeweging kan er mogelijk voor zorgen dat je je beter voelt, maar het is onmogelijk om alcohol uit het lichaam te zweten. Alleen na verloop van tijd zal de alcohol in je lichaam zijn afgebroken. Je lichaam doet er normaal gesproken een à anderhalf uur over om een standaardglas alcohol af te breken.

Trainen met een kater
Afgezien van de hoofdpijn ben je waarschijnlijk chagrijniger en energielozer dan de fittere versie van jezelf. Het zal dus meer moeite kosten om je normale niveau te halen. Afgezien van het feit dat je extra hard moet werken, kan het trainen met een kater ook risico’s met zich meebrengen.

Je coördinatie is niet hetzelfde als in nuchtere toestand. Een misstap snel gemaakt. Een bijkomend probleem is zelfoverschatting. Het kan zijn dat je je limieten minder goed aanvoelt en je lichaam te zwaar belast. Dat vergroot de kans op een blessure of overbelasting.

Gezondheidseffecten
Mark Leyshon, onderzoeker bij Alcohol Concern en Dr. Sarah Jarvis, medisch adviseur bij Drinkaware, vertellen aan The Huffington Post dat buiten bovengenoemde nadelige effecten, de combinatie van alcohol en training diverse nadelige gezondheidseffecten met zich mee kan brengen:

-Alcohol laat je nieren meer urine produceren, wat uitdroging kan veroorzaken. Dit wordt alleen maar erger gemaakt door een training, wat leidt tot een verminderde prestatie.
- Alcohol verstoort de manier waarop de lever glucose in de bloedsomloop laat komen, wat betekent dat je een laag bloedsuikergehalte hebt. Hierdoor is je lichaam vatbaarder voor vermoeidheid. Fysieke inspanning vereist veel suiker om je energie te geven, dus als je lever niet genoeg glucose produceert, gaan je prestaties zeker achteruit.
- Het meest verontrustende is dat alcohol drinken de kans op hartritmestoornissen kan vergroten. Het risico loopt aanzienlijk op tijdens de training tot twee dagen na zwaar alcoholgebruik. Dit komt, omdat de activiteit zelf je hartslag al verhoogt en met veel alcohol in je systeem je het orgaan extra belast.

Toch trainen?
Wil je per se trainen, ongeacht de zwaarte van je kater? Doe er dan goed aan om in elk geval voldoende water te drinken om vermoeidheid en spierkrampen te verminderen. Bovendien is het verstandig om een training met een lagere intensiteit in te plannen dat niet een hoog coördinatieniveau vereist. Zo doe je jezelf en je lichaam een plezier. (bron)

Geen opmerkingen: