donderdag 27 januari 2022

Slechts 10 minuten hardlopen kan je humeur al verbeteren

Nieuw onderzoek laat zien dat je maar weinig beweging nodig hebt voor een oppepper

Misschien zweer je bij een lange duurloop als je met je verkeerde been uit bed gestapt bent. Nieuw onderzoek laat echter zien dat je je al veel sneller een stuk beter voelt. Nog voor je de 2 kilometer hebt aangetikt.

Uit een studie die gepubliceerd is in Scientific Reports blijkt dat 10 minuten matig intensief hardlopen al een significant effect heeft op je brein om je executieve functies (mentale processen die je helpen plannen, opletten, onthouden en multitasken) en je emotieregulatie te verbeteren.

De onderzoekers lieten 26 gezonde deelnemers 10 minuten hardlopen op een loopband, op 50 procent van hun VO2 max. Tijdens een controlesessie mochten de deelnemers 10 minuten rusten. Hun executieve functies en gemoedstoestand werden voor en na het hardlopen en na de gemeten met behulp betrouwbare testmethoden.

Aanzienlijke verbetering

Hardlopen zorgde voor een aanzienlijke verbetering in het functioneren en de emoties van de deelnemers, aldus Hideaki Soya, professor bij het Laboratory of Exercise Biochemistry and Neuroendocrinology aan de University of Tsukuba in Japan.

Hij vertelde Runner’s World dat dit effect waarschijnlijk te maken heeft met een hersengebied genaamd de bilaterale prefrontale cortex. Dit gebied speelt een belangrijke rol bij de executieve functies en het humeur. Hardlopen lijkt dit gebied te stimuleren, gaf hij aan, wat een onmiddellijke verandering opwekt in neurotransmitters zoals noradrenaline, acetylcholine en dopamine. Eerder onderzoek toonde aan dat deze neurotransmitters allemaal de cognitie en emotieregulatie beïnvloeden.

Hardlopen doet iets bijzonders

Hoewel andere vormen van beweging wellicht ook werken, doet hardlopen iets bijzonders, zo voegde Soya toe. 'Aangezien hardlopen een trainingsvorm is waarbij je je voortbeweegt en je hele lichaam gebruikt, heb je er meer coördinatie en balans voor nodig. De prefrontale cortex komt bijvoorbeeld in actie voor de coördinatie. Dit gebeurt minder bij een activiteit als fietsen, omdat dat minder coördinatie of het dragen van gewicht vergt.'

De studie kent zijn beperking vanwege het kleine aantal deelnemers, maar het is zeker niet het enige onderzoek dat suggereert dat er een verband is tussen hardlopen en mentale gezondheid. Zo toonde een review van 116 onderzoeken aan dat hardlopen het humeur verbetert, zelfs als je het maar één keer doet.

Groter effect als je langer loopt?

De beste conclusie is dan ook niet dat 10 minuten je al een oppepper geeft, maar dat je die oppepper ook al kan voelen wanneer je voor het eerst gaat hardlopen of als het al jaren of zelfs decennia geleden is sinds je laatste run. 'In onze experimenten gebruiken we minimale hoeveelheden beweging en deze toont aan dat één sessie van 10 minuten verschil maakt, of je nu regelmatig aan hardlopen doet of niet,' zegt Soya.

'Op basis hiervan is het mogelijk dat er een groter effect optreedt wanneer je langer loopt, zeker omdat dat ook andere hersengebieden zou kunnen stimuleren.' (bron)

Geen opmerkingen: