zondag 27 maart 2022

Verslag van de Zandvoort Circuit Run

Leon en Jelle
Op zondag 27 maart hadden Jelle Hubers en Leon Veldhuis besloten om de maandelijkse hardloop-date eens op een bijzondere manier in te vullen. Na toch wel wat saaie jaren qua evenementen kwamen ze onlangs de Circuit Run van Zandvoort tegen op het wereldwijde web. Al snel werd besloten hiervoor in te schrijven, al was het vooral voor Leon wel spannend of hij dit zou halen en zou volhouden, na een aantal fysieke tegenslagen. Er werd door beide heren echter fanatiek getraind en op deze zonnige zondag was het dan zover. De trein bleek de beste vervoersoptie, mede door de beperkte bereikbaarheid en parkeergelegenheid in Zandvoort, de toch wel hoge benzinekosten en vooral zodat beide heren dan uitgerust ter plaatse zouden arriveren. Onderweg gezellig keuvelend en genietend van een broodje ging de tijd snel voorbij. Met een kleine vertraging, die gelukkig te overzien was, kwamen de heren in Zandvoort aan. Een wandeling van ca 15 minuten later arriveerde het 2-tal op het circuit van Zandvoort.

Even omkleden en het festijn kon begonnen. Jelle was keurig gekleed in zijn AVA-teneu. T-shirtje, korte broek. Leon is, zoals altijd wanneer de temperatuur nog niet stabiel boven de 20°C stijgt, altijd wat huiverig om kou te vatten. Hij had daarom zijn lange hardloopbroek aan en zelfs een thermoshirt met lange mouwen. Door de wat latere aankomst was er geen tijd meer om nog in te lopen en werd er meteen naar het startvak vetrokken. Dwars door de pitboxen, waar normaal gesproken gesleuteld wordt aan de Red Bulls en Ferrari's, werd er doorgelopen tot aan de pitstraat waar enkele minuten later het startschot klonk. Als eindtijd hadden de heren 1u15m doorgegeven en het plan om dit te realiseren luidde als volgt: niet te snel starten, 6m/km als tempo aanhouden en dan maar kijken hoeveel km dit vol te houden was. Mocht dat ergens onderweg niet meer gaan, dan is er altijd nog 3 minuten speling om de gekoesterde eindtijd alsnog te halen.

De 1e km liepen de heren schouder aan schouder en waren ze vooral onder de indruk van de toch wel heel bijzondere plek om hard te lopen. 10km/u is al een best tempo voor deze bikkels, maar dat de snelheid hier vaak toch ca 300km/u hoger ligt is wel bijzonder. Nadat de eerste indrukken waren ingedaald zat de 1e km erop in een tijd van 5m45. Leon noemde nog dat dit iets te snel was t.a.v. het opgesteld plan, Jelle dacht daar duidelijk anders over. Hij besloot namelijk vanaf dat moment gas te geven (waarom ook niet, als je toch op het circuit bent). Binnen enkele minuten was hij op dit bochtige parcours uit het zicht van Leon verdwenen, om pas na de finishlijn weer herenigd te worden met elkaar. Leon besloot de race vanaf toen maar tegen de klok te lopen, maar vooral te genieten van de schitterende entourage van deze run. Na een volle ronde op het circuit werd richting de 4e km het circuit verlaten. Tussentijd Jelle: 22m52, tussentijd Leon 23m47 (13 tellen voor op schema).

Nadat de lopers het (overigens onverwacht glooiende) circuit achter zich hadden gelaten ging de route richting zee, van km 5 t/m km 7 werd er langs de waterkant gelopen. Dat dit een pittig stuk parcours was behoeft waarschijnlijk weinig verdere toelichting. Zeker toen het strand verlaten werd via een stuk zacht zand en aansluitend een klim over de duin werd het moeilijk(er) om het tempo hoog te houden. De warmte (!) speelde hier ook zeker een rol in, want ondanks een zeebries liep men vol in de zon en dus ook best te zweten! Bij km 8 werden de volgende tussentijden genoteerd: Jelle 47:57, Leon 48:33, beide heren zaten te worstelen met de snelheid en bleken achteraf dus wat dichter tot elkaar gekomen. 

Vanaf het strand ging de route verder door het centrum van Zandvoort. Hier was veel publiek en, net als overigens tijdens de hele route, stonden er veel muzikale ondersteuners langs de kant. DJ's, dweilorkesten, maar ook vanuit aanliggende tuinen klonk geregeld muziek. Beide heren wisten nog een eindsprint in te zetten en toen de finishlijn in zicht kwam zetten ze zich nog 1x schrap en raapten alle kracht bij elkaar. Jelle wist te finishen in een prachtige tijd van 1u11m39s! De hele race werd het tempo van 6m/km dus volgehouden. Leon eindigde in 1u12m11s en kwam uiteindelijk net 11 tellen tekort op het door hem bedachte schema. Echter beide atleten finishten ruim sneller dan de vooraf bedachte 1u15m. Beiden kijken dan ook zeer tevreden en trots terug op de prestatie. Na afloop werd tijdens het uithijgen nog even over het circuit rond gekeken en toen was het tijd om schone kledij aan te trekken. Aan het strand werd nog even een welverdiende dorstlesser genomen en daarna keerde het duo moe maar zeer voldaan huiswaarts.

Klik op de link voor alle uitslagen

uitslagen

site organisatie

Geen opmerkingen: