donderdag 16 juni 2022

Scholtenpad 1e etappe: Aalten-Winterswijk

vrnl Frank, Theo en Geert

De 8 dagwandelingen van het Scholtenpad zijn tussen de 19 en 23 km lang, voeren door de fraaie buurtschappen van Winterswijk en gaan zoveel mogelijk over onverharde paden. Het gaat om 7 rondwandelingen en één wandeling van station naar station. Het doet het stadje Bredevoort aan en verder de buurtschappen rond Winterswijk zoals Woold, Kotten, Corle, Ratum, Brinkheurne, Miste, Huppel en het dorp Meddo. Daarnaast ook de kerkdorpen Vragender en Lievelde in de gemeente Oost Gelre. We willen proberen om ieder kwartaal één van deze tochten te gaan lopen.

Scholtenpad 1e etappe Aalten-Winterswijk: Van station naar station op donderdag 16 juni 2022 (21.6 km)

Toen Geert Wevers me onlangs vroeg of ik zin had om met hem en AVA-clubmaatje Theo Stronks het Scholtenpad te wandelen, hoefde ik daar eigenlijk niet zo lang over na te denken en ging op de uitnodiging in. Toen hij echter aangaf, dat het vertrek om 06.00 uur gepland stond, kwam er toch een lichte twijfel. Geert en Theo zijn vroege vogels, maar ik eigenlijk niet. Toch besloot ik me hier overheen te zetten en meldde me op donderdag 16 juni jl. keurig om 05.50 uur bij het vertrekpunt, station Aalten. Mijn wandelkompanen stonden al klaar en even voor zessen werd er besloten om maar te gaan vertrekken. We slingerden door de dorpskern en kwamen direct al enkele clubgenoten tegen, die zich afvroegen wat wij op dit tijdstip aan het doen waren. Deze gedachte was overigens geheel wederzijds, maar dit terzijde… 

Via voor ons heel bekende hardlooppaadjes kwamen we op de Haart terecht, waar de zon inmiddels heerlijk scheen en dat maakte het wandelen steeds aangenamer. De Beestmanpassage is zeker een van de hoogtepunten op deze route en daar worden de camera`s even tevoorschijn gehaald voor enkele prachtige plaatjes. Op de grens van Aalten en Winterswijk aangekomen, wordt besloten om een korte pauze in te lassen en het daar aanwezige bankje wordt juichend in beslag genomen. Net als ik rustig begin te knabbelen aan een mueslireep, blijkt dat ik een onervaren wandelaar ben, want mijn maatjes pakken de rugzak uit en daar komt bij beiden een enorme zak brood tevoorschijn. Witte bolletjes die goed zijn belegd, krentenbrood met roomboter, energiedrankjes, werkelijk een keur aan eten, wordt er door de heren uitgestald. Het gesprek verstomde even, want er moest blijkbaar gestapeld worden, zo bleek. Nou, daar was ik al snel mee klaar. Tegenvallend was feitelijk wel een beetje, dat er van enig sociaal meelijden geen sprake was, want zowel Geert en Theo zagen dat het water me uit de mond liep, maar van delen kwam het niet. 

Nou dan maar snel de weg vervolgen voor de tweede helft van de wandeling. De ontspanning droop er nog altijd vanaf, want met onze conditie zat het wel goed. We maakten ons langzaam op voor kilometer 13 tot en met 16. Dit gedeelte mag gerust gerekend worden als het allermooiste dat Winterswijk of eigenlijk Nederland te bieden heeft: natuurgebied de Bekkendelle. Even verstomde het gepraat omdat we tijdelijk stilstonden bij het gekabbel van het beekje, het beklimmen van een boom door een eekhoorntje en het gefluit en gekwetter van talloze vogeltjes. Mooier gaat het niet meer worden deze morgen, dat is wel zeker. Via het TOP-punt Berenschot, waar de watermolen ook al zo`n fraaie trekpleister vormt lopen we door richting de Gulle Waard. Het terras zit al lekker vol, even kijken we elkaar aan, maar laten ons niet verleiden. Als je daar eenmaal zit, ben je nog lang niet weg…. 

Winterswijk komt inmiddels in beeld en we komen aan in de winkelstraten, waar het alderbarstend druk is. We voelen ons gevleid dat zoveel mensen onze intocht bij willen wonen en met name Duitse toeristen laten zich horen. Helaas hebben ze weinig oog voor onze prestatie, maar zijn vooral gekomen om te shoppen. Even na half 12 bereiken we het treinstation van Wenters en de trein die ons naar Aalten moet brengen, komt al gelijk het perron opgerold. Rond het middaguur zijn we weer bij ons startpunt aangekomen en staat de wandelteller op 21,68 kilometer. De eerste etappe van onze wandeluitdaging zit er op en heeft ons prachtige beelden opgeleverd en daarnaast blijkt dat we op alle gebieden goed aan elkaar gewaagd zijn. Een volgende afspraak voor het wandelen van een tweede route van het Scholtenpad is inmiddels gemaakt, maar daarover binnenkort meer…….        

Klik op de link voor de foto's

fotoalbum

Geen opmerkingen: