zondag 14 maart 2021

Route 74: Vennebulten en Harreveld

In de afgelopen jaren heb ik veel routes door het prachtige Achterhoekse landschap gelopen en een aantal hiervan wil ik graag met jullie delen. Ik probeer de komende tijd regelmatig een route hieraan toe te voegen, uiteraard ook geschikt om te wandelen. Opmerkingen of aanvullingen hoor ik graag.

Vandaag de 74e route uit deze serie: Vennebulten en Harreveld. Vanaf het Toeristisch Overstap Punt op de parkeerplaats bij de Radstake loop je het natuurgebied de Vennebulten in. Ongeveer halverwege de route steek je de Twente-Route weer over en loopt via verschillende kerkenpaden en het plaatsje Harreveld weer terug naar het beginpunt.

Route 74: Een route door het natuurgebied de Vennebulten en het plaatsje Harreveld
Afstand: 10,5 kilometer
Start: TOP De Radstake Twente-Route 8 - 7055 BE Varsseveld (Heelweg)
Bewegwijzerd: Ja, met groene pijlen
Afkortingen: LA Linksaf, RA rechtsaf, RD rechtdoor
Foto's van de route: fotoalbum
GPX bestand van de route
Laatst aangepast: 14 maart 2021
Klik hier voor alle wandel- en hardlooproutes in de omgeving van Aalten

*Herberg De Radstake: De Radstake, gelegen aan een oude Hessenweg was vroeger een plek waar koopmannen met hun huifkarren met handelswaar langskwamen. In het Zwarte Veen nabij de Radstake lagen rovers op de loer om de passerende huifkarren te overvallen. Als de rovers werden opgepakt na een overval werd bij De Radstake recht gesproken en werden de rovers ‘geradbraakt’, het rad en de stake waren attributen die hierbij werden gebruikt.

*Natuurgebied De VennebultenAan de oostzijde van Varsseveld ligt het natuurgebied De Vennebulten. Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit naaldbossen en ligt aan weerszijden van de uit de Romeinse tijd stammende Hessenweg. Het bos ligt op een oude zandrug temidden van het omringende natte heidegebied.

*HarreveldIn het centrum van de plaats Harreveld staat de Sint-Agathakerk, vernoemd naar de patrones Agatha van Sicilië. Nabij het dorp, aan de Varsseveldseweg, staat een beltkorenmolen uit 1819, de ‘Hermien’. In Harreveld is een instelling voor intensieve jeugdzorg gevestigd. Deze staat op de plek waar voorheen de gelijknamige havezathe Harreveld stond, met name bekend door haar voormalige bewoonster freule Judith van Dorth.

Geen opmerkingen: